Река Крива /Беледие хан/?

За всички, които обичат и дивите животни
Правила на форума
ПРОЧЕТИ: Правила на форумите

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player
Потребителски аватар
ddodo
Дръвче
Дръвче
Мнения: 329
Регистриран: 10 мар 2013, 13:15
Пол: Жена
Местоположение: София

Река Крива /Беледие хан/?

Мнение от ddodo » 23 юни 2013, 23:04

Доста се рових из нета, но не намирам никакви информация къде са изчезнали водите на р. Крива. Днес бях до м. Беледие хан и направих чудесна разхока по коритото на реката, защото в него нямаше и капка вода. Предполагам, че е прихваната някъде, но и дума няма в нета, а е река, отбелязана във всички по-големи карти. Някой да знае нещо повече?
П.С. Прекрасно място!

Kik
Семенце
Семенце
Мнения: 1
Регистриран: 17 апр 2014, 15:11

Re: Река Крива /Беледие хан/?

Мнение от Kik » 17 апр 2014, 15:19

Зависи по кое време на годината си посетил местността. Реката не е много пълноводна и се пълни от пролетните дъждове, а през лятото и есента пресъхва почти изцяло. Вода има в горното течение на р. Крива в м. Царичина почти целогодишно. Различни човешки намеси през годините объркаха реката. Имаше и голям водоем заради военното поделение на Ракетни войски, което също оказа влияние. В годините на прехода различни хижари от х. Люляка правиха опити да изграждат басейн и подобни налудничави идеи, с което също допринесоха за сегашното състояние. Характерното за р. Крива е, че се крие под камъните, на места я има, на други я няма. Ако си направиш разходка нагоре по течението със сигурност ще стрещнеш вода дори и в най-топлите месеци. Пък и природата си заслужава :wink:

Потребителски аватар
ddodo
Дръвче
Дръвче
Мнения: 329
Регистриран: 10 мар 2013, 13:15
Пол: Жена
Местоположение: София

Re: Река Крива /Беледие хан/?

Мнение от ddodo » 19 апр 2014, 19:38

Благодаря за отговора. Разбрах, че района е карстов и това също е причина. Бях през м. юни, след обилни майски дъждове и нямаше капка вода, дори и нагоре /нагоре, колкото могат да стигнат децата/. Мой познат каза, че и селската чешма в близко село е пресъхнала преди няколко години. Може би настъпват някакви промени. Но мястото е прекрасно и така. Препоръчвам го за разходка на всички, стига да го пазите!

Отговори

Върни се в “Дивата природа”