План за хранене на кръвна група А

Подфорум за хранителни режими: Зоната, разделно хранене, хранене според кръвната група, алкално-киселинен баланс на хранене и др.

Модератор: Калина

Правила на форума
ПРОЧЕТИ: Правила на форумите

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player
Потребителски аватар
Калина
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6481
Регистриран: 07 ное 2008, 13:51
Пол: Жена
Местоположение: София

План за хранене на кръвна група А

Мнение от Калина » 30 май 2014, 19:55

Цитатите са от книгата на д-р Питър Д’Адамо и Катрин Уитни Правилният начин на хранене за вашата кръвна група.

Кръвна група А – ЗЕМЕДЕЛЕЦЪТ
- първият вегетарианец
- жъне това, което е посял
- чувствителна храносмилателна система
- толерантна имунна система
- приспособява се добре към установен начин на хранене и към условията на околната среда
- най- добре реагира на стрес с успокояваща дейност
- нуждае се от начин на хранене, включващ земеделски култури, за да бъде строен и продуктивен
Мислете така, сякаш всяка ваша мисъл с огромни огнени букви е написана на небето и се вижда от всекиго – то си е така! Джон Кехоу

Потребителски аватар
Калина
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6481
Регистриран: 07 ное 2008, 13:51
Пол: Жена
Местоположение: София

Начин на хранене, съобразен с кръвна група А

Мнение от Калина » 30 май 2014, 19:57

За кръвна група А най- благоприятен е вегетарианският начин на хранене – наследство от не толкова войнствените предци- земеделци с установен, заседнал начин на живот. Вероятно трудно бихте осъществили промяната от типичния начин на хранене, включващ месо и картофи, към протеините, съдържащи се в соята, зърнените храни и зеленчуците.

И също така трудно бихте отстранили преработените и рафинирани, като се има предвид, че съвременният, цивилизован начин на хранене се състои предимно от токсини в привлекателни опаковки. И все пак особено важно за чувствителната ви храносмилателна система е да бъдат консумирани колкото е възможно по- чисти храни: пресни, естествени и без химикали.
Кръвна група А биологически е предразположена към сърдечни заболявания, рак и диабет. С други думи – това са вашите рискови фактори. Но не е необходимо да се обвързвате с такава съдба. Следвайки препоръчания начин на хранене, ще можете да влеете сили в имунната си система и успешно да предотвратите развитието на животозастрашаващи болести.

Положителната страна на вашето генетично наследство е способността да оползотворявате най- доброто, което природата предлага. Ще бъде предизвикателство за вас отново да научите това, което кръвта ви вече знае.


Фактори, влияещи върху теглото

При начин на хранене, съобразен с кръвна група А, естествена последица ще бъде отслабването. Ако сте свикнали да се храните с месо, щом отстраните токсичните храни, още в началото много бързо ще загубите тегло.

По отношение на метаболизма кръвна група А в много отношения е напълно противоположна на кръвна група 0. При кръвна група 0 животинските продукти ускоряват метаболизма и го правят по- ефикасен, докато при кръвна група А имат съвсем различен ефект. Вероятно сте забелязали, че след консумация на червено месо сте отпаднали и по- малко енергични, отколкото когато се храните със зеленчукови протеини. Понякога при кръвна група А се задържат течности, тъй като храносмилателната система преработва бавно тежките храни. Кръвна група 0 изгаря месото като гориво, кръвна група А го складира като мазнини. Причината за това е стомашната киселина, чието ниво е твърде ниско – адаптация на прадедите, които са оцелели при начин на хранене, включващ земеделски продукти.

Млечните храни също не се храносмилат добре от кръвна група А, тъй като провокират инсулинови реакции – друг фактор за забавяне на метаболизма. Освен това съдържат високи количества наситени мазнини с качества, излагащи на риск сърцето и водещи до затлъстяване и диабет.

Пшеницата е противоречив елемент за тази кръвна група. Може да се консумира, но трябва да се внимава тя да е в умерени количества, тъй като може да повиши киселинността на мускулната тъкан. Това не е благоприятно, защото няма възможност да се оползотвори енергията бързо и метаболизмът на калории е потиснат.

Храни, допринасящи за увеличаване на теглото:

едрозърнест бял боб, сорт Лимо – възпрепятства храносмилателните ензими, намалява нивото на метаболизма
млечни продукти – задържат метаболизма на хранителните вещества, увеличават слузната секреция
месо – не се храносмила пълноценно, отлага се под формата на мазнини, увеличава храносмилателните токсини
обикновен зрял боб – възпрепятства храносмилателните ензими, намалява нивото на метаболизма
пшеница (в големи количества) – понижава оползотворяването на калории

Храни, допринасящи за намаляване на теглото:

ананас – увеличава оползотворяването на калории
зеленчуци – подпомагат ефикасния метаболизъм, увеличават подвижността на тънките черва
растителни мазнини – подпомагат ефикасното храносмилане, предпазват от задържане на течности
соеви продукти – подпомагат ефикасното храносмилане, имат бърз метаболизъм, оказват благоприятно въздействие върху функцията на имунната система
Мислете така, сякаш всяка ваша мисъл с огромни огнени букви е написана на небето и се вижда от всекиго – то си е така! Джон Кехоу

Потребителски аватар
Калина
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6481
Регистриран: 07 ное 2008, 13:51
Пол: Жена
Местоположение: София

Месо и птици

Мнение от Калина » 30 май 2014, 20:00

........................................ виж Произход http://forum.flowersnet.info/viewtopic. ... 21#p734121" onclick="window.open(this.href);return false;
крехко червено месо – порция – 110-170 г (мъже) ; 60-140 г (жени и деца)
африкански произход – 0-1 път седмично
кавказки произход – 0 пъти седмично
азиатски произход – 0-1 път седмично

птици – порция – 110-170 г (мъже) ; 60-140 г (жени и деца)
африкански произход – 0-3 пъти седмично
кавказки произход – 0-3 пъти седмично
азиатски произход – 1-4 пъти седмично
................................................................................
Кръвна група А трябва да отстрани употребата на всякакво месо, за да извлече максимална полза от начина си на хранене. Независимо от съществуващите тенденции, твърдо ориентирани към протеините в съвременния начин на хранене, приемете с разбиране ръководните принципи, заложени в начина на хранене за кръвна група А. Така ще намалите рисковите фактори за сърдечни заболявания и рак.

Навярно ще ви е необходимо време за да преминете изцяло на вегетариански начин на хранене. Започнете да замествате месото с риба няколко пъти седмично. Когато се храните с месо, избирайте най- крехките късове, отдайте предпочитание на птиците за сметка на червеното месо. Приготвяйте месото печено на скара или във фурна.

Напълно отстранете употребата на преработени месни продукти като шунка и други колбаси. В тях има съставки, които могат да предизвикат рак на стомаха при хора с ниско съдържание на стомашна киселина – състояние, характерно за кръвна група А.

Полезни:
няма

Неутрални:
кокошка, пиле, пуйка

Вредни:
агнешко, бекон, биволско, говежда, гъска, еленско, заек, овнешко, патици, пъдпъдък, свинско, сърца, телешко, фазан, черен дроб, шунка, яребици
Мислете така, сякаш всяка ваша мисъл с огромни огнени букви е написана на небето и се вижда от всекиго – то си е така! Джон Кехоу

Потребителски аватар
Калина
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6481
Регистриран: 07 ное 2008, 13:51
Пол: Жена
Местоположение: София

Морска храна

Мнение от Калина » 30 май 2014, 20:02

....................................................................................
всяка препоръчана морска храна – порция – 110-170 г
африкански произход – 0-3 пъти седмично
кавказки произход – 1-4 пъти седмично
азиатски произход – 1-4 пъти седмично
.....................................................................................
Може да консумирате морски храни в умерени количества до 3-4 пъти седмично, като избягвате белите риби като писия и камбала. Те съдържат лектини, които могат да окажат дразнещ ефект върху храносмилателната ви система.

Ако сте жена с кръвна група А и с наследствена обремененост от случаи на рак на гърдата, започнете да включвате охлюви в начина си на хранене. Ядивният охлюв Helix pomatia съдържа мощен лектин, който причинява специфична аглутинация и оказва предпочитание към изменените кръвни клетки на кръвна група А при две от най- често срещаните форми на рак на гърдата. Това е аглутинация с положителен ефект, тъй като този лектин унищожава болните клетки.

Морската храна трябва да бъде приготвяна печена (на скара или във фурна) или пържена, за да бъде с най- пълноценни хранителни качества.

Полезни:
бяла риба, канадска пъстърва, млада щука, морска пъстърва, охлюви, сардина, скумрия, сьомга, треска, шаран

Неутрални:
акула, есетра, морски охлюв, риба- меч, риба тон, щука

Вредни:
аншоа, баракуда, белуга, жаба, змиорка, калмари, камбала, костенурка, лефер, мерлуза, миди, миди Сен-Жак, морски рак, октопод, омар, писия, пушена сьомга, пъстърва, речен рак, стриди, треска, скариди, хайвер, херинга – прясна или маринована
Мислете така, сякаш всяка ваша мисъл с огромни огнени букви е написана на небето и се вижда от всекиго – то си е така! Джон Кехоу

Потребителски аватар
Калина
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6481
Регистриран: 07 ное 2008, 13:51
Пол: Жена
Местоположение: София

Яйца и млечни продукти

Мнение от Калина » 30 май 2014, 20:06

.......................................................................................
яйца – порция – 1 бр.
африкански произход – 1-3 пъти седмично
кавказки произход – 1-3 пъти седмично
азиатски произход – 1-3 пъти седмично

сирене и кашкавал – порция – 60 г
африкански произход – 1-3 пъти седмично
кавказки произход – 2-4 пъти седмично
азиатски произход – 0 пъти седмично

кисело мляко – порция – 110-170 г
африкански произход – 0 пъти седмично
кавказки произход – 1-3 пъти седмично
азиатски произход – 0-3 пъти седмично

прясно мляко – порция – 110-170 г
африкански произход – 0 пъти седмично
кавказки произход – 0-4 пъти седмично
азиатски произход – 0 пъти седмично
.....................................................................................
Може да употребявате ферментирали млечни продукти в малки количества, но трябва да отбягвате всякакви продукти, произведени от необезмаслено, пълноценно прясно мляко, както и да ограничите консумацията на яйца. Това ще е необходимо известно планиране и време за привикване, тъй като съвременният начин на хранене е ориентиран предимно към консумация на яйца, масло и сметана, като особено любими са разнообразните сладкиши и сладоледа.

Изборът ви трябва да включва кисело мляко, кефир, подквасена сметана, без съдържание на мазнини. Непреработеното козе мляко е добър заместител на необезмасленото. И разбира се, соевото сирене и соевото мляко са чудесни заместители.
Повечето млечни продукти са несмилаеми за вас. Причината е, че тази кръвна група създава антитела срещу основната захар в пълномасленото прясно мляко - D- галактозамин. D- галактозаминът, заедно с фукозата образува антигена на кръвна група Б. Имунната система на кръвна група А образува антитела срещу този антиген и както отблъсква кръвна група Б, така отблъсква и пълномаслените млечни продукти.

Ако страдате от алергии или заболявания на дихателните пътища, трябва да знаете, че млечните продукти увеличават слузната секреция, която при вашата кръвна група е поначало увеличена. Прекомерната секреция може да бъде опасна, защото е среда за живот на много бактерии. Тя също така незабавно води до алергични реакции, инфекции и респираторни проблеми. Това е още една основателна причина да ограничите млечните продукти.

Полезни:
Соево мляко*, соево сирене*
* Добра алтернатива на млечни продукти

Неутрални:
кефир, кисело мляко, кисело мляко с плодове, козе мляко, козе сирене, моцарела – нискомаслена, пресен кашкавал, рикота – нискомаслена, сладолед от кисело мляко, фармер, фета

Вредни:
американско сирене (топено), бри, грюер, едам, ементал, казеин, камамбер, колби, масло, мътеница, необезмаслено мляко, ньофшател, пармезан, проволон, прясно сирене, синьо сирене, сладолед, суроватка, холандско сирене, чедър
Мислете така, сякаш всяка ваша мисъл с огромни огнени букви е написана на небето и се вижда от всекиго – то си е така! Джон Кехоу

Потребителски аватар
Калина
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6481
Регистриран: 07 ное 2008, 13:51
Пол: Жена
Местоположение: София

Растителни и животински мазнини

Мнение от Калина » 30 май 2014, 20:07

.......................................................................................
растителни мазнини – порция – 1 супена лъжица
африкански произход – 3-8 пъти седмично
кавказки произход – 2-6 пъти седмично
азиатски произход – 2-6 пъти седмично
.....................................................................................
Кръвна група А се нуждае от малко мазнини, за да функционира добре, но по една супена лъжица на ден за салатите или зеленчуците на пара ще ви помогне да подобрите действието на храносмилателната и отделителната системи.
Лектините в царевичното олио и шафрана затрудняват храносмилателната ви система – ефект, точно обратен на ефекта на мазнините, които са полезни.

Полезни:
зехтин, ленено масло

Неутрални:
рапично масло, рибено масло

Вредни:
масло от памукови семена, сусамово масло, фъстъчено олио, царевично олио
Мислете така, сякаш всяка ваша мисъл с огромни огнени букви е написана на небето и се вижда от всекиго – то си е така! Джон Кехоу

Потребителски аватар
Калина
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6481
Регистриран: 07 ное 2008, 13:51
Пол: Жена
Местоположение: София

Ядки и семена

Мнение от Калина » 30 май 2014, 20:08

.......................................................................................
ядки и семена – порция – 1 шепа
африкански произход – 4-6 пъти седмично
кавказки произход – 2-5 пъти седмично
азиатски произход – 1-4 пъти седмично

масла от ядки – порция – 1 супена лъжица
африкански произход – 3-5 пъти седмично
кавказки произход – 1-4 пъти седмично
азиатски произход – 2-4 пъти седмично
.....................................................................................
Много ядки и семена, като тиквените и слънчогледовите семки, бадемите и орехите могат да бъдат добро допълнение към начина на хранене. Тъй като тук са включени съвсем малко животински протеини, ядките и семената представляват важен източник на протеини. Най- полезни са фъстъците. Консумирайте ги по- често, тъй като те съдържат лектин, който се противопоставя на рака. Яжте и люспите (не черупките). Тиквените семки също са полезни.

Полезни:
тиквени семки, фъстъци, фъстъчено масло

Неутрални:
бадеми, бадемово масло, макадамия, маково семе, орехи, слънчогледови семки, слънчогледово олио, сусамови семена (тахан), цариградски лешник

Вредни:
бразилски орех, кашу, шам- фъстък
Мислете така, сякаш всяка ваша мисъл с огромни огнени букви е написана на небето и се вижда от всекиго – то си е така! Джон Кехоу

Потребителски аватар
Калина
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6481
Регистриран: 07 ное 2008, 13:51
Пол: Жена
Местоположение: София

Варива и бобови култури

Мнение от Калина » 30 май 2014, 20:09

.......................................................................................
всички препоръчани варива и бобови култури – порция – 1 чаша, сухи
африкански произход – 4-7 пъти седмично
кавказки произход – 3-6 пъти седмично
азиатски произход – 2-5 пъти седмично
.....................................................................................
Лектините, съдържащи се в бобовите култури и варивата са много полезни. Те, заедно със соята и всички соеви продукти, представляват богат хранителен източник на протеини. Все пак внимавайте с употребата им, защото не всички бобови култури и варива са полезни за вас. Някои от тях, като обикновен зрял боб и едрозърнестия сорт лима, съдържат лектини, които могат да намалят производството на инсулин, а това е фактор, водещ до затлъстяване и диабет.

Полезни:
градинска леща, зелена леща, соя, червена леща, черен боб, шарен боб

Неутрални:
грах, зелен грах

Вредни:
едрозърнест бял боб сорт лима, нахут, обикновен зрял боб, тамаринд
Мислете така, сякаш всяка ваша мисъл с огромни огнени букви е написана на небето и се вижда от всекиго – то си е така! Джон Кехоу

Потребителски аватар
Калина
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6481
Регистриран: 07 ное 2008, 13:51
Пол: Жена
Местоположение: София

Храни от житни растения

Мнение от Калина » 30 май 2014, 20:11

.......................................................................................
пълнозърнести продукти – порция – 1 чаша, сухи
африкански произход – 6-10 пъти седмично
кавказки произход – 5-9 пъти седмично
азиатски произход – 4-8 пъти седмично

макаронени изделия – порция – 1 чаша, сухи
африкански произход – 3-5 пъти седмично
кавказки произход – 4-6 пъти седмично
азиатски произход – 3-5 пъти седмично
.....................................................................................
Житните и зърнените култури оказват благоприятно въздействие, могат да се консумират няколко пъти дневно. Ориентирайте избора си към пълноценни зърнени храни, вместо към полуфабрикати и преработени култури. Включете в начина си на хранене просо, соя, царевично брашно, овес.
Тези от вас, които са с увеличена слузна секреция, причинена от астма или чести инфекции, трябва да ограничат консумацията на пшеница, тъй като тя стимулира тази секреция. Ако се храните с пшеница, ще трябва да осигурите необходимия баланс на киселината, която този продукт образува, с алкални храни (виж таблицата за плодове). Тук не става въпрос за стомашната киселина, а за киселинно- алкалния баланс на мускулната тъкан. Вашата кръвна група се чувства добре, когато мускулната тъкан е леко алкална (противоположна на кръвна група 0). Пшеничното зърно проявява алкални свойства при кръвна група 0, докато при кръвна група А – киселинни.

Полезни:
амарант, елда

Неутрални:
ечемик, Корнфлейкс, лимец, овесени трици, овесено брашно, ориз, оризови трици, оризово брашно, просо, царевично брашно

Вредни:
Гранола, Грейпнътс, житен зародиш, пшеничени трици, пшеничено брашно
Мислете така, сякаш всяка ваша мисъл с огромни огнени букви е написана на небето и се вижда от всекиго – то си е така! Джон Кехоу

Потребителски аватар
Калина
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6481
Регистриран: 07 ное 2008, 13:51
Пол: Жена
Местоположение: София

Хляб, сухари и тестени изделия

Мнение от Калина » 30 май 2014, 20:12

.......................................................................................
хляб, сухари – порция – 1 филия
африкански произход – 2-4 пъти дневно
кавказки произход – 3-5 пъти дневно
азиатски произход – 2-4 пъти дневно

тестени произведения (кифли, банички) – порция – 1 брой
африкански произход – 1 път дневно
кавказки произход – 1-2 пъти дневно
азиатски произход – 1 път дневно
.....................................................................................
Препоръките, отнасящи се за хляба и тестените изделия, са подобни на тези за зърнените и житните култури. Тези храни по принцип са благосклонни за вас, но ако секрецията на слуз е увеличена или сте с наднормено тегло, трябва да ги избягвате. Хлябовете с покълнал пшеничен зародиш често съдържат съвсем малко кълнове и в действителност са от честа пшеница.

Полезни:
оризови питки, хляб Езекил, хляб Есен (есенски хляб), хляб от покълнало жито, хляб от соево брашно

Неутрални:
овесени кифли, питка, просо, Рай вита, ръжен хляб 100%, ръжени курабии, Фин крисп, хляб без глутен, хляб от кафяв ориз, хляб от лимец, царевични кифли, шведски хляб

Вредни:
английски кифли, високо протеинов хляб, маца- пшенична, пшенични кифли, пълнозърнест пшеничен хляб, твърда пшеница, типов хляб
Мислете така, сякаш всяка ваша мисъл с огромни огнени букви е написана на небето и се вижда от всекиго – то си е така! Джон Кехоу

Потребителски аватар
Калина
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6481
Регистриран: 07 ное 2008, 13:51
Пол: Жена
Местоположение: София

Зърнени култури и макаронени изделия

Мнение от Калина » 30 май 2014, 20:13

.......................................................................................
зърнени храни – порция – 1 чаша, сухи
африкански произход – 2-3 пъти седмично
кавказки произход – 2-4 пъти седмично
азиатски произход – 2-4 пъти седмично

макаронени изделия – порция – 1 чаша, сухи
африкански произход – 2-3 пъти седмично
кавказки произход – 2-4 пъти седмично
азиатски произход – 2-4 пъти седмично
.....................................................................................
Зърнените култури и макаронените изделия са рог на изобилието за кръвна група А. Те са отличен източник на растителни протеини, заместващи хранителните съставки, които тази кръвна група не получава от животинските протеини. Отбягвайте преработените продукти, като замразени полуфабрикати, юфка със сосове или пакетиран ориз със зеленчуци. Вместо това се възползвайте от пълноценната хранителна стойност на натуралните зърнени продукти. Сами приготвяйте кексовете и макароните, сами приготвяйте ориза на пара, като използвате естествени продукти.

Полезни:
елда, овесено брашно, оризово брашно, ръжено брашно

Неутрални:
див ориз, брашно грахам, брашно от булгур, брашно от ечемик, брашно от лимец, брашно от покълнало жито, брашно със съдържание на глутен, брашно от твърда пшеница, бял ориз, кафяв ориз, киноа, кускус, юфка от лимец

Вредни:
бяло брашно, макаронени изделия от грис, пълнозърнесто пшенично брашно
Мислете така, сякаш всяка ваша мисъл с огромни огнени букви е написана на небето и се вижда от всекиго – то си е така! Джон Кехоу

Потребителски аватар
Калина
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6481
Регистриран: 07 ное 2008, 13:51
Пол: Жена
Местоположение: София

Зеленчуци

Мнение от Калина » 30 май 2014, 20:15

.......................................................................................
сурови – порция – 1 чаша
африкански произход – 2-5 пъти дневно
кавказки произход – 2-5 пъти дневно
азиатски произход – 2-5 пъти дневно

сготвени – порция – 1 чаша
африкански произход – 1-4 пъти дневно
кавказки произход – 3-6 пъти дневно
азиатски произход – 3-6 пъти дневно

соеви продукти – порция – 170-225 г
африкански произход – 4-6 пъти седмично
кавказки произход – 4-6 пъти седмично
азиатски произход – 5-7 пъти седмично
.....................................................................................
Зеленчуците са от жизнено значение за кръвна група А, тъй като осигуряват минерали, ензими и антиоксиданти. Яжте колкото е възможна по- често зеленчуци (сурови или приготвени на пара), за да се възползвате максимално от качествата им.

Повечето зеленчуци са полезни за кръвна група А, но има няколко, за които трябва да ви предупредя: чушките дразнят деликатния ви стомах, както и плесените във ферментиралите маслини. Вие сте чувствителни също към лектините в градинските и сладките картофи, както към лектините, съдържащи се в ямса и зелето.

Отбягвайте доматите, тъй като те имат неблагоприятен ефект върху храносмилателната ви система и са вредни за кръвна група А.

Въпреки, че царевицата е в списъка с неутралните продукти, по- добре я отбягвайте, ако имате проблеми с храносмилането или теглото.
Броколите подчертано се препоръчват заради антиоксидантния им ефект. Антиоксидантите укрепват имунната система и предотвратяват патологичното деление на клетки.
Други зеленчуци, които оказват благоприятен ефект са : моркови, кел, кейл, тиква и спанак.

Използвайте много чесън. Той е природен антибиотик, укрепва имунната система и е много полезен за кръвта ви. Полезен е за всяка кръвна група, но може би най- вече за група А, защото нейната имунна система е уязвима за множество заболявания, които чесънът лекува. Жълтия лук също е добър имуностимулатор, съдържа антиоксиданта кверцетин.

И разбира се тофу е основна храна за кръвна група А. Тя е пълноценен хранителен продукт – засищащ и евтин. Тофу няма вкус, поема вкуса и аромата на зеленчуците и подправките, с които се приготвя. Най- добрият начин да го сготвите, е да го размесите в тигана със зеленчуци и ароматни подправки, като чесън, джинджифил и соев сос.

Полезни:
Алабаш, ангинари- градински, бамя, броколи, глухарче, жълт лук, зеле, земна ябълка, испански лук, кел, кейл, кълнове от люцерна, листа от цвекло, магданоз, маруля и зелена салата, моркови, ряпа, пащърнак, праз, спанак, темпех, тиква, тофу, хрян, цикория, червен лук, чесън

Неутрални:
авокадо, аспержи, бамбукови стебла, брюкселско зеле, бяла царевица, гъби, ендивия, жълта царевица, зелен лук, зелени маслини, карфиол, кервел, кимион, кориандър, краставици, кресон, кълнове от репички, марули, морски водорасли, репички, салата от млад синап, тиквички, цвекло, целина, червен лук

Вредни:
бели картофи, бяло зеле, домати, едрозърнест бял боб сорт лима, жълти чушки, зелени маслини, зелени чушки, испански маслини, китайско зеле, култивирани гъби, патладжани, сладки картофи, червени картофи, червени чушки, червено зеле, черни маслини, ямс
Мислете така, сякаш всяка ваша мисъл с огромни огнени букви е написана на небето и се вижда от всекиго – то си е така! Джон Кехоу

Потребителски аватар
Калина
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6481
Регистриран: 07 ное 2008, 13:51
Пол: Жена
Местоположение: София

Плодове

Мнение от Калина » 30 май 2014, 20:17

.......................................................................................
всички препоръчани плодове – порция – 1 плод или 85-140 г , 3-4 пъти дневно
.....................................................................................
Трябва да консумирате плодове по 3 пъти на ден. По- голяма част от плодовете имат за вас благоприятен ефект. И все пак трябва да наблегнете на тези с алкално действие, като ягодоплодните и сливите, които балансират действието на зърнените култури с киселинно действие върху мускулната ви тъкан. Пъпешите също са алкални, но плесените, които съдържат, ги правят трудносмилаеми. Трябва да отбягвате сорта “Медена роса”, тъй като в него има най- високо количество плесени.

Тропическите плодове като манго и папая не се отразяват добре . Въпреки, че съдържат храносмилателни ензими, които са благоприятни за другите кръвни групи, при вас те нямат такъв ефект. От друга страна, ананасът отлично помага на храносмилането ви.

Трябва да отбягвате и портокалите, въпреки че може би са сред любимите ви плодове. Те дразнят стомаха и задържат абсорбцията на много от важните минерали. Грейпфрута има свойства , близки до тези на портокалите и също е кисел плод, но упражняват положителен ефект, тъй като след храносмилането проявяват алкални свойства. Лимоните също са много полезни, помагат на храносмилането и почистват организма от слузен секрет.
Тъй като витамин С е антиоксидант с голямо значение, особено поради свойството му да предпазва от рак на стомаха, хранете се по- често с плодове, богати на витамин С, каквито са грейпфрута и кивито.

Лектините в бананите възпрепятстват храносмилането, затова ги заменете с други плодове, богати на калий : кайсии, смокини и някои сортове пъпеш.

Полезни:
ананас, грейпфрут, зелени сливи, кайсии, къпини, лимони, пресни смокини, сини боровинки, сини сливи, сушени сливи, сушени смокини, червени боровинки, червени сливи, череши

Неутрални:
бъз (плод), диня, грозде Конкорд, гуава, зелени лимони, зелено грозде, карамбола, киви, круши, малини, нар, нектарини, праскови, пъпеш, стафиди, фурми, цариградско грозде, червен касис, червено грозде, черен касис, черно грозде, ябълки, ягоди

Вредни:
банани, кокосови орехи, манго, мандарини, папая, платани, портокали, пъпеш Медена роса, ревен
Мислете така, сякаш всяка ваша мисъл с огромни огнени букви е написана на небето и се вижда от всекиго – то си е така! Джон Кехоу

Потребителски аватар
Калина
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6481
Регистриран: 07 ное 2008, 13:51
Пол: Жена
Местоположение: София

Сокове и течности

Мнение от Калина » 30 май 2014, 20:18

.......................................................................................
всички препоръчани сокове – порция – 1 чаша- 230 г, 4-5 пъти дневно

вода с лимон – порция – 1 чаша- 230 г, 1 пъти дневно (сутрин)

вода – порция – 1 чаша- 230 г, 1-3 пъти дневно
.....................................................................................
За кръвна група А денят трябва да започва със сока на половин лимон в чаша топла вода. Това цели да стимулира намаляването на слузния секрет, натрупан през нощта в по- ленивата храносмилателна система.
Трябва да отдадете предпочитание на алкалните плодови сокове, като сок от черна череша, разреден с вода, за сметка на соковете с високо съдържание на захар, които имат склонност към образуване на киселина.

Полезни:
ананас, вода (с лимон), грейпфрут, кайсия, моркови, сини сливи, целина, черна череша

Неутрални:
грозде, зеле, зеленчукови сокове (от препоръчаните зеленчуци), краставици, ябълки, ябълково вино

Вредни:
домати, папая, портокали
Мислете така, сякаш всяка ваша мисъл с огромни огнени букви е написана на небето и се вижда от всекиго – то си е така! Джон Кехоу

Потребителски аватар
Калина
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6481
Регистриран: 07 ное 2008, 13:51
Пол: Жена
Местоположение: София

Ароматни подправки

Мнение от Калина » 30 май 2014, 20:20

За кръвна група А подправките са повече от аромат. Правилно комбинирани, те могат да се превърнат в мощни подкрепящи имунната система средства. Например подправки, произведени от соя, като тамари, мисо и обикновен соев сос са изключително полезни за вас. Ако ви притеснява, че количеството натрий, което поемате чрез тях ще се увеличи, търсете ги във форма с ниско съдържание на натрий.
Меласата е много добър източник на желязо, микроелемент, който е не е застъпен достатъчно в плана за хранене на кръвна група А. Келпът е отличен източник на йод и много други минерали.
Оцетът трябва да се избягва, тъй като причинява дразнене на стомашната лигавица.
Захарта и шоколадът са разрешени, но в малки количества. Използвайте умерено. Ограничете до минимум употребата на бяла рафинирана захар. Проверени наскоро изследвания доказват, че функциите на имунната система са понижени няколко часа след консумацията ú.

Полезни:
джинджифил, ечемичен малц, меласа, мисо, соев сос, тамари, чесън

Неутрални:
анасон, бадемов екстракт, бахар, бергамот, босилек, бяла захар, ванилия, горчица – без захар, градински чай, дафинов лист, джоджен, естрагон (тарос), желатин, индийско орехче, канела, карамфил, кардамон, кафява захар, келп, кервел, кимион, копър, кориандър, куркума, къри, люта мента, люти чушки, магданоз, мащерка, мед, мента, морски водорасли, оризов сироп, планински лук, риган, рожков, розмарин, сироп от кафяв ориз, сироп от клен, сол, сос тартар, тамаринд, тапиока, хрян, царевичен сироп, червен пипер, чубрица, шафран, шоколад

Вредни:
ароматен оцет, бял оцет, бял пипер, винен оцет, каперси, лют червен пипер, смлян черен пипер, черен пипер на зърна, чист желатин, ябълков оцет
Мислете така, сякаш всяка ваша мисъл с огромни огнени букви е написана на небето и се вижда от всекиго – то си е така! Джон Кехоу

Отговори

Върни се в “Системи на хранене”