Смокиня / Ficus Carica

Отглеждане на други растения
Правила на форума
ПРОЧЕТИ: Правила на форумите

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player
Потребителски аватар
Ордонез
Изгонен потребител
Изгонен потребител
Мнения: 1375
Регистриран: 28 мар 2011, 11:45

Смокиня / Ficus Carica

Мнение от Ордонез » 15 апр 2011, 00:36

Преди да започна малко по подробно описание, искам да изясня нещо важно да се знае от всички ентусиасти които смятат да отглеждат смокини в двора си. Ареала на местообитаване на открито в земята в България е Южна България , включая Черноморието , на защитени от ветрове места. Смокинята не се плаши от студ, плаши се от вятър и студ в комбинация. Даже и да си правите експерименти на открито в Северна България , има вероятност да ви оцелее макар и наземната част да измръзне тя си пуска десетки издънки така че не се отчайвайте, торенето целогодишно е предпоставка за здрави млади клонки издържливи на студ. Препоръчвам ви за Северната част на България сортовете "Мичуринска 10" или Brown Turkey има частични повреди при - 22 С.
В Европа са познати над 50 сорта смокини с търговско предназначение . Аз ги описвам като зелени, жълти и тъмни. Наименованията им са много и е трудно да се класифицират като изключим утвърдените френски сортове , като Бланш , Бордо и Вердал. Тези три разновидности (Бланш, Бордо и Вердал ) имат различни имена в различните краища на Европа, където те се отглеждат или даже пуснати в продажба. Бланш е наименованието на светлите сортове и принципно е станала нарицателно за всички от вида. Във Франция този сорт обикновено се нарича Марсилия, най-вероятно поради произхода му или евентуално поради факта че на местните пазари се среща в изобилие. Бордо е район в който растат много разновидности на смокинята с най срещан сорт Негрон , който пък носи името на гр. Negronne. Джорджо Галесио пък дава името Cuore, което означава "във формата на сърце", през 1817 г.на смокиня вече известна като "Рубадо" в Лигурия.
Моето кратко описание няма да ви позволи да идентифицирате всички сортове смокини, които се срещат на стария континент, но може да помогне поне да не се бъркат някои от по известните или пък поне да се сравнят два сорта. Ключът към идентифицирането на смокините е тяхната листна маса и техните плодове като форма.
Плодове форми
Формите на смокиновите плодове: AE - сферични дълга дръжка; FK - сферичен с дръжка, I- сплеснат дълга дръжка; J- сплеснат с дръжка; KM- спираловиден; N, крушовиден с дръжка ; О-Т- удължено крушовиден; U- косо-крушовиден.
Сортовете с латинското им наименование:
A, Précoce de Barcelone; B, Ischia; C, Pastilière; D, Madeleine; E, Marseilles; F, Toulousienne; G, Martinique; H, Dauphine; I, San Pedro; J, Calimyrna; K, Bourjassotte Grisé L, Brunswick; M, Gouraud Rouge; N, San Pietro; O, Fraga; P, Panachée; Q, Gota de Mel; R, Pied de Boeuf; S, Ficus palmata; T, Marabout; U, Datte.
Изображение
Forms of fig fruits: A-E, spherical w/o neck; F-K, spherical with neck; I, oblate without neck; J, oblate with neck; K-M, turbinate; N, pyriform with neck undifferentiated from body; O-T, pyriform; U, oblique- pyriform. A, Précoce de Barcelone; B, Ischia; C, Pastilière; D, Madeleine; E, Marseilles; F, Toulousienne; G, Martinique; H, Dauphine; I, San Pedro; J, Calimyrna; K, Bourjassotte Grisé L, Brunswick; M, Gouraud Rouge; N, San Pietro; O, Fraga; P, Panachée; Q, Gota de Mel; R, Pied de Boeuf; S, Ficus palmata; T, Marabout; U, Datte.
Смокиновите листа също се различават значително. Има две системи, използвани за тяхното описание. Първата от тях е изготвена от Хю Стърнс около 1903г. Той разделя смокинови листа на пет вида: Листа Бамя, гроздови листа, кленов лист, лъжицо подобни, и дъбово листо.. Не е лоша системата, но трябва да се запознаете с листата на смокините отблизо. Най-често срещаните са дъбовите. Стърнс не е доволен от собствената си система и изобретил друга, по-добра система, която той и Монро публикуван през 1907. Следващата фигура и легенда е от 1941 година, статията - "Смокинята - Характеристики полезни за идентифициране на съответните сортове":

Графика на листните форми.
Изображение
Leaf entire
base truncate--Hamma (A)
Leaf palmately lobed:
Base decurrent--Ischia (B)
Base truncate--Alma or Stanford caprifig (C)
Base cordate: 3-lobed--Constantine (D)
5-lobed, lobes spatulate--Calimyrna (G)
Base calcarate: Lobes latate--Mission (E)
Lobes lyrate--San Piero (F)
Lobes lineate--Brunswick (H)

"Decurrent" - base runs down stem.
"Truncate" - base/stem form right angle.
"Cordate" -shaped like valentine heart.
"Calcarate - base forms an acute angle with stem.
Сега малко по конкретно да засегнем сортовете...
Сортоветете:
Има много сортове смокини. Всъщност, над 700 имена са в употреба, но много от тях са синоними. Тук ще се разгледат само да представят тези, които са подходящи България и не изискват опрашване. Най-популярните сред тях са "Селесте" и "Кафява Пуйка", "Брънсуик" и "Марсилия", описани както следва:

'Celeste' -"Селесте"-крушовидна форма, оребрени, понякога с къса опашка и тънко стъбло до (2 см) дължина, а окото (отвара на върха, аз му викам дупе :) ) е затворено, Плода дребен до среден; кожата виолетово - кафява или с бронзов оттенък с лилаво. Месото е светло или розов кехлибар, богато аромат и с добро качество, почти без семки ,реколтата е голяма, но с малка продължителност.

Изображение

'Brown Turkey' — "Кафява Пуйка" -листа крушовидни, къса дръжка, средно едри; кожицата меден цвят, месото - белезникаво оцветяване в розово или светло червено, с добро до много добро качество; с малко семена. Дървото е плодоносно. Основните беритби са в средата на юли.

Изображение

'Brunswick' ('Magnolia')— "Брънсуик" ("Магнолия"), тесни листа, конусовидни с дебела дръжка ,обемни; плод със среден размер, лилаво-кафяв, белезникаво месо с тънка кожица, оцветяване към розово или тъмно, кухи в центъра на плода; добро качество; почти без семки. Зрее - много продължително дълъг период. Слаба на количество реколта.

Изображение

'Marseilles' ('White Marseilles', or 'Lemon')— "Марсилия" ("Бяла Марсилия" или "Лимон"), листа с тънки дръжки (6 мм) дълги. Не са изключени и варианти с конусовидни, с къси дебели дръжки; кожица - жълто-зелени, с малки зелени петънца; месо бяло, сладко с много семена. Качество средно.

Изображение

В Англия се отглеждат предимно, "Браун Турция", "Адриатика", "Дженоа" и "Лилава Генуа", които се представят отлично.

Adriatic (White Adriatic', or 'Grosse Verte')—"Адриатика" ("Бяло Адриатическо море", или "Grosse Verte")-конусовидна с къси дебели вратлета и къса дръжка; над среден размер; зелени до жълто-зелени с червено месо, отличен вкус и много добро качество. Първата реколта им е слаба, плодовете са крушовидни, големи, зелени, често примесени с виолетово-червени или тъмно-червени ивички и силен аромат.

Изображение

'Genoa' ('White Genoa')—"Генуа" ("Бяла Генуа"), листа крушовидни или конусовидни, много леко оребрени; дръжки дебели и къси, или отсъстват, средни по размер; кожата нежна, зеленикаво-жълта; месо - зеленикаво-бяло близо до кожата, вътре тъмно обагрено в червено ; кухо; добро качество.

Изображение

'Purple Genca' ('Black Genoa'; 'Black Spanish') - "Purple Genca" ("Черна Генуа", "Черни испански") продълговати листа, широки в най-горната част, тесни в основата, големи, Кожицата много тъмно лилава, дебела; месото жълтеникаво в началото до червено в центъра; сочни много сладки с богат вкус.
(любимите ми), за съжаление догодина ще бера първия им плод :)

Изображение

'Black Ischia' ('Blue Ischia')— италиански сорт,листата са с цилиндрична форма крушовидни с много забележим жили; къса дръжка; кожицата - тъмно лилаво-черно с изключение на върха, където е по зеленикаво, има и много златни петънца, кожата е много тънка, тъмно-синя на цвят, очите отворени, с червено-виолетови оттенъци; месото е виолетово-червено, с добро качество. Дървото е подходящо и за декорации поради бавния си разтеж. А с точно този сорт съм се захванал сериозно напоследък пак поради бавния си разтеж :)

Изображение
Ускоряване на зреенето на плодовете се прави по стар изпитан метод от пловдивските специалисти от аграрния университ в продължение на години те установяват , че през август върховете на клонките трябва да се подрязват. Целта е да спре нарастването на върха на клонката и да не се образуват повече нови плодове, които и без това нямат време вече да узреят. Така се спира безсмислената загуба на асимилати и те се насочват към растящите и зреещите плодове. Важно е в този период да няма торене и поливане, но не за да станат по-сладки плодовете, това е само последствие.
На мястото на отреза на върха на клонката се образува хормон на растежа и се стимулира нарастването на околните спящи пъпки (нали вече връхната пъпка я няма). При наличие на обилна влага и хранителни вещества, тези пъпки се развиват, като отново привличат към себе си асимилатите от листата и те, вместо да се трупат в зреещите плодове, започват да се изразходват в образуването на нови клонки. Такива клонки, образувани в последния момент преди есента, често са податливи на измръзване и не са желателни. Същевременно, развитието на малки клонки (1-3 см) от горните няколко спящи пъпки дава добра основа за растежа (и разклоняването) през следващия сезон. Следователно целта ни е да не позволим на растението да развие нови клонки от спящите си пъпки след подрязването. Това означава: жега, суша и глад!
По този начин може да се постигне ускоряване на зреенето с 2-3 седмици и узряване на всички плодове без отпад. Разбира се, всичко зависи от метеорологичните условия през периода.
Нещо важно за съхранението на плодовете . Пресните смокини са много нетрайни. При (4,44 ° - 6,11 ° С) и 75% относителна влажност, смокините се запазват в добро състояние в продължение на 8 дни, но имат срок на годност на само 1-2 дни. При (10 ° С) и относителна влажност от 85%, смокини могат да се съхраняват не повече от 21 дни. Те обаче остават в добро състояние и в продължение на 30 дни, когато се съхраняват при (0 ° - 2 ° С). Ако се замразят те могат да бъдат поддържани в продължение на няколко месеца. И накрая завършвам с една закономернос ... От старо дърво много плод не се бере, нужно е периодично през няколко години да се подмладяв като старите дебели клони се режат и се дава път на младите тогава реколтата се увеличава :)
Правя си опити с различни сортове от 15 - тина и които не ми харесат на вкус и издържливост ги премахвам , за да дам място на нови насаждения ... ето ви полезен сайт относно сортовете http://www.galgoni.com/ENG/meva_collecio.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Ето ви и по лесен начин за разпознаване на сортовете http://www.flickr.com/photos/pixeltoo/2958336166/#/" onclick="window.open(this.href);return false;
Смокините имат най-високото ниво на фибри сред всички останали плодове и зеленчуци. Една-единствена изсушена смокиня осигурява два грама фибри: 20% от ежедневната препоръчителна консумация. Проучванията извършени през последните 10-15 години показват, че фибрите в растителните храни са много важни за нормалното функциониране на храносмилателната система. Специалистите по хранене описват яденето на сИзвестно е, че фибрите в храните подпомагат храносмилателната система .
Тук качвам клип заснет на 6 април 2011г в гр. Куклен. Клипът е заснет с любителски фотоапарат в резолюция 720р. Заснет е в двора на един приятел любител на смокините дърветата са на не повече от 27 години.

cabboj
Покълнало семенце
Покълнало семенце
Мнения: 26
Регистриран: 31 авг 2009, 11:53
Пол: Мъж
Контакти:

Re: Смокиня / Ficus Carica

Мнение от cabboj » 15 мар 2012, 16:06

здравей случайно да нямаш за продам дръвчета на смокиня

Потребителски аватар
benisat
Фиданка
Фиданка
Мнения: 213
Регистриран: 24 сеп 2011, 20:28
Пол: Мъж
Местоположение: Дряново обл. Габрово

Re: Смокиня / Ficus Carica

Мнение от benisat » 15 мар 2012, 19:53

виж тук http://this-site-not-here/" onclick="window.open(this.href);return false;

cabboj
Покълнало семенце
Покълнало семенце
Мнения: 26
Регистриран: 31 авг 2009, 11:53
Пол: Мъж
Контакти:

Re: Смокиня / Ficus Carica

Мнение от cabboj » 16 мар 2012, 16:02

benisat написа:виж тук http://this-site-not-here/" onclick="window.open(this.href);return false;
мерси :nod:

Потребителски аватар
амфибиозо
Бонсай
Бонсай
Мнения: 1465
Регистриран: 24 окт 2009, 21:01
Пол: Мъж
Местоположение: София
Контакти:

Re: Смокиня / Ficus Carica

Мнение от амфибиозо » 27 апр 2012, 23:22

Май ми е измръзнала смокинята, не се разлиства. Как е в другите райони на България?
http://amfibioso.snimka.bg/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://picasaweb.google.bg/naikotev/" onclick="window.open(this.href);return false;

Потребителски аватар
Ордонез
Изгонен потребител
Изгонен потребител
Мнения: 1375
Регистриран: 28 мар 2011, 11:45

Re: Смокиня / Ficus Carica

Мнение от Ордонез » 27 апр 2012, 23:53

амфибиозо написа:Май ми е измръзнала смокинята, не се разлиства. Как е в другите райони на България?
Всички смокини се разлистиха , някои сортове вече имат първи плодове с размери около и над 2 см диаметър. Други сортове които не дават толкова ранна реколта се развиват добре, възможно е да закъснее при теб провери и върховете и цвета на клонките.

Потребителски аватар
Бобсъна
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 4387
Регистриран: 15 фев 2010, 23:36
Пол: Мъж
Местоположение: Пазарджик,215 м. над.височина,зона 7b/8а

Re: Смокиня / Ficus Carica

Мнение от Бобсъна » 28 апр 2012, 07:38

амфибиозо написа:Май ми е измръзнала смокинята, не се разлиства. Как е в другите райони на България?
Зле е при нас....все пак 2-те ледени нощи с под -20 ° С си казаха думата...
Изображение

Потребителски аватар
darusha5k
Дръвче
Дръвче
Мнения: 437
Регистриран: 27 окт 2009, 00:03
Пол: Жена
Местоположение: Пловдив

Re: Смокиня / Ficus Carica

Мнение от darusha5k » 28 апр 2012, 23:22

Колкото смокини видях до сега в Пловдив-все са измръзнали.Ама то зима ли беше!?Ние имаме 150декара череши и няма да можем и да ги опитаме дори :wall :wall :crybaby: :crybaby:

Потребителски аватар
Ордонез
Изгонен потребител
Изгонен потребител
Мнения: 1375
Регистриран: 28 мар 2011, 11:45

Re: Смокиня / Ficus Carica

Мнение от Ордонез » 29 апр 2012, 00:59

darusha5k написа:Колкото смокини видях до сега в Пловдив-все са измръзнали.Ама то зима ли беше!?Ние имаме 150декара череши и няма да можем и да ги опитаме дори :wall :wall :crybaby: :crybaby:
имам 680 черешови дървета и всички зреят та се пукат

Изображение

Всичките ми смокини имат завръзи в момента утре ще ви кача и техни снимки, че сега ме изненадахте с това

Потребителски аватар
darusha5k
Дръвче
Дръвче
Мнения: 437
Регистриран: 27 окт 2009, 00:03
Пол: Жена
Местоположение: Пловдив

Re: Смокиня / Ficus Carica

Мнение от darusha5k » 29 апр 2012, 21:36

Температурата при вас в Куклен и долу на "тавата" бяха доста различни във наш ущърб.

Потребителски аватар
NO CARRIER
Администратор
Администратор
Мнения: 12296
Регистриран: 15 яну 2009, 11:42
Пол: Мъж
Местоположение: на 100м от лудницата в Пазарджик
Контакти:

Re: Смокиня / Ficus Carica

Мнение от NO CARRIER » 30 апр 2012, 13:16

А, и при нас младата е екстра. Старата малко поизмръзна. :twisted:

Изображение

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
Ордонез
Изгонен потребител
Изгонен потребител
Мнения: 1375
Регистриран: 28 мар 2011, 11:45

Re: Смокиня / Ficus Carica

Мнение от Ордонез » 30 апр 2012, 19:40

Що не ги подрязвате тез смокини ?? Много небрежно изглеждат

Потребителски аватар
NO CARRIER
Администратор
Администратор
Мнения: 12296
Регистриран: 15 яну 2009, 11:42
Пол: Мъж
Местоположение: на 100м от лудницата в Пазарджик
Контакти:

Re: Смокиня / Ficus Carica

Мнение от NO CARRIER » 30 апр 2012, 22:38

Писано ли е някъде как, че нямам спомени? Щото са самораслеци и никой досега не се е занимавал с тях.

Потребителски аватар
Ордонез
Изгонен потребител
Изгонен потребител
Мнения: 1375
Регистриран: 28 мар 2011, 11:45

Re: Смокиня / Ficus Carica

Мнение от Ордонез » 30 апр 2012, 23:52

Не мисля че е писано точно как в този форум но има доста начини, не е нужно да вървят тез дългите клони нагоре , нещо компактно би им дошло дюшеш , а и гледам че долу е разклонена добре нужно е само дооформяне

Потребителски аватар
green_kiwi
Фиданка
Фиданка
Мнения: 201
Регистриран: 08 юни 2009, 13:37
Пол: Мъж
Местоположение: около Враца

Re: Смокиня / Ficus Carica

Мнение от green_kiwi » 02 май 2012, 13:27

Бях затрупал един нисък клон със земя по идея от руските форуми и той презимува чудесно. Другите клонки тук-там е избило по нещо само от клонките до земята. Всичко нагоре е измръзнало. То друго не се и очакваше. Щом на черницата ми е измръзнало всичко едногодишно и част от двугодишните клони...

Отговори

Върни се в “Отглеждане на други растения”