Отглеждане на Питая (Драконов плод)

Всичко за отглеждането и проблемите на кактусите и сукулентите
Post Reply
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Отглеждане на Питая (Драконов плод) Цитат Здравейте! Имам 500 семена от питая (60 вече са засадени преди седмица), като искам да си отгледам кактусчета, и се надявам да се хванат колкото може повече, пък дай Боже да има и за раздаване след време. Търся съвети от хора, които имат и са отгледали кактуси Питая, които им цъфтят. Тези, които са засадени, не ги сложих в топла вода за един ден, а направо ги засадих. Дано не е проблем, следващите вече ще ги накисвам предварително. Засадени са в почва. Не съм купувал специална от магазина. От тази даже някакви тревички ми тръгнаха след третия ден, които ги отскубнах на ръка. Ако някой е използвал специална (купена) почва и вижда положителен ефект от нея, моля да сподели каква почва е. Не съм торил. Може ли препоръка за торта - каква тор да използвам и кога да торя? Някъде четох, че се тори още със засаждането, но първите вече бяха засадени. Вече седмица мина, надявам се до края на другата да са се показали малките кактусчета. Колко високи трябва да станат, за да ги разсадя на по-рядко? Как мога да ги контролирам да са по-дебели и да растат по-малко на височина? Какви саксии препоръчвате за разсада (дълбочина, ширина, брой кактусчета)? Благодаря много на отзовалите се. Ще се радвам да видя и снимки, пък дано скоро и аз да мога да покажа своите кактусчета. Поздрави!
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Re: Отглеждане на Питая (Драконов плод) Цитат Здравей, Бари. Съмнително е тук някой да е отглеждал. Действай по общата процедура: - сандъче с височина на почвения слой 10 до 15 см. - за този вид е подходяща торфопочвена смес, желателно да добавиш перлит. Влажна, но не мокра. Никакво торене! - засяване с място за всяко семенце 3 см отстояние. - не се разсаждат докато не станат поне 3 см. височина - имам предвид истиското кактусово тяло, не началния поник, който си прилича с всяко друго растение израснало от семенце. Добро осветление, но разсеяно, не пряко. Напиши в гугъл Hylocereus from seed, превключи на изображения и ще получиш представа. Въпросът как да контролираш височина/дебелина не е релевантен - този кактус е тип епифитен.
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Re: Отглеждане на Питая (Драконов плод) Цитат Аз не посмях да се обадя, понеже се пита за коментари от хора, на които им е ЦЪФТЯЛ. Преди време посях и отгледах до 1-2годишна възраст няколко питахаи, но после ги размених и продадох. Действах по същия начин като с епифилумите, само че тези искат повече слънце.
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Re: Отглеждане на Питая (Драконов плод) Цитат Благодаря за отговорите. Може би наистина е твърде рано да търся някой, на който кактусът им цъфти, тъй като при мен това ще е не по-рано от 2019/2020 година. Днес си купих по-тежка почва, ще я смеся 1:1 с пясък, а отдолу на саксийките ще сложа по няколко речни камъчета (около 1/5 от височината на саксийката). Не знам какво е перлит, тъй като съм нов в тази област, но ще се запозная сега и вероятно ще смеся почвата с него. На доста места четох съвети за торене. Да се торят примерно веднъж на първия месец и после на всеки 2 месеца през първата година. Обмислях тази тор Cactus Focus (ТУК). Колега hartt, защо казваш да не ги торя? Благодаря Ви отново!
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Re: Отглеждане на Питая (Драконов плод) Цитат Перлитът е аморфна вулканична скала (по същество е стъкло) която след термична и механична обработка се изпозлва за земеделски и други цели поради много малкото си тегло и известна хигроскопичност които притежава. Продава се примерно в Бриколаж, и други подобни магазини, но не само. Пита(ха)я отглеждах преди години - семенцата от тези плодчета които продават по магазините много лесно поникват... но мисля че ако се изсушат бързо губят кълняемост (не съм 100% сигурен за това обаче)... не съм ползвал специален субстрат... разсадих ги още когато бяха съвсем малки (2-3 см) без никакви проблеми. Драконовия плод, между другото, е известен с това че толерира силно засолени почви и е по същество пълзящо растение, което пуска множество въздушни корени, така че няма как да му ограничиш височината, а тъкмо напротив - ще трявба да се погрижиш за подпора... в плантациите за драконов плод използват Т образни дървени скелета, доколкото имам предвид... и кактусите са изложени на пряко слънце - виж снимките примерно тук: http://www.selfsufficientme.com/fruit-v ... or-growing ... има и други варианти на подпори... във всеки случай това е доста масивно пълзящо растение и аз лично не бих си го причинил... иначе расте лесно и е трудно за убиване - трябва много продължително засушаване... в смисъл дори да загние част от стъблото, другата част си пуска корени и се спасява без проблем Не е някакво особено интересно растение, обаче, и с този creeping habit и огромни размери съвсем ме отказа... че и зимата ще трябва да се прибира на закрито - студоустойчиво е, мисля, но не чак на -10 или -20 градуса, предполагам, каквито температури понякога има у нас...
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Re: Отглеждане на Питая (Драконов плод) Цитат Здравей, колега, благодаря за информацията. Днес бях в Джъмбо и си купих от там 12 литра почва с 3 вида торф и перлит. Ще я използвам за разсад. Снощи преди лягане посадих на бразди още около 40 семки в едно сандъче и го покрих отгоре с найлон, прихванат с ластик. Ще го поливам веднъж на ден. Почвата е смес с органична тор, но няма перлит в нея. Ще ги гледам там, докато заприличат на кактусчета и тогава ще разсаждам, т.е. очаквам поне месец и половина да изкарат там. Другите кактусчета са насадени в кутии от бисквити (такива с квадратчета) по една семка в квадратче. Тях ще ги разсадя другата седмица като минат възраст 25-28 дни. 2-3 дни след разсада ще наторя с NPK 20:20:20 с разтвор 1/2 от количеството на опаковката (четох друг колега, че препоръчва такава тор). Тор с калий засега няма да използвам, ще оставя за преди цъфтежа (най-рано третата година). Утре ще публикувам няколко снимки. Ще се радвам и други колеги да се включат.
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Re: Отглеждане на Питая (Драконов плод) Цитат Прикачвам 3 снимки. Това са кактусчетата, които поникнаха от 200 семки - общо 75. В кафявото сандъче вдясно са семки от плод, който си купих от Метро, но там за над седмица нищо не е избило, а и плодът не ми хареса.. Беше много сух, явно е стоял повече време... http://prikachi.com/images.php?images/967/8793967s.jpg http://prikachi.com/images.php?images/968/8793968a.jpg http://prikachi.com/images.php?images/969/8793969U.jpg
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Re: Отглеждане на Питая (Драконов плод) Цитат Извинявай, но това, което си показал, не е кактус. Първите семенни листенца е нормално да са две, но трябва да са месести. После в средата между тях излиза космато израстъче (има множество меки бодли). Ето мои стари снимки за пример (това са епифилуми, но бебетата изглеждат по същия начин): Ето и малко от нета, конкретно за питая: http://www.daleysfruit.com.au/buy/pitay ... t-vine.htm http://dragonfruit.farm/dragonfruit_from_seeds_1.jpg
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Re: Отглеждане на Питая (Драконов плод) Цитат Благодаря ти. Всъщност вече мина месец от насаждането и се чудех защо не изкарват вече месеста част между листенцата. Иначе като малки с по 2 листенца много приличат на снимките, които съм виждал в интернет. Много съм разочарован в момента......... Имам още 3 пакета по 100 семки вкъщи, мисля да ги насадя всичките и да видя дали всички ще излязат такива или ще има някои, които да са точно каквото трябва да са - питая. А също и чакам 200 семки жълта питая и 240 семки червена отвътре питая. Ако и те излязат такива като тези, които имам, разочарованието ще е пълно....... За останалите колеги-любители ще поясня, че семките са поръчани от алиекспрес.
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Re: Отглеждане на Питая (Драконов плод) Цитат И като малки с по 2 листенца не приличат на питахая... виж тук на тази снимка http://dragonfruit.farm/dragonfruit_from_seeds_1.jpg която е дал imdnme - на кактусчето листата и стъблото са значително по-месести. Но както и да е де - вече ще знаеш че семената от али експрес са лъжа и измама... странното е че въпреки че постоянно коментираме това във форума и по други форуми и във фейсбук и т.н. все още има хора които са упорити и си поръчват (нямам предвид теб)... те и семена от орхидеи продават (което е особено смешно) и какви ли не други чудеса Че има и в България хора които купуват от тях и после препордават на по-дребно или просто с надценка в olx и подобни сайтове май че... А иначе, както ти писах, семена от питахая мопже много лесно да си набавиш от някой супермаркет - купуваш си плодче - в него има сигурно хиляди семенца Не съм сигурен само дали може да се намерят различни видове, или само този стандартния червен от вън и бял от вътре
Post Reply

Return to “Кактуси и сукуленти ”