Липса и предозиране на химични елементи-признаци

Да не забравяме от къде сме тръгнали!
Правила на форума
ПРОЧЕТИ: Правила на форумите

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player
ravik
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5090
Регистриран: 31 май 2006, 16:56
Местоположение: София
Контакти:

Липса и предозиране на химични елементи-признаци

Мнение от ravik » 28 сеп 2006, 14:11

Липса на химични елементи-признаци

Автор: FLORIST
Забележка: Моля, ако смятате, че текстът на тази публикация или снимките в нея по някакъв начин нарушават авторските Ви права, обърнете се за съдействие към администраторите и модераторите на този форум.

АЗОТ- N

Този елемент е жизнено необходим за изграждането на протеини, с което спомага за изграждането на клетките. Азота е много лесно разтворим в субстрата, от което е необходимо да се внася постоянно поради опасност от лесно измиване чрез поливките. Амонячната(NH4+) му форма се задържа малко по устойчиво, за разлика от нитратната(NO3-), но въпреки това се характеризира с известна неустойчивост.
Липсата на този елемент се проявява по растенията със забавен растеж, и видимо цялостно пожълтяване на листата. При по екстремни ситуации по краищата на листата се появяват некротични засъхвания. Липсата на азот може да бъде афектирана от липса на молибден, който елемент служи като катализатор в процесите на усвояването му.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


Фосфор F

Влиза в състава на молекулите на клетъчните мембрани, и транспорт на енергия в растението като цяло. Също влиза активно в образуването на цветовете и семената, и оказва влияние в образуването на меристемна тъкан във вегетативните центрове на растежа.
Нуждите за растенията са в порядъка на 1/5-1/10 от тези на азот, или калий.
Този елемент е много слабо подвижен в субстрата.За разлика от почвата, вътре в растението е много лесно подвижен, поради което при липса се проявява и по старите листа. Първият признак при неговата липса е загуба на блясък по листата, и по нататъшно появяване на пожълтяване, или почервeняване по нервите на листата. Връхните листа добиват червеникав отенък. В същото време връхните листа, и връхните корени намаляват своя размер.

Изображение

Изображение


Калий К

Този елемент е свързан с метаболзма на въглехидратите, и се свързва с образуването на цветове, и плодове. Спомага за по добро издържане на растенията в екстремни климатични ситуации, и зимен покой.
Сравнително устойчив елемент в субстрата, и лесно подвижен в растителния организъм.
Проявява се по листата с пригори по старите листа, и е подобно както при прекалено количества на соли в почвата.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Калций Ca

Този елемент играе роля за образуване на клетъчните стени, която характеристика придава по голяма здравина, и устойчивост на растенията. Транспортира различни хормони, и най вече служи за поддържане на йонния баланс в клетъчния сок, предпазвайки организма от прекалено присъствие на други елементи.
Много слабо подвижен както в почвата, така и в растението.
Признаците за неговата липса се проявяват основно по горните листа, и корените. Появяват се върхови засъхвания, и слаба коренова система.


Сяра S

Този елемент влиза в процесите на биосинтез на хлорофил, аминикиселини, и др. оказващ директно влияние върху метаболизма на растенията. Много слабо подвижен в растението. Липсата в почвата е рядко срещано явление.
Проявява се по листата с цялостно пожълтяване, подобно при липса на азот, и по често по младите леторасти.


Магнезий Mg

Един от компонентите в молекулата на хлорофила, и участва в метаболизма на фосфора.
Липсата му се характеризира с хлороза най вече по старите листа, с характерна по зелена част около централните нерви.

Изображение


Желязо Fe

Една от най срещаните хлорози.
Този елемент основно влиза в процеса на синтез на хлорофил, и е съставна единица на голям брой ензими.
В почваата е много неустойчив, и се влияе до голяма степен от стойностите на pH.
Проявява се с типична хлороза между нервите на листата, подобна на тази при магнезий, с разлика на това че се среща първо по младите леторасти.

Изображение

Изображение

Изображение


Манган Mn

Влиза в композицията на зелените пигменти, способстващи за улавяне на светлинната енергия, участва в процеса фотосинтеза, и е част е от състава на различни ензими.
Първоначално се проявява като хлороза между централните нерви както по младите така, и по старите листа в зависимост от вида растение. В следствие е възможно да се появят некротични петна, и дори окапване на същите.Цинк Zn

Компонент на важни ензими влизащи в метаболизма на растенията като катализатори на различни процеси (биосинтез на ауксини, дезхидрогеназа, глюколаза, синтез на алмидон, и др).
Проявява се като намаля междувъзловото разстояние на леторастите, и размерите на листата. Краищата на листата се деформират, и понякога се появява хлороза между нервите.Бор В

Спомага в метаболзма на въглехидрати, фосфор, нуклеинови киселини, изграждане на клетъчните стени, синтез на протеини.
Симптомите са различни при всеки вид. По корените често се забелязва загиване на определени зони, и по върховата чест на короната отделни леторасти засъхват. По вътрешните части на клонки,или корени се забелязва загниване. Листата получават различни белези като- надебеляват, получават прекален блясък, накъдряне, некротични петна, или неравномерна хлороза.Мед Cu

Влиза в състава на доста ензими в растенията, както и при метаболизма на азот, глюкоза, протеин, и влияе на припроцеса транспирация.
Признаците за неговата липса са по младите листа, които се завиват, и добиват тъмно зелен цвят. Забелязват се често и некротични петна. Сравнително рядко се появява липса на този елемент.Молибден Mo

Най важното значение на молибдена е участието му в два ензима-нитрогеназа, и нитрато редуктаза, чрез които се оказва влияние в метаболизма на азота.
Проявява се с първоначално появяване на хлороза между нервите на листата. Първо по старите, и след това в прогресивна форма до най младите листа. Понякога листата по краищата се деформират, изкривяват, и дори е възможно поява на некротични петна. Почти еднакви признаци както при липса на азот.
Много често срещано явление при Poinsettia.

ravik
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5090
Регистриран: 31 май 2006, 16:56
Местоположение: София
Контакти:

Споделено от FLORIST

Мнение от ravik » 28 сеп 2006, 15:28

FLORIST (на въпрос на Miltonia):
Не всеки път когато се появи жълто листо, е виновник азота. При реална липса на този елемент листата по цялото растение пожълтяват, и не само отделни такива. Вероятно е необходимо да обясня нещо по този повод.

В случая е важно да уточня че всички растения функционират по един и същи начин. Приемат химичните елементи, къде от въздуха, къде от почвата, метабилизират ги, изграждат своя организъм и т.н. Всички тези процеси обаче се контролират от фитохормони, и не от самите минерали. Такива са примерно цитокинини, ауксини, етилен, индулил-бутрикова киселина, и т.н., да не ги изброявам че са един билюк.

Сега е необходимо да спомена и думата СТРЕС, която не е определение само за нашия живот, но и за растенията. Стресът при тях започва винаги от корените. Прекалено вода в субстрата, засъхване на същия, липса на кислород, ниски температури, висока концентрация на соли, неадекватно pH, и др. са фактори които го предизвикват. От друга страна, именно там в корените, се образуват едни от най важните хормони-цитокинини, които активират вегетативните пъпки, и подтискат активността на други хормони. Такъв "друг" примерно е етилена, който се явява като хормон на застаряването. Именно при стрес неговата концентрация се увеличава. По негова причина окапват листата, активира ce цъфтежа, абортират пъпките, ускорява узряването на плодовете, при по голяма концентрация "изгаря" клетките при което се получават в последствие атаки от фитопатогени, и т.н.
Значи като разглеждах листата от снимката която си пуснала мисля, че беладжията в тази история е именно този хормон - етилена. С една дума капят от застаряване. Защо застаряват? Bероятно им е дошло времето, или растението е прекарало някакъв тип СТРЕС.

Листата от Калатеа са също "стреснати". Завивайки се се предпазват от излишна загуба на вода. За тези видове е необходимо висока въздушна влажност, и топлина. Захлупи ги с нещо! Тиган, тенджера, кофа, и пр. не стават! Казвам ти го, защото съм пробвал вече.

ravik
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5090
Регистриран: 31 май 2006, 16:56
Местоположение: София
Контакти:

Въпроси и отговори

Мнение от ravik » 28 сеп 2006, 15:38

Miltonia: Бугенвилеята ми дали страда от хлороза?
Изображение
FLORIST: Miltonia, бугенвилеата ти страда от глад като цяло, но най добре е изявена липсата на азот, и желязо. Вероятно поливаш често само с вода, и си измила повечето соли. Поливай винаги с торна вода. Прилижи тор в съотношение 1:0,5:1, и добави отделно желязо в келатирана форма((Fe-EDDHA).


Miltonia: И латинките нещо не са добре
Изображение
FLORIST: Латинките ти имат воден стрес, барабар с пригори от слънцето. Намирам ги с не толкова интензивен зелен цвят, което би могло да е причинено от слабо торене.


Miltonia: А защо листата на фуксията са усукани?
Изображение
FLORIST: Фуксията има воден стрес. Погледни корените, и внимавай да не я преполиваш. При този вид се забелязва често завяхване при мокър субстрат. Дължи се на силна транспирация при по високи температури, или чести алтернации на ниска/висока температура. Растението за да се чуства добре, е необходима среда с температура около 20ºC, много недиректна светлина, и висока въздушна влажност.
Впрочем е добре ако пензираш растението на половина за да предизвикаш хармонично разклоняване.


Kikabelata: при мен проблемът е при драцената, преди време бях пуснала същата снимка, май нямаше отговор, та сега повтарям. снимката е от есента, след това проблемът изчезна, вчера обаче видях, ча пак имам 2 такива листа, които ми останаха в ръката...какъв е проблемът? от снимките горе най-много ми заприлича на липса на фосфор
FLORIST: kikabelata, това на драцената не е липса на фосфор. Предполагам си пръскала с нещо листата(най вероятно вода-виж на снимките които съм пуснал при ефект от разлики в температурите на водата, и самото листо), и растението е било при пряка слънчева светлина. Петната са във форма на капки, и се забелязват по всички листа. Възможно е също да са ефект от някой "фолиар" при неадекватни дози, или приложение на съшия при по високи температури.


neron666: ЛИСТАТА на банана ми нещо стават на малки петанца
FLORIST: neron666, бананите имат натурална шарка по листата. Не се учудвай ако станат пъстри. Петната са с по тъмен зелен цвят.
Все пак ако искаш пусни една снимка.

Потребителски аватар
sand wedge
Експерт
Експерт
Мнения: 5476
Регистриран: 24 авг 2006, 12:01
Пол: Мъж
Местоположение: 19 hole teebox... :)

Re: Липса на химични елементи-признаци - автор FLORIST

Мнение от sand wedge » 28 сеп 2006, 16:02

Искам да добавя към Флориста това, че трябва да имате предвид, че посочените признаците се проявяват по листата, след като растението дълго време е изпитвало недостиг на даден хранителен елемент т.е. в късна фаза - след продължителен и хроничен недостиг. Тъй като в домашни условия цветята не се отглеждат като хидрокултура върху инертен субстрат, а се използват различни смески съдържащи хранителни вещества, обикновенно недостигът на хранителни елементи е комбиниран и признаците, които наблюдавате не са "чисти". Това може да ви заблуди. Затова е най-правилно да се извършва редовно подхранване с комбинирани торове, съобразено с фазата на развитие на растенията...
Изображениеи.д. поп на с.Бимбаргово
Моят IP адрес се наблюдава от дядо господ

Потребителски аватар
NO CARRIER
Администратор
Администратор
Мнения: 12333
Регистриран: 15 яну 2009, 11:42
Пол: Мъж
Местоположение: на 100м от лудницата в Пазарджик
Контакти:

Re: Липса на химични елементи-признаци - автор FLORIST

Мнение от NO CARRIER » 08 сеп 2009, 11:52

Ето и едно схематично представяне на нещата:

Изображение

Връзка към оргинала: тук

Потребителски аватар
NO CARRIER
Администратор
Администратор
Мнения: 12333
Регистриран: 15 яну 2009, 11:42
Пол: Мъж
Местоположение: на 100м от лудницата в Пазарджик
Контакти:

Re: Липса на химични елементи-признаци - автор FLORIST

Мнение от NO CARRIER » 26 юни 2011, 12:41

ПРИЗНАЦИ ЗА ПРЕДОЗИРАНЕ НА ТОРОВЕТЕ

«Лекарство за преяждане няма…» (А.Лебедева, канд. с/х науки)

В аквариума растенията често се подхранват допълнително с минерали. Обикновено сметките се правят само по масата на веществата, а истински контрол на концентрацията е достъпен само за някои елементи (азот, фосфор, желязо…). За повечето микроелементи няма достъпни тестове. В такива условия в аквариума много лесно може да се получи излишък на хранителни вещества. В много от случаите външните признаци на прехранване съвпадат с тези на липси, при което акваристите увеличават торенето и така влошават положението.
Излишъците, както и недостатъците на хранителни вещества, водят до нарушаване на биохимическите процеси, което се изразява в забавяне на ръста, отмиране на тъкани и гибелта на растенията.
Информацията за храненето на водните растения в аквариумната литература са малко, а за прехранване е почти невъзможно да се намери нещо. Агрохимията е отишла малко по-напред, но всички изброени признаци се отнасят за сухоземните растения и приликата им с водните растения е доста слаба. По-надолу ще бъдат изброени признаците за излишък на хранителни елементи с мои коментари, а кое от тях се отнася за водните растения и кое не, вие ще можете да прецените сами, наблюдавайки растенията и подбирайки дозите торове.

Азот. При излишък на азот се получава задържане на цъфтежа и съзряването. На външен вид се отличава с тъмнозелени листа, прекалено дебели стебла. Вегетационният период се удължава. Тъканите стават сочни и меки заради натрупването на органични форми на азотните съединения, особено белтъци. При някои растения признаците на излишък на азот са близки както при недостатък на калий. Хлорозата се развива в началото по края на листата, а после между жилките и се съпровожда с кафява некроза; след това се свиват краищата на листата, а дръжките също се извиват. Описани са случаи, когато при силно отравяне, растенията загиват в течение на няколко дни.
При недостатък на въглехидрати и, следователно, органични кетокиселини, излишното постъпление на амониев азот в растенията може да окаже отрицателно действие. В този случай амониевият азот не успява да се използва за синтез на аминокиселини и се натрупва в тъканите, предизвиквайки амонячно отравяне. (Агрохимия. Смирнов П.М., Муравин Э.А.) Амонячното отравяне настъпва по-бързо при недостатък на калий.
При аквариумните растения, то може да се прояви при предозиране на амониева селитра. Първо започва да гние стеблото и растежът им спира. След няколко дни некрозата се разпространява в главните жилки, а в същото време листата могат да изглеждат напълно здрави. В последния стадий листата опадат или умират направо на стеблото. При такова отравяне обикновено растението загива.

Фосфор. Излишъкът на фосфор довежда до общо пожълтяване, появяват се некротични петна, листата опадат. Произтича ускорено развитие на растенията. Те започват бързо да стареят (за растенията със сезонен растеж). При едни растения симптомите за фосфорен излишък приличат на симптомите на калиев дефицит, а при други на признаците на азотен излишък.
Понеже много от солите на фосфорната киселина са трудно разтворими, излишъкът на фосфати може да доведе до там, че някои микроелементи да паднат като утайка във вид на слабо разтворими соли и достъпността им за растенията да стане по-малка, може да се появят признаци за липсата на елементите. Към тях могат да се причислят магнезий, манган, желязо, мед, цинк, кобалт и други. Разтворимостта на тези соли силно зависи от pH и обикновено в кисела среда е по-голяма.

Калий. При излишъка му се задържа постъпването на азот в растението. Натрупването на калий довежда до задържане на ръста. Междувъзлията се удължават, листата изсветляват. В по-късните фази на листата се появяват мозаични петна. Листата вехнат и опадат. Повредите са местни, тъканта некротизира. Намаленото усвояване на азота, при тези излишъци, може да се свърже с това, че йоните на калия и амония се усвояват по един механизим – чрез едни и същи йонни канали. По такъв начин излишъкът на калий намалява постъпването на амоний по конкурентен механизъм.

Магнезий. При по-голямо количество магнезий листата стават по-тъмни, понякога се наблюдава ненормално усукване на младите листа. В някои случаи листата могат да намалят размера си.

Калций. Излишъкът на калций предизвиква междужилкова хлороза на тъканите. Петната са бледи, некротични, понякога в тях се появяват концентрични кръгове. На някои растения се наблюдава ускорен растеж на листата, но издънките отмират. Признаците за токсичност могат да си приличат с тези на недостатък на магнезий и желязо. Много микроелементи се характеризират с много тясна граница между дефицит и токсичност.

Железо. Симптомите за излишък на желязо са същите, както и при липсата му: между жилките се развива хлороза, после листата пожълтяват и избледняват. (данните са за сухоземни растения).

Манган. Излишъкът на манган се проявява във вид на междужилкова хлороза на младите листа, които избледняват или пожълтяват. Появяват се тъмнокафяви или почти бели некротични петна. На поразените листа могат да се появят малки червено-кафяви точки. За разлика от недостатъка на манган, при излишък листата се изкривяват и набръчкват.

Бор. Листата пожълтяват и се деформират, могат да се свият надолу и да приемат куполообразна форма. Анализ на съдържанието на бор в растението показват, че той се натрупва в значително по-големи количества в старите тъкани, затова първоначално се поразяват старите листа. Върхът на растението първоначално има нормален вид, после се усуква заедно с повредените листа. Признаците за поражения на върховете и младите листа в по-тежките случаи на токсично действие на бора може да бъде погрешно приета за липса на този елемент.

Мед. Излишъкът на мед довежда до хлороза на долните листа, което се съпровожда с образуването на кафяви петна по тях и опадането им. Отбелязва се и междужилкова хлороза на младите листа.

Цинк. При някои растения излишъците на цинк предизвикват появата на прозрачни участъци в основата на главните жилки, като при това листата остават зелени. След това между жилките се развива хлороза. У некоторых растений избыток цинка приводит к появлению прозрачных участков у основания главных жилок, листья при этом остаются зелеными. Затем между жилками развивается хлороз. Върховите пъпки отмират, старите листа опадат, без да избледняват, а жилките са оцветени в червен или черен цвят. Ранните стадии на отравяне са сходни с признаците на липси на желязо.

Влиянието на излишъка на мед и цинк са изучени в дисертацията на Абдулина О.А., катедрата по физиология на растенията при Белоруския Държавен Университет. Проведени са ред експерименти с хидропонно отглеждане, принципите на който метод са близки до условията в аквариума. Експериментът се провел при 1,5-кратно превишаване на ориентировъчно допустимата концентрация на Zn (1,2·10-3 M) и пределно допустимата концентрация на Cu (7,08·10-3 M), и при 3-кратно превишаване на ОДК на Zn и на Cu (2,4·10-3 M и 1,5·10-3 M, съответно). В процеса на работа се установи, че при излишък на тези елементи растежът на повечето растения рязко се забавя. Ускоряване на растежа се отбелязва само при особено устойчиви на излишък на тези елементи. При всички случаи се забелязва увеличението на съдържанието на малонов диалдехид (МДА), което свидетелства за поражения на мембранните липиди в резултад на тяхното прекисно окисляване с активни форми на кислород. В качеството на защитен механизъм, в растенията се е активирала пероксидазата. Анализът на съдържание на металите показал, че значителна част от цинка се натрупала в издънките, а на мед – в корените.

Хлор. При излишък на хлор листата загрубяват, стават твърди и дребни. Стеблата се втвърдяват. По старите листа на някои от растенията се появяват пурпурно кафяви петна, след което листата опадат. Обикновено това са признаци на недостатък на азот. Вредното действие на хлора намалява при добавяне на магнезий.

Натрий. Повечето водни растения могат да растат в широк диапазон на концентрация на този йон. В пресноводните водоеми обикновено не се срещат токсични концентрации на натрий. В аквариума може да се получат излишъци в резултат на използването на йонообменни смоли (натриеви катиони) за намаляване на общата твърдост, както и при употребата на натрий-съдържащи препарати за корекция на химичния състав на водата (сода за хляб, готварска сол и т.н.). Натрият взема участие в поддържането на осмотичното налягане в клетките, участва в работата Na+-K+ и H+ каналите, а също така може да замени калия в някои реакции на активиране на ферментите. Понякога без видими нарушения до 2/3 от необходимия калий може да бъде заменен с натрий. Степента на тази заместимост е различна и зависи от вида на растението. Високите концентрации на натриеви йони могат да нарушат структурата на хлоропластите и оказват вредно влияние на процеса на обмяна на веществата. Положително влияние може да се наблюдава при недостиг на калий, но ако той е в достатъчно количество, излишъците от натрий могат да бъдат токсични. (В.В.Полевой, Физиология растений). Характерните признаци на излишък на натриеви йони за аквариумните растения не са описани.

Признаците на излишък на един елемент често са сходни с липсата на друг елемент. В много от случаите е свързано с това, че някои елементи се явяват антагонисти. Намирайки се в разтвор и имайки заряд с еднакъв знак, те взаимно подтискат присъщото на всеки от тях действие. Такива антагонистични двойки са йоните на натрия и калия, желязо и манган. Също така е изявен антагонизмът не само между йоните на металите, но и с протоните. Например, в кисела среда, когато pH е по-ниско от 6, поглъщането на катионите (Са2+, Mg2+, K+ и др.) се затруднява заради антагонистичното действие на йоните на водорода. Някои елементи (Fe, Al) в кисела среда обратно, имат излишна достъпност и ако се съдържат твърде много в грунда, те могат да окажат токсично въздействие на риби и растения. (И.Г.Хомченко, А.В.Трифонов, Б.Н.Разуваев. "Современный аквариум и химия"). Проява на антагонизъм е установено и между Fe и Са, Аl и Na, Fe и Zn, Mn и Zn, Сu и Zn, Zn и Fe.

Един от простите начини за намаляване на концентрацията на хранителните елементи е честите смени на водата, при условие, че наливаната вода няма излишъци на тези елементи. Обаче този начин не е ефективен за всички елементи. От таблицата „Изменение на концентрацията на микроелементите в аквариумната вода” (И.Г.Хомченко, А.В.Трифонов, Б.Н.Разуваев) се вижда, че концентрацията на някои от тях (манган, мед и др.) бързо намалява след внасянето им.

Изображение

От една страна това е свързано с бързото им поглъщане от растенията, а от друга – с образуването на неразтворими соли или комплексни съединения с органичния субстрат в грунда. В грунда също така могат да се натрупват и малоразтворими фосфати. В тези случаи няма да се получи ефективно отстраняване на излишъците при поредната смяна на водата. Затова най-надеждният начин, предпазващ ни от предозиране, си остава точното изчисляване на добавяните торове без превишаване на препоръчваните дози и внимателно наблюдение на растенията.

2007 год, jusupoff

Превод: Аз.

Източник


П.п. Това е нещо смесено между аквариумни и сухоземни растения, но разликата не е особено голяма в случая.

Потребителски аватар
MaYa
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 1629
Регистриран: 26 юли 2011, 12:56
Пол: Жена
Местоположение: София

Re: Липса и предозиране на химични елементи-признаци

Мнение от MaYa » 08 сеп 2011, 22:33

От известно време горяма част от листата на коринокарпуса ми изглеждат така :
Изображение
Изображение

Не мога да разбера каква е причината - недостиг или предозиране ...Или нещо друго ...?!?...
Крайчетата са изсъхнали и стават чупливи ...
Благодаря!

Потребителски аватар
NO CARRIER
Администратор
Администратор
Мнения: 12333
Регистриран: 15 яну 2009, 11:42
Пол: Мъж
Местоположение: на 100м от лудницата в Пазарджик
Контакти:

Re: Липса и предозиране на химични елементи-признаци

Мнение от NO CARRIER » 08 сеп 2011, 22:51

Като че ли е липса на калий. :think

Потребителски аватар
annynik
Бонсай
Бонсай
Мнения: 1281
Регистриран: 11 дек 2006, 15:17
Пол: Жена
Местоположение: София
Контакти:

Re: Липса и предозиране на химични елементи-признаци

Мнение от annynik » 08 сеп 2011, 23:44

e, то ти самият си го написал на картинката - ''ранни признаци на липса на азот и тн..." защо липса на калий??
аз много твърдо се придържам към мнението и съветите на sand wedge по-горе - щом се е стигнало до това състояние, проблемът е стар и не е само един....

Потребителски аватар
NO CARRIER
Администратор
Администратор
Мнения: 12333
Регистриран: 15 яну 2009, 11:42
Пол: Мъж
Местоположение: на 100м от лудницата в Пазарджик
Контакти:

Re: Липса и предозиране на химични елементи-признаци

Мнение от NO CARRIER » 08 сеп 2011, 23:58

Тая картинка е типична по-скоро за водните растения, но липсите на калий при сухоземните са точно такива: http://www.google.bg/search?um=1&hl=bg& ... deficiency+" onclick="window.open(this.href);return false;

-- Редактирано на 09 Сеп 2011, 00:00 --

Ох, дали не е сбъркана картинката, почвам да се чудя.

Потребителски аватар
MaYa
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 1629
Регистриран: 26 юли 2011, 12:56
Пол: Жена
Местоположение: София

Re: Липса и предозиране на химични елементи-признаци

Мнение от MaYa » 10 сеп 2011, 22:06

ами да пробвам и двете ,а ?:) И калия и азота ...?

Потребителски аватар
NO CARRIER
Администратор
Администратор
Мнения: 12333
Регистриран: 15 яну 2009, 11:42
Пол: Мъж
Местоположение: на 100м от лудницата в Пазарджик
Контакти:

Re: Липса и предозиране на химични елементи-признаци

Мнение от NO CARRIER » 10 сеп 2011, 23:33

Идеалната комбинация е калиев нитрат. :thumbup:

Потребителски аватар
Angelina_S
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 4650
Регистриран: 03 юни 2010, 13:57
Пол: Жена
Местоположение: кв. Княжево, под Витоша
Контакти:

Re: Липса и предозиране на химични елементи-признаци

Мнение от Angelina_S » 17 сеп 2011, 21:45

Много хубава тема :thumbup: :flower, аз гледах и четох, имам въпрос:

Някакъв тор или друго вещество, което да представлява естествен източник на магнезий, можете ли да ми препоръчате?
Саликсът ми като че ли е с много типична симптоматика по старите клони. Утре ще снимам и ще пусна, но е точно така - жълтеникав кант по ръбовете и зелен цвят само около централните жили.

И една преместена роза от резник се държи като гладна за калий, но предполагам, че корените са още под стрес и не смея да добавям нищо. Поливам само и ръснах малко изгоряла дървесна пепел (прочетох, че в букова и дъбова пепел се съдържа доста калиев карбонат). Дано помогне.

Потребителски аватар
hartt
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 1961
Регистриран: 29 авг 2007, 15:48
Пол: Мъж
Местоположение: София

Re: Липса и предозиране на химични елементи-признаци

Мнение от hartt » 17 сеп 2011, 22:20

Angelina_S написа:Някакъв тор или друго вещество, което да представлява естествен източник на магнезий, можете ли да ми препоръчате?
Магнезиев дефицит се получава обикновено при кисели почви. Естествен източник могат да бъдат доломитни варовици с високо съдържание на магнезий, но това са литературни препоръки, идея си нямам откъде се намира това у нас. В крайна сметка, английска сол има във всяка аптека, нали? Не се препоръчва при магнезиев дефицит при хората :mrgreen:, поради разбираеми причини - за това си има витамини и специални лекарства.

Потребителски аватар
Angelina_S
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 4650
Регистриран: 03 юни 2010, 13:57
Пол: Жена
Местоположение: кв. Княжево, под Витоша
Контакти:

Re: Липса и предозиране на химични елементи-признаци

Мнение от Angelina_S » 17 сеп 2011, 22:44

Не, не е за мен, благодаря ти! :lol:

Отговори

Върни се в “Архивите на FPlanet”