Дипладения

Библиотека от вашите материали за цветя
Правила на форума
ПРОЧЕТИ: Правила на форумите

Материалите в сайта FlowersNet.info и форумите към него са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player
Потребителски аватар
Linda
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 1774
Регистриран: 02 юни 2006, 17:05
Пол: Жена
Местоположение: Varna

Дипладения

Мнение от Linda » 04 авг 2007, 16:03

Дипладения - Dipladenia

В природата дипладенията или мандевила обитава планините на Южна Америка. Съществуват около 100 вида дипладении. Най-често отглежданите са Dipladenia splendens – дипладения блестяща и Dipladenia boliviensis, или боливийски жасмин.
Всички дипладении имат нужда от светло, но защитено от пряко слънце място. При недостиг на светлина те не цъфтят. Най- добрата температура за тях е 18-21 градуса, през зимата по-ниска, около 12-15 градуса.
През пролетта и лятото дипладениите се поливат обилно, 2-3 пъти седмично, изчаква се повърхността на почвата да изсъхне на 1- 1. 5 см навътре. Полива се с омекотена вода със стайна температура. През зимата поливането е намалено, но трябва да се внимава да не пресъхне напълно растението, защото тогава хвърля листата си.
Едно от най-важните неща за успешно отглеждане на дипладенията е високата въздушна влажност. Растенията се нуждаят от редовно пръскане, а също така полезно е да се сложи растението в съд напълнен с мъх или влажен торф.
За да цъфти обилно от март до август дипладениите се подхранват на всеки 2 седмици с тор за цъфтящи.
При пресаждането на дипладениите се използва кисел субстрат с PH 4-5.5. За младите растения в почвата трябва да преобладава торф, за възрастните екземпляри – градинска почва с добавка на пясък и горска пръст.
Ако предпочитате да оформите растението като храст – необходимо е правилно подрязване. Цветовете се образуват върху клонките от текущата година, затова през есента или пролетта преди вегитацията клонките се скъсяват до 5 см, а старите клонки се режат почти до нивото на земята. При младите растения връхчетата се прищипват.
Дипладениите се размножават със стъблени резници или рано през пролетта, резниците трябва да са от млади странични клонки, или през юни-юли, тогава резниците се взимат от полувдървени клонки. Резниците се вкореняват в смес от торф и пясък с температурата на почвата не по-ниска от 25 градуса. Осигурява се висока влажност като резниците се слагат под буркан или найлонов плик. Вкореняването продължава около 3-4 седмици. Резниците редовно се проветряват и се поливат при необходимост. След като резниците се вкоренят те се разсаждат в индивидуални саксийки и могат да цъфнат още през първата година.
Внимание! Всички части на растението съдържат отровен клетъчен сок!


По материали на списание ”Цветы в доме” №5/2007

Изображение
Величието на една нация, нейния нравствен прогрес, може да се определи според начина, по който тя се отнася към животните. Махатма Ганди.
Изображение 02.02.1995-17.10.2013 R.I.P.Изображение

Отговори

Върни се в “БИБЛИОТЕКА - ЦВЕТЯ”