Фаленопсис - първи стъпки

За любителите на орхидеи и бромелии специална тема
Правила на форума
ПРОЧЕТИ: Правила на форумите

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player
Потребителски аватар
golden
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5464
Регистриран: 02 юни 2006, 22:02
Пол: Жена
Местоположение: Пловдив

Фаленопсис - първи стъпки

Мнение от golden » 10 сеп 2006, 21:58

ФАЛЕНОПСИС

Публикувано от Titi
В помощ на тези, които все още се чудят дали да си купят орхидея, както и на тия, които вече са я занесли в къщи

С какво да започнете?
Започнете с фаленопсис. Това е една от красивите и едновременно непретенциозни орхидеи.

Фаленопсисът се отнася към вида най-популярни орхидеи. Това се обяснява с красотата му, изключително дългата продължителност на цъфтене, сравнително лекото му отглеждане. Заради това той е най-подходящ за отглеждане в домашни условия.

Как да си изберем растение?

Внимателно разгледайте растението. Листата не трябва да висят като дрипа. Листата на фаленопсиса са достатъчно плътни. При здравото растение те са еластични, гъвкави, с еднакъв цвят, (с изключение на пъстролистните), без подозрителни петна. Винаги разглеждайте в какво състояние се намират корените / орхидеята се продава винаги в прозрачни саксии/. Част от тях може да са на повърхността на субстрата, извън повърхността на саксията, просто във въздуха. Здравите сухи корени са серебристо-сиви, твърди, с растящи краища в зеленикав или червено-кафяв цвят. Здравите влажни корени са сиво зелени, повече към зелено. Мъртвите - меки, кафяви, без живи краища

Къде да го поставим??
Може да го сложите на перваза на прозореца, може да виси в подходяща саксия. Ако прозореца е южен, през пролетта и лятото е нужно да засенчите фаленопсиса от преки слънчеви лъчи с леко мрежесто перде. Зимата на перваза на прозореца може да се преохлади растението. Нужна е допълнителна поставка. По-добре е да виси. Често зимата растението страда от недостатък на светлина, ако е по-далече от прозореца.

Какво още да направите?
Не се суетете и не се тревожете излишно. На растението му трябва време, за да се приспособи към новите условия. Ако през цялото време нещо променяте, то не успява да се приспособи и всичко може да завърши печално

Кога да поливате?
Преди да полеете, убедете се, че това е необходимо. По добре е да попресъхне, отколкото да е преполято. Особено ако имате възрастно растение. Полейте за първи път, когато субстрата стане съвършено сух, да "хруска". През това време вие може да си изясните кое-що, да поговорите с други любители, да прочетете.

Кога е нужно пресаждане?
Голяма част от орхидеите не понасят разложен или засолен субстрат. Ако корените са сухи и чупливи - те са мъртви (или умират) от насъбралите се в тях соли. Ако са меки и тъмни - изгнили са в разлагащия се субстат и затова са непропускливи за въздуха. Нужно е спешно да се пресади растението. Много бързо се засолява мъха сфагнум . Трябва често да се сменя.

ЛИЧЕН ОПИТ: Винаги пресаждам орхидеите веднага след закупуването им. Използвам готов от магазина субстрат за орхидеи, за фаленопсиса трябва да съдържа натрошена кора и торф. Процедирам така - изваждам внимателно орхидеята от саксията й, оглеждам всички корени, там, където има изгнили ги изрязвам до здраво и наръсвам отрязаното с канела, която е естествен фунгицид. Понякога се налага да изрежа 70-80 процента от корените, това не е фатално. Слагам дренаж от натрошен студопор, след това насипвам малко от субстрата, държа с едната ръка изправена орхидеята, с другата досипвам така, че да се разпредели навсякъде между корените. Растението не трябва да се клати, трябва да е устойчиво. Когато пресадя, не поливам, правя това на следващия ден. В момента фаленопсисите ми са на терасата, чувстват се отлично там НА СЯНКА, като ги пръскам сутрин и вечер. !!!!!!!!!! Внимавайте когато пръскате, да не се задържа вода в розетката на листата, защото ще загният. !!!!!! Внимавайте когато поливате, да отцеждате напълно водата от дъното на саксията, защото ако се задържи ще загният корените. Ето три от моите фаленопсиса /белите са два броя/

http://snimka.bg/profile.php?e....._id=507263" onclick="window.open(this.href);return false;

http://snimka.bg/profile.php?e....._id=507305" onclick="window.open(this.href);return false;

КАКВО ДА ПРАВЯ, АКО ФАЛЕНОПСИСА Е ПРЕЦЪФТЯЛ?
В дадения случай е нужно да се постъпи по следния начин: При здравото растение, което има плътни "кожени" листа и нежно-зелени или бели корени, е нужно да се отреже цветоноса до първите възли (места на стъблото, от което излизат листа) и под първия цвят. От това място отново ще израсне нова стрела /цветонос/. Но, ако листата на вашето растение са сбръчкани, меки и дълги най-много 8-10 см., то е по добре цветоноса да се отреже до основата. Това ще помогне на растението да не изразходва последните си сили за цъфтеж. Поливането и торенето на такова растение трябва да се прави много внимателно. Възстановяването на растението може да се проточи за дълъг период от време. Особено бавно този процес протича при фаленопсисите, тъй като този вид орхидеи е известен със своя бавен растеж.

КАКВО ДА ПРАВЯ, АКО ФАЛЕНОПСИСА НЕ Е ЦЪФТЯЛ ИЗОБЩО?

Основната причина, поради която орхидеите не цъфтят в стайни условия е недостиг на светлина. Преместете своя фаленопсис по-близо до прозореца, където ще има достатъчно светлина и в същото време върху него няма да попадат преки слънчеви лъчи. Идеално място - близо до прозорец, намиращ се на южна страна.

Над растението също може да се сложи лампа, на расстоянии 1-2 метра /АЗ СЛАГАМ ПОД ПОСТАВКАТА СЪС САКСИИТЕ НАСТОЛНА ЛАМПА, НАСОЧВАЙКИ СВЕТЛИНАТА КЪМ ТЯХ/. Орхидеите не бива да са осветени повече от 12 часа на ден. За да пусне нов цветонос, на фаленопсиса ще помогне и понижаване на нощната температура с около 7-8 градуса в сравнение с дневната, за около 4 седмици. / АЗ ГИ ИЗКАРВАМ НА ТЕРАСАТА, НАВЪН ИМА ЗНАЧИТЕЛНА РАЗЛИКА МЕЖДУ ДНЕВНА И НОЩНА ТЕМПЕРАТУРА/. Този способ може да се нарече "хладно лечение". След този период отново поставете фаленопсиса при обичайната си стайна температура /около 20 градуса/. Ще видите, че вашето растение скоро ще пусне нов цветонос и ще зацъфти.

КАК ДА РАЗБЕРА ДОСТАТЪЧНО СВЕТЛИНА ЛИ ПОЛУЧАВА РАСТЕНИЕТО?

Обърнете внимание на цвета на листата. При здравите растения листата са ярко зелени, а не тъмно зелени. Ако листата са тъмно зелени, значи на растението не му достига светлина, ако листата имат червеникав отенък, то светлината е прекалено много. Много светлина трябва да се осигури на каттлеи, онцидиуми, дендробиуми, поставяйки ги на южни и западни прозорци, но на разстояние от стъклото. За да не обгорят листата от дневното слънце е добре, ако между растението и стъклото има прозрачна завеса. На милтонии, фаленопсиси, пафиопедилуми им трябва по-малко светлина, за това тях поставете по-далечко от прозореца, или да бъдат на северен или източен прозорец.

ТЪМНИ ПЕТНА ПО ЛИСТАТА НА МОЕТО РАСТЕНИЕ

По-често това е изгаряне. Може да се получи в горещи дни, когато слънцето е много силно. Незабавно преместете растението от перваза на прозореца и изолирайте съд завеса.

МОЯТ ФАЛЕНОПСИС ДОСТАТЪЧНО ДЪЛГО ЦЪФТЯ, СЛЕД ЦЪФТЕЖА ЗАБЕЛЯЗАХ, ЧЕ ОТ НЕГО КАТО ЧЕ ЛИ НОВО РАСТЕНИЕ ИЗЛИЗА. ЩЕ СЕ РАЗВИЕ ЛИ НОВОТО РАСТЕНИЕ, АКО ГО ОТДЕЛЯ И ПОСАДЯ.

Приемете поздравления! При правилно отглеждане може да се развие ново растение, идентично на старото. Почакайте докато новото растение не развие своя собствена силна коренова система (минимум да има 4-5 корена, дълги 2-4 см) Само след това може да разделите растението и да предадите младото в собствена саксия. След 1-2 години може да го преместите в по-голяма саксия. Следете за осветлението и торенето в първите месеци на самостоятелния му живот. По това, че започват да се развиват листата, вече може да се успокоите, че растението се развива добре.

ПОДАРИХА МИ ОРХИДЕЯ ДЕНДРОБИУМІФАЛЕНОПСИС. КАКВО Е ОСОБЕНОТО В ТОЯ ВИД ФАЛЕНОПСИС? И КАК ДА ГО ОТГЛЕЖДАМ?
Съществуват повече от хиляда вида орхидеи от рода дендробиум. Вид дендробиум-фаленопсис е забележителен с това, че размера на цветовете са значително по-едри от обичайните дендробиуми почти колкото тия на фаленопсиса. Условията на отглеждане са сходни с тия на фаленопсиса, но този вид ще расте по-добре, ако му осигурите повече светлина, както е необходимо при дендробиумите. Идеалното място за него е близо до южен прозорец. Изолирайте растението от прозореца със завеска, за да избегнете слънчево изгаряне. Идеална нощна температура-60-56 градусов по Фаренгейт. Дневна - 23-29 градуса .Дендробимът от рода фаленопсис обича когато субстрата леко пресъхва между поливанията.

Оказва се,че има някои тънкости при цъфтежа на фаленопсисите.
Вярно е,че повечето цъфтят в края на зимата и началото на пролетта, но има немалко видове с цъфтеж през лятото и есента.
За жалост в България орхидеите се продават без точно обозначаване на видовата им пренадлежност и евентуалните родители, които са кръстосани.
Някои видове фаленопсиси растат и цъфтят САМО ако са качени (обикновено на корк).
Два са основните фактори, които оказват влияние върху цъфтежа : светлина и температура. Високата температура и/или слабата осветеност спират образуването на цветонос. Това се използва широко от професионалистите, за да предизвикат цъфтеж "по график".
За образуването на цветонос е от значение не толкова разликата между дневната и нощната температура, колкото цялостното понижаване на температурата. Идеални условия , за да накараме фаленопсиса да цъфти - светло и хладно ( температурата не трябва да пада под 15 градуса). Цветоносът ще стане по-дълъг и с повече и по-големи цветове , ако държим фаленопсиса на хладно.
ЗА доброто състояние на орхидеята са от основно значение микроелементите и формата ,под която е азота в тора. Стандартните торове съдъжат малко микроелементи , а азотът е основно под формата на урея.Орхидеите не могат да усвояват пълноценно азота от уреята и реално "гладуват" , независимо от редовното ни торене.

Снимки на различни видове фаленопсиси
http://www.tropicalexotica.com/c6.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Различните народи държат на различни качества на фаленопсисите.
За американците е важен броят на цветовете. Японците предпочитат белите цветя. За останалите азиатците бялото е символ на скъб . В Тайван, Тайланд, Китай и Хонг Конг са на почит червеният и жълтият цвят - символи на здраве, богатство, късмет и власт.

ОБРАЗУВАНЕ НА КЕЙКИ ОТ КОРЕНИ ПРИ ФАЛЕНОПСИСИ

Когато растението загива,то се опитва да се възпроизведе. Някои избират да "цъфтят до смърт" т.е. да образуват семена. Други образуват кейки в основата или по цветоноса (ако има такъв). Някои видове фаленопсиси са особено "борбени". При пълно загниване на "майката", те образуват кейки по оцелелите корени. Това се наблюдава най-често при Phal. stuartiana и Phal. schilleriana. Ето снимки на един Phal. stuartiana ,който е бил качен на tree fern плака, развило се е гниене в основата на розетката и е образувал кейки по оцелелите корени. Снимките се публикуват с любезното съгласие на собственика.
Изображение Изображение Изображение

КАЧВАНЕ НА ФАЛЕНОПСИС НА КЛОН/ПЛАКА
феленопсисът НЕ трябва да се слага с "главата" надолу т.е. листат не трябва да сочат директно надолу.При това положение се задържа вода в основата на листата/розетката и се стига до гниене.
ТАКА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ КАЧВА ФАЛЕНОПСИСИзображение

Растението се слага ХОРИЗОНТАЛНО спрямо плаката.При невъзможност за хоризонтално разполагане,се слага под ъгъл.Така водата не се задържа и се избягва опасността от загниване в основата на листата.
ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ РАЗПОЛАГА ФАЛЕНОПСИСА Изображение

Всички снимки са публикувани с любезното разрешение на собственика
BIGLEAF ORCHIDS
Последна промяна от golden на 04 фев 2007, 20:28, променено общо 1 път.
Всеки човек заслужава да има в живота си една любов, от която да му спира дъха!
Стари снимки1/ Стари снимки2/ Нови снимки/ Орхидеи/ VIDEO/Лято'08

Потребителски аватар
golden
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5464
Регистриран: 02 юни 2006, 22:02
Пол: Жена
Местоположение: Пловдив

Мнение от golden » 22 сеп 2006, 02:04

Особености при някои видове


Срещат се в някои райони на северна Индия, южен Китай и северна Австралия. В естествени условия, фаленопсисите са приспособени към три основни групи условия ( три различни хабитата). Ако човек иска да отглежда успешно видови представители, то трябва да изучи добре естествените условия към които въпросните растения са се приспособявали в продължение на стотици години и да се опита да ги пресъздаде.

В първата група са най-лесните за култивиране видове - Phalaenopsis amabilis, P. aphrodite, P. philippinensis, P. sanderiana, P. schilleriana, P. stuartiana, P. equestris, P. lindenii и P. pulcherrima (в миналото известен като Doritis pulcherrima). Те растат в топла и постоянно влажна среда . Развъдчиците често ги използват за получаването на различни хибриди, защото предават "лесния си характер" на своите поколения.

Към втората група спадат Phalaenopsis amboinensis, P. gigantea, P. lueddemanniana, P. venosa, P. bellina и P. violacea, които са обединени в подвид Polychilos . Те също идват от топли и влажни райони. За разлика от другите видове, имат нужда от повече светлина и често цъфтят през лятото. Цветовете им обикновено са с ярка окраска и восъчна плътност.


Трета група включва Phalaenopsis gibbosa, P. lobbii, P. parishii, и P. wilsonii от подвидовете Parishinae и Aphyllae . Това са миниатюрни видове , които идват от райони с голяма надморска височина. Те имат нужда от сезонна по-хладна и суха почивка. Като цяло се гледат при сравнително по-ниски нощни температури и със засушаване между поливанията.

Има светлолюбиви видове фаленопсиси:
-phal. bellina - предпочита условията за отглеждане на катлея
Изображение

-phal.cornu-cervi - има нужда от МНОГО светлина, включително директно слънце. Гледа се при условиия сходни с тези на ванда, а както знаем ванда е еталон за силна светлина.
Изображение

Phalaenopsis stuartiana
Люси,това е специално за теб :thumbup:

Спада към групата на видовите представители. Родината му е Филипините. Има близка родственост с Phalaenopsis schilleriana . И за двата вида са характерни пъстрите листа, които ги правят особено привлекателни дори в периодите когато не цъфтят. Друга особеност - силно разклоняване на цветоноса и образуването на МНОГО цветове - има регистрирани екземпляри с по над 100 цвята !
Компактно растение, което се развива най-добре ако е КАЧЕНО. Phalaenopsis stuartiana и Phalaenopsis schilleriana са класически пример за орхидеи подходящи за качване на блок. При отглеждане в саксия ,трябва да се ползва едър субстрат (кори), някои даже го отглеждат само в дървени въглища. Мрази мокри "крака", субстратът трябва да се остави да поизсъхне преди да се полее отново. За да цъфти има нужда от поне 10 градуса разлика между дневната и нощната температура. Предпочита да е на сравнително по-топло в сравнение с много от другите видове фаленопсиси. Дневни температури в диапазона 23-29 градуса (понасят добре и по-високи) и нощна температура от около 18 градуса. През зимата нощните температури могат да паднат до 12 градуса, при осигуряване на дневно-нощната разлика с цел цъфтеж.
Снимки на различни вариацииДо 1917 година съществува значително объркване по отношение на рода Doritis. Тогава R.A.Rolfe ревизира съществуващата до момента класификация.Оказва се ,че първото описание на Doritis pulcherrima е направено от Lindley по данни от хербаризирано растение. Явно са липсвали части от изсушения цвят и направеното описание е било неточно. Известно време представителите на Доритис са били наричани фаленопсиси, а някои "истински" фаленопсиси са били сложени в рода Doritis т.е. било е голяма каша. От 1917г до 2001г се смята ,че род Doritis има само един представител - Doritis pulcherrima,който от своя страна има няколко разновидности .Някои от най-популярните са Doritis pulcherrima var. pulcherrima ( има наситени цикламен цветове), D. pulcherrima var. buyssoniana ( доста по-светъл нюанс на цикламеното), D. pulcherrima var. coerulea (с лилави цветове) и т.н.

Това,което е може би най-важно : според последната международна класификация Doritis НЕ е самостоятелен род,а е включени към фаленопсисите. Доритис са кръстосвани често с фаленопсиси. При използване на тетраплоидни родители потомството е фертилно, в останалите случаи-получените хибриди са стерилни. Получените орхидеи се наричат и Dtps = Doritinopsis

Смята се,че Доритис искат малко повече светлина от стандартните фаленопсиси и трябва да се държат по-сухи т.е. гледат се задължително в кори и субстратът се оставя да изсъхне между две поливания. Въздушна влажност около 60-70% т.е. както при фаленопсисите. Не обичат ниските температури. Повечето представители цъфтят през пролетта и лятото т.е. за тях не е характерен зимния цуфтеж ,както при някои фаленопсиси. Определено имат нужда от стрес ( температурна разлика),за да образуват цветонос. Характено за тях е ,че дават издънки в основата на растението-майка,а не кейки по цветоноса.
Последна промяна от golden на 04 фев 2007, 21:03, променено общо 5 пъти.
Всеки човек заслужава да има в живота си една любов, от която да му спира дъха!
Стари снимки1/ Стари снимки2/ Нови снимки/ Орхидеи/ VIDEO/Лято'08

Потребителски аватар
golden
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5464
Регистриран: 02 юни 2006, 22:02
Пол: Жена
Местоположение: Пловдив

Мнение от golden » 03 ное 2006, 18:01

Как да "опитомим" цветоноса на фаленопсиса

Цветоносът расте по посока на светлината. При отглеждане в оранжерия и/или доосветяване , най-много светлина има отгоре и цветоносът расте изправен. При отглеждане на прозорец без доосветяване, светлината е разположена странично и цветоносът расте почи успоредно на саксията, насочвайки се към прозореца. Трябва да го "опитомин", ако искаме да се изправи. Изчакваме да стане около 5 см - тогава е достатъчно голям, но стеблото все още е зелено и гъвкаво. Забиваме близо до него опорна пръчка и го захващаме внимателно и не много стегнато за нея. Постепенно го насочваме да расте по опорната пръчка нагоре. Не трябва да се отлага ,защото от един момент нататък стеблото се втвърдява и има опасност да го счупим при тези манипулации.

Влиянието на различните фактори върху дължината на цветоноса при фаленопсисите

Дължината на цветоноса зависи на първо място от генетично заложената информация т.е. от родителите на въпросния хибрид. Смята се,че растението наследява по-голяма част от белезите от "майката" (опрашената орхидея) и по-малко от бащата (орхидеята, от която е поленът).
Друга специфична черта при фаленопсисите е голямо влияние на възрастта на растението. Нормално е младите растения да имат по-къси цветоноси , с по-малко на брой и по-бледи цветове. При фаленопсисите се обръща голямо внимание на формата на цвета и особено на неговата заобленост и "плоскост" - тези белези също варират в някакви граници с възрастта.
Дължината на цветоноса зависи и от физиологичното състояние на орхидеята - здрава ли е , расте ли активно в момента, колко цветоноса има и т.н. Не трябва да се подценява и значението на подхранването в този момент.
Температурата е фактор , който оказва лияние върху БРОЯ на цветовете - при по-ниски температури се образуват повече цветове.
По отношение влиянието на светлината нещата са малко сложни - понижаването на светлината най-вероятно ще доведе до по-дълъг цветонос, защото орхидеята ще "гони" слънцето, но този цветонос ще има ПО-МАЛКО и най-вероятно ПО-БЛЕДИ цветове. Освен това съществува опасност от пожълтяване и опадане на пъпките още преди да са се отворили.
При формиране на нов цветонос ,условията трябва да се запазят стабилни, без резки промени, за да не спре развитието му и/или да не окапят пъпките.
greeneyed написа:
list4e написа:Ива, мислиш да качиш някой и друга орхидейка ли? Аз досега не съм се пробвала :)

Един въпрос смути сладостта на следобедното ми кафе. Както вече се похвалих сутринта, двата ми фалчовци формират цветоноси. Прочетох обаче в един руски сайт, че преосветяването оказвало влияние върху дължината на цветоноса. А аз доосветявам всички орхидеи сигурно вече от месец по 4, а понякога и по повече часа на вечер. Да намаля ли часовете или въобще да спра да ги доосветявам, че като се замисля никак не ща някакви нисички цветоноси :think
Казвайте, докато е още време какво да правя
Не знам с какви лампи доосветяваш орхидеите. Ето какъв е спектърът на фитолампите Изображение

Оранжево-червените лъчи в условията на оптимална дължина на деня ускоряват развитието на растенията, а синьо-виолетовите способстват вегетативното нарастване. При излишък на "червена" светлина нарстването на растенията се забавя, стъблата се изтеглят и изтъняват, а при недостатък растенията изостават в развитието си. От това следва ,че за жълто-зелените лъчи можете да забравите / излъчват се от всички светоизточници , предназначени за възприемане от човешкото око/.
Дали съм достаъчно ясна в обясненията?
:)
ravik написа:
golden написа:На няколко места намерих информация,че броят на цветоносите при фаленопсисите зависи в най-голяма степен от светлината. В повечето случаи фалчовците пускат по 2-3 цветоноса след преместване на по-светло място или доосветяване. Разбира се,за да е в състояние да извърши такова "геройство" орхидеята трябва да е здрава и достатъчно голяма.
Това може би е вярно. Моят фаленопсис в момента има три цветоноса. Непосредствено преди да ги пусне (примерно месец-два преди това) го преместих на много по-светло място (от офиса на северен прозорец - в къщи близо до южен прозорец). Два от трите цветоноса имат и доста разклонения - много от пъпките се събудиха. Така че, аз съм донякъде потвърждение на тези наблюдения.
Dia написа:След преместването на единствения ми фаленопсис по-близо до прозореца - на 1м, северозапад, от двата му цветоноса се развиват нови; старите не са прецъфтели, има и нови корени и някои стари също растат.След преместването намокрях по съвсем малко слепите пъпки(върховете на цветоноса),като внимавах да не мокря цветовете и явно му се е отразило добре! :)

Благодаря на всички, които помагат с информация за орхидеите! :heart

Оставам с вечатлението,че гледаме фаленопсисите си на по-тъмно от нужното.Това се отразява на цъфтежа.
Ето една таблица за светлината ,от която имат нужда различните видове фаленопсиси. Хибридите ,които имаме ние са по-непретенциозни, но таблицата ще ни помогне поне да се ориентираме в "обстановката" :mrgreen: Стойностите са дадени в lux и fc

Изображение


Цветовете на фаленопсиса са чувствителни към етилена, затова не трябва да го слагаме в близост до зреещи плодове (ябълки, круши и т.н.) или ваза с цветя. Цветовете на фаленопсиса могат да прецъфтят буквално за часове под действието на етилена. Подобни вредни газове се отделят и от повечето бои, лакове, смоли. Имайте това предвид ако сложите фаленопсиса в стая, която скоро е боядисана или има нови дървени мебели.


Листната маса на младия фаленопсис определя неговата способност да цъфти.Малките растения трябва да се отглеждат при значително по-високи температури в сравнение с техните "батковци". Препоръчват се дневни температури около 30 градуса и нощни не по-ниски от 23-24 градуса. Разбира се по-високите температури означават и нужда от по-висока въздушна влажност и добра вентилация. Всички тези условия водят до образуване на нови листа, по-бързо съзряване на фалчото и съответно възможност за цъфтеж.
Препоръчва се светлината да е в диапазона 1200fc-1500fc (ние ги гледаме на доста по-тъмно). В горещите дни се намалява осветяването, за да се избегне опасността от претопляне.
Големите, достигнали зрялост растения имат по две спящи пъпки в основата на всяко листо-една голяма и една малка. Голямата пъпка носи потенциал за цветонос,а малката-за корен.При големите растение, "натрупали" достатъчно листна маса ,се намаляват температурите ,за се събудят въпросните цветоносни пъпки. Дневните температури трябва да са под 26 градуса. Идеалните дневно-нощни температури са 25 градуса дн. и 18-19 градуса нощна. При тези условия са необходими от 3 до 6 седмици ,за да се инициира образуването на цветонос. Повишаването на осветеността в този момент определено ще помогне.
Не трябва да "тормозим" млади растения, като ги караме да цъфтят - дори да успеем цветовете ще са малко ,с лошо качество ,растението ще се изтощи и ще забави развитието си.
Появата на цветонос все още не гарантира цъфтеж. В началото клетките на цветоноса не са диференцирани и ако повишим температурите (над 26-27 градуса) може да се развие кейки вместо цвят. Смята се,че цветоносът е диференциран след достигане на дължина от 4-5 см. При по-ниски температури ще се формират повече на брой цветове,но като цяло процесите ще са забавени. Разбира се , не трябва да се престараваме - температури под 15-16 градуса водят до деформации на цветовете. Смята се,че след достигане на 45 -50 см дължина на цветоноса,пъпките вече са оформени и промяната в температурата няма да се отрази върху качеството и характеристиките на цвета ,а само на скоростта на отваряне на пъпките (това се използва в оранжериите за да се предизвика цъфтеж в определен момент, когато трябва да се изкара цветето на пазара).
По време на цъфтеж се набляга на калият в торенето, но нивото на натрия не трябва да пада много, защото това ще доведе до по-малко на брой цветове. Смята се, че след като първите пъпки стигнат размер колкото грахово зърно, торенето вече не оказва голямо значение .
Не трябва да се забравя, че цветовете се обръщат към източника на най-силна светлина. Ако въртим фаленопсиса , цветовете няма да се подредят ,а всеки ще "гледа" в различна посока. Според стандартите , трябва да ориентираме листата в посока изток-запад ,което ще доведе до перпендикулярно разположение на цветоноса спрямо листата.
Най-честите причини за пожълтяване и опадване на пъпките са:
- резки температурни промени
- ниска въздушна влажност - трябва да бъде в границите 60-80%
При висока влажност е от особено значение да има денонощно добра вентилация. В противен случай се появяват малки черни петна по цветовете от развитието на ботритис (Botrytis).

Една таблици илюстрираща влиянието на температурата върху цъфтежа

Дневна/нощна температура . Седмици,необходими за поява на цветонос . Процент успеваемост . Дни до отварянето на пъпките
20 градуса/15 градуса . . . . . . . . . . . . . . . 5 седмици . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .100% . . . . . . . . . . . . . . . . . . .205 дни
25 градуса/19 градуса . . . . . . . . . . . . . . . 4 седмици . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .100% . . . . . . . . . . . . . . . . . . 104 дни
30 градуса/25 градуса . . . . . . . . . . . . . . . 12 седмици . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50% . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 67 дни
Последна промяна от golden на 04 фев 2007, 21:14, променено общо 4 пъти.
Всеки човек заслужава да има в живота си една любов, от която да му спира дъха!
Стари снимки1/ Стари снимки2/ Нови снимки/ Орхидеи/ VIDEO/Лято'08

Titi
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6905
Регистриран: 31 май 2006, 16:24
Пол: Жена
Местоположение: София

ФАЛЕНОПСИС - Първи стъпки

Мнение от Titi » 16 авг 2007, 15:12

Понеже фаленопсиса е орхидея за начинаещи, всеки купил си я за първи път си задава едни и същи въпроси относно отглеждането й. Задава ги и във форума, но ние тук сме ги дъвкали стотици пъти. Затова отделих статиите, които сме превеждали с Голден в тази тема, а в старата ще останат всички останали коментари. Правя го за улеснение на всички нови форумци. Тази тема ще бъде заключена, тоест в нея няма да може да се пише, за да не я разводняваме и спамим. Всеки, който иска да добави статия или нова информация за фалчовците, да ми пише на лични и ще му я отключвам.
Последна промяна от Titi на 17 авг 2007, 13:19, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
Gertrud
Бонсай
Бонсай
Мнения: 1164
Регистриран: 17 фев 2007, 23:58
Местоположение: Стара Загора

Re: ФАЛЕНОПСИС - Първи стъпки

Мнение от Gertrud » 16 авг 2007, 15:26

Titi написа:Понеже фаленопсиса е орхидея за начинаещи, всеки купил си я за първи път си задава едни и същи въпроси относно отглеждането й. Задава ги и във форума, но ние тук сме ги дъвкали стотици пъти. Затова ще отделя статиите, които сме превеждали с Голден в тази тема, а в старата ще останат всички останали коментари. Правя го за улеснение на всички нови форумци.
Благодарим, за което! :thumbup:

Потребителски аватар
zmei4o
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 2291
Регистриран: 07 авг 2006, 15:00
Пол: Мъж
Местоположение: Varna
Контакти:

Мнение от zmei4o » 16 авг 2007, 16:46

на повечето крушки пише колко лумена(lm) са :)
1 lm = 1 cd.sr = 1 lx.m2
това като помощ към тази таблица :)
Изображение
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
silviya
Фиданка
Фиданка
Мнения: 207
Регистриран: 13 сеп 2010, 09:58
Пол: Жена
Местоположение: Кипър

Re: Фаленопсис - първи стъпки

Мнение от silviya » 13 дек 2010, 10:39

Уау, перфектно обяснение, благодаря много! Уморих, не знайно как един фаленопсис, правя опит с друг сега! :cross

Потребителски аватар
luny
Кълн
Кълн
Мнения: 88
Регистриран: 26 авг 2012, 18:10
Пол: Жена
Местоположение: Велико Търново

Re: Фаленопсис - първи стъпки

Мнение от luny » 30 авг 2012, 15:41

Прекрасна тема! Толкова полезна и изчерпателна информация! :) Аз успях незнайно за мен как да отгледам един Фаленопсис Parashii (ако не се лъжа, защото цъфтя отдавна, атогава нямах време да разровя и да проверя точно какъв е) и от вчера си имам Фаленопсис Happy Rose с цели 3 цветни стъбла - поне мисля, че е такъв :) Качила съм една снимка в галерията - ако някой я види и мисли, че не е такъв Фаленопсис, моля нека ми пише!
http://forum.flowersnet.info/cpg1414/in ... ?cat=43403" onclick="window.open(this.href);return false;
Малко снимки, защото още не мога да качвам директно във форума :)

Потребителски аватар
politod
Дръвче
Дръвче
Мнения: 251
Регистриран: 24 апр 2008, 14:42
Пол: Жена

Re: Фаленопсис - първи стъпки

Мнение от politod » 13 ное 2017, 13:30

Здравейте!
Моля, да ми отговорите: Съществува ли каскаден фаленопсис?

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
kikabelata
Тормозератор
Тормозератор
Мнения: 21362
Регистриран: 31 май 2006, 16:51
Пол: Жена
Местоположение: летя със метлата, с метлата летя...
Контакти:

Re: Фаленопсис - първи стъпки

Мнение от kikabelata » 14 ное 2017, 20:21

Фаленопсисите са епифити, растат по дърветата, често с листата хоризонтални или дори надолу подредени. Цветоносите (особено дългите), обикновено си висват надолу. Повечето в магазините са насила привързани към пръчки да растат нагоре. Ако не се вържат, стават каскадни ;)
Който търси Кика, намира белята :twisted:
подарете бижу от онлайн магазин Нота Бене - http://notabenebijou.com
Щастието е да намериш 2 маслини в мартинито си, когато си гладен.

Отговори

Върни се в “Отглеждане на орхидеи”