Различни болести, физиологични проблеми и вредители - снимки

За любителите на орхидеи и бромелии специална тема
Правила на форума
ПРОЧЕТИ: Правила на форумите

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player
Потребителски аватар
delfin
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 4944
Регистриран: 16 окт 2006, 11:32
Пол: Жена
Местоположение: Ловеч

Re: Различни болести, физиологични проблеми и вредители - снимки

Мнение от delfin » 18 юли 2017, 14:49

За Маги http://forum.flowersnet.info/viewtopic. ... 38#p855438
понеже тук е орхидеен раздел :)
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=87764
Ако имаш нещо хубаво и не го цениш, рано или късно го губиш.

Потребителски аватар
ohayo
Покълнало семенце
Покълнало семенце
Мнения: 39
Регистриран: 19 яну 2018, 14:28
Пол: Жена

Re: Различни болести, физиологични проблеми и вредители - снимки

Мнение от ohayo » 20 яну 2018, 22:30

Здравейте, може ли да дадете мнение за тези поражения по катлеята? Аз се опасявам, че е вирус, но се надявах някой да ме обори,че иначе трябва да я мятам в коша, а ще цъфти...
Предистория - много проблемна катлея. Имам я от една година, деленка, поръчвана от Кърлин. Първо щях да я уморя от неподходящи субстрати и начин на гледане и поливане. После мислех, че има фузариум, обаче пък сякаш нямаше пурпурни кръгове - срязах малко от ризомата, но не се разбираше ясно. Листата й се дехидратираха, въпреки че после се постегна и избиха хубави корени, но пак си останаха кофти листата. И сега от известно време са тези петна. Дори не усетих кога се появиха, но се разраснаха бързо само по това листо и после спряха. Последната най-стара булба стои силно обезцветена и сбръчкана и леко мека. Тааа, вирус или фузариум или друго? Благодаря предварително! :)
Изображение

Изображение

Изображение

kukuric
Покълнало семенце
Покълнало семенце
Мнения: 29
Регистриран: 15 май 2017, 19:15
Пол: Мъж

Re: Различни болести, физиологични проблеми и вредители - снимки

Мнение от kukuric » 31 яну 2018, 15:34

Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Ето това излезе на милтонията сънсет.Ще бъда много благодарен на съфорумците които ми кажат що за болест е и има ли лечение!

Потребителски аватар
селагинела
Бая дръвче
Бая дръвче
Мнения: 710
Регистриран: 14 ное 2010, 15:29
Пол: Жена
Местоположение: Попово

Re: Различни болести, физиологични проблеми и вредители - снимки

Мнение от селагинела » 11 фев 2018, 11:48

Здравейте! Моля, кажете какви са тези животинки:
Изображение

Изображение

Потребителски аватар
zlatniq
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 2921
Регистриран: 15 мар 2012, 18:34
Пол: Мъж
Местоположение: Пловдив

Re: Различни болести, физиологични проблеми и вредители - снимки

Мнение от zlatniq » 13 фев 2018, 22:19

Вируси при Орхидеите

Напоследък много мисля по темата вируси не само защото имах няколко съмнителни растения за изследване, но и защото са от малкото заболявания по орхидеите, които нямат лечение.
Първите съмнения дойдоха с катлея от чуждестранен доставчик преди две години. Листата й имаха черни ивици и точки, а корените се развиваха много трудно и/или внезапно спираха, като връхчетата им ставаха черни подобно на изгорели. На следващата година получих още няколко орхидеи от друг доставчик с подобни белези. По същото време се сдобих и с катлея, делена от приятел. Цветовете й имаха нетипични за вида линии.
Третирах с фунгициди, с антибиотици, нищо... следващия цъфтеж отново беше с дефекти. Рових де що мога информация и снимки от американските форуми и групи. Реших, че може да си имам работа с вирус и започнах да сравнявам снимки от мрежата с наличния ми вече цъфнал цвят. Чисто визуално прецених, че си имам одонтоглосумен пръстено-петнист вирус (Odontoglossum ring spot virus или ORSV) Знаейки, че при положителен резултат трябва да изхвърля растението се заех да търся начин за изследване. Намерих. Оказа се, че американска компания предлага тестове за домашно изследване на растения за вируси. Свързах се с дистрибутор в Европа и просто си купих тест за заподозрения от мен вирус (щото за даден вирус се купува конкретен тест). Е, оказа се положителен.
Дадох от същия тест и на няколко приятели да изследват подозрителни техни растения... резултатите също положителни. Оказа се, че проблемът е много по-разпространен, отколкото си мислех. Както се е изразил дядо Анди (американски селекционер от АОС) "Във всяка сериозна колекция има вируси". Нямам претенции моята да е сериозна, но си имам "нужната екстра" към нея.
Реакциите на приятелите ми бяха също интересни. Един не смята вирусите за нещо особено невероятно, защото в природата ги е имало от векове, има ги и ще продължава да ги има. Просто внимава как третира и отдели заразените растения. Друг реагира подобно на мен. Изхвърли болните растения, но не пожела да говори публично за това, защото смята че много хора също си имат вируси, но го крият. Трети дори изрази притеснение, че ако се разчуе може да го третират както третираха въшльовците през комунизма, на които се подиграват и от които всички бягат надалече. Ако пък реши да продаде някои от растенията си, хората няма да ги купят от съображения за сигурност. Тук обаче съм на друго мнение. Аз бих купил растение от човек, който е наясно със здравето на всяко растение в колекцията си.
Както и да е, нямам намерение да продавам нищо, за мен по-важен остава въпросът към доставчиците. Кой ни натриса вирусите? На този етап си имам вече наблюдения кои доставчици сериозно разнасят вируси и кои са по-надеждни в това отношение. Нямам претенции мнението ми да бъде меродавно, защото има вероятност някои орхидеи да са се заразили вкъщи, затова ще запазя наблюденията за себе си.
Прилагам няколко снимки с белезите на заразените растения и тестовете с положителните резултати.
Така изглежда Catasetum с ORSV
Изображение
Cattleya със същия вирус
Изображение
Изображение
Тестовете с положителните резултати
Изображение
Изображение

П.П. На последната снимка се вижда двоен положителен резултат. Освен ORSV растението си имаше и CymMV (Вирус на цимбидиумната мозайка), но за съжаление го изхвърлих преди да се сетя да направя снимки. :wall
ORSV и CymMV са двата най-широко разпространени вируса сред орхидеите, но не значи, че са единствените. Освен типичните за орхидеите, растенията ни могат да заболеят и от десетина други вируса, сред които са вирусът на тютюневата мозайка и мозаечният вирус по краставцата. Така че ако имаме видимо нездраво растение, което е отрицателно за ORSV и CymMV и което не се повлиява от фунгицидно, или бактериално лечение най-добре е да го изхвърлим.
Последна промяна от zlatniq на 14 фев 2018, 09:44, променено общо 5 пъти.
Големи сме колкото мечтите си
Незначителната ми колекция, надявам се да порасне значително :)
http://zlatniq.snimka.bg/flowers/orchid ... 6.26642343" onclick="window.open(this.href);return false;

sontson
Фиданка
Фиданка
Мнения: 158
Регистриран: 18 мар 2014, 11:57
Пол: Жена
Местоположение: София

Re: Различни болести, физиологични проблеми и вредители - снимки

Мнение от sontson » 14 фев 2018, 03:09

zlatniq, разбирам много добре твоите вълнения - и аз имах проблем с вирус по орхидеите. За себе си реших, че подозрителните растения ще изхвърлям. Досега съм изхвърлила един Vascostylis. Няколко години го гледах, цъфтя, само долните листа бяха доста светлозелени, а миналата година се появиха пръстени по листата. Не използвах тест, защото нямам, но на снимката по-долу се вижда защо го унищожих. Да, обичах си го, но имам още много, които също си обичам.
Никой не е застрахован да получи заразено растение или пък вредители, или ние самите да разпространим вирусите в колекцията. Проблемът е, че много от заразените растения дълго време нямат симптоми, а не е възможно да тестваме всички орхидеи в колекциите, а после и всяка нова придобивка. Просто в момента, когато поливаме, пресаждаме, преместваме или пипаме орхидеите винаги трябва да имаме едно на ум, че може да има зараза, но е ясно, че гаранция, че ще ги опазим няма. Наистина е полезно да споделяме информация за тези проблеми, за да се предпазваме доколкото е възможно. Тъжно е, че нищо не може да се направи за болните растения и че те са опасни за останалите. :crybaby:

Изображение
Vascostylis (Vandachostylis) Five Friendships x Rhynchostylis coelestis Blue - ORSV

Потребителски аватар
kikabelata
Тормозератор
Тормозератор
Мнения: 21420
Регистриран: 31 май 2006, 16:51
Пол: Жена
Местоположение: летя със метлата, с метлата летя...
Контакти:

Re: Различни болести, физиологични проблеми и вредители - снимки

Мнение от kikabelata » 14 фев 2018, 13:00

Оня ден питах в ангрекумната тема за проблемно листо, а той отговорът бил тук. Май съм като по учебник :( Подозирах вирус, ама се надявах на чудо. Та това е прекрасният огромен ангрекум вейчии, купен пролетта от обелската борса в сф. И смятам, че златния и други ако имате наблюдения, е добре да изкажете подозренията си за доставици на заразени растения. Аз съм от тези, които малко игнорират проблема и освен да изолирам, не хвърлям растенията преди да си отидат самостоятелно. И какво, няма противодействие на тези гадове, а?
Изображение
Който търси Кика, намира белята :twisted:
подарете бижу от онлайн магазин Нота Бене - http://notabenebijou.com
Щастието е да намериш 2 маслини в мартинито си, когато си гладен.

Потребителски аватар
zlatniq
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 2921
Регистриран: 15 мар 2012, 18:34
Пол: Мъж
Местоположение: Пловдив

Re: Различни болести, физиологични проблеми и вредители - снимки

Мнение от zlatniq » 14 фев 2018, 15:03

Ц, засега не е известно никакво ефективно противодействие. Иначе като ще си говорим открито, ето какви резултати имам аз:
заразени растения от Нардото 5бр., (3 от тях са сигурни носители, другите две може да са прихванали вкъщи)
Вихман 3 бр., 2 сигурни,
немския Орхидеен 1 бр.,
Швертер 1бр, абсолютно сигурно, защото само тази има цимбидиумния вирус.
От Луке също 1, но имам съмнения, че може да е прихванала от нардотовите, щото е между тях.
Не открих нищо по Елснер и Копф, но от тях имам и най-малко растения.
Подозирам, че Нардото са се сдобили със зараза в такива мащаби заради охлювите, които развъждат. Те са потенциален преносител. При Вихман не знам какво не е наред, но за жалост едно от растенията ми от него е заразено от бебе. То си дойде с няколко дискретни черни точки и лоши корени. На пръв поглед нищо притеснително. За 2 години обаче не пусна и един хубав корен. Растяха до два, три сантиметра и спираха без видима причина, а по листата на новите булби пак се появяваха същите черни точки и ивици.
Лошото при вирусите е, че може да се проявят след месеци. Не знам колко време им трябва и при какви условия атакуват по-лесно растението, но знам, че то може да е заразено при доста ситуации. Например още в оранжерията при неспазване на добра хигиена, по време на транспорт в кашона при нараняване и контакт с някое болно, или при наличие на акар прехвърлил се от болна на здрава орхидея.
В момента на тестване може да няма достатъчна концентрация на вируса за да покаже положителен резултат, а растението все пак да е болно и след време да прояви белези.
Големи сме колкото мечтите си
Незначителната ми колекция, надявам се да порасне значително :)
http://zlatniq.snimka.bg/flowers/orchid ... 6.26642343" onclick="window.open(this.href);return false;

Потребителски аватар
ohayo
Покълнало семенце
Покълнало семенце
Мнения: 39
Регистриран: 19 яну 2018, 14:28
Пол: Жена

Re: Различни болести, физиологични проблеми и вредители - снимки

Мнение от ohayo » 15 фев 2018, 00:36

Имам такъв въпрос. Очевидно,че няма как да тестваме цялата си колекция, отделно вирусите са и доста и разнообразни. Аз като неспециалист как да разпозная растение с вирус? По-точно листа с някакви дефекти, точки, чертички и прочее има под път и над път на кое ли не растение. Може ли да се приеме, че ако има вирус, то растението ще се развива по-трудно и бавно? Един вид ще крета? Или има вариант при който има няколко чертички, но си живурка щастливо, расте и цъфти, въпреки че има вирус? Защото ако е последното, то излиза,че вирусите са си при всички и от много време, но просто не се е говорело за тях... И бедната ми катка от по-горния ми пост да я хвърлям ли, що да я правя в крайна сметка? Благодаря :)

Потребителски аватар
zlatniq
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 2921
Регистриран: 15 мар 2012, 18:34
Пол: Мъж
Местоположение: Пловдив

Re: Различни болести, физиологични проблеми и вредители - снимки

Мнение от zlatniq » 15 фев 2018, 05:02

Докато си „живурка” можеш да си я гледаш, но отделно от останалите, за да не ги зарази. Работата е там, че при няколко растения може да се наблюдават различни белези, а и различна устойчивост. Едни зациклят и едва кретат, други си растат добре, макар и нашарени. Проявите също силно варират, например ORSV е характерен с концентрични кръгове по листата, но при моите растения се наблюдаваше загуба на пигментация, и/или некроза. Както се вижда на една от снимките цветът също може да се измени. В моя случай леко, но с времето знам ли какви вариации мога да получа. В крайна сметка вече не е това, което съм поръчал. А мисълта, че може да съсипе и други не ми дава мира.
Големи сме колкото мечтите си
Незначителната ми колекция, надявам се да порасне значително :)
http://zlatniq.snimka.bg/flowers/orchid ... 6.26642343" onclick="window.open(this.href);return false;

Потребителски аватар
ohayo
Покълнало семенце
Покълнало семенце
Мнения: 39
Регистриран: 19 яну 2018, 14:28
Пол: Жена

Re: Различни болести, физиологични проблеми и вредители - снимки

Мнение от ohayo » 15 фев 2018, 08:26

Благодаря! Тя е отделно от другите, относително, на около метър от тях. В момента цъфти, и пуска и 3 растежа, затова се чудех... Така или иначе, ако е щяла да заразява, вече го е направила, преди беше с останалите, а и тогава изобщо не съм знаела, че има такова нещо като вируси. Вече поливам само проточно и всички са в отделни кашпи, дори избягвам да се отцеждат на една повърхност, и то само тези, за които все още нямам кашпи. Напоследък се появиха подобни петна като на катлеята и по един ден-фал, но при мен движението на въздуха е много слабо, той си расте активно и се надявах петната да са следствие от слабата въздушна циркулация. Вече не съм толкова сигурна... Отделно за някои фалчета си мисля, че имат фузариум, те също си имат собствен рафт :) Там има загуба на пигментация на корените и растението е безкрайно бавно. А такова изсветляване на листата като при твоите снимки имам на други - ако това също е вирус, ще се гръмна просто...

така
Фиданка
Фиданка
Мнения: 179
Регистриран: 23 дек 2013, 23:20
Пол: Жена
Местоположение: гр. Кърджали

Re: Различни болести, физиологични проблеми и вредители - снимки

Мнение от така » 16 фев 2018, 20:15

Здравейте!
sontson, твоят васкостилис имаше ли нетипично оцветяване на цветовете и ако е имал при всички цветове ли се проявяваше или само при някои от тях?
ohayo, твоята катлея с петна по листата цъфти в момента, показва ли някакви отклонения в цвета?
Аз също изследвах част от моята колекция от катлеи и тестовете показаха наличие на вируси при някои от тях- ORSV и CymMV. При всички положителни растения имаше по нещо притеснително- наличие на некротични петна по листата и участъци на светло- зелено оцветяване, лоши корени, недостатъчно големи на ръст нови булби.
Заразените ми растения са предимно от Нардото и Вихман / двата доставчика държат първенството/, но има и от Швертер, Орхидеен. Сред тестваните растения от Елснер и МСБ не открих положителни. Не отричам възможността някои от растенията да съм заразила самата аз или пък вредителите, които са пристигали като бонус към тях.

Потребителски аватар
ohayo
Покълнало семенце
Покълнало семенце
Мнения: 39
Регистриран: 19 яну 2018, 14:28
Пол: Жена

Re: Различни болести, физиологични проблеми и вредители - снимки

Мнение от ohayo » 16 фев 2018, 22:47

Не, цветът сякаш няма никакви дефекти.
Изображение

sontson
Фиданка
Фиданка
Мнения: 158
Регистриран: 18 мар 2014, 11:57
Пол: Жена
Местоположение: София

Re: Различни болести, физиологични проблеми и вредители - снимки

Мнение от sontson » 17 фев 2018, 01:21

Така, при васкостилисът нямаше проблеми с нетипично оцветяване на цветовете, но в един момент замръзна, спря да расте и да цъфти. Кръговете се появиха ясно по долните листа, но и при по-младите се забелязваха. Растението е от Култана орхидс, купих го преди няколко години от магазин в София. И сега си спомням как бяха накиснати многобройни ванди и катлеи в общи съдове. Мисля да си тествам подозрителните растения, вместо непрекъснато да се чудя.

Изображение

Потребителски аватар
teo
Бонсай
Бонсай
Мнения: 1127
Регистриран: 14 окт 2006, 17:39
Пол: Жена
Местоположение: Плевен

Re: Различни болести, физиологични проблеми и вредители - снимки

Мнение от teo » 26 фев 2018, 12:32

Златен , Sonston кажете от къде сте си поръчали тези тестове за да се сдобия и аз с тях ! Имам съмнения за едно две растения ... Аз имах проблем преди около 6 години с някаква зараза най - вероятно вирусна, тъй като не се повлия от никаква препратати . Общо взето тогава покоси почти всичките ми растения - мисля , че от този период мо останаха само две или три . Изключително неприятна е подобна ситуация!

Отговори

Върни се в “Проблеми с орхидеи”