Орхидеи - основни изисквания за отглеждане

Всичко за отглеждането и проблемите на орхидеите и бромелиите
Правила на форума
ПРОЧЕТИ: Правила на форумите

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player
Titi
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6905
Регистриран: 31 май 2006, 16:24
Пол: Жена
Местоположение: София

Орхидеи - основни изисквания за отглеждане

Мнение от Titi » 21 юни 2006, 11:40

Изключително полезен нагледен фотоматериал, за различни действия, касаещи орхидеите

http://www.epiphyte.ru/?rid=58" onclick="window.open(this.href);return false;

Titi
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6905
Регистриран: 31 май 2006, 16:24
Пол: Жена
Местоположение: София

Re: ОРХИДЕИ - ОСНОВНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ

Мнение от Titi » 21 юни 2006, 13:04

НАЙ-ЧЕСТО ЗАДАВАНИТЕ ВЪПРОСИ
По материали от сайта http://www.beautifulorchids.com


Колко често трябва да поливаме орхидеите?

Сред любителите на орхидеи битува мнение, че понеже орхидеите са родом от тропиците, то трябва да се поливат по няколко пъти на ден. Това не е така. От прекалено поливане могат да изгният корените. Общото правило е такова - орхидеите се поливат не по-често от едни път на 5-12 дена, при това е необходимо да се вземе под внимание вида на растението, температурата, при която се отглежда и годишното време. В топло време, когато дните са дълги, растенията имат нужда от повече влага, отколкото в хладното време.

Орхидеите в зависимост от потребност на количество вода може да се разделят на 3 /три/ групи: такива, на които субстрата трябва да е е влажен постоянно, такива, на които субстрата може спокойно да изсъхне между поливаките, изключвайки периода на активен растеж, и такива, на които субстрата винаги трябва да е сух.

Към първата група може да отсенем следните видове- пафиопедилуми, милтонии, цимбидиуми, одонтоглосуми.
Към втората група се отнасят- каттлея, онцидиум, брассия, дендробиум.
И трета группа - фаленопсис, ванда, аскаценда.

Разбира се, сред всичките разнообразни видове и семейства орхидеи существуват и исключения от тези правила. Затова, ако вие се каните де си купите тази или онази орхидея, или вече сте я купили, обязателно се поинтересувайте от условията на наейното отглеждане.

Потребителски аватар
golden
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5464
Регистриран: 02 юни 2006, 22:02
Пол: Жена
Местоположение: Пловдив

Мнение от golden » 22 юни 2006, 00:13

ВИДОВЕ ТОРОВЕ И ПРАВИЛА ПРИ ТОРЕНЕТО НА ОРХИДЕИТЕ

НАЙ-ОБЩО МОЖЕМ ДА ГИ РАЗДЕЛИМ НА ОРГАНИЧНИ,НЕОРГАНИЧНИ И ХЕЛАТНИ.
Към органичните спадат кръвното или костното брашно,гуано и карбамид.В повечето случаи те са богати на азот.Растенията не поемат веднага азотните съединения в тях,преди това трябва да бъдат преработени от микроорганизми.Тази преработка зависи от температурата,влажноста,вида на субстрата и т.н.
При неорганичните торове има предварително зададено съотношение между микро и макроелементите.Като най-добро за смесени култури през цялата година е прието съотношението 3:1:2 за N:P:K .Ако има отпечатано четвърто число,то се отнася до частта на магнезия. Предимството на промишлените торове е точната дозировка,а недостатъкът - свойството им да се натрупват в почвата.
При хелатните торове има голяма усвояемост и липса на натрупване в субстрата.Могат да се прилагат както за листно,така и за почвено торене.Те се препоръчват за любителското отглеждане на орхидеи,защото вероятността от грешки е малка.

Специални торове и добавки,които стимулират растежа.

През годините са били на мода различни стимулатори.Тук спадат бета-индолиловата киселина,кокосовото мляко и бирата.
Бирата или бирената каша е била от първите торове за орхидеи,чието положително действие изглежда логично поради съдържите се ензими и различни форми на вит.В.Има добри резултати от прилагането на разтворена бирена мая при млади растения за предпазване от гъбични инфекции.
Друго домашно средство е карбамидът -усвоява се лесно от корените и листата.Препоръчително е приложението му при млади растения.Много добре се отразява допълнителното подаване на карбамид късно вечер или рано сутрин в топли дни.
В тази група е и магнезиевият сулфат (английска сол) - смята се ,че подпомага обмяната на веществата и стимулра цъфтеж.

Недостатъчно или прекалено торене.
Пи недостатъчно торене корените стават прекалено дълги и тънки.
При преторяване корените са твърди,дебели, къси и нееластични.
При някои видове (катлея и фаленопсис) имат слабо червеникаво или кафеникаво оцветяване.
Възстановяването след недохранване трябва да стане чрез бавно и постепенно увеличаване на дозата тор.
Срещу пренаторяване помага обилното измиване на течаща вода и насищането на субстрата с калций.Калциевите йони разкъсват натрупаните йони на хранителните вещества и затова трябва да се полее обилно,за да се отмият.
Ефектът на прекалено наторяване може да се дължи не само на предозиране на хранителните вещества.Трябва да има равновесие между почвената фауна,количеството вода,въздушната влага и светлина.Ако водният баланс не е точен,може да възникнат щети дори при ниски дози на торене или даже липсата му.
Също както бавно растящите дървета образуват по-здрава дървесина,така и здраво растящите орхидеи са винаги по-стабилни от избуялите нависоко или пренаторените

информацията е от книгата ОРХИДЕИ на Луц Рьолке
Всеки човек заслужава да има в живота си една любов, от която да му спира дъха!
Стари снимки1/ Стари снимки2/ Нови снимки/ Орхидеи/ VIDEO/Лято'08

Потребителски аватар
golden
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5464
Регистриран: 02 юни 2006, 22:02
Пол: Жена
Местоположение: Пловдив

Мнение от golden » 22 юни 2006, 00:19

ПРАВИЛА ПРИ ТОРЕНЕ НА ОРХИДЕИТЕ

- щетите от грешките при торенето на орхидеите се проявяват едва след няколко месеца
- трябва да се търсят торове БЕЗ УРЕЯ.Уреята блокира усвояването на останалите вещества от орхидеите.
- препоръчват се хелатните торове,защото се усвояват по-бързо и лесно и няма опасност от засоляване на субстрата.При използване на хелатни торове се тори по-често (на всяко поливане). Те са особено подходящи за привързаните култури
-поне 1 път месечно трябва да се промива субстрата на течаща вода ,за да се отмият натрупаните соли
-трябва да се тори с по-високо съдържание на азот ,при отглеждане в субстрат от кори.
-ако торът не е специално за орхидеи се разрежда 2 пъти повече от указанията на етикета.При венерената пантофка се разрежда 4 пъти повече.
-не се торят болни растения
-не се торят растения в покой
-да не се забравя периодично да се внасят калций и желязо
-за всички торове важи правилото- ПРОБВАЙ С МЯРКА
-старите субстрати съдържат повече хранителни вещества от новите и има по-голяма опасност от преторяване
-младите /пресни субстрати имат нужда от повече азот за изграждане на нормална микрофлора
-на 3 месеца се добавя по 1 щипка английска сол за стимулиране на цъфтеж ("бабешка" рецепта)
Всеки човек заслужава да има в живота си една любов, от която да му спира дъха!
Стари снимки1/ Стари снимки2/ Нови снимки/ Орхидеи/ VIDEO/Лято'08

Titi
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6905
Регистриран: 31 май 2006, 16:24
Пол: Жена
Местоположение: София

Мнение от Titi » 29 юни 2006, 18:09

Началото е различно при всеки................
превод от руски сайт

Увлечението по орхидеите започва различно при всеки: за някой това е първото цвете, подарено от любимия послучай празник ( а може би и просто така, без повод), за някои - мъничка издънка от "драгоценна орхидея", донесена от познат или роднина, но личните качества на отглеждащите орхидеи си приличат -това са безумно влюбени хора в тези приказни, загадъчни, чаровни цветя; тези хора са преди всичко ексцентрични, амбициозни в добрия смисъл на тази дума, експериментатори, ценители на всичко прекрасно и обичащи да шокират със своята необикновеност (даже ако се стараят да я скрият), приличащи си в желанието да имат на своя перваз екзотични растения, изпреварвайки своите съседи и приятели. Един път попаднала в такъв дом, орхидеята заема привилегировано положение и каквито и цветя да има около тая "кралска особа", те винаги ще бъдат само почтени придворни дами, придатък към необичайната красота на орхидеята. И съвсем сигурно мога да ви уверя, ако във Вашия дом се появи първата орхидея, след нея ще има и втора, и трета, и четвърта. Ограничения в бъдеще може да поставя само исключително твърд характер. Тези нежни, екзотични красавици ще окупират всички налични первази в дома ви.

Сега искам да споделя с вас опита си по отглеждането на моята първа орхидея и и да спомена елементарните правила за отглеждане на орхидеи /както казах, в моя случай беше хибриден фаленопсис, но правилата се отнасят за повечето видове/.
При покупката на първата ми орхидея на мен ми провървя: продавачката ми помогна в избора на здраво растение. А най-важното при такова растение са корените - те трябва да бъдат твърди, светло-сиво-зелени (в дадения случай това се отнася именно за фаленопсиса, и ако те са излезли от саксията - нищо страшно, главния показател е твърдостта и цвета на корените. Не трябва да са меки, това говори за загниване. Прорастнали, вяли, бледо-зелини листа на фаленопсиса също ви подсказват за тези проблеми. Фаленопсисите се продават в прозрачни саксии (това е свързано с тяхната фотосинтеза, и тъй като те са епифитни и в природата са расположени върху дървета и скали, техните корени са открити за слънце, въздух и вода) и затова вие имате възможност да видите корените и да направите своя избор. Красивите цветове с форма на пеперуда или звезда няма да оставят вас и вашите познати равнодушни. Освен това цветовете на фаленопсиса издържат до три месеца и повторно разцъфтяват по 2-3 пъти в годината при правилно отглеждане. Това наистина е божествено цвете! Колкото е красиво, толкова дълго не увяхват цветовете му. Друг рекордьор по дълголетие на свежи цветове е пафиопедилум (венерина пантофка). Знаменития коллекционер-орхидеист Журавлев И.М., съавтор на книгата «Орхидеи» разказва, че при неговите условия на дендробиума cuthbertsonii всеки цъфтеж издържал по половин година! Не мечтае ли за това всеки любител на цветята? Освен това, орхидеите за разлика от другите цветя, по-скоро ще загине от преполиване, отколкото от недостатък на вода, така че спокойно може да отидете на почивка, без да се боите за своите любимци. Главното правило - по-добре неполят, отколкото преполят. Точно така стои въпроса и с торенето. И ако не използвате специален тор за орхидеи, то разреждайте другия четири пъти повече от обикновено.

Донасяйки в къщи своето съкровище, пресадете го веднага, не чакайте да прецъфти. Въобще, по правило, за по-нататъшно добро и здраво растение, е необходимо да го пресадите в свеж субстрат. Използвайте пластични саксии, защото при керамичните могат да възникнат проблеми при следващо пресаждане - корените да се залепят за стените на саксията и да се травмират при изваждане. Саксията може да бъде и непрозрачна, ако нямате прозрачно, но с бял цвят, тъй като тъмния цвят привлича слънцето и през лятото ще се прегряват корените.
Още един пресилен мит е супер високата влажност, при която растат орхидеите. С пълна увереност, доказана от многочислената практика на хората, отглеждащи орхидеи мога да кажа, че хибридните фаленопсиси, продаващи се в магазините, не се нуждаят от повишена влажност в условията на обикновените градски домове. Изключение правят горещите летни дни, тогава е нужно да поставите саксията в паничка с камъни и вода, като внимавате дъното на саксията да не попада във водата. Накратко - купените холандски или немски орхидеи без каквито и да е сложни ще ви радват със своето дълго, раскошно, необикновено цъфтене, предизвиквайки в заобикалящите ви приятели въсхищения от вашите умения да намерите общ език с тази екзотика / а вие, както се досещате, не им обяснявате, че отглеждането на орхидеи не е по-сложно, отколкото отглеждането на сентполии, антуриум и др).
ПРЕСАЖДАНЕ:
При пресаждането на първия си фаленопсис аз толкова много се вълнувах, прочетох в книгите всичко за състава на субстрата и внимателното боравене с корените, за да не се повредят или пречупят, че се боях да дишам. Говорейки сега с други любители на орхидеи разбрах, че всички помнят своето първо пресаждане, съпроводено с треперене на ръцете и практически отсъствие на дишане, от страх да не направим нещо не както трябва.

Внимателно и равномерно засипваме корените със субстрата. Внимание е нужно за да не се повреди веломена - това е най-горния слой на корените, вследствие на което при отсъствие на аерация и обилно поливане ще загният. Полейте пресадената орхидея не по-рано от следващия ден, даже най-добре е да се полее след 4-5 дена. Ако имате сфаганов мъх сложете отгоре на саксията.

Както виждате, няма нищо тайнствено, загадъчно, недостъпно за обикновените цветари-любители. Секрета при отглеждането на орхидеи - вашия лично събран опит, получената достоверна информация, разбиране природата и нуждите на орхидеите и най-важното - самозабравена, дълбока любов към тях. Успехите не зависят от цветарския стаж и биологическото образование. Възможно е веднъж купили своята първа орхидея и занимавайки се с нея не от толкова дълго време, да достигнете значителни положителни резултати. И, разбирайки потребностите на тези растения, вие без особен труд може да отглеждате в своите домове и градини възхитително красиви, редки растения. Орхидеите като че ли ще открият пред вас всичките тайни на Нейно Величество Природата.

Потребителски аватар
golden
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5464
Регистриран: 02 юни 2006, 22:02
Пол: Жена
Местоположение: Пловдив

Мнение от golden » 08 юли 2006, 00:25

Домашни рецепти за борба с различни вредители

ИНСЕКТИЦИДИ
-средства за борба с вредители без защитна обвивка -листни въшки,памукова въшка и др.
1. Натопете памук в 70% или 90% изопропилов спирт и остранете вредителите.Ако опаразитяването е голямо, напръскайте цялото растение със спирт.
2.Лют спрей.Сложете в пасатора 2 глави чесън и 2 люти чушки, добавете половин чаша вода, пасирайте.Прекарайте кашата през марля и долейте до 3л вода.Получената течност е базисният концентрат, от който периодично си приготвяте работен разтвор. Смесва се 1/4 от концентрата с 3л вода и се пръска.
И двата метода са безвредни за цветоносите и пъпките.
Пръска се през 3 дни в продължение на 2 седмици

-средства за борба с вредители с твърда обвивка -щитоносни въшки, трипси
Смесете по 1 с.л. олио и 1 с.л. течен препарат за миене на чинии с 1л. вода.Разклатете добре и напръскайте.Повтаря се през 3 дни в продължение на 2 седмици.Миещият препарат разрушава твърдата обвивка,а олиото задушава паразите.Някои препоръчват вместо обикновено олио да се използва бебешко олио.
При използване на препарати съдържащи олио ВИНАГИ се пръска сутрин преди още растенията да са затоплени от слънцето.Ако олиото влезе във взаимодействие с топлата повърхност на орхидеята, се получават белези от изгаряне,дори в този момент слънцето да не огрява директно.

СРЕДСТВО ЗА БОРБА С МРАВКИТЕ
Разтопете 100г восък от свещи и докато бъркате добавете 1/4 чаша захар и 100г борова киселина.Изсипете го на слой дебел около 0.5-1см и го оставете да изтине.После го натрошете на парчета и го сложете около саксиите
ВНИМАНИЕ:получената смес е отровна!Пазете от деца и животни!

РЕПЕЛЕНТИ
Сложете малки съдинки с евкалиптово масло между цветята - миризмата отблъсква повечето насекоми. Евкалиптовото масло има също така и фунгицидно действие, но уврежда пъпките и затова не трябва да се използва ако орхидеята цъфти.
Всеки човек заслужава да има в живота си една любов, от която да му спира дъха!
Стари снимки1/ Стари снимки2/ Нови снимки/ Орхидеи/ VIDEO/Лято'08

Потребителски аватар
golden
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5464
Регистриран: 02 юни 2006, 22:02
Пол: Жена
Местоположение: Пловдив

Мнение от golden » 08 юли 2006, 01:19

ФУНГИЦИДИ

Канелата е фунгицид,който може да се използва по няколко различни начина.
Директна употреба.Посипете обилно с канела "раните" по вашите орхидеи.
Канелена паста.Смесете канелата с малко олио до получаване на гъста паста.Друг вариант е смесване на канела с липило на казеинова основа. Нанесете пастата върху раната и оставете да изсъхне.
Спрей.За изготвянето на спрея може да се използва вода или спирт.Спиртният извлек се приготвя по-бързо и освен фунгицидни,има и инсектицидни свойства.
Спиртен извлекСложете 2с.л. канела в 500мл изопропилов спирт, разклатете добре и оставете да престои за едно денонощие. Прецедете,за да махнете утайката (хартиените филтри за кафе вършат добра работа) и напръскайте болните растения /корени.
Воден извлек.Вместо спирт използвайте гореща вода в същото съотношение.Оставте сместта да престои няколко дни, прецедете и използвайте директно. Някои предпочитат да прилагат при семеначета водния разтвор,защото се страхуват,че спиртният може да увреди нежните растения.

Водороден пероксид. Ако започва загниване в основата на листата на орхидеята- сипете водороден пероксид върху раната и го оставете да действа 5мин, след което наклонете растението и го махнете.Оставете раната да изсъхне и поръсете обилно с канела. Постарайте се да не попада вече вода между листата.

Спрей със смесено действие
Смесете:
- 1 чаша спиртен канелен извлек
- 2 с.л. течен препарат за миене на съдове
- допълнете до 500 мл с вода
Извлекът има фунгицидно действие,а миещият препарат-инсектицидно.

БРАШНЕНА МАНА
Смесете:
- 3 с.л. олио
- 1 с.л. течен препарат за миене на съдове
- 1 с.л. сода бикарбонат
- 4л вода
Пръскайте през 3 дни.

По данни от

http://www.firstrays.com/remedies.htm
Всеки човек заслужава да има в живота си една любов, от която да му спира дъха!
Стари снимки1/ Стари снимки2/ Нови снимки/ Орхидеи/ VIDEO/Лято'08

Потребителски аватар
golden
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5464
Регистриран: 02 юни 2006, 22:02
Пол: Жена
Местоположение: Пловдив

Мнение от golden » 08 юли 2006, 23:25

БОРБА СРЕЩУ ГОЛ И ОБИКНОВЕН ОХЛЮВ

1.В близост до растенията поставете съд с бира.Охлювите се привличат от бирата, падат в нея и загиват ( сладка смърт :wink: )
2.Сложете парчета суров картоф между саксиите.На сутринта ще намерите охлювите от долната страна на картофите.В случая те са само атрактанти и не убиват охлювите, но ги събират на едно място и вие лесно можете да ги унищожите.
3.Пригответе спрей от 50% силно горчиво кафе и 50% вода.Може да се прибави и спирт - по 60мл на 4л от разтвора.

ПОЧИСТВАНЕ И ПОЛИРАНЕ НА ЛИСТАТА
1.Използвайте сок от ананас или цитрусов плод.С помощта на меко парче плат, почистете и полирайте листата на растението.Този метод има отличен ефект при отсраняване белите петна по листата,които са от твърдата вода.
2.Смесете прясно мляко с вода в съотношение 1:1 . Излъскайте листата с получената смес.

УНИВЕРСАЛЕН СПРЕЙ
Трябва ви добре компостирана органична материя (например, хубаво угнили листа). Вземете една-две шепи и ги сложете в тензухена торбичка (стар чорап също би свършил работа). Потопете торбичката в 4л вода и оставете да престои на стайна температура за едно или две денонощия.Махнете торбичката и оставете съда с вода да престои отвън две седмици. Махнете мръсната пяна от повърхността, филтрирайте и напръскайте болното растение.
Получената течност е богата на бактерии и различни микроорганизми, които атакуват гъбичните инфекции и повечето други болести, от които страдат орхидеите.
Смята се,че ако горният концентрат се разреди до 20% , се получава течен тор,който е максимално близък до "храната", която имат орхидеите в естествени условия.
По данни от:
http://www.firstrays.com/remedies.htm
Всеки човек заслужава да има в живота си една любов, от която да му спира дъха!
Стари снимки1/ Стари снимки2/ Нови снимки/ Орхидеи/ VIDEO/Лято'08

Titi
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6905
Регистриран: 31 май 2006, 16:24
Пол: Жена
Местоположение: София

Мнение от Titi » 04 авг 2006, 18:51

ГОРЕЩ ДУШ ЗА РЕАНИМАЦИЯ И АДАПТАЦИЯ НА ОРХИДЕИТЕ
Превод от руски сайт - любителски опит

Преди да започнем разговор за горещия душ при орхидеите, аз искам да предупредя хората, настроени критично към тоя метод: ако вие сте си избрали свой собствен подход за тяхната адаптация и реанимация – спокойно спокойно следвайте своя път!

Не е нужно растенията да губят просто заради интереса на спора или за да доказвате, че аз не съм права. Ако вие твърдо знаете, че когато ви боли глава ви помага само аналгин и не ви помага цитрамон – вие не бихте мъчили себе си, гълтайки цитрамон след цитрамон?! В моите конкретни условия този метод работи много добре, но аз напълно се доверявам и на хората, които адаптират своите растения в приспособени мини оранжериики /напр. от бутилка мин. вода/ или като регулярно ги опръскват. От друга страна, ако въпреки всички ваши старания растението не подобри състоянието си, пробвайте горещия душ, може да помогне?

Смисъла в използването на гореща вода в културата на орхидеите, по мое мнение се заключава в стимулация процеса на образуване на корени, по добре, в сравнение с хладната вода * отмива по-добре от листата мръсотията и напластен пушек, а също така за профилактика при поразени орхидеи от паяжинообразуващи акари. Горещият душ също така помага да се борим и с разрастващите се соли по листата на орхидете и на повърхността на субстрата. В последния случай се прилага след обработка на листата с памуче с разтворен във вода лимонов сок. Продължителното веднъж месечно (или веднъж седмично - всичко зависи от вашето свободно време и състоянието на растението) промиване на субстрата с гореща вода помога да се избегне засоляването му и, като следствие, бързото му разлагане и умиране на корени.

Технологията се състои в следното:

Растенията заедно с подложките най добре поставете в банята или във ваната и полейте няколко пъти отгоре с вода със стайна температура. Оставете в това състояние (вода в подложките) за 10-15 минути в зависимост от размера на растенията. След това пуснете горещата вода и започнете да я разхлаждате до температура 45-47С в струята на водата. След това махнете подложките, включете душа и полейте растенията "от глава до пети", до изтичане на гореща вода от дренажните отверстия. Отчитайте, че на дребните растения им трябва по-малко време на поливане с гореща вода (например, 5 секунди), а а на по-големите, повече време (10-15 секунди). Оставете растенията на местата им до пълното оттичане на водата (проверете, обръщайки саксията на различни страни), поставете подложките и полейте с вода, в която е разтворен тор. След това излейте торната вода от подложките (аз я изливам в шише и я използвам да полея други цветя, не орхидеи). При наличие на дестилирана вода, ако се получават петна от торенето върху корените, след подхранването леко напръскайте повърхността на саксията.

През зимата старателно почиствам със салфетка събралата се вода в пазвата на листата и оставям орхидеите до пълното им изсъхване в топлата баня, по правило за цялата нощ. Лятото, при горещо време, орхидеите може да се върнат на местата им и без да престояват в банята, но при всички случаи трябва да се премахне водата, насъбрала се в пазвата на листата.

При моите условия този метод действа добре при реанимации и адаптация на катлеи, фаленопсиси, онцидиумната група и "топлолюбивите" видове орхидеи.

Искам да ви обърна внимание и на термина реанимация и адаптация. Растение, получено в неблагоприятен период (късна есен или зима), без корени, се нуждае, според мен от реанимация. Всички останали растения, за първи път попадащи в дома ни, се нуждаят от адаптация.

По правило, при използването на горещ душ за адаптация на орхидеи е нужно около половин година, за да зацъфтят отново, а при реанимация, в най-лошият случай около 3 месеца до началото на новия растеж.
Едно от главните противопоказания за приемане на горещ душ в тези случаи е наличието на загниване на корени или части от растението. Моля, никога не забравяйте за това!

Потребителски аватар
golden
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5464
Регистриран: 02 юни 2006, 22:02
Пол: Жена
Местоположение: Пловдив

Мнение от golden » 05 авг 2006, 21:48

ТЕМПЕРАТУРАТА - НЯКОИ ОБЩИ ПРИНЦИПИ

Често при закупуването на орхидеите се обръща основно внимание на светлината и водата, а температурата бива пренебрегната.
Трябва да се взима предвид не само минималната, но и МАКСИМАЛНАТА температура, допустима за даден вид. Има определена група орхидеи, наречени cool - growing т.е. студенолюбиви, които не могат да преживеят високите летни темепатури и не само ,че няма да цъфнат, но най-вероятно ще загинат. Не купувайте подобни растения, ако не сте сигурни,че можете да им осигурите необходимите климатични прохладни условия.
Желателно е поне в началото да не се действа на изуст, а да се засече реалната температура ДО РАСТЕНИЕТО, а не стайната на въздуха. Имайте предвид,че през лятото на прозореца напича, а през зимата влиза студен въздух (особено ако дограмата не е добре уплътнена) и затова температурата на перваза е с няколко градуса разлика в сравнение със стайната. В агроаптеките се продават така наречените мин-макс термометри. Те отчитат колко е била максималната и съответно минималната температура в рамките на денонощието.
Друг добър помощник на любителя на орхидеите е термометърът, който измерва температурата на ПРЪСТТА (предлагат се отново в агроаптеките). Температурата на почвата зависи от вида на саксията, вида на субстрата , влажността, ъгълът, под който пада светлината и др , като понякога разликите с въздушната темепратура може да са няколко градуса, което е МНОГО за растенията. Последният фактор е от особено значение за малките и болните растения.
Топлият въздух е по-лек от студения и се издига нагоре, затова слагайте топлолюбивите видове на високите рафтове, а студенолюбивите - на по-ниските.
Всеки човек заслужава да има в живота си една любов, от която да му спира дъха!
Стари снимки1/ Стари снимки2/ Нови снимки/ Орхидеи/ VIDEO/Лято'08

Потребителски аватар
golden
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5464
Регистриран: 02 юни 2006, 22:02
Пол: Жена
Местоположение: Пловдив

Мнение от golden » 02 ное 2006, 14:52

Някои идеи за поливане през зимата
- орхидеите ,които са в покой-дендробиум, целогине, епидендрум и т.н. и не цъфтят в момента - може въобще да не се поливата, а само да се пулверизират с гореща вода 1 път седмично. В големите студове може даже да се пръскат 1 път на 2 седмици.

- орхидеите , които са в кори т.е. субстрат който не задържа влага - горещ душ на десетина дни.

- орхидеи, които са във влагозадържащ субстрат - избягват се душовете, защото субстратът изсъхва бавно в дълбочина. Препоръчва се пръскане на ПОЧВАТА с пулверизатор с гореща вода ,един път седмично.

Всичко това е относително и зависи основно от: температурата в помещението (имайте предвид ,че на прозореца е с няколко градуса по-студено отколкото в стаята), влажността на въздуха, вида на субстрата, физиологичното състояние на растението.

Помнете: дори влаголюбивите орхидеи,не обичат да са мокри през зимата. След поливане ,затворете прозореца, докато "дръпне" влагата,за да не стои мократа орхидея на течение.
Всеки човек заслужава да има в живота си една любов, от която да му спира дъха!
Стари снимки1/ Стари снимки2/ Нови снимки/ Орхидеи/ VIDEO/Лято'08

Потребителски аватар
golden
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5464
Регистриран: 02 юни 2006, 22:02
Пол: Жена
Местоположение: Пловдив

Мнение от golden » 14 ное 2006, 14:32

Алтернативен вариант на парната баня - за хора с малко на брой орхидеи

Затваряте сифона на мивката в кухнята. Слагате в нея обърнати чаши или буркани съответстващи на броя на орхидеите. Върху тези импровизирани поставки се подреждат вашите любимци. Пускате да тече врялата вода. Получава се малко моренце с гореща вода, от която излиза пара. Водата трябва да НЕ контактува директно със саксиите. Една допълнителна екстра за зимата - топлината се предава от чашите/бурканите до саксията ,която се затопля. Това в съчетание с парата действа много освежаващо и тонизиращо. Тази процедура се прави през деня, за да изсъхнат орхидеите до вечерта. Ако искате, можете след изтиване на водата в чешмата, да я източите и да повторите процедурата. :thumbup:
Всеки човек заслужава да има в живота си една любов, от която да му спира дъха!
Стари снимки1/ Стари снимки2/ Нови снимки/ Орхидеи/ VIDEO/Лято'08

Потребителски аватар
golden
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5464
Регистриран: 02 юни 2006, 22:02
Пол: Жена
Местоположение: Пловдив

Мнение от golden » 25 ное 2006, 15:34

sand wedge написа:
golden написа:...2.Остави петната от изгаряне, но ги наблюдавай, защото това са слаби места и при подходящи условия (стрес за растението, повишена влажност със застоен въздух и т.н.) там може да се развие бактериална или гъбична инфекция.
Мога да ти препоръчам да напръскаш изгорялото със спрей за гланциране на листата, който съдържа восък. Това ще осигури известна защита на листата от инфекции и други външни влияния... :nod:
sand wedge написа:
golden написа:Sand wedge, във връзка с въпроса на Грийни се замислих-имам овощарска замаска ,която също е на восъчна основа, предполагам че тя също ще свърши работа.
Хубаво, но не знам дали ще се нанася удобно на тънък слой. Ще трябва четчица или някакъв тампон. :nod: Ако е по-твърда и гъста ще е трудно!
sand wedge написа:
golden написа:Аз взимам малко количество и го затоплям в ръката, за да омекне и стане лесно за работа.
Може да затоплиш леко на водна баня до 45-50 градуса без проблем... Не би трябвало да повредиш растението. :nod:
Titi написа:имам един фаленопсис, на който листата получиха много сериозно слънчево изгаряне /те всички го получиха, но тоя в най-голяма степен/. Освен това установих, че е останал без никакви корени и го сложих в аквариума. От влажността там петното от слънчево изгаряне от жълто се превърна в черно и почна да се разраства. Получи се някакво гъбично заболяване. В същото време израства нов лист, което значи, че орхидеята се развива добре там. Въпроса ми е, да изрежа ли листа с гъбичното заболяване или да си го оставя докато сам си изсъхне. Има ли възможност да зарази и другите орхидеи в аквариума или не трябва да го пипам, щото в него има хранителни вещества?
golden написа:Тити, аз бих изрязала до здраво само петното и бих поръсила ръба с канела.
Всеки човек заслужава да има в живота си една любов, от която да му спира дъха!
Стари снимки1/ Стари снимки2/ Нови снимки/ Орхидеи/ VIDEO/Лято'08

ravik
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5090
Регистриран: 31 май 2006, 16:56
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от ravik » 04 дек 2006, 19:45

Имаше преди време въпроси за лепкавия сок, който се образува на капки по цветоноса и самите цветове. Аз лично съм го наблюдавала върху моя фаленопсис. Днес намерих отговора какво е това:

"За много орхидеи е нормално да произвеждат лепкав сок или нектар в задната част на цвета или по дължината на цветоноса. Този сок привлича насекоми, които опрашват орхидеята. Все пак внимавайте, защото този сок може да привлече листни въшки и мравките, които ядат листни въшки."

Потребителски аватар
golden
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5464
Регистриран: 02 юни 2006, 22:02
Пол: Жена
Местоположение: Пловдив

Мнение от golden » 10 мар 2007, 13:39

На няколко места сме обсъждали торенето на орхидеите през зимата,но ми се иска тук да обощим малко нещата.
През активния период - пролет, лято и началото на есента торим всички орхидеи.Объркването настъпва по отношение на зимния период.
Кои орхидеи торим през зимата?
- фаленопсиси - много от тях цъфтят през зимата.По принцип фаленопсисите се торят целогодишно.
- пафиопедилуми - някои от тях цъфтят през зимата. Повечето автори считат че пафчетата трябва да се торят целогодишно. Смята се,че при тях инициирането на цветообразуването не се нуждае от стрес.
- при видовете които цъфтят в края на зимата (дендробиуми и и целогине) се спира торенето през септември и се възобновява при оформянето на първите пъпки.
С пълна сила важи правилото,че всичко което цъфти ,трябва да се тори . Затова ако имате орхидея, която цъфти през зимата, не се чудете и не я мъчете излишно, а я торете редовно. По време на цъфтеж орхидеята има нужда от много енергия.

Всички останали орхидеи,които през зимата са в състояние на абсолютен или относителен покой НЕ се торят.

Подготовка на орхидеите за успешно презимуване
През есента трябва да заредим растенията с енергия , да засилим защитните им сили,за да се справят успешно с ниските температури и малкото светлина през зимата. Два са основните елемента,които ще ни помогнат - фосфор и магнезий. През есента трябва да използваме торове с високо фосфорно съдържание . Освен това се препоръчва за около месец да доставяме допълнително магнезий всяка седмица . Това означава ще трябва да пръскаме с разтворен магнезиев сулфат всяка седмица ,а не веднъж месечно както е през останалото време. Удачно е през зимата да пръскаме 1 път месечно с магнезиев сулфат дори растенията които са в покой.
През пролетта,когато всички орхидеи се активизират отново наблягаме на фосфора за около месец.След това се минава на балансиран тор.
Всеки човек заслужава да има в живота си една любов, от която да му спира дъха!
Стари снимки1/ Стари снимки2/ Нови снимки/ Орхидеи/ VIDEO/Лято'08

Отговори

Върни се в “Орхидеи и бромелии”