Почва за литопси- без органика?

Всичко за отглеждането и проблемите на кактусите и сукулентите
Post Reply
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Почва за литопси- без органика? Цитат Привет, добри хора. Чакам да стане време да си пресадя Плейоспилосите и Халий-то и се питам мога ли да изпозлвам единствено пясък, туха и камъчета за субстрат? Без органика, листовка и т.н.? Искам да е максимално отцеждаща се смес. Второ: какво мислите за материала Керамзит? Използваем ли е за субстрат? Притеснява ме, че задържа вода, вместо да я отцежда?
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Re: Почва за литопси- без органика? Цитат Керамзитът прави и двете - от една страна дренира добре, от друга, подобно на перлита и тухлата - задържа определено количество вода и постепенно я освобождава. Не съм ползвал, за кактусите предпочитам счукани керемиди, идеално - старите турски керемиди. Сместа пясък+тухла+камъчета - ОК, а с какво ще се храни растението? Ако е субстрат за хидропоника - става, иначе не. Вероятно най-добрата комбинация е 1:1 льос и дребен /3-5 мм/ чакъл, ако льосът е по-глинест 1:1:1 с пясък. Около шийката - допълнителен дренаж с чакъл.
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Re: Почва за литопси- без органика? Цитат Гола и боса съм в тази сфера, но пък ми е ужасно интересно но все още се чувствам като индианец. Благодаря ти, hartt, не знаех понятието хидропоника до днес. Навярно истината и в този случай е някъде по средата, ще разредя силно с пясък и камъчета някаква почва без гниещи елементи и ще добавя тухла\керамзит. Впрягам им се толкова много на литопсите, защото ги обожавам и не искам да допусна да ги уморя.
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Почва за литопси- без органика? Привет, добри хора. Чакам да стане време да си пресадя Плейоспилосите и Халий-то и се питам мога ли да изпозлвам единствено пясък, туха и камъчета за субстрат? Без органика, листовка и т.н.? Искам да е максимално отцеждаща се смес. Второ: какво мислите за материала Керамзит? Използваем ли е за субстрат? Притеснява ме, че задържа вода, вместо да я отцежда?
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Re: Почва за литопси- без органика? Керамзитът прави и двете - от една страна дренира добре, от друга, подобно на перлита и тухлата - задържа определено количество вода и постепенно я освобождава. Не съм ползвал, за кактусите предпочитам счукани керемиди, идеално - старите турски керемиди. Сместа пясък+тухла+камъчета - ОК, а с какво ще се храни растението? Ако е субстрат за хидропоника - става, иначе не. Вероятно най-добрата комбинация е 1:1 льос и дребен /3-5 мм/ чакъл, ако льосът е по-глинест 1:1:1 с пясък. Около шийката - допълнителен дренаж с чакъл.
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Re: Почва за литопси- без органика? Гола и боса съм в тази сфера, но пък ми е ужасно интересно но все още се чувствам като индианец. Благодаря ти, hartt, не знаех понятието хидропоника до днес. Навярно истината и в този случай е някъде по средата, ще разредя силно с пясък и камъчета някаква почва без гниещи елементи и ще добавя тухла\керамзит. Впрягам им се толкова много на литопсите, защото ги обожавам и не искам да допусна да ги уморя.
Post Reply

Return to “Кактуси и сукуленти ”