ТОРЕНЕ как, с какво, колко. Автор - Флорист

Грижи за цветята - почви, семена, торене, препарати, поливане и инструменти
Правила на форума
ПРОЧЕТИ: Правила на форумите

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player
Потребителски аватар
маргаритка
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 11464
Регистриран: 31 май 2006, 16:22
Местоположение: София
Контакти:

ТОРЕНЕ как, с какво, колко. Автор - Флорист

Мнение от маргаритка » 07 юни 2007, 13:06

ТОРЕНЕ НА САКЪЗЧЕТА
FLORIST написа:
MimaFlora написа:Оранжев или жълт?
Хм..."Оранжев или жълт?"...,и защо не син или бял... :(

Понякога наистина е трудно да се определи именно с каква композиция да се тори.

Трябва да изхождате на първо място от цикъла на развитие на растението. В конкретния случай растението е с постоянна вегетация, и в същото време обилен и непрестанен цъфтеж, което би предизвикало известни колебания относно избора на минералните торове.
Преди да ви дам конкретния съвет при тази ситуация е необходимо да ви обърна внимание на нещо много важно. Това което кара растението да цъфти са определено климатичните условия при които ги отглеждате, и не точно наличието на един или друг елемент в почвата. Минералите единственно спомагат да протичат адекватно физиологичните процеси в растенията, снабдявайки ги с необходимите количества елементи според техните нужди. Накратко, колкото и да внасяте фосфор в почвата, ако растението няма добри климатични условия, или фаза на развитие едва ли ще го накарате да цъфне.

Конкретно...на първо място за да се радвате на обилен цъфтеж поставете растенията си възможно на най-светлата и слънчева страна на терасата, или градината. Поддържайте постоянна влага, поливайки винаги с торна вода. Все още сме в началото на лятото, така че има поне още 3 месеца вегетация с което ви подсещам да не пренебрегвате торовите композиции които спомагат за това. От друга страна цъфтежът е non stop, и е необходимо да се прилагат добри пропорции от фосфор и калий...с една дума ви е необходимо композиция действаща за тези две фази-вегетация, и цъфтеж.

До средата на август торете само с KRISTALON® 17-6-18+2Mg – тъмно син. Да не ви притесняват тези 6% на Фосфор-напълно са достатъчни за образуване на цветовете. Geranium peltatum, или съкъзчето цъфти великолепно...при наличие на обилна светлина. Аз отглеждам хиляди такива, и именно е тази композицията която ползвам до започване на есента.

В края на лятото е добре да се повишат дозите на калий, и намали азота-KRISTALON® 15-5-30+3Mg – черен/бял

В късна есен, преди зазимяване е добре да ползвате KRISTALON® 3-11-38+4Mg - кафяв

Това е като принципна схема на прилагане. Ако някой от вас все пак е решил да се впечатли от наистина обилен цъфтеж в определен момент на сезона, мога да му препоръчам следното:

Избира се добре вегетативно развито и здраво растение. Премахват се всички цветове, и пъпки. Прилага се торене с композицияKRISTALON® 13-40-13 - жълт в продължение на 1 седмица (вероятно 4-7 поливания), в концентрация 1г/л тор заедно с поливната вода. На последния ден се прави една-две поливки с чиста водица. Спирате да поливате съвсем, почвата засъхва...., и следва 1 седмица спартански период-растението се държи почти на сухо... (!!! да не го хербаризирате от мерак :? ). Започвате да поливате на ново с чиста вода докато почвата добие нормална влага, и растението приеме на ново свеж вид(1-2 дена). Сега сменяте торовете с KRISTALON® 12-12-36+1Mg - червен до започване на цъфтежа (около 1 седмица), и при цъфтеж торете само с KRISTALON® 15-5-30+3Mg – черен/бял.

Този метод се базира на принципа на самосъхранение при растенията. Ако даден вид е застрашен от загиване поради неблагоприятни климатични условия, реагира чрез стимулиране на цъфтежа който е носител на семената. След успешното им създаване растението може да загине, но семената са способни да преодолеят екстремните условия. Видът е спасен, и ще може да просъществува при нова поява на благоприятни условия.

Подробности относно начина на торене съм описал в една стара тема (Kак да торим, с какво, и кога? ), където можете да хвърлите отново едно око---> http://forum.bimbargo.com/viewtopic.php ... c&&start=0

А...и да ви напомня...каквато и формула да изберете, само да не забравите никога за един от най-важните елементи-калций.

Потребителски аватар
Delphinium
Администратор
Администратор
Мнения: 7141
Регистриран: 31 май 2006, 17:27
Пол: Жена
Местоположение: София
Контакти:

ТОРЕНЕ - от архива на FPlanet

Мнение от Delphinium » 19 юни 2007, 17:51

ТОРЕНЕ - от архива на FPlanet
Florist написа:Пусти ягодки...лелче, бъди сигурна че ще изсъхнат!

kikabelata аз ползвам само три формули

17-6-18 при развитие на младите растения
13-40-13 в много редки случаи при разсаждане, и преди цъфтеж
15-5-30 в последната фаза от цъфтеж до края на сезона
И ВИНАГИ С ПРИСЪСТВИЕ НА КАЛЦИЙ чрез други източници

По време на цъфтеж увеличавам дозите. Тогава повечето растения гълтат максимално минерали.
Това е по принцип, иначе им правя разни гъдели с цял арсенал от други кремове и помади според "зависи".

конкретно за Кристалон

По време на цъфтеж, и късна есен. Ниското съдържание на азот намаля вегетацията. Подготовка на растенията за зимен покой.
KRISTALON® 3-11-38+4Mg
KRISTALON® 6-12-36+3Mg

Този е с подобен ефект, но е за предпочитане при растения които им продължава все още вегетацията, примерно при храстовидни цъфтящи
KRISTALON® 12-12-36+1Mg

Преди цъфтеж
KRISTALON® 13-40-13

По време на цъфтеж и вегетация
KRISTALON® 15-5-30+3Mg

Универсалната рецепта. Който се чуди коя за какво е, поне с тази няма да сгреши.
KRISTALON® 18-18-18+2Mg

Тези двете стимулират вегетацията
KRISTALON® 17-6-18+2Mg
KRISTALON® 20-5-10+2Mg

Потребителски аватар
Delphinium
Администратор
Администратор
Мнения: 7141
Регистриран: 31 май 2006, 17:27
Пол: Жена
Местоположение: София
Контакти:

Мнение от Delphinium » 19 юни 2007, 17:55

ТОРЕНЕ - марки торове
FLORIST написа:Здравейте на всички!
Бих желал да направя няколко пояснения относно тази тема.
Когато преди времи ви препоръчах гамата на KRISTALON, имах в пред вид доброто качество на продуктите на норвежската фирма YARA. Не съм техен търговски агент и не ми плащат за да им правя реклама. За да бъда точен има и по добри торове, или поне толкова добри както тази марка... примерно:
Flory® - Standard, Flory® - Mega, Flory® - Spezial
http://www.euflor.de/start.html

Poly-Feed®
http://www.haifachem.co.il/default.asp

Scotts Fertilizers
http://www.scottsprohort.com/products/f ... /index.cfm

Има много други но е важно кои марки се внасят за в момента в България.

Относно прилагането на торовете е добре да се знае че не е нито формулата, нито марката основна причина за да се развиват вегативно, или цъфтят растенията ви. Минералите които внасяте снабдяват нуждите в зависимост от актуалната им консумация. Това означава че ако фосфора примерно е елемент който спомага за обилен цъфтеж, колкото и да увелчите неговата доза едва ли ще принудите растението ви да цъфне. Други фактори влияят на тези процеси, като интензивност на светлина, температура, влага, стадий на развитие, съотношение ден/нощ, и др.
Основно е нужно да се знае в кой момент какво консумира растението, за да бъде снабдено адекватно количество и съотношение от минерали.

klapan
Бая дръвче
Бая дръвче
Мнения: 972
Регистриран: 20 окт 2006, 20:24
Пол: Мъж

Re: ТОРЕНЕ как, с какво, колко. Автор - Флорист

Мнение от klapan » 04 апр 2008, 20:58

Към чудесните обяснения тук по-горе добавям само линк към сайт с подробни описания за различните видове кристалон и други още торове,за да не се загуби.
http://www.sofspravka.com/db/htmls/1130 ... /hidro.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Заключена

Върни се в “Техники и материали”