Имеретински шафран

Всичко за отглеждането и проблемите на подправките и билките
Правила на форума
ПРОЧЕТИ: Правила на форумите

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player
Потребителски аватар
Delphinium
Администратор
Администратор
Мнения: 7132
Регистриран: 31 май 2006, 17:27
Пол: Жена
Местоположение: София
Контакти:

Имеретински шафран

Мнение от Delphinium » 02 окт 2017, 20:24

Тези, които се интересуват от кулинария, са срещали думата шафран - може би най-скъпата подправка в света. Подправката представлява изсушените близалца на специален вид минзухар - шафрановия.Отглежда се в Испания, Турция и на други места.
Добре - шафран, но защо имеретински? Каква е тази екзотична дума, прилепена към него?
За пръв път се замислих, че има нещо странно, когато още в първия ден в Грузия видях чувалите с подправки на пазара в Кутаиси. Шафранът изглеждаше доста едър за изсушени минзухарени близалца. Отделно цената му беше смехотворна - по-малко от два пъти по-скъп от най-масовата им подправка, от елементарни тревички. (малко над 2 лв. за чашка с вместимост от 100 мл. , колкото струваше кило отвратни домати).
В последния ден в Грузия накупих различни видове опаковани подправки. С обозначение на състава им. В тях влизаше имеретински шафран.
Вече ми беше ясно, че безкрайно мързеливите за земеделие местни няма как да отглеждат шафран и да го продават за жълти стотинки. На помощ дойдоха рускоезични сайтове. И какво се оказа - че имеретинскят шафран всъщност са изсушени венчелистчета от някои видове тагетес!
А защо имеретински - Имерети е равнинната област по средата на Грузия с главен град Кутаиси.
И като откачена на вълна подправки вече имам семена на няколко вида тагетес, които ставали за подправки, включително и някакъв екзотичен мексикански вид.

Потребителски аватар
Alpina
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5573
Регистриран: 17 фев 2007, 10:33

Re: Имеретински шафран

Мнение от Alpina » 02 окт 2017, 21:06

Aз съм заинтригувана от твоите експерименти, Рали :mrgreen:

Потребителски аватар
Delphinium
Администратор
Администратор
Мнения: 7132
Регистриран: 31 май 2006, 17:27
Пол: Жена
Местоположение: София
Контакти:

Re: Имеретински шафран

Мнение от Delphinium » 02 окт 2017, 21:26

Искре, още няма експерименти, а само семена. Но едно нещо не ми стана ясно в Грузия - как може при толкова невероятни подправки да ни сервират подобни буламачи. С използване основно на една единствена подправка, която определено не става за ядене, а я слагат навсякъде в прамишлени количества - киндза на руски, или на разбираем язик - пресни листа на кориандър!
По този повод - запази ми 2 саксийки с блатна мента за пролетта. Основна съставка на всичките им подправки е, и явно е много различна на аромат от обикновената мента, която имам.

Потребителски аватар
kikabelata
Тормозератор
Тормозератор
Мнения: 21368
Регистриран: 31 май 2006, 16:51
Пол: Жена
Местоположение: летя със метлата, с метлата летя...
Контакти:

Re: Имеретински шафран

Мнение от kikabelata » 03 окт 2017, 07:07

Купувала съм от арабите на женския пазар големи пликове с евтин "шафран", които е ясно, че не са истински, ама сега се чудя дали не са тагетеси :think но като че ли не са, червеникави са и не приличат на венчелистчета. Някой беше обяснявал май, че просто не са от крокус сативус, а от друг минзухар, но дали е така...
Който търси Кика, намира белята :twisted:
подарете бижу от онлайн магазин Нота Бене - http://notabenebijou.com
Щастието е да намериш 2 маслини в мартинито си, когато си гладен.

Потребителски аватар
NO CARRIER
Администратор
Администратор
Мнения: 12298
Регистриран: 15 яну 2009, 11:42
Пол: Мъж
Местоположение: на 100м от лудницата в Пазарджик
Контакти:

Re: Имеретински шафран

Мнение от NO CARRIER » 03 окт 2017, 09:20



Имам чувството, че го ползват повече заради цвета. Трябва да се пробва.

Потребителски аватар
Пери
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5702
Регистриран: 23 юни 2009, 18:31
Пол: Жена

Re: Имеретински шафран

Мнение от Пери » 04 окт 2017, 09:54

Ще пробвам и аз.
Сигурно няма да има голямо значение, че моят тагетес е друг - от високите и дюс жълто.
Ароматът е същият.

Отговори

Върни се в “Подправки и билки”