Петолистна гиностема (Gynostemma pentaphyllum)

Библиотека от вашите материали за цветя
Правила на форума
ПРОЧЕТИ: Правила на форумите

Материалите в сайта FlowersNet.info и форумите към него са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player
Потребителски аватар
Alpina
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5626
Регистриран: 17 фев 2007, 10:33

Петолистна гиностема (Gynostemma pentaphyllum)

Мнение от Alpina » 27 окт 2012, 20:30

Наскоро, благодарение на Краси Дойчева узнах за това растение :) . А благодарение на donkata :kiss , вече имам семена от него. И се надявам да успея да го отгледам. Растението има огромен потенциал като билка, малко е топлолюбиво, но не повече от плюмбаго, пасифлора, бугенвилеии и пр., които се радват на голяма популярност у нас. И така, по същество (ползвах гугъл-преводач, ако нещо не звучи добре, сигнализирайте):

Gynostemma pentaphyllum - петолистна гиностема
fam.Cucurbitaceae (Тиквови)

Изображение

Изображение

Произход и описание
Петолистната гиностема е растение, естествено разпространено в Югоизточна Азия - Китай, Корея, Япония, където расте от 300 до 3200 м надморска височина. На английски, както и на китайски е позната като Jiaogulan (Джияугулан), т.е. извиваща се лозова орхидея. Тя е многогодишна тревиста лиана, достигаща до 8 м дължина. Листата са 5-делни. Прикрепя се към опора посредством мустачки, както и другите представители на това семейство. Цъфти през юли- август. Двудомно растение, т.е. има мъжки и женски растения и за получаване на семена е необходимо да имате растения и от двата пола. Отбелязано е наличието и на единични еднодомни растения, при които мъжките и женски цветове са на едно растение.

Отглеждане
Изисква богата, добре дренирана, но постоянно влажна почва, топло и защитено място на пълно слънце или частична сянка. Към рН и тежестта на почвата не е толкова взискателна. Този вид е със студоустойчивост 7-8 зона, издържа температури между -5 и -10 ° C. Вероятно ще може да се отглежда в неотопляема оранжерия, но изисква дълго горещо лято. С две думи - трябва да се тества. Гиностемата може да бъде отглеждана и като едногодишно растение, ако успее да даде кълняемоспособни семена.

Доказани медицински въздействия и приложение
Свойствата на гиностемата са подобни на тези на женшена, поради което е наричана и "женшен на бедняка". Тя е растение - адаптоген. Основните въздействия на гиностемата са следните:
- Гиностемата е доказан мощен антиоксидант: попаднали в тялото, гипенозидите на гиностемата увеличват количеството на ензима супероксид дисмутаза (СОД), който е едно от най-мощните естествени оръжия в борбата със свободните радикали;
- Снижава нивата на холестерина ("лошият" холестерол): регулира нивата на LDL и HDL холестерола и нивото на триглицеридите в кръвта;
- Оптимизира храносмилането, като подобрява усвояването на хранителните вещества в червата;
- Подобрява спортните възможности, в частност аеробната издръжливост. Смята се, че причината е в тонизиращия ефект, който билката оказва върху сърцето и подобреното обогатяване на кръвта с кислород в белия дроб;
- Подобрява имунитета - установено е, че в следствие прием на екстракт от петолистна гиностема се наблюдава увеличаване броя на имунните клетки (фагоцити, лимфоцити), както и на общото ниво на серумен имуноглобулин.
- Има разреждащ кръвта ефект;
- Цялото растение е тонизираща билка, която подобрява кръвообращението, стимулира функцията на черния дроб, укрепва имунната и нервната системи, и намалява кръвната захар и нивата на холестерола;
- Има седативен ефект, облекчава спазми и понижава кръвното налягане.
Гиностемата се използва вътрешно за лечение на нервно напрежение и изтощение, пептична язва, астма, бронхит, диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак. Класирана е сред десетте най-важни тонизиращи билки на конференция на традиционни лекарства в Пекин през 1991. Гиностемата се използва и в козметиката - за приготвяне на забавящи стареенето и подмладяващи тоници.

Това, което знам за практическата употреба е, че се приема във вид на отвара или се консумират суровите листа, които имат сладък вкус. Разбира се, употребата на едно ново растение винаги трябва да е с максимална информираност и голяма доза предпазливост. Доколкото знам, гиностемата се предлага у нас във вид на сушена билка и хранителна добавка, главно за активно спортуващи.

Гиностемата е и красива лиана, която можете да се отглежда с чисто декоративни функции.

Бисер Петров
Семенце
Семенце
Мнения: 1
Регистриран: 25 юни 2013, 08:28

Re: Петолистна гиностема (Gynostemma pentaphyllum)

Мнение от Бисер Петров » 25 юни 2013, 08:30

Здравейте, много искам да се сдобия със семена на петолистна гиностема! Бихте ли ми казали откъде да си купя?

Потребителски аватар
мадаке
Дръвче
Дръвче
Мнения: 344
Регистриран: 15 сеп 2007, 20:27
Местоположение: Белград/София

Re: Петолистна гиностема (Gynostemma pentaphyllum)

Мнение от мадаке » 16 мар 2018, 02:32

Alpina, никъде не открих тема за гиностемата затова пиша тук. Получи ли се нещо от семената? Гиностемата много лесно се рамножава чрез вкореняване на резници и, разбира се, чрез разделяне на ризомите. Аз я имам от години и мога да дам информация от първа ръка.
Ekzotikus

Потребителски аватар
Alpina
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5626
Регистриран: 17 фев 2007, 10:33

Re: Петолистна гиностема (Gynostemma pentaphyllum)

Мнение от Alpina » 16 мар 2018, 07:11

От семената нищо не се получи мадаке, но после се сдобих с растение. И от няколко години го отглеждаме в разсадника. Наистина лесно се размножава вегетативно. А тази година оставих едно растение в неотопляема оранжерия на разсадника. Презимува успешно. Много непретенциозна лиана, която освен полезна, е и много декоративна.

Потребителски аватар
мадаке
Дръвче
Дръвче
Мнения: 344
Регистриран: 15 сеп 2007, 20:27
Местоположение: Белград/София

Re: Петолистна гиностема (Gynostemma pentaphyllum)

Мнение от мадаке » 16 мар 2018, 20:36

Добре, че си намерила растение. Исках да ти предложа да ти донеса.
И при мен зимува в неотопляема оранжерия. Надземната част изсъхва, но в края на фувруари или началото на март избива с пълна сила. Аз я отглеждам в две сандъчета и има малко слънце съмо сутрин до към 11 часа. Режа я през юни за сушене и чай. С количеството сухи листа за чай трябва да се внимава, защото при малко повече от 1 равна кафена лъжичка на 200 мл действа сериозно разхлабително.
Ekzotikus

Отговори

Върни се в “БИБЛИОТЕКА - ЦВЕТЯ”