Как да си направим компост

Грижи за цветята - почви, семена, торене, препарати, поливане и инструменти
Правила на форума
ПРОЧЕТИ: Правила на форумите

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player
Ангела
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 1643
Регистриран: 24 апр 2007, 20:10
Пол: Жена
Местоположение: София, Лозен
Контакти:

Как да си направим компост

Мнение от Ангела » 22 дек 2007, 08:48

За направата на комoст има два варианта:
Да се трупа наоткрито върху почва.
Да се трупа в съдове-например дървен или метален сандък.Хубаво е да е по-широк и дълъг,отколкото висок.Много удобно ще бъде да си набавите 2 броя.

Подготовка:Натрупайте 5 см слама (ако нямате,може да се пропусне) и 10-15 см торф или почва.
Купете си черни наелони,с които компоста да се покрива при нужда.Ако е на открито,ще ви трябва за покриване и отстрани.

Съставки на компоста:Компостът се състои от растителни отпадъци-шума,трева,стъбла,цветове,зеленчукови и органични отпадъци,както и такива от домакинството-черупки от яйца(особено полезни,поради наличието на калций),остатъци от кафе,стари вестници,обелки и други.
Едрите съставки (напр.царевични и слънчогледови стъбла) трябва да се нарежат,за да се улесни гниенето им.
Тревата,големите купове отрязани стъбла на растенията (гладиоли,хризантеми,домати,краставици) трябва да завехнат 2-3 дни,за да не мухлясват.
Наличието на дребни кллонки спомага за рехавостта на компоста.
Дървесната пепел е важна съставка за обогатяването на купа,така че ако разполагате с нея,не пропускайте добавянето й.

Съставки,които не се слагат в купа:
Орехови лста,обелки и клончета-заради веществото юглон,което потиска развитието на почвени микроорганизми и всяко растение изгнива (около орехите няма трева!).Същото важи и за дивия кестен.
Болни листа.
Листа от рози и розови храсти.
Плевели със зрели семена.
Коренищни плевели като коприва;бодили.

Натрупване на компоста:
Върху подготвителния слой се натрупват материалите.Между натрупаното трябва да влиза въздух,който ускорява гниенето.За целта 2-3 пъти (през около 1-2 месеца) компостът трябва да се обръща (ако е върху почвата) или да се прехвърля в друг съд.Това е важно,защото повърхността се разлага по-бавно,отколкото вътрешността.
Материалите за компоста са бедни на вещества;стойността му е в съдържанието на хумус,затова се налага изолзването на обогатители и ускорители.Това са всякакви течни торове,непрегоряла оборска тор,амониева силитра (амониев сулфат).
През дъждовно време трябва да се покрива с наелон,за да не подгизне,а през сухите дни-да се полива с вода.Основно правило е да е леко влажен.Трябва да се пази от ярко слънце,за което отново служи покриването с наелон.
Полезно е веднъж на 1-2 седмици да се промушва с колове или метални пръчки.
Необходимото време за готов компост е 2-3 месеца до 2 години в зависимост от топлината,влагата и начина на обработка.Ако само се трупа без да се оказва никакво вилияние на купа,ще са нужни 2-3 години.
Правилно обработения компост не се слепва,не мирише,не привлича мухитe!
Strawberries cherries and an angel's kiss in spring
My summer wine is really made from all these things

klapan
Бая дръвче
Бая дръвче
Мнения: 972
Регистриран: 20 окт 2006, 20:24
Пол: Мъж

Мнение от klapan » 22 дек 2007, 13:53

Аз малко съм видоизменил рецептата,но в общи линии правя нещо подобно и всичките ми саксийни цветя са с такава почва.Използвам циментиран трап в земята,дълбок 0.6 м и широк 1х 0.6 м. Нареждам в него слой от горска почва,смесена с полуразложени листа и клонки, следван от друг слой почва от оборски тор,следва го друг слой от почва с растителни отпадъци и остатъци от плодове,и така редувам до запълване.Правя това през есента - септември.Поливам обилно. През зимата и до март-април редовно разбърквам и поливам с вода през седмица.За пролетното обновяване на почвата в саксиите през април-май съм готов....имам предостатъчно.И за палмите,и за сакъзчетата - това ми е почвата за всичките ми цветя.Не покривам с найлон,а със слой листа,дебел около 20 см отгоре.Затискам с някоя стара дъска.Хубавото е ,че зимните студове допринасят за това готовата почва да е много качествена - не се сбива,рохкава е.

Ангела
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 1643
Регистриран: 24 апр 2007, 20:10
Пол: Жена
Местоположение: София, Лозен
Контакти:

Мнение от Ангела » 22 дек 2007, 14:58

Чудесна идея,за която не се бях сетила :)Клапан,ще действам догодина по твоя начин- много по-лесен е.Не обогатяваш ли с нещо друго освен с пресния оборски тор?
Strawberries cherries and an angel's kiss in spring
My summer wine is really made from all these things

klapan
Бая дръвче
Бая дръвче
Мнения: 972
Регистриран: 20 окт 2006, 20:24
Пол: Мъж

Мнение от klapan » 22 дек 2007, 16:05

Angela написа:Чудесна идея,за която не се бях сетила :)Клапан,ще действам догодина по твоя начин- много по-лесен е.Не обогатяваш ли с нещо друго освен с пресния оборски тор?
Е действам според обстановката...каквото намеря.Винаги имам под ръка горска почва с клонки и листа, от селото си набавям оборски тор,растителни отпадъци слагам всякакви - обелки от банани,ябълки,жълъди от гората,кокалчета от пиле....всичко това гние и след 3-4 месеца изобщо не личи от какво е произлязло...но пък палмите и сакъзите растат като луди.Ако питаш за добавяне на минерални торове от типа на суперфосфати,нитрати,сулфати....не добавям нищо! По време на вегетация през лятото си добавям тор,разтворен във водата за поливане - кристалон според нуждите - но по малко.А, не забравяй малко стари криви ръждиви пирони да разхвърляш - една - две шепи - из слоевете.И после внимавай като си отделяш пръст за цветята да не се набучиш...Това правя заради железните соли,които се образуват при гниенето и при разбъркване те се разпределят равномерно из слоевете.Из старите книги съм чел,че компост може да се прави по всяко време,стига да престои 3-4 месеца - но аз го правя през есента,та за напролет да имам за подмяна на почвата на цветята.

Потребителски аватар
slaviana
Кълн
Кълн
Мнения: 72
Регистриран: 08 яну 2008, 00:54
Местоположение: Свиленград

Мнение от slaviana » 22 яну 2008, 22:37

Ето ви още малко информация, ако решите да си направите компост. :thumbup:
Какви продукти могат да се компостират?
По-голямата част от кухненските и градинските отпадъци могат да бъдат сложени в компостера. Например: обелки от плодове и зеленчуци, торбички от чай, смляно кафе, черупки от яйца, окосена трева, окастрени клончета, листа, едногодишни плевели, фекалии от зайци, морски свинчета. Избягвайте: сготвена храна, месо, риба, млечни продукти, котешки и кучешки изпражнения, кокали, заразени растения.
Какви условия са необходими за компостирането?
Материали
Влага
Въздух
Полезни свойства на компоста
Оказва добро влияние върху съдържанието на влага и органични хранителни вещества в почвата.
Променя и стабилизира pH.
Съхранява и доставя хранителни вещества за растенията.
Влияе положително върху микроорганизмите и растенията.
Подтиска болетсите при растенията (болести по корените, кореноплодните и др.)
Приложение на компоста
Компостът е безплатен заместител на различни продукти като торовете, подобрителите за почви или саксийни смеси.
Компостът обикновено се прилага в градината като:
- мулч или покривен слой;
- почвен подобрител за повишаване плодородието на почвата;
- компонент от саксийни смеси;
- рекултивиране на почви, замърсени с токсични вещества и тежки метали

Ако живеете на село или имате градина, не изхвърляйте растителните отпадъци, например окосената трева, талаша, сухите листа, обелките от плодове и зеленчуци, кафеената утайка. Тези неща не само задръстват контейнерите и бунищата, грозят пейзажа и замърсяват околната среда, но се прахосва и ценна органична материя. Тези отпадъци, които са средно по 1 м2 на човек за година, чрез компостиране се превръщат в безплатни торове.
Компостирането изисква температура максимум 60 °С, влажност не повече от 60 % и добра въздушна циркулация.
Съдът за компостиране трябва да има дебели стени, за да запазва топлината. По стените обаче трябва да има отвори, за да циркулира въздухът. Съдът трябва да може добре да се захлупи, защото иначе дъждовната вода ще отмие ценните хранителни елементи.
Компостирането трае средно 90 дни. Зелените ви отпадъци са компостирани, когато започнат да излъчват миризма на горски храсталак. Тогава можете да ги разхвърляте в овощната или зеленчуковата градина, както и в цветната градина.
• За да имате непрекъснато нови количества компост, ползвайте два съда.
• Ако искате да съкратите три пъти времетраенето на процеса, направете домашен активатор. Разтворете в топла вода една опаковка хлебна мая и една супена лъжица захар. Оставете сместа да ферментира няколко дни. Когато хване плесен, я сипете в лейка с 10 л топла вода и прибавете 250 г захар. Излейте активатора в сместа за компостиране на равни разстояния (около 20 см) и намокрете отгоре струпания материал. След няколко дни ще установите, че температурата в средата на купчината може да стигне дори 70 °С. Разлагането се ускорява. По този начин се убиват бактериите и се премахва лошата миризмал

Потребителски аватар
sand wedge
Експерт
Експерт
Мнения: 5474
Регистриран: 24 авг 2006, 12:01
Пол: Мъж
Местоположение: 19 hole teebox... :)

Мнение от sand wedge » 23 яну 2008, 10:54

Другият начин за компостиране е анаеробното - технологията е същата както за производство на биогаз... Слагате материалите в накакъв съд, наливате вода и разбърквате добре. След като приключи "ферментацията" изливате водата, просушавате и готово... :nod: Дори ще стане по-бързо според мен от другия начин и качеството ще е по-добро.
Изображениеи.д. поп на с.Бимбаргово
Моят IP адрес се наблюдава от дядо господ

Потребителски аватар
slaviana
Кълн
Кълн
Мнения: 72
Регистриран: 08 яну 2008, 00:54
Местоположение: Свиленград

Мнение от slaviana » 23 яну 2008, 14:34

Искаш да гажеш да е в затворен съд ли? Без въдух? Ако не те затруднявам опиши по - добре, за да пробвам да го направя.

Потребителски аватар
sand wedge
Експерт
Експерт
Мнения: 5474
Регистриран: 24 авг 2006, 12:01
Пол: Мъж
Местоположение: 19 hole teebox... :)

Мнение от sand wedge » 23 яну 2008, 18:43

За домашни дребни саксийни нужди най-лесно е да разбиеш пресен тор с вода. Може да сложиш стърготини, слама и други такива дребни работи каквито имаш под ръка. Слагаш го в някоя туба 10л. от минерална вода и го притваряш с капачката леко, без да го херметизираш, за да излиза биогазът... / от 5кг тор се отделя до 1 куб.м. метан /... Като приключи ферментацията - изваждаш, просушаваш и ползваш... :D Тия дето имат домашни зайчета и морски свинчета много лесно ще се снабдяват с преработен тор... :lol:
Последна промяна от sand wedge на 23 яну 2008, 22:29, променено общо 1 път.
Изображениеи.д. поп на с.Бимбаргово
Моят IP адрес се наблюдава от дядо господ

Потребителски аватар
erik_1001
Бонсай
Бонсай
Мнения: 1236
Регистриран: 10 яну 2007, 16:19
Местоположение: Русе
Контакти:

Мнение от erik_1001 » 23 яну 2008, 19:47

Бутилката я слагаш направо под газовият котлон. :)
Може да съм сурикат, ама поне не съм тарикат. Май съм даже сурикактус.

Потребителски аватар
sand wedge
Експерт
Експерт
Мнения: 5474
Регистриран: 24 авг 2006, 12:01
Пол: Мъж
Местоположение: 19 hole teebox... :)

Мнение от sand wedge » 23 яну 2008, 22:26

erik_1001 написа:Бутилката я слагаш направо под газовият котлон. :)
:lol: :lol: :lol:
Изображениеи.д. поп на с.Бимбаргово
Моят IP адрес се наблюдава от дядо господ

Потребителски аватар
ICC
Кълн
Кълн
Мнения: 74
Регистриран: 10 окт 2007, 13:18
Местоположение: София

Re: Как да си направим компост

Мнение от ICC » 27 фев 2008, 22:34

Аз имам пластмасов компостер(мисля, че ги имаше и в Бриколаж). Заема много малко място, не е грозен, няма дъно, нищо не обръщам и нищо не поливам въобще нищо не правя, освен да хвърлям всички органични отпадъци от домакинството там. Въобще не мирише. В долната си част и от четирите страни има вратички издърпващи се нагоре. Всяка пролет ги издърпвам и с лопата вадя смайващо хубава черна пръст! :eek: като знам какви гадории съм нахвърляла отгоре и ако ми го разказва друг трудно ще повярвам. Много е удобно! :) Доколкото си спомням от инструкциите към него се обясняваше, че микроорганизмите от почвата влизат във взаимодействие с отпадъците и така става номера. Не трябва да е на слънце! Моят е под орех.

bony
Дръвче
Дръвче
Мнения: 320
Регистриран: 08 окт 2007, 21:50
Местоположение: София, Левски, Изгрев
Контакти:

Re: Как да си направим компост

Мнение от bony » 28 фев 2008, 16:05

е това е една моя мечта..даже не знам че се продават. С какви размери е компостера и ако имаш възможност да го снимаш, за да знам какво да търся? :flower

Потребителски аватар
ICC
Кълн
Кълн
Мнения: 74
Регистриран: 10 окт 2007, 13:18
Местоположение: София

Re: Как да си направим компост

Мнение от ICC » 28 фев 2008, 18:41

Утре ще ти пусна снимка и размери :)

Потребителски аватар
ICC
Кълн
Кълн
Мнения: 74
Регистриран: 10 окт 2007, 13:18
Местоположение: София

Re: Как да си направим компост

Мнение от ICC » 06 мар 2008, 16:27

Много се извинявам, че не си изпълних навреме обещанието, :oops: но нещо съм много смотана напоследък! Моят компостер е донесен от Германия, но миналата година продаваха абсолютно същите в Бриколаж. Приблизителни размери: 1м височина, долу около 70/70, а горе 55/55. Аз съм много доволна защото се оттървах от всички миришещи и развалящи се отпадъци.Ето снимките http://www.snimka.bg/album.php?album_id=225429" onclick="window.open(this.href);return false; Не знам дали се справих със снимките :oops: :oops: :oops: !

Потребителски аватар
ICC
Кълн
Кълн
Мнения: 74
Регистриран: 10 окт 2007, 13:18
Местоположение: София

Re: Как да си направим компост

Мнение от ICC » 06 мар 2008, 16:31

Така си и знаех! :wall Не разбирам къде бъркам, като направя албума копирам адреса и след това го пействам в отговора си,къде ли греша??? :think

Отговори

Върни се в “Техники и материали”