РЪКОВОДСТВО ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ТЪРСАЧКАТА НА ФОРУМИТЕ

Първо прочетете, преди да пишете където и да е!
Правила на форума
ПРОЧЕТИ: Правила на форумите

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player
Потребителски аватар
bimbargo
Администратор
Администратор
Мнения: 22667
Регистриран: 31 май 2006, 08:25
Пол: Мъж
Местоположение: София
Контакти:

РЪКОВОДСТВО ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ТЪРСАЧКАТА НА ФОРУМИТЕ

Мнение от bimbargo » 24 мар 2012, 20:16

Приятели,

С времето съдържанието на форумите стана адски много. В момента има над почти 540 000 мнения в 10 428 теми. Колкото и да се опитваме да систематизираме съдържанието, да избягваме спама и флууда, търсената информация става все по-трудна за откриване.

Форумите са снабдени с търсачка, която има много функции да намерите точно това, което искате. Но 99% от вас съм сигурен, че не познават и 1% от възможностите и. Това се отнася както за новите, така и за стари потребители със стаж над 5 години. Затова тук ще ви опиша възможностите на търсачката на форумите във всичките и форми. Ще се убедите, че може да се намери абсолютно всичко, което пожелаете.

Да започнем с Разширената търсачка (линка под полето за писане горе вдясно). Ще ви обясня как работи тя и след това ще ви е много по-лесно да си сглобявате думите в бързите търсачки на останалите места във форумите.

За по лесно ще го обясня с пример: Търся информация за отглеждане на кливия от семена.

Ключовите думи, по които ще започна с търсенето са семена и кливия. Малки или големи букви няма значение. Важно е като начало в мненията, които търся да присъстват и двете думи. Затова в полето за търсене отбелязвам "семена кливия", а под полето за търсене радиобутона е на Търси за всички въведени думи.

Изображение
Фигура 0

По този начин ще намерим всички мнения, в които се съдържат думите семена и кливия едновременно.

Изображение
Фигура 1

Обърнете внимание на фигурата горе "Търсенето върна 44 резултата: +семена +кливия". Така стигаме до това, че ако в поле за търсене напишем пред думите +, това означава, че думата трябва да се съдържа в това, което търсим.

Другият вариант на търсене на тези две думи е да изберем втория радиобутон - Търси за коя да е от въведените думи. Това ще ни покаже мненията, в които се съдържа или семата семена или думата кливия или и двете заедно.

Изображение
Фигура 2

На фигурата горе обърнете внимание на "Търсенето върна 44 резултата: семена кливия". Така стигаме до това, че ако в поле за търсене просто напишем думи с интервал, това означава, че в мненията ще се съдържа поне една от търсените думите.

Сега нека отново се върнем на Фигура 0
Изображение

Обърнете внимание на пояснението вляво от полето за търсене: Сложи + пред думата, която искаш да бъде намерена и - пред думата, която не искаш да бъде намерена. Сложи лист от думи разделени с | в скоби, ако само една от думите трябва да бъде намерена. Можете да ползвайте * като маска. Най-важното тук е МАСКАТА или *. Какво означава това?

Търсим информация за отглеждане на кливия от семена. Но думата семена може да присъства като семена, семената, семенца, а кливия може да присъства като кливия, кливията, кливиите. Как да намерим всички тези вариации на думите? В този случай като използваме семен* кливи*

Изображение
Фигура 3

Тук обърнете внимание на втория резултат - в първото търсене него го нямаше, защото ние търсихме КЛИВИЯ, а в това мнение има КЛИВИИ. Разбирате ли разликата? И пак със или без + според това дали искаме всички думи да присъстват или не.

Сета още един елемент в ограничаване на търсенето. Ако обърнете внимание, в първият резултат от търсенията думата семена е в мнението, а думата Кливия е в заглавието. В случая това има слисъл, но може да искате думите да са само в мнението, само в заглавието или пък и в двете. Айде пак на Фигура 0 в Настройки. Виждате как може да ограничите търсенето само в заглавието, само в мнението, и в двете или само в първото мнение. Сета ще изберем само в мнението и ето какво се получава:

Изображение
Фигура 4

Като сме в Настройки, там може да си изберете форум или подфоруми, където да търсите. Ако задържите Ctrl, с левия бутон на мишката можете да изберете няколко форума или подфорума. Радиобутона Търсене в под форуми означава, че ще се търси в подфорумите на това, което сте избрали (ако има подфоруми).

Две важни опции при търсенето - как да се представят резултатите - като МНЕНИЯ или като ТЕМИ, както и търсене по автор. Тези две опции няма какво са ги коментирам, както и опциите за сортиране.

Това беше в Разширената търсачка. Сега останалите места, където може да се търси.

Обърнете внимание в резултатите от търсене на фигурите горе има едно поле горе вляво - Търси в резултатите. Това, което напишете в полето по правилата, описани до момента, ще се търси само в резултатите от търсенето. Така ако първото търсене ви даде много резултати, можете да стесните търсенето, като зададете нови думи.

Подобни полета има като влезете в някой форум, подфорум или тема - да се търси само в съответния форум, подфорум или тема.

Полето за търсене горе вдясно винаги търси в целия форум при правилата, описани горе за всички думи или за коя да е дума.

Надявам се това да ви е полезно и да го ползвате активно. Линк към тази тема ще поставя във всеки форум горе в лентата. :thumbup:
Когато живееш заради мнението на другите, си мъртъв. По-добре мразена личност, но личност!

Потребителски аватар
NO CARRIER
Администратор
Администратор
Мнения: 12255
Регистриран: 15 яну 2009, 11:42
Пол: Мъж
Местоположение: на 100м от лудницата в Пазарджик
Контакти:

Re: РЪКОВОДСТВО ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ТЪРСАЧКАТА НА ФОРУМИТЕ

Мнение от NO CARRIER » 25 мар 2012, 18:32

А когато и това не помогне, последна спирка е да търсите с помощта на гугъл, но само в този форум. В полето за търсене в началото пишете:
site:forum.flowersnet.info и веднага след това самото търсене
Примерно търсим теменужки:
site:forum.flowersnet.info теменужки

Отговори

Върни се в “Правила на форума”