Орхидеи - какви проблеми имате и как да ги решите

За любителите на орхидеи и бромелии специална тема
Правила на форума
ПРОЧЕТИ: Правила на форумите

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player
Titi
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6905
Регистриран: 31 май 2006, 16:24
Пол: Жена
Местоположение: София

Re: Орхидеи - какви проблеми имате и как да ги решите

Мнение от Titi » 22 юни 2006, 12:08

Съвети и хитрости
автора на статията е от Русия, аз я превеждам

Автора: Искам да ви опиша няколко проблема, с които може да се сблъскате, а също така и решението им, базирано на личен опит:

Стрес при пренасяне в къщи през зимата
Обкръжаващата ни среда не винаги е полезна за орхидеите, затова те могат да получат стрес от преохлаждане по време на пренасянето им от магазина до в къщи.
Признакът «транспортен стреса» се проявяват с внезапна загуба на едно или повече листа в в средата на ствола на растението. Хората са склонни обикновено да купуват цъфтящо растение, но в този случай има смисъл да помислят за изрязване на цветоносите, понеже той /или те/ отнемат от растението огромно количество сила. Възможно е това да звучи прекалено радикално, но вие сте длъжни добре да прецените, готови ли сте да рискувате възможността да загубите това растение.
КАК ДА ИЗБЕГНЕМ ТОЗИ ПРОБЛЕМ? Ако предварително сте наясно какъв вид орхидея ви е нужна, или как изглежда цъфнало избраното растение, купете го без да има цветове по него. Носейки в къщи ново растение, ние винаги, колкото и да се стараем да го избегнем, но винаги го подлагаме на стрес от транспортирането и смяната на средата. Нецъфтящите лесно се климатизират в новите за тях условия.

Друг тип стрес
Винаги подлагаме растението на стрес, ако не позволяваме на корените да просъхнат между поливките. Лесно се получава при повечето орхидеи, имащи развита коренова система. Причината е обилно и често поливане през зимата и слаба осветеност

Това може да се избегне, ако орхидеята има много въздушни корени, които висят свободно, но ако имате повече такива орхидеи на перваза, то той скоро ще се запълни с корени. Аз всеки път правех грешка, засаждайки орхидеите в много тесни саксийки, което спомагаше за изгниване на корените. Когато голяма коренова система лежи намотана в саксията, корените задържат влагата много по-дълго от колкото ние си мислим. Затова, преди да полеете не забравяйте да проверите изсъхнали ли са корените /сухите корени са сребристо сиви на цвят, мокрите - зелени/

Когато кореновата система изгнива, листата често омекват и леко се сбръчкват.
Тогава е необходимо да извадим орхидеята от саксията и да отрежем всички лоши корени, като не забравяме да напудрим отрязанато с фунгицид или канела. След това растението се увисва "нагоре с краката" на по-затъмнено от обикновеното място. Този метод може да пренасочи енергията на растението, винаги стремящо се нагоре, да произведе нови корени.
За да помогнем на фотосинтезата на растението, ние можем да смесим в равни части половината от препоръчаната на опаковката доза тор и захар на пясък. С този разтвор орхидеята ежедневно се опръсква цялата - и корените и листата. При пооставената по описания начин орхидея водата се стича безпрепятствено, не задържайки се в пазвата на листата. Захарта помага листата да съхранят сили, когато корените не са достатъчно и растението е поставено на по-тъмно от обичайното място. Ако стреса е "хванат" навреме, то новите корени ще израснат след 2-3 месеца. Когато 3-4 корена достигнат дължина 5-7 см., трябва да преобърнете растението и да го засадите в субстрат.

___________________________________
Снимките на максилария изпратени от kikabelata

http://pg.photos.yahoo.com/ph/kikabelat ... pg&.src=ph
http://pg.photos.yahoo.com/ph/kikabelat ... pg&.src=ph
http://pg.photos.yahoo.com/ph/kikabelat ... pg&.src=ph

Споделен опит golden

Максилария нямам,но миналатагодина единият цимбидиум беше в подобно положение.
Изрязах всичко до здраво,напудрих стабилно с канела.
Посадих в нов едър субстрат (кори и малко дървени въглища).Предварително бях натопила субстрата в разтвор на фунгицид и го бях изсушила от предишната вечер (важното е при пресаждането субстратът да е сух).Един месец не поливах-само пулверизирах през ден.
След 1 месец полях със разтвор на фунгицид и започнах предпазливо да поливам.

Потребителски аватар
мим
Дръвче
Дръвче
Мнения: 270
Регистриран: 14 юни 2006, 13:26
Местоположение: ГР. СОФИЯ
Контакти:

Мнение от мим » 22 юни 2006, 12:56

ВЪПРОС
Опадаха ми цветовете на фаленопсиса. Преместихме се в друг апартамент и се чудя дали не е от местенето? Два-три дни преди това изглеждаха едни оклюмали. Реших че може да е време за поливане и по съвет на Тити го изкъпах с топлия душ. Но уви останаха само два свежи цвята от трите разклонения. Сега какво да го правя?
Сега имам едно остъклено балконче (един на един), само пода не му е от стъкло. Оставих половината цветя там и вчера като отворих една топлина и влага ме лъхна. Направо като оранжерия е вътре. Та дали да не сложа фаленопсиса там предвид нуждата от влага?

ОТГОВОР - Titi
Аз бих огледала корените най-напред /през саксията/, ако съм сигурна, че опадването не е просто защото прецъфтява. Ако корените са наред и листата свежи, не виждам причина да се тревожиш, мисля, че е нормално от стреса при преместването орхидеята да реагира /виж по горе статията е точно за тоя проблем/. Не мисля, че е добра идеята за остъкления балкон, защото там е много горещо, но откъде да е влажно? В парниците е топло и влажно, не горещо и малко влажно

Потребителски аватар
golden
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5464
Регистриран: 02 юни 2006, 22:02
Пол: Жена
Местоположение: Пловдив

Мнение от golden » 22 юни 2006, 14:19

ВЪПРОС - как да се стимулира образуването на нови корени при отделяне на издънка или при растение,чийто корени са изгнили .
Коментира се фаленопсис,но най-вероятно е приложимо при всички епифитни орхидеи.

ОТГОВОР - toni 1

Връхчетата на растящите корени са зелени . Старите преди да ги полееш са сиви.Тези връхчета не се пипат,защото са нежни . Спират растеж когато ги пипаш.Затова растението се фиксирва над почвата ,която е влажна,но без да я допират.Постепенно те стигат почвата и проникват в нея. Чак тогава внимателно се насипва още субстрат до мястото ,от където започва растението.Успех!!!!
Всеки човек заслужава да има в живота си една любов, от която да му спира дъха!
Стари снимки1/ Стари снимки2/ Нови снимки/ Орхидеи/ VIDEO/Лято'08

Потребителски аватар
list4e
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 1856
Регистриран: 01 юни 2006, 11:20
Пол: Жена

Мнение от list4e » 22 юни 2006, 19:33

ВЪПРОС
Как да повиша въздушната влажност в тези жеги?
Пръскам листата на орхидеите всеки ден, но явно само това не е достатъчно след като за два дни изгубих 2 цвята от единия си фалчо, а още един го гледам сега почти увяхнал :(
Сложих до него съд с вода. Чудя се дали ще свърши работа? :think
Вие как се справяте с този проблем?

ОТГОВОР - Golden

Моите са върху поднос с камъчета и вода,освен това пулверизирам всеки ден.
Единственото,което мога да измисля за момента е да го похлупиш с отрязана 5л туба от минерална вода,като направиш няколко малки отвора за проветряване.

ОТГОВОР - Titi

И моят цъфтящия е вътре в къщи, близо до прозореца, но изобщо не го достигат слънчеви лъчи. ВСИЧКИ орхидеи са ми поставени върху панички с камъчета и пълни с вода, абе точно както Голден действам. Ако и ти постъпваш по тоя начин, явно му е дошло времето да прецъфтява - предполагам, че си го купила цъфнал, не знаеш от колко време е в това състояние, така че ми се струва съвсем нормално и няма причини за тревоги
...and wisdom to know the difference...

Потребителски аватар
мим
Дръвче
Дръвче
Мнения: 270
Регистриран: 14 юни 2006, 13:26
Местоположение: ГР. СОФИЯ
Контакти:

Мнение от мим » 23 юни 2006, 09:36

ВЪПРОС
Да режа ли? Как и кога ?
След опадането на цветовете два от трите клона си промениха цвета (от кафяво-черен стна по-червеникав). Приличат на сухи пръчки и не ми се вярва точно от тях да произлезе нова издънка. На трятия клон останаха 2 цвята. Абе много пършаво изглежда фаленопсисчето :( Да режа ли? Как и кога ?

ОТГОВОР - Titi

За съжаление, наистина са доста грознички когато прецъфтят с тия щръкнали дъргели, ама така е то, идеални неща няма. Позабутай го някъде зад друга саксия да не се вижда много много и толкова. Не му режи цветоноса, освен ако не видиш че сам започва да си изсъхва.

Потребителски аватар
galcho
Бонсай
Бонсай
Мнения: 1309
Регистриран: 31 май 2006, 23:34
Пол: Жена
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от galcho » 26 юни 2006, 23:03

ВЪПРОС
Колко време реанимирате фаленопсиса, след като се изрежат гнилите корени и т.н.? Моят е от около месец в 10-литрова бутилка и вече изкарва нови корени. Докога да го държа вътре?

ОТГОВОР - Titi

Аз държах моя около три месеца, за да пусне много и здрави корени /пък и беше зима и нямаше достатъчно място като го присадя да го сложа на подходяща светлина/. Пролетта го насадих в субстрат, седя един месец в къщи и изкарах на терасата. Сега е избил цветонос - щастлива съм!!! Беше останал само с едно малко въздушно коренче, всичко друго изгнило.

Потребителски аватар
KLEN
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 1552
Регистриран: 27 дек 2006, 15:12
Пол: Жена
Местоположение: Плевен

Мнение от KLEN » 24 яну 2007, 11:23

Моля помогнете! Фаленопсисът ми е цъфнал и има още няколко пъпки, които трябва да разцъфнат.Забелязах, че листата му повяхват и стоят като набръчкани, а цветовете, като че ли насила разцъфват.Огладах саксията - не се виждат зелени корени.Извадих орхидеята, а корените изгнили и останала с въздушните, които са 2-3 малки коренчета.Изрязах изгнилите и посадих или по точно закрепих на повърхността на саксията в нов сух субстракт и пулверизирах малко с вода.Правилно ли постъпих и какво да направя по нататък?

Потребителски аватар
LUXO
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 10613
Регистриран: 08 юни 2006, 16:16
Пол: Мъж
Местоположение: София

Мнение от LUXO » 24 яну 2007, 11:26

Без да съм 100% сигурен, за съжаление май ще трябва да махнеш цветоноса, за да не изтегля всичките хранителни вещества към себе си.

Titi
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6905
Регистриран: 31 май 2006, 16:24
Пол: Жена
Местоположение: София

Мнение от Titi » 24 яну 2007, 11:36

LUXO написа:Без да съм 100% сигурен, за съжаление май ще трябва да махнеш цветоноса, за да не изтегля всичките хранителни вещества към себе си.
Със сигурност трябва да се направи точно това.

Потребителски аватар
KLEN
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 1552
Регистриран: 27 дек 2006, 15:12
Пол: Жена
Местоположение: Плевен

Мнение от KLEN » 24 яну 2007, 11:41

Благодаря! Съгласна съм с вас,че може би така трябва да направя, колкото и да ми е мъчно да го отрежа, защото е много хубав. Друго каво да направя? Как да го "овеся с краката нагоре" или да го сложа в аквариум?

Потребителски аватар
LUXO
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 10613
Регистриран: 08 юни 2006, 16:16
Пол: Мъж
Местоположение: София

Мнение от LUXO » 24 яну 2007, 11:49

Във форума има описани методи за реанимация на орхидеи. Даже има и такава тема. Най-добре пусни търсачката и прочети какво пише.

Потребителски аватар
мим
Дръвче
Дръвче
Мнения: 270
Регистриран: 14 юни 2006, 13:26
Местоположение: ГР. СОФИЯ
Контакти:

Мнение от мим » 25 яну 2007, 12:07

Здравейте! Аз не пиша във форума напоследък, но ви чета. Пак ми се налага да потърся вашия съвет относно моя фаленопсис. Най-после доживях да пораснат цветоносите :D Имам цели 3 и още един се подава ама да видим дали ще се развие. В стаята е доста влажно а и аз не поливам много често заради зимата, та се чудех каква е причината да паднат някои от пъпчиците. Пожълтяват и падат. Не бяха станали по-големи от грахово зърно. От няколко дена няма нови жертви, но се чудя какво да направя за да не окапят всичките пъпки.

Потребителски аватар
sand wedge
Експерт
Експерт
Мнения: 5476
Регистриран: 24 авг 2006, 12:01
Пол: Мъж
Местоположение: 19 hole teebox... :)

Мнение от sand wedge » 25 яну 2007, 12:11

мим написа:...та се чудех каква е причината да паднат някои от пъпчиците. Пожълтяват и падат. Не бяха станали по-големи от грахово зърно. От няколко дена няма нови жертви, но се чудя какво да направя за да не окапят всичките пъпки.
Обикновенно падат пъпките поради преместване и промяна в условията на отглеждане... Виж температурата каква е и пулверизирай листата редовно - аз моите ги пръскам сутрин и вечер, въпреки че вечер не се препоръчва...
Последна промяна от sand wedge на 25 яну 2007, 15:14, променено общо 1 път.
Изображениеи.д. поп на с.Бимбаргово
Моят IP адрес се наблюдава от дядо господ

Потребителски аватар
golden
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5464
Регистриран: 02 юни 2006, 22:02
Пол: Жена
Местоположение: Пловдив

Мнение от golden » 25 яну 2007, 15:06

На първо място - ниска въздушна влажност.На второ място - проблеми с корените.
Всеки човек заслужава да има в живота си една любов, от която да му спира дъха!
Стари снимки1/ Стари снимки2/ Нови снимки/ Орхидеи/ VIDEO/Лято'08

Titi
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6905
Регистриран: 31 май 2006, 16:24
Пол: Жена
Местоположение: София

Мнение от Titi » 25 яну 2007, 17:05

мим написа: В стаята е доста влажно а и аз не поливам много често заради зимата, та се чудех каква е причината да паднат някои от пъпчиците.
от какво е доста влажно в стаята? А каква е температурата? Да не я пресушаваш? Какво значи - не поливам често заради зимата? Че то зимата с парното и това топло време дето мина се налага много често поливане. Дай повече подробности, моля.

Отговори

Върни се в “Проблеми с орхидеи”