Във връзка с невъзможността ни да отговорим на изискванията на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни,

считано от 24 май 2018 г., сайтът и форумите ще бъдат спрени.


Прочетете повече ...

Лавандула

Всичко за отглеждането и проблемите на подправките и билките
Правила на форума
ПРОЧЕТИ: Правила на форумите

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player
Потребителски аватар
sweety
Бая дръвче
Бая дръвче
Мнения: 728
Регистриран: 07 фев 2008, 10:56
Пол: Жена
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Лавандула

Мнение от sweety » 07 фев 2008, 21:29

Имам семенца за лавандула, преди 1-2 дни си ги взех, но на много места пише, че й трябва глинеста почва... дето никъде няма да я намеря сигурно. И се чудех дали има някакъв шанс да стане нещо ако я сложа в тази почва: http://lilituuu.multiply.com/photos/alb ... atifilum#2 ? Ето и снимки на пликчето със семената: http://lilituuu.multiply.com/photos/photo/43/3
http://lilituuu.multiply.com/photos/photo/43/4

Взех ги от Бриколаж, защото наистина много искам да си имам лавандула, но там не видях да пише специално глинеста почва при чувалчетата с почвите... гадняри :lol:

Потребителски аватар
AlexaS
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 1970
Регистриран: 14 мар 2007, 11:11
Пол: Жена
Местоположение: Пловдив

Мнение от AlexaS » 07 фев 2008, 21:56

По нашия край се сее на десетки декари и се отглежда успешно. Почвата ако не се лъжа е чернозем. Така че спокойно може да си я посееш в градинска такава.

Потребителски аватар
kikabelata
Тормозератор
Тормозератор
Мнения: 21537
Регистриран: 31 май 2006, 16:51
Пол: Жена
Местоположение: летя със метлата, с метлата летя...
Контакти:

Мнение от kikabelata » 07 фев 2008, 22:38

в пловдивско не би трябвало да има чернозем, тя е само в дунавската равнина :think вашата би трябвало да е предимно алувиално-ливадна, смолници и по-нависоко канелени.
Който търси Кика, намира белята :twisted:
подарете бижу от онлайн магазин Нота Бене - http://notabenebijou.com
Щастието е да намериш 2 маслини в мартинито си, когато си гладен.

Потребителски аватар
iiccoo
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 1886
Регистриран: 18 фев 2007, 09:13
Пол: Мъж
Местоположение: София

Мнение от iiccoo » 07 фев 2008, 23:18

Kika смолниците са само в Софийско и Бургаско до колкото аз знам. А ето аз какво имам за лавандула.

ЛАВАНДУЛА

Значение, произход, разпространение, добиви. Лавандулата е една от основните етеричномаслени култури за условията на България. Етеричното масло, което се съдържа в цветовете й се използва за добиване на лавандулово масло, лавандулов конкрет и лавандулов спирт.
Съдържанието на етерично масло в свежите съцветия е от 0,8 до 2,6 % (с главна съставка линалилацетат от 20 % до 80 %). В маслото има още линалол, геранол, терпенилацетат, линалилбутират, геранилацетат, камфен, мирцен, цинеол, нерол, но в малки количества и до 12 % танинови вещества, захари, антоциани и восъци. Етеричното масло представлява прозрачна, жълта на цвят течност с много силен аромат и относително тегло 0,876 - 0,892 при температура 200 С. В сухо състояние съцветията се използват в билколечението, ароматотерапията и като средство за унищожаване на молците по дрехите.
Лавандулов конкрет се добива чрез екстракция на свежите, незапарени съцветия прибрани в периода от начало до масов цъфтеж. Конкрета представлява жълтозелена до зеленокафява маса подобна на желе, която съдържа над 65 % абсолю.
Лавандуловото абсолю е подвижна течност с жълтозелен цвят и характерен лавандулов аромат, което се получава от конкрета.
Лавандуловият конкрет и абсолю могат да се съхраняват продължително време. Тези продукти се използват в парфюмерийната, фармацевтичната, бояджийската и керамичната промишленост. В сухо състояние съцветията се използват в билколечението, ароматотерапията и като инсектицидно средство за борба с молците по дрехите.
След извличането на етеричното масло чрез дестилация, отработения цвят може да се използва като груб фураж, а от останалата след получаването на конкрета маса се добива брашно при изшушаването и смилането й. Брашното е добър фураж, който съдържа около 10 % суров протеин, 5 % сурови мазнини, 30 % сурова целулоза, 6 % пепел, 1 % калций, 0,2 % фосфор.
Лавандулата може да се отглежда на бедни почви и наклонени терени, като служи за предпазването им от ерозия и е източник на високи доходи.
Тя е ценно медоносно растение, защото от нея по време на цъфтежа пчелите събират прашец и нектар за производството на 12-18 kg мед от 1 da насаждения.
Произхожда от Средиземноморския район. В диво състояние се среща в южните части на Европа (Испания, Южна Франция, Далматинското краибрежие), Северна Африка и в някои райони на Арабския полуостров. Естествените находища на лавандулата са разположени при надморска височина от 600 до 2000 m. Като културно растение се отглежда във Франция, Италия, Испания, България, Молдова, Русия, Украйна, Таджикистан, Грузия.
За първи път лавандула в България е внесена от К. Малков през 1907 г. от Франция.
Най-много лавандула се отглежда в Старозагорска и Пловдивска области, а по-малко в Пазарджишка, Благоевградска, Бургаска, Варненска, Шуменска, Велико Търновска и Видинска. В тези области площите, на които се отглежда лавандула са по-слабо продуктивни и разположени при надморска височина от 800 до 1000 m.
Добивите са най-високи от четвъртата до осмата година, като от 100 kg съцветия в свежо състояние се получава от 0,6 до 1,2 kg етерично масло.
От един декар се реколтират от 200 до 800 kg (средно 500 kg) свежи съцветия, а добива на масло е от 3 до 12 kg (средно 4-6 kg).

БОТАНИЧЕСКА ХАРАКТЕРИСТИКА
Коренова система. Образува мощна коренова система, която е съставена от силно развити адвентивни корени, някои от които достигат до 3-4 m дълбочина, а в страни до 1,0 - 1,40 cm. Това дава възможност на растенията да извличат вода от по-долните почвени слоеве. Основната маса от корените е разположена в почвения слой от 30 до 50 cm.
Надземна част. Лавандулата е многогодишно, полухрастовидно растение. Надземната част представлява полусферична туфа (малък храст) с височина 40-90 cm. Тя е изградена от многогодишни вдървесинени, покрити с корк, заоблени, кафяви на цвят разклонения и излизащи от тях едногодишни тревисто зелени, четиристенни, покрити с власинки леторасти. През пролетта от върховете на младите разклонения се развиват съцветия с височина 15-30 cm.
Листа. Те имат линейно-ланцетна форма с целокрайна и завита надолу периферия, разположени срещуположно по две. Листните петури са от 2 до 5 cm дълги и от 1,5 до 4,8 mm широки, покрити с трихоми, със светлозелено до сивозелено оцветяване. Нови листа се формират два пъти годишно - през пролетта и есента, като през зимата не опадват. Поради тази особеност растенията на лавандулата са вечно зелени.
Цветове. Лавандулата е кръстосаноопрашващо се растение. Цветовете са разположени на върха на цветоносните дръжки в класовидни съцветия съставени от 4 до 10 прешлена (пръстена). На всеки прешлен има по 10-20 броя цветчета, разположени срещуположно и последователно от двете страни на четириръбестото стъбло. Цветовете са двуполови и имат следното устройство: тръбовидна, петзъба с надлъжни ребра (в жлебовете, на които се намират маслодайните жлези), неокапваща, покрита с къси нежни власинки чашка; двуустно фуниевидно (горната устна е двуделна, а долната - триделна) с бяло, бледорозово до виолетово оцветено венче; четири тичинки с жълти прашници и един четиригнезден горен плодник. След прецъфтяването венчето опада.
Плодове. Те са орехчета - дребни, плоски, с гладка, лъскава, тъмнокафява до черна обвивка. В 1 kg плодове има от 850 до 900 броя семена.
Семената са дребни, кафяви, с лъскава обвивка. Масата на 1000 броя е 0,75-0,85 g.

СИСТЕМАТИКА, СОРТОВЕ
Лавандулата е многогодишно полухрастовидно растение от сем. Устоцветни (Lamiaceae), род Lavandula L., към който спадат над 30 ботанически вида, от които стопанско значение имат само три сборни вида:
Lavandula vera D. C. - обикновенна (теснолистна) лавандула.
В България се отглеждат сортове, които принадлежат към вида Lavandula vera. Високото качество на етеричното масло до 2,6 % при този вид се определя от по-голямото количество на основната съставка линалилацетат до 60 % и ниското съдържание на камфор. В естествените находища се среща при надморска височина от 500 до 1800 m.
Lavandula spica L. - широколистна лавандула. Съдържанието на етерично масло в съцветията достига до 3,0 %, но поради по-голямото количество на камфор, то е с ниско качество. Растенията от този вид имат широки листа, срещат се в райони с надморска виочина до 400-500 m и се отглеждат основно за декоративна украса.
Lavandula hybrida Rev. - лавандин. Това е хибридно растение, което е получено от първите два вида. Цветовете съдържат до 3 % етерично масло, но то е с ниско качество поради повечето камфор - 3 до 10 % в състава му.
Разпространените у нас сортове спадат към обикновената лавандула: Казанлък, Карлово, Свежест, Арома, Хемус, Дружба, Юбилейна, Рая, Севтополис, Хебър, Степная (С-197), Горная, Рекорд (Х-701).

БИОЛОГИЧНИ ИЗИСКВАНИЯ
Лавандулата може да се отглежда при различни почвени и климатични условия и на терени с надморска височина от 0 до 1000 m.
Изисквания към топлина. Лавандулата е топлолюбиво растение, което изисква значително количество топлина. През вегетационния период, който продължава средно 230-245 дни е необходима температурна сума около 36000 С. В същото време тя е студоустойчиво растение. Многогодишните разклонения издържат от -26 до -330 С. Поникването на семената започва при 12-140 С, а разлистването напролет на растенията при температура 8-90 С. В началото на вегетацията младите растения загиват при - 80 С. Цветодаващите растения и младия разсад измръзват при -5 до -80 С.
През вегетацията изискванията на лавандулата към топлината се повишават. От започване на вегетацията до началото на цъфтежа необходимата температурна сума е 1000-11000 С, при средна дневна температура 14-150 С, която при нашите условия се набира за 70-80 дни.
По време на цъфтежа по-високите температури способстват за натрупването на повече етерично масло в цветовете.
Изисквания към светлина. Лавандулата е светлолюбиво растение. Тя се развива най-добре на склонове с южно и югоизточно изложение добре огрявани от слънцето. При засенчване растенията остават слаби, съцветията - дребни с по-малко цветове и по-ниско съдържание на етерично масло. Влошава се и качеството на маслото поради намаляване на основната му съставка линалилацетат.
Изисквания към влага. Лавандулата е сухоустойчиво растение. За това й качество спомагат силно развитата коренова система, която черпи влага от дълбоките почвени слоеве, както и покритите с власинки листа, които не позволявт протичането на интензивно изпарение от надземната маса.
Не понася плитките подпочвени води и излишък на вода в почвения пласт. При тези условия кореновата система се развива слабо, растенията се нападат от гъбни болести, измръзват, което води до намаление на добива или загиването им. Лавандулата е чувствителна към въздушната влажност. Валежите от началото на вегетацията до цъфтежа спомагат за по-доброто развитие на растенията, а по време на самия цъфтеж при тихо, сухо и слънчево време се повишава количеството на етерично масло. Високата атмосферна влажност и недостатъчното слънчево греене през периода на цъфтежа оказват неблагоприятно влияние върху съдържанието и качеството на етеричното масло.
Лавндулата се нуждае от 50 % ППВ и 60 % въздушна влажност.
Изисквания към почва. Лавандулата най-добре се развива на леки, аерирани и запасени с хранителни вещества почви. Такива са карбонатните, песъчливи и каменисти почви, които са силно аерирани с алкална или неутрална реакция по предпланинските и планински склонове. Добре расте и на кафяви горски, сиви горски и канелени почви, може също да се отглежда на алувиални и алувиално-делувиални почви. Те обаче трябва да бъдат добре обработени и наторени с минерални торове. Лавандула се отглежда и на стръмни терени, като в тези случаи играе роля на противоерозионно средство.
Кисели, тежки, глинести почви, както и тези с близки подпочвени води не са подходящи за отглеждане на лавандула.

ОСОБЕНОСТИ В РАСТЕЖА И РАЗВИТИЕТО
Лавандулата е средиземноморско, планинско, вечнозелено, многогодишно храстовидно растение. Ежегодно по време на вегетацията растенията преминават през следните фенологични фази: разлистване, бутонизация, цъфтеж, узряване на семената и разклоняване (втори прираст).
Разлистване. Развитието на нови листа и образуването на леторасти започва през пролетта при трайно задържане на средната дневна температура над 7-8 0 C. Календарно тази фаза настъпва през април, като за местата с по-ниска надморска височина е в началото на месеца, а в по-високите през втората му половина. На всеки летораст се оформят по 5 до 10 чифта нови листа, които играят важна роля при изхранването на репродуктивните органи.
Бутонизация. След преминаването на светлинния стадий и при благоприятни почвено-климатични условия от вегетационния връх на летораста се развива бутон (пъпка), от който се формира цветоносното стъбло, съцветието и цветните органи. Бутонизацията продължава около 40-45 дни, като през това време се удължават междувъзлията на леторастите и на самото съцветие, при което то се изнася високо и се огрява по-добре от слънцето.
Цъфтеж. Началото на фаза цъфтеж започва с разтварянето на първите венечни листа разположени на най-долните цветни прешлени на съцветието. Цъфтежа продължава от 22 до 40 дни (средно 30) от края на юни до края на юли и зависи от климатичните условия и особеностите на сорта. От началото на цъфтежа до масовия цъфтеж преминават 14-20 дни, а от масовия цъфтеж (над 50 % цъфнали съцветия) до прецъфтяване 11-13 дни. Цъфтежът във съцветието протича от долу нагоре, като разцъфтяват най-напред централните, а след това другите цветчета. Жътвата на лавандуловия цвят се извършва в масов цъфтеж, защото през тази фаза спира нарастването на репродуктивните органи и натрупването на етерично масло в тях.
Узряване. През тази фаза протичат процесите оплождане, прецъфтяване, окапване на венечните листенца, образуване на семената и узряването им. Продължителността на фазата е около 30-45 дни, като в края й цветоносните стъбла загрубяват, а чашките изсъхват. Семената не узряват едновременно, поради което са възможни загуби в резултат на оронването им.
Разклоняване. Започва след прибиране на реколтата (съцветия или семена). От пъпките разположени в пазвите на листата се образуват къси разклонения (нови леторасти). Благоприятните климатични условия, оптимална влажност и своевременни обработки на почвата спомагат за по-доброто развитие на втория прираст, който играе важна роля за формирането на добива през следващата година.

АГРОТЕХНИКА
Място в сеитбообръщението, обработка на почвата.
Най-добри предшественици на лавандулата са зърнено-житните, зърнено-бобовите, фуражните и многогодишните треви, при условие площта да бъде освободена в края на юли или началото на август. На площ, където се е отглеждала лавандула ново насаждение може да се направи след 4-6 години.
Лавандулата е многогодишно растение и може да се отглежда на едно място над 25-30 години. Поради тази особеност е много важно да се избере подходяща площ, на която да се извърши съответната предварителна подготовка.
Площта, на която ще се отглежда лавандула трябва да бъде открита и добре огрявана от слънцето с дълбоки, пропускливи, аерирани с лек механичен състав почви и наклон до 10 градуса при механизирано отглеждане. При засаждане на по-стръмни терени растенията играят противоерозионна роля, но тогава необходимите агротехнически операции се извършват ръчно.
Определеното място преди извършване на основната обработка на почвата се почиства от дървета, храсти, едри камъни, необходимо е още при нужда да се отводни, подравни и терасира при наклон повече от 6 градуса.
Нивата се риголва на 40-60 cm, като на почви с многогодишни плевели, то се прави в началото на лятото и до есента се води редовна борба чрез култивиране, брануване и приложение на хербициди за унищожаването им.
През август-септември отново се извършва преораване на 20-25 cm със заравняване площа и култивиране на 15 cm. До засаждане мястото се поддържа чисто от плевели чрез обработки с дискови брани или чизел-култиватори.
Преди засаждане мястото се набраздява на 1,0 - 1,2 - 1,4 m междуредово разстояние с дълбочина на браздите 15 cm. Извършва се маркиране в реда на 30-50 cm в зависимост от сорта, който ще се отглежда, от плодородието на почвата и от наличната техника.
Торене. Лавандулата извлича от почвата около 1 kg азот, 0,3 kg фосфор и 0,8 kg калий за получаване на 100 kg съцветия. Торенето се извършва в зависимост от запасеността на почвата с хранителни елементи.
Преди риголването се извършва запасяващо торене с 3-5 t/da оборски тор или се внасят 20-40 kg/da амониева селитра, 50-100 kg/da суперфосфат и 20-40 kg/da калиев сулфат.
Торенето с азот се извършва двукратно - рано напролет и непосредствено след жътвата, за да се предизвика разклоняване.
Наесен с последната междуредова обработка се внасят фосфорните и калиеви торове.
Като примерни норми при пълно минерално торене може да се посочат N10 P10 K10 в а.в. (амониева селитра 30 kg/da, суперфосфат 50 kg/da и калиев сулфат 20 kg/da).
При отглеждане на лавандула на кисели почви, което не е препоръчително се внасят 300-500 kg/da сатурачна вар или 100-150 kg/da фосфорно брашно.
Размножаване. Лавандулата се размножава чрез семена и вегетативно (резници, отводи, разделяне на туфите, чрез отчесване и др).
Размножаването чрез семена е нежелателно, защото лавандулата е кръстосаноопрашващо се растение и поради това не могат да се запазят продуктивността и качеството на изходните форми.
Основния начин за размножаване и създаване на изравнени насаждения на този етап е чрез вкореняване на резници. Резниците се получават от маточно насаждение, за което се полагат големи грижи с цел получаване на мощни едногодишни разклонения. Рано напролет, а при топло време през цялата зима от маточните храсти се отрязват старите разклонения, пренасят се в помещения и от едногодишните им разклонения се приготвят резници за вкореняване. От всяко добре развито растение се добиват около 100-150 резника, които се режат през периода на покой (ноември-февруари).
Стандартните резници са дълги 8-10 cm и дебели 2 mm. Основата на резника трябва да завършва под стъблен възел, а листата от долната част да се отстранят. Резниците се вкореняват в открити лехи или в студени парници, които се оформят на запазено от вятър, добре огрявано от слънцето и близо до селище място с възможност за напояване. Вкореняването се извършва през есента или през пролетта. Почвата се наторява с оборски тор (4-8 t/da) и се изорава на дълбочина 20-22 cm, а отгоре се слага хранителна смес с дебелина на слоя 5 cm (почва, угнил пресят оборски тор и пясък в съотношение 1:1:1). Оформят се грубо лехите, фрезоват се и след това се дооформят ръчно. Лехите са широки 1 m, а резниците се залагат в редове при 8-10 cm междуредово разстояние и 4-5 cm в реда, на дълбочина на засаждане 3-4 cm. Залагането се извършва от началото на март в продължение на 20-30 дни. Резниците се вкореняват най-добре при използването на черно полиетиленово фолио, което се разстила върху подготвената леха, а отгоре се надупчва с маркир от дървени шипове на необходимите разстояния. При използване на фолио не е необходимо да се покриват лехите с пясък, защото то запазва влагата в повърхностния почвен слой, необходима за коренообразуването подтиска развитието на плевелите и съдейства за по-бързото затопляне на почвата, в резултат, на което вкореняването на резниците и развитието на вкоренените растения се ускоряват значително. След засаждането почвата се полива обилно чрез оросяване. По-нататък грижите се състоят в редовно плевене на поникналите в дупките около резниците плевели, поливане, подхранване и резитба. В началото разсадът се полива с лейка, а по-късно чрез дъждуване или гравитачно, като водата се пуска между лехите. Подхранването се извършва с 15 g/m2 амониева селитра разтворена във вода. Разтворът се внася чрез поливане с лейка в началото два пъти месечно, а после по-рядко. След всяко подхранване растенията се измиват старателно с чиста вода.
Борбата с плевелите се води с хербицида девринол в доза 400-600 g/da.
За да се предизвика разклоняване на растенията и по-добро оформяне на резниците не се допуска образуване на съцветия. Растенията се подрязват периодично през пролетта и лятото с ножица или косачка. При появата на попови прасета, слепи кучета, къртици и други неприятели се вземат съответни мерки за предпазването на посева. Поддържането на висока почвена и въздушна влажност чрез дъждуване и борбата с плевелите и неприятелите са от съществено значение за по-доброто вкореняване на резниците, което може да достигне до 90 %. След прекратяване на вегетацията наесен, вкоренените резници се подорават с нож-скоба на дълбочина 25 cm. С цел по-добро съхранение и прихващане на разсада при изваждане на резниците се отстранява част от листната маса чрез изрязване на клонките им от 1/3 до 1/2. Вкоренените растения се сортират, завързват на снопчета и се съхраняват в бразди до засаждането.
Засаждане. Лавандулата може да се засажда на постоянно място през есента (тогава растенията не страдат от изтегляне, презимуват добре, напролет се развиват по-рано, използват влагата от зимните валежи и прихващането е по-добро около 80-90 %) или през пролетта (извършва се през февруари-март, преди да е настъпило пролетното засушаване). Стандартните вкоренени резници трябва да имат не по-малка дължина от 15 cm на надземната си част, дължина на кореновата система и подземната част не по-малка от 8-10 cm и дебелина на кореновата шийка 5-6 mm.
Разсаждането се извършва ръчно или механизирано с разсадопосадъчни машини. При ръчно засаждане редовете се очертават с опънат маркиран тел, в основата на браздата се преви копка, в която се поставя резника. Кореновата шийка на засадените растения трябва да бъде 5-6 cm под нивото на почвата, която се притъпква старателно с крак и допълнително се загърлят до върха на клонките.
При механизираното разсаждане междуредовото разстояние е 140 cm и вътре в реда 35-37 cm или 1900-2000 растения на декар. Добър добив може да се получи при осигуряване на хранителна площ от 0,42 до 0,52 m2 за всяко растение. На терени с наклон до 6-7 % и при добре подготвена почва засаждането може да се извърши механизирано с разсадопосадъчните машини "Акорд-ТП-4" или "УПК-6". Те се агрегатират на трактор ("Болгар", "МТЗ-5ЛС" или "ЮМЗ-6Л"), които работят на първа намалена скорост. Разсагопосадъчната машина "Акорд-ТП-4" работи с 3, а "УПК-6" с 4 садачни апарата. Машините се обслужват съответно при първата от 6 работници (трима садачи и трима коректори), при втората от 8 работници (четирима садачи и четирима коректори). Коректорите засаждат ръчно празните места и неправилно поставените растения, които достигат до 5 %. При тази организация на труда дневната производителност на машината е около 16-20 da, а прихваналите се растения са 95 %. При механизираното засаждане се осигуряват еднакви междуредови растояния (± 6 cm отклонение) и висока производителност на труда. От съществено значение за доброто прихващане е заравянето на растенията до нивото на първите разклонения и утъпкването на почвата след това.
Грижи през вегетацията. В началото на вегетацията рано напролет (месец март) се извършва ръчно окопаване и отравяне на загърлените растения, като на мястото на неприхванатите (изсъхнали и пострадали) се поставя здрав посадъчен материал т.е. извършва се попълване на празните места. Основните грижи за лавандуловите растения през вегетацията се състоят в: резитба, торене, обработка на почвата, подмладяване, борба с плевели, болести и неприятели.
Резитба. Лавандулата има способност да цъфти още като разсад и през първата година от засаждането, а това се отразява неблагоприятно върху нарастването и формирането на туфата. За да се избегне преждевременният цъфтеж се извършват неколкократни резитби на зачатъците на бутоните през месеците юни, юли и август. При механизираната резитба се използват косачки, жътварки и други машини, които се нагласяват да работят на съответната височина.
Обработки на почвата. През първата година в младото насаждение се извършват механизирани 4-5 междуредови (култивирания) и ръчни 2-3 вътрередови обработки на почвата за разрохкването й и унищожаване на плевелите. Междуредовите обработки се извършват на дълбочина не повече от 15 cm и при защитна зона 20-25 cm за предпазване на кореновата система от разкъсване. Наесен с последната междуредова обработка растенията леко се загърлят. В началото на вегетацията (месеците февруари-март) се извършва подхранване с 10-20 kg/da амониева селитра, като цялото количество се внася еднократно и веднага се култивира. С фосфорни и калиеви торове се тори наесен преди последната обработка. При цветодаващите насаждения се извършва разрохкване и окопаване, като броят им се определя в зависимост от състоянието на почвата и наличието на плевелна растителност. Лавандулата се тори ежегодно с амониева селитра - 30 kg/da, суперфосфат - 50 kg/da, калиев сулфат - 20 kg/da. Продуктивността на лавандуловите растения е най-висока през 6-8 година, след което намаля поради застаряване на туфите.
Подмладяване. Това агротехническо мероприятие се извършва след осмата година от засаждането на лавандулата при изсъхване на цели растения или части от него и намаление на добива на съцветия и масло. Състои се в изрязване на цялата надземна част на растенията на височина 6-10 cm от повърхността на почвата. От спящите пъпки в кореновата шийка се развиват нови разклонения, като по този начин се подмладява насаждението. При механизирано изрязване на растенията се използват роторните силажокомбайни ("УСК-1,5"; "КИР-1,5" и др.). Подмладените растения се наторяват с азот 10-15 kg/da и фосфор 10-15 kg/da или с оборски тор 2-3 t/da, след което почвата се обработва дълбоко. На другата година след подмладяването растенията дават до 60 % от нормалния добив, но през следващите години добивът рязко се увеличава.
Борба с плевелите. Освен механичната борба с плевелите, която се води с междуредовите и вътрередови обработки на почвата се прилага и химична борба. Тя се заключава в прилагането на различни хребициди. При наличието на житни плевели се използват: Галант Супер 150-250 cm3/da; Девринол 4 Ф 400-500 g/da; Дуал 500 ЕК 400 g/da; Набу-екстра 300-400 cm3/da. Срещу широколистни плевели се пръска с Ронстар 400 ml/da; Синбар 200 g/da. Срещу едногодишни и многогодишни житни и широколистни плевели се третира с Касорон Г 3 kg/da (при насаждения над 3 години). Срещу едногодишни широколистни и житни плевели се използват Мерлин 750 ВГ 5-6 g/da; Рафт 800 ВГ 0,35-0,45 g/da. Хербицидите се разпръскват върху цялата почвена повърхност с 30-40 l/da разтвoр рано напролет (месец март), преди започване на вегетацията на лавандулата и преди поникване на плевелите, след култивиране с подхранване на растенията. През вегетацията се третира с хербицида Фузилад супер срещу едногодишни и многогодишни житни плевели (в т.ч. балур от коренища) при височина на плевелите 10-15 cm с доза 350 ml/da.
Болести по лавандулата.
Листни петна (Septoria lavandulae Desm.). По същинските листа се образуват закръглени петна с червенокафяв пръстен. През есента при смяната им с кожестите листа намалява заразата през есенно-зимния период.
Фомоза (Phoma lavandulae Gabot.). Стъблата пожълтяват, засъхват, по-късно стават кафявосиви, покрити с точковидни пикнидии.
Кореново гниене. Наблюдава се загниване и изсъхване на корените, което може да се дължи на: увеличено нападение от галовата нематода; от неправилна употреба на хербициди или най-често на заболяване от слаби патогени (Fusarium sp.) при неизравненост на площите и задържане на влага по ниските места.
Борба срещу тези болести се води чрез стриктно спазване на технологията на отглеждане и редовни наблюдения за фитосанитарното състояние на посева. Единствения регистриран фунгицид за борба срещу почвените патогени (фузариум, питиум и ризоктония) по лавандуловия разсад е Дитан М-45 в доза 0,4 % при разход 100 l/da разтвор.
Неприятели по лавандулата.
Пенещата цикадка (Leperonia coleoptrata L.). Развива едно поколение годишно и зимува като възрастно и яице. Ларвите се излюпват през първата десетдневка на май. Вреда нанасят като смучат сок по разклоненията на туфите и задържат техния растеж. По висока плътност се наблюдава при подмладяване на насажденията и при заплевеляване с глухарче.
Горски скакалец (Isophya tenuicerca Rme.). Напада насажденията от лавандула в близост до горите. Новоизлюпените ларви в периода от 20 април до 20 май преминават по туфите и започват да се хранят с листата. Пораженията от ларвите са по-малки в сравнение с възрастните скакалци, които нападат цветните пъпки и разцъфтяващите цветове в началото на юни и могат да унищожат реколтата. Борбата срещу горския скакалец се води с един от следните инсектициди: Вазтак; Карате; Дурсбан; Суми-алфа; Маршал. Посева се третира до средата на юни.
Галова нематода (Meloidogyne hapla Chitwood). Благоприятни условия за нейното развитие са песъчливи почви с добра аерация и суха пролет. При образуване на галите растежът на краищата на корените се прекратява и те отмират, а това довежда до абортиране на съцветията на цели туфи. Борбата се води още преди засяване на лавандулата при наличието на този неприятел. Площта се засява 3-4 години със житни култури и се унищожават плевелите, които са гостоприемници на нематодата.
Прибиране. Жътвата на лавандуловите съцветия се извършва във фаза цъфтеж. Настъпването на тази фаза зависи от почвено-климатичните условия на района, в който е засадена лавандулата, от сорта с неговите специфични биологични особености и от прилаганата технология на отглеждане. Най-често цъфтежът започва през последните десет дни на юни и продължава до края на юли. Съдържанието на етерично масло при едни сортове е най-високо когато са цъфнали 50 % от съцветията, а на други при 100 % цъфтеж. В зависимост от тази особеност на сортовете на по-големи площи жътвата започва след изцъфтяването на 50 % от цветовете, масово продължава при 70-80 % и завършва при 100 % цъфтеж. Прибирането става в сухо, тихо и слънчево време, в горещите часове на деня, защото тогава е най-високо съдържанието на етерично масло в цветовете. Съцветията се жънат заедно с цветните дръжки на височина 10-12 cm механизирано с лавандулови жътварки “ЖАВ-1”, “Тракия” или ръчно със сърп. Продължителността на жътвата е 15-20 дни. Извозването и преработката на цвета е добре да се извършва с контейнери КИЕМС-18, защото с тях не се допуска загуба на лавандулово масло до дестилериите.
Преработка.
От свежите съцветия чрез парна дестилация се получава етерично масло, а чрез екстракция - конкрет. Дестилацията се извършва в казани с подвижен капак и продължава 1,5 часа. При повторна дестилация се получават още 6-7 % масло, което има по-груб аромат и се използва за производство на сапун. При екстракцията на цвета се получава лавандулов конкрет, който прилича на втвърден вазелин.
Останалите след извличане на лавандуловото масло отпадъци се изсушават и могат да се използват като фураж за селскостопанските животни, за мулчиране и торене.

Потребителски аватар
sweety
Бая дръвче
Бая дръвче
Мнения: 728
Регистриран: 07 фев 2008, 10:56
Пол: Жена
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Мнение от sweety » 07 фев 2008, 23:23

Ами аз купих почва, това са снимки на пакета:
http://lilituuu.multiply.com/photos/photo/42/1
http://lilituuu.multiply.com/photos/photo/42/2
И мисля в нея да засадя семенцата в една малка саксийка и отгоре да я завия с такова прозрачно кухненско фолио, за да има ефекта на оранжерията... или е по-добре стъкло? :?:

Потребителски аватар
AlexaS
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 1970
Регистриран: 14 мар 2007, 11:11
Пол: Жена
Местоположение: Пловдив

Мнение от AlexaS » 07 фев 2008, 23:45

Сей смело. :thumbup: Фолиото ще свърши работа.

В Пловдивско има чернозем, чувала съм го от агрономи-лозари по повод отглеждане на някакъв вид грозде.

Потребителски аватар
kikabelata
Тормозератор
Тормозератор
Мнения: 21537
Регистриран: 31 май 2006, 16:51
Пол: Жена
Местоположение: летя със метлата, с метлата летя...
Контакти:

Re: Лавандула

Мнение от kikabelata » 08 фев 2008, 23:28

отново ме накарахте да си ровя из учебниците - алекс е права, макар че черноземите в пловдивско са доста малко. ицо обаче не е прав, смолници има в повечето котловини н южна българия, северно от пловдив, както и доста около стара загора. :thumbup:
Който търси Кика, намира белята :twisted:
подарете бижу от онлайн магазин Нота Бене - http://notabenebijou.com
Щастието е да намериш 2 маслини в мартинито си, когато си гладен.

Потребителски аватар
iiccoo
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 1886
Регистриран: 18 фев 2007, 09:13
Пол: Мъж
Местоположение: София

Re: Лавандула

Мнение от iiccoo » 09 фев 2008, 19:07

Не е вярно аз съм виждал карта са различните почви и разположението им в страната :mrgreen: Ще потърся доказателство.

Потребителски аватар
AlexaS
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 1970
Регистриран: 14 мар 2007, 11:11
Пол: Жена
Местоположение: Пловдив

Re: Лавандула

Мнение от AlexaS » 09 фев 2008, 19:13

Ицо, аз също потърсих карта, но явно не са толкова точни замерванията и отразяването им. Все пак 300 дка си е пространство, а на мащаба на картата би трябвало да се нанесе като точица.
Както и да е...въпроса е за лавандулата.

Потребителски аватар
sweety
Бая дръвче
Бая дръвче
Мнения: 728
Регистриран: 07 фев 2008, 10:56
Пол: Жена
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Re: Лавандула

Мнение от sweety » 09 фев 2008, 20:54

А да ви питам след колко време да очаквам да се види дали ще поникне нещо изобщо? Дали да не сея пак в друга саксийка по-късно пак, в случай че сега не е достатъчно топло? В нас не е студено (към 22 градуса е), ама знам ли... :think Знам, че не е по темата ама да ви питам и за годецията някой знае ли след колко време пониква? :oops: И въпрос за поливането - през колко време и престояла ли да е водата една вечер? Малко прекалявам с въпросите, ама като нямам хал хабер, а толкова ми харесват и не ми се иска да се проваля само защото съм пропуснала някоя тема, така че ако някъде пише казвайте... :oops: :)
"Бъди промяната, която искаш да видиш в света" Махатма Ганди

Потребителски аватар
kikabelata
Тормозератор
Тормозератор
Мнения: 21537
Регистриран: 31 май 2006, 16:51
Пол: Жена
Местоположение: летя със метлата, с метлата летя...
Контакти:

Re: Лавандула

Мнение от kikabelata » 10 фев 2008, 11:48

аз се извинявам на суити, че и оспамихме темата, но не мога да не кажа на ицо, че тия твърдения ги правя точно изхождайки от почвена карта. когато учих почвознание собственоръчно сме правили оцветяването на заготовката, мога да кажа, че точността беше доста голяма. ето намерих ти и онлайн карта, като цъкнеш в областта на пд и местиш мишката по различните цветове ти пише кои какви почви са. там ще видиш и смолниците. а това, че ги има не само в сф и бс се дължи на начина им на образуване, не случайно те са разпротранени в котловините южно от стара планина, каквито освен бургаска и софийска има още 10-ина. но да не се връщаме на география 10 кл :wink: , че за мен това е затворена страница вече :nod:
Който търси Кика, намира белята :twisted:
подарете бижу от онлайн магазин Нота Бене - http://notabenebijou.com
Щастието е да намериш 2 маслини в мартинито си, когато си гладен.

Потребителски аватар
iiccoo
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 1886
Регистриран: 18 фев 2007, 09:13
Пол: Мъж
Местоположение: София

Re: Лавандула

Мнение от iiccoo » 10 фев 2008, 22:16

Аз дадох едно кило информация за лавандулата и имам право да спамя :D Трябва да си призная грешката :? Приятелката ми учи в лесотехническия и преди много често влизах в нейни лекции и на някои практики ходя. Имаше почвознание преди и не знам защо, но в главата ми е останал спомен само за софийско и бургаско :think Приемам критиката. И аз намерих в нета няколко карти :nod:

Потребителски аватар
sweety
Бая дръвче
Бая дръвче
Мнения: 728
Регистриран: 07 фев 2008, 10:56
Пол: Жена
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Re: Лавандула

Мнение от sweety » 11 фев 2008, 00:14

Сега прочетох подробно написаната информация горе (благодаря за която :flower ) - "Размножаването чрез семена е нежелателно, защото лавандулата е кръстосаноопрашващо се растение и поради това не могат да се запазят продуктивността и качеството на изходните форми.". Направо супер - дори да поникне нещо, няма да е хубава, силно ухаеща лавандула... само че остава въпроса къде в Пловдив има такава :? , защото по цветарските магазини знае ли ги човек от къде ги взимат и там как са правени... :( Ако някой знае от къде в Пловдив може да се вземе резница/растение да казва :) Мисля си дали към аграрния няма да има нещо като магазин за продажба на сортове и т.н. ... знае ли човек... :)
"Бъди промяната, която искаш да видиш в света" Махатма Ганди

difimi
Семенце
Семенце
Мнения: 2
Регистриран: 11 фев 2008, 07:40
Пол: Мъж

Re: Лавандула

Мнение от difimi » 11 фев 2008, 08:06

Blagodarq vi za informaciqta za lavandulata .Az zasqh minalata godina 16dka ama mnogo slabo e prihva6taneto okolo 50%ama tazi godina 6te q prisqvam .Ako imate o6te informaciq pi6ete 6te vi bada blagodaren!!!!!

Благодаря ви за информацията за лавандулата. Аз засях миналата година 16дка ама много слабо е прихващането около 50%ама тази година ще я присявам. Ако имате още информация пишете ще ви бъда благодарен!!!!!

:idea: моля, използвайте кирилица!!!!!
:idea:

Потребителски аватар
nikolica
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 3266
Регистриран: 18 юли 2007, 19:43
Пол: Жена
Местоположение: пловдив

Re: Лавандула

Мнение от nikolica » 12 фев 2008, 06:41

Суити към Аграрния в Пловдив няма магазин,доколкото знам имат оранжерия около Пловдив.

Отговори

Върни се в “Подправки и билки”