Ахименес (Achimenes) - 2011

Подфорум за любителите на глоксинии и сентполии
Правила на форума
ПРОЧЕТИ: Правила на форумите

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player
Потребителски аватар
bimbargo
Администратор
Администратор
Мнения: 22788
Регистриран: 31 май 2006, 08:25
Пол: Мъж
Местоположение: София
Контакти:

Ахименес (Achimenes) - 2011

Мнение от bimbargo » 03 яну 2011, 05:18

Нова тема Ахименес (Achimenes) за 2011 година. Старата тема е ТУК.
Когато живееш заради мнението на другите, си мъртъв. По-добре мразена личност, но личност!

Потребителски аватар
iren7
Бая дръвче
Бая дръвче
Мнения: 750
Регистриран: 26 май 2009, 14:52
Местоположение: в полите на Витоша

Re: Ахименес (Achimenes) - 2011

Мнение от iren7 » 22 мар 2011, 11:30

Източник: Чуден свят на геснериеви

АХИМЕНЕСИ В диво състояние ахименесите се намират в Мексико, Централна и Южна Америка и Антилските острови.

За пръв път ахименес се споменва през 1756 година от Патрик Браун в своята "История на Ямайка". Тези растения са много популярни в деветнадесети век, тогава са получени и много нови хибриди. Популярността им се възстанови през 1940-те, но пак с време е била намаляла. В края на ХХ век ахименесите стават отново популярни и търсени с голямо разнообразие на стари и нови сортове.

Едно от английските имена на ахименеса е Hot Water Plant (растение на гореща вода). В ХІХ век се е смятало, че техните ризоми за да покълнат, трабва да се полеят с топла вода. Към това мнение някои се придържат и сега. В действителност, при естествени условия, кълняемостта на коренищата се стимулира от влага, която се появява след сухия сезон във вид на дъждове. В домашни условия те могат по-бързо да се събудят при еднократно поливане с топла вода (50-60о), но растенията трябва да са преминали през пълноценен период на покой, в противен случай, тези действия ще бъдат безполезни.

Отглеждането на ахименеси не е сложно. Растенията изискват силна непряка светлина. Почвата трябва да бъде лека, въздухо- и водопропусклива, но доста хранителна.

http://streptokarpus.wbs.cz/ACHIMENES-h ... lerie.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.achimenes.narod.ru/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.donnaflora.ru/?catalog=3955" onclick="window.open(this.href);return false;
http://frauflora.ru/viewtopic.php?f=93& ... &sk=t&sd=a" onclick="window.open(this.href);return false;В началото на пролетта (февруари-март) ризомите се засаждат на дълбочина 0,5-1,0 см за да покълнат по-бързо. След това може да се добави още малко пръст, за да бъдат растенията по-устойчиви. В една саксия могат да се засадят 5-10 ризоми в зависимост от диаметъра на саксията и големината на ризомите. Кореновата система на ахименеси е доста повърхностна и затова саксийките трябва да бъдат широки, но не много дълбоки с хубав дренаж. При събуждането, температурата трябва да бъде около 25оС. Първоначално се поливат с по малко вода и след покълването количеството постепенно се увеличава.

След като покълнат, могат да се наторяват с торове за цъфтящи растения. В периода на активен растеж и цъфтеж, ахименесите трябва редовно да се поливат без да се засушават. Не трябва да се поливат със студена вода, защото могат да се появят светло-кафяви петна. При редовно засушаване ахименесите могат да загубят своята декоративност, а и ризомите могат да изпаднат преждевременно в зимен сън. Също не трябва да бъдат подгизнали, защото ризомите ще загният. За да се съхрани добър външен вид, не трябва да се мокрят листата на ахименесите при поливане, защото в слънчев ден капчиците вода върху тях могат да предизвикат изгаряния, а при облачно и влажно време - до различни гъбични заболявания.
Ахименесите се различават не само по форма, размер и цвят на цветята, но и с форма на самото растение. Има сортове с увиснали стъбла и са идеални за висящи кошници и саксии, а има и с храстовидна форма - изправени нагоре. Сортовете с дълги стъбла трябва да се пензират (прищипват) на височина 10 см за да се разклоняват, те ще цъфнат с 10-15 дена по късно. Затова могат да се комбинират, които не са пензирани, ще цъфнат по рано, а другите по късно. Едните ще са по-дълги, а други по-пищни.

Ахименесите ни радват с цъфтеж от май до октомври. И въпреки, че всяко цветенце не е много трайно, постоянно се отварят все нови и нови. Природата е благословила това растение с нежни цветя в различни цветове от чисто бяло, жълто, ярко-розово, прасковено и червено до тъмни синьо-лилави тонове.

През есента (октомври-ноември), поливането се намалява, растението спира да расте и постепенно отмира надземната част. В земята остават продълговати люспести коренища - ризоми. Сухите стъбла се отрязват и саксиите с ризомите се съхраняват на тъмно и хладно (най малко 7о) място или при стайна температура. Един път месечно може да се полее с малко вода. Есента ризомите могат да се извадят и да се съхраняват зимата в пясък, вермикулит, торф, стърготини и др. При вадене на ризоми някои по-дълги могат да се пречупят, но няма страшно, те ще пораснат като нормални растения. Може специално да се начупят, за да се размножат.
Понякога ахименесите ги сравняват с картофи - садиш едно ризомче, а есента получаваш няколко. Понякога ризомите, не се знае по какви причини, се развиват и върху стъблото. Ахименесите могат да се размножават и с резници, както и други геснериеви, но ако са засадени късно есента и не са развили още ризомки, могат и да не се приспиват за зимата, а да се сложат на стелаж или на светъл перваз. Пролетта се пресаждат и чак есента ще се приспиват заедно с други ахименеси.

Ахименесите са здрави растения и боледуват рядко.

Най-голям пробив в съвременната селекция на ахименеси прави румънеца Серж Салиба. Неговите сортове се отличават с нова палитра на цветове, с огромни размери и с кичести цветя.

Потребителски аватар
LUXO
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 10613
Регистриран: 08 юни 2006, 16:16
Пол: Мъж
Местоположение: София

Re: Ахименес (Achimenes) - 2011

Мнение от LUXO » 22 мар 2011, 22:31

Не знам дали сте попадали на снимките на растенията на Салиба ( http://www.flickr.com/photos/gesneriads/" onclick="window.open(this.href);return false; ), но той е всепризнат майстор и селекционер на ахименeсите. Ето и една негова статия:

Как се отглеждат ахименеси

от Серж Салиба

Отглеждането на ахименеси не е само поставянето на ризома под 5 см почва и след това поливане и наторяване. Формирането на компактни, но добре разклонени растения с много цветове с най-различна окраска изисква определена процедура, която може леко да се различава в зависимост от хабитуса на сорта – изправен, полуизправен и висящ.
Тази процедура започва в момента, в който ризомът “покълне” и се появят първите 4 листа и приключва с формирането на първите цветни пъпки.

Ризом, който е посаден между 20 февруари и 1 март ще се развие през първата седмица на април. Първите два листа се появяват над почвата върху бяло и тънко стъбло, което продължава да расте и формира втора двойка листа към края на април.

Това, което трябва да направим на този етап е да отстраним върха на растението и така да махнем най-младите 2 или 3 листа. Това се случва при височина на стъблото около 1,5 – 2,5 см. Това е пензиране е изключително важно!
Някои препоръчват пензирането да става при дължина на стъблото от 10 см, но моят опит показва, че процедурата на този етап не дава толкова добри резултати, колкото при описания по-горе. Колкото по-рано се проведе пензирането, толкова по-разклонени ще бъдат растенията. Ахименес, пензиран при 2,5 см високо стъбло, може да формира 40 – 50% повече разклонения и цветове от този, който е пензиран по-късно, когато растението вече се подготвя за цъфтеж.

Много често се задава въпросът: Колко пъти трябва да се пензира. Отговорът не е точно определено число, защото броят на пензиранията зависи от хабитуса на сорта и това прави отглеждането на всеки сорт различно. От собствен опит мога да кажа, че Теtrа сортовете (тетраплоидните сортове бел. прев.) се нуждаят от еднократно пензиране, а някои разновидности могат да бъдат отглеждани и без пензиране. Например Lach's Charm, Quick Step, Elegance и др. може да се пензират само веднъж. Някои Теtrа сортове като Yellow Queen не понасят пензирането.

Изправените, които не са тетраплоиди, полуизправените и висящите растения трябва да се пензират поне 5 пъти, за да се постигне впечатляващ резултат. Пензирането трябва да се прекрати, когато започнат да се формират първите цветни пъпки. Някои примери са: Judith, Dot, Glory, Apricot Glow, Peach Glow, Ambroise Verschaffelt, Purple King, India и др. Аз пензирам тези сортове между 5 и 7 пъти. Някои хора, отглеждащи ахименеси, изтъкват, че пензирането може да забави цъфтежа, но според мен това въобще не е вярно. Понякога при някои хибриди се случва закъснение от 7 до 10 дена, но това е пренебрежимо. Така че, скъпи любители на ахименесите, не оставяйте състраданието да контролира разума ви – вземете ножиците и пензирайте! Знам, че може да ви е тежко да видите “обезглавени” дребните и крехки млади растения, но си спомнете, че на мястото на всяко премахнато връхче ще има 2,3 и дори 4 нови и то само след няколко дена.

Друг аспект на отглеждането на ахименеси, който аз считам за изключително важен, е мястото на отглеждане. За постигането на перфектни резултати ахименесите трябва да се отглеждат на две различни места преди и по време на цъфтежа. През вегетативния период (преди цъфтежа) от момента на “покълването” (през март) аз държа саксиите на слънчево място, така че слънцето да огрява младите растения. Това продължава до средата на юни, когато започват да се формират цветните пъпки. Тогава ги премествам на полусянка. Защо правя това? Защото, когато цветовете се отворят, венчелистчетата не могат да понесат слънчевата топлина и светлина и със сигурност прегарят.

С тези методи растенията ще станат силно разклонени, със здрави и плътни стъбла и разстоянието между листата (междувъзлията – бел. прев.) ще са по-къси. Това означава повече клонки, повече цветове и по силно естетическо въздействие.

И на двете места добрата циркулация на въздуха е необходима. Без директен контакт с въздуха отвън, няма да постигнете идеалната цел, дори и при наличието на подходящо количество светлина и топлина. Запомнете, ахименесите обичат да живеят навън, покрити отгоре, но не и отстрани. Те обожават контакта с външния свят. Така че, ако ги отглеждате в малка оранжерия, оставяйте всички прозорци отворени.

Обикновено в саксии с диаметър 20 см засаждам по 5 ризома. Предпочитам да засаждам по-малко на брой растения, защото така те ще цъфтят много по-дълго, отколкото ако са в претъпкана саксия.

Ахименесите могат да издържат на изключително високи температури, ако се поливат регулярно. Но не се учудвайте, ако над 38° С видите драстична промяна в окраската и формата на цветовете. Някои сортове могат да станат направо неразпознаваеми. Може да видите как прасковеният цвят на Peach Glow става жълт, тъмносиният на India и Iona – бял и т. н. При някои хибриди оцветяването само избледнява, но при всички размерите на цветовете намаляват.

Температурата има определящ ефект върху цвета и размера на цвета. Оптималният диапазон е между 24° С и 27° С. Тогава цветовете са едри, оцветяването ярко, а детайлите на окраската на венчелистчетата – точки, петна и др., най-ясно изразени.

Източник: http://www.nationalcapitalgesneriads.or ... e_2008.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Благодарности на mami_f и Borjana.

Потребителски аватар
tzani
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 2010
Регистриран: 08 сеп 2007, 22:51
Пол: Жена
Местоположение: София

Re: Ахименес (Achimenes) - 2011

Мнение от tzani » 22 мар 2011, 23:07

Информацията от статията от Серж Салиба е изключително полезна.
Много се радвам, че е преведена, аз лично го намирам за превъзходна идея - трябва да се учим от най-добрите.

Потребителски аватар
vili50
Бая дръвче
Бая дръвче
Мнения: 812
Регистриран: 21 мар 2009, 21:03
Пол: Жена
Местоположение: София

Re: Ахименес (Achimenes) - 2011

Мнение от vili50 » 22 мар 2011, 23:35

Страхотна статия.Аз тъкмо се чудех,защо моите ризоми не поникват,а те трябвало да поникнат първата седмица през април.Освен това в статията подробно е описано кога и на кои сортове се прави пензирането.Много полезна статия.

Потребителски аватар
Borjana
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 9417
Регистриран: 17 дек 2006, 01:52
Местоположение: София

Re: Ахименес (Achimenes) - 2011

Мнение от Borjana » 23 мар 2011, 01:12

vili50 написа:Освен това в статията подробно е описано кога и на кои сортове се прави пензирането.Много полезна статия.
Абе, за съжаление, не е чак толкова подробно описано. Ама човекът хляба си не дава, прав си е. Но пък ние ще имаме поле за експерименти. Апелирам за споделяне на опит в това отношение - да видим на кой сорт какво ще му е най-добре и да си направим наша си база данни.

Люси, благодаря!

А това с топлата вода за поливане? Как ще го коментирате?

Потребителски аватар
LUXO
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 10613
Регистриран: 08 юни 2006, 16:16
Пол: Мъж
Местоположение: София

Re: Ахименес (Achimenes) - 2011

Мнение от LUXO » 23 мар 2011, 05:59

В оригиналния текст на статията има един израз: "hot water plants" - "растения на горещата вода". Не съм го превел, защото това се оказа просто прозвище на ахименесите - викторианските градинари са потапяли саксиите им в гореща вода, за да цъфтят. Потърсих съвременна информация по въпроса и не намерих нищо в подкрепа на тази практика, но и нищо срещу нея.

Потребителски аватар
Svetik
Бая дръвче
Бая дръвче
Мнения: 797
Регистриран: 10 сеп 2009, 19:27
Пол: Жена
Местоположение: гр.София
Контакти:

Re: Ахименес (Achimenes) - 2011

Мнение от Svetik » 23 мар 2011, 08:40

Радвам се, че тази статия е преведена! Информацията е много важна. :nod: Аз бих могла да я преведа само с google както и направих в моята статия за Ахименеси. Колко се рових из нета не можах да намеря друга информация от Серж Салиба, даже по руските сайтове, където тези растения са много популярни. Явно Серж по общува с американците. :wink:
Borjana написа:А това с топлата вода за поливане? Как ще го коментирате?
Борянче, тази година малко позакъснях с засаждането /нямах пръст/ и за да ги събудя по бързо ги полях с много топла вода, дано не съм ги попарила! :nod: Ще пиша после какъв е резултатът.
Последна промяна от Svetik на 23 мар 2011, 20:29, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Borjana
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 9417
Регистриран: 17 дек 2006, 01:52
Местоположение: София

Re: Ахименес (Achimenes) - 2011

Мнение от Borjana » 23 мар 2011, 12:14

Аз ги засадих уж по-рано (като се видяхме), но нямам поникнали. А едни ризоми имаше с кълнчета. На плитко ги садих, но нищо още не се е показало. Но то си беше и студено де, вкъщи също. Сега да ги видя вече искам да поникват. Не съм поливала изобщо - пръстта беше леко влажна. Дали да не ги полея с гореща вода и аз? :think

Като го написах, отидох пак да ги нагледам - имам един сорт поникнал!

Потребителски аватар
tan4eto80
Кълн
Кълн
Мнения: 72
Регистриран: 16 апр 2010, 08:18
Пол: Жена
Местоположение: Пловдив

Re: Ахименес (Achimenes) - 2011

Мнение от tan4eto80 » 23 мар 2011, 12:18

Здравейте приятели :flower
Отдавна не се бях мяркала,но се радвам ,че още поддържате тази тема.тТова са ми едни от любимите цветя.Миналата година от една поръчка си поръчах жълт,розов и бял-даже и цъфнаха.Приспах и ги и сега чакам с нетърпение вече да се събуждат.От класическия син имам доста,когато се събуди мога да дам на когото иска ,че го прореждам.
:kiss
ПОЗДРАВИ НА ВСИЧКИ
http://www.snimka.bg/?album%3baid=352444%3bold=1" onclick="window.open(this.href);return false;

rumivankova
Семенце
Семенце
Мнения: 1
Регистриран: 28 яну 2010, 15:11
Пол: Жена

Re: Ахименес (Achimenes) - 2011

Мнение от rumivankova » 06 апр 2011, 08:48

bimbargo написа:Нова тема Ахименес (Achimenes) за 2011 година. Старата тема е ТУК.
Мили цветенца, от къде да си поръчам ахименес? Имам син, но търся бял, а може и червен или каквото има ? Предварително благодаря?

Потребителски аватар
LUXO
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 10613
Регистриран: 08 юни 2006, 16:16
Пол: Мъж
Местоположение: София

Re: Ахименес (Achimenes) - 2011

Мнение от LUXO » 06 апр 2011, 09:08

В момента няма действаща поръчка за ахименеси, но следете тук: http://forum.flowersnet.info/viewforum.php?f=87" onclick="window.open(this.href);return false; .

Понякога се продават червени ахименеси в саксийка. В оранжерията L2 в София съм виждал такива. А също и розови, но като ризоми. Опаковките са им като тези на луковиците, внесени от Холандия.

Потребителски аватар
Пери
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5711
Регистриран: 23 юни 2009, 18:31
Пол: Жена

Re: Ахименес (Achimenes) - 2011

Мнение от Пери » 06 апр 2011, 13:09

И с това цвете се уредих. От обикновеното, синьото, но като за начало е добре.
Само дето не чета преди да засадя нещо!
Не само че не полях ризомите с топла вода, ами съм зарязала саксията навън на студа. :wall

Потребителски аватар
Borjana
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 9417
Регистриран: 17 дек 2006, 01:52
Местоположение: София

Re: Ахименес (Achimenes) - 2011

Мнение от Borjana » 06 апр 2011, 21:12

Нищо им няма, не е толкова студено. Обаче ако ги внесеш вътре, по-бързо ще поникнат.

Потребителски аватар
дара
Бая дръвче
Бая дръвче
Мнения: 682
Регистриран: 01 дек 2010, 12:04
Пол: Жена
Местоположение: София

Re: Ахименес (Achimenes) - 2011

Мнение от дара » 08 апр 2011, 12:12

Ризомите полегнали ли се слагат при садене и преди покълване кога се поливат,при засушаване на почвата или по-често? :(

Заключена

Върни се в “Геснериеви”