Умиращ Стефанотис /Мадагаскарски жасмин

За паникьосани потребители
Правила на форума
ПРОЧЕТИ: Правила на форумите
По възможност в този форум пускайте снимки и правете максимално подробно описание на проблемите за да могат останалите потребители да ви помогнат адекватно!

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player
Elly Ts
Семенце
Семенце
Мнения: 18
Регистриран: 12 фев 2017, 23:10
Пол: Жена

Умиращ Стефанотис /Мадагаскарски жасмин

Мнение от Elly Ts » 25 фев 2017, 11:55

Здравейте!
Моля за спешна помощ за умиращ Стефанотис. Подариха ми го преди няколко дни, обсипан със сигурно 100 пъпки, с различен размер и развитие.
На следващия ден отвори две цветчета и аз се зарадвах, че може би ще го опазя.
После за една нощ едно от листата пожълтя на 100% - с цвят на лимон е. Последваха още 2 листа.
Междувременно пъпките закапаха и днес вече е критично - като дъжд.
Ако не направя нещо и един цвят няма да видя, а вероятно ще изгубя и растението.
От сутринта чистя окапали пъпки от плота и с вече насълзени очи показвам пълната шепа на мъжа ми с обяснението, че това е второто чистене за днес. Той ме погледна виновно и обясни, че не е така, защото като станал преди мен и видял положението, почистил, за да не се разстройвам...

Местоположение: апартаментът ми е с 2 стаи с южно изложение, тъй че нямам много опции. Затова Стефито е в кухнята, в която не върти нон-стоп климатик, възможно най-далеч от прозореца: относително светло, с пряко огряване само странично и органичено като време.
Температура: в момента е 20 градуса, нощем спада до към 17, когато напече се вдига до към 24.
Поливам умерено - опитах отгоре, опитах в чинийката - нищо не помага.

Предварително благодаря за помощта!

zvete
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 3917
Регистриран: 17 юни 2011, 20:19
Пол: Жена
Местоположение: ВАРНА

Re: Умиращ Стефанотис /Мадагаскарски жасмин

Мнение от zvete » 25 фев 2017, 12:55

Първо спокойно, примирете се с неизбежната загуба на пъпки от преместването, към което това цвете е особено чувствително, след като ги формира, не обича даже да се завърта, камо ли да се пренася от оранжерии, магазини, до дома ви. Второ обича светло, не бива особено зимата да е възможно най-далеч от светлината, повечето цветя през зимата обичат повече светлина, през лятото се засенчва леко да не изгори.Трето температура- зимата стои на по-хладно, поне така препоръчват, около 15 градуса, лятото до 25 т.е. умерена температура, и предполагам, четвърто климатикът изсушава и без това по-сухия въздух в помещенията, затова спешно трябва да повишите въздушната влажност около него, да поставите съдчета с вода, които да изпаряват, щом е и в кухнята, може да се възползва от изпаренията на течности, докато се готви предполагам.Трябва да се пази и от резки течения, не обича.Успех!
Носи в душата си зелено дърво и пееща птичка навярно ще долети :heart

Elly Ts
Семенце
Семенце
Мнения: 18
Регистриран: 12 фев 2017, 23:10
Пол: Жена

Re: Умиращ Стефанотис /Мадагаскарски жасмин

Мнение от Elly Ts » 25 фев 2017, 14:12

Благодаря за бързия отговор.
За съжаление, спрямо апартамента, в който живея явно няма да го бъде при мен...
Просто не мога да му осигуря описаните условия, дори и приблизително.
Зимата може да избира между старо-остъклен балкон: -3 до 15, кухня от 17 - 24, хол 20 - 25 + климатик нон стоп.
Лятото, ще бъде сварен в тези помещения, обдухван от климатик на охлаждане (т.е. на течение) или трябва да е без грам светлина в коридора...
zvete написа:спешно трябва да повишите въздушната влажност около него, да поставите съдчета с вода, които да изпаряват
Може ли да се пулверизира? Доста по-възможно ми е да го постигна.

П.С. Ум не ми побира как е пропътувал от Холандия до тук без проблем, а сега 5 крачки от магазина са го поразили.
(взет е от хипермаркет, тъй че със сигурност не е образувал цветонос на мястото на закупуване).
Затова продължавам да се опасявам, че и аз имам пръст в ситуацията.

zvete
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 3917
Регистриран: 17 юни 2011, 20:19
Пол: Жена
Местоположение: ВАРНА

Re: Умиращ Стефанотис /Мадагаскарски жасмин

Мнение от zvete » 25 фев 2017, 14:24

Кухнята засега изглежда най-подходяща, особено ако се нагласи така, че климатикът да не го духа, да е встрани от течението, това важи и за лятото. Листата се пулверизират, принципно като е по-топло, цветове и пъпки по-добре да се пазят.Но най-безопасно е да се сложи върху подложка с камъчета, върху която се налива вода, да не стига дъното на саксията, или вече казах съдчета с вода. Лятото на балкона, по-настрани от отворен прозорец може да се чувства добре, ако леко се засенчи от силното слънце и зависи колко стига температурата жегите, до късна есен ще му е добре там, но пък това местене не е препоръчително, затова по-добре да му се намери постоянно място, в някоя от стаите.Според мен има шанс да се запази като растение, но за цъфтежа при тия условия не е сигурно, тъй като му е необходимо хладен период през зимата да заложи пъпки. Пролет също умерено се подрязва. Препоръчвам да прочетете повече- в интернет има достатъчно информация.
Е нали разбирате, че се поддържа умерена температура в оранжерии, вероятно дори при транспортиране на цветя, в магазини, за да е добре за повечето цветя, пък и известно време цветето може да издържи сигурно промяна на мястото и впоследствие се проявява, в нашите домове въздухът е доста по-сух, горещ през зимата, което не всички цветя понасят.Всъщност не петте крачки да проблем, ако няма някакви минуси навън, а самата промяна в условията, при които е отглеждан и няма защо да изпитвате вина, че не можете да му осигурите условия като в оранжерията. То това цвете ви е подарък, но за в бъдеще ако си вземате и други, интересувайте се кои са подходящи за вашите условия, както например е само юг/ и при мен е така/.
Носи в душата си зелено дърво и пееща птичка навярно ще долети :heart

Elly Ts
Семенце
Семенце
Мнения: 18
Регистриран: 12 фев 2017, 23:10
Пол: Жена

Re: Умиращ Стефанотис /Мадагаскарски жасмин

Мнение от Elly Ts » 25 фев 2017, 15:17

zvete написа:Препоръчвам да прочетете повече- в интернет има достатъчно информация.
Вярно е, че в интернет има много информация, но съветите за конкретни въпроси от Вас опитните цветари са безценни!
Защото, когато установиш, че не можеш да му осигуриш точно описаното условие по инструкция, вие сте тези, които помагате на нас, начинаещите, да изберем 'най-малкото зло'
(както в този конкретен случай аз споделих възможностите, а ти ми посъветва коя да избера).
Пък и в статиите не пишеше да не се пулверизира, когато цъфти, например.
Освен това, 'по книга' сега трябва да спи, а да цъфти април... а моя като е вече цъфнал? И така аз се обърках: кои условия да целя (макар и далечно): тези за покой, или тези за активен период...

Затова благодаря на теб и на всички във форума, че ни давате практически съвети :flower

zvete
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 3917
Регистриран: 17 юни 2011, 20:19
Пол: Жена
Местоположение: ВАРНА

Re: Умиращ Стефанотис /Мадагаскарски жасмин

Мнение от zvete » 25 фев 2017, 16:24

Трябва да се чете внимателно инфото в нета, както и съветите, които се дават, защото иначе се допускат грешки.Не казах, да не се пулверизира, когато цъфти, а казах, да не се мокрят цветовете, и когато е по-топло да се прави, ако растението е на по-хладно няма нужда от пулверизиране.Що се отнася до съвет за твоите условия и това цвете, трудността ти идва първо оттам, че не можеш да осигуриш хладен период през зимата за залагане на пъпки, без да го умориш- ако например е на терасата тогава ще умре, през лятото предполагам, че на юг тази тераса става пещ и не е подходяща, само пролет и есен ще е добре, но пък не бива да се мести много. Вероятно ако през лятото не е на пътя на течението на климатика, може и да се чувства нормално в южната стая, до 25 градуса, но може да си остане само на листа. Зимата ще страда до известна степен от сух въздух и повече топлина в стаята ти, но нямаш друг избор, освен ако не решиш да не пускаш климатик и да стоиш на 15-16 градуса.Затова аз предложих да си остане в стаята, но да му осигуриш повече влажност на въздуха, да не е на течение, пък каквото стане. Може и да се приспособи към по-различни условия от неговите, случват се такива работи понякога и да си живее, но за цъфтежа не съм сигурна как ще стане.Обича и подхранване, така, че напролет трябва да помислиш за това, не знам дали ще се наложи да го пресаждаш, дали му е малка саксията.
Носи в душата си зелено дърво и пееща птичка навярно ще долети :heart

Отговори

Върни се в “Бърза помощ!”