Система на хранене според кръвната група

Подфорум за хранителни режими: Зоната, разделно хранене, хранене според кръвната група, алкално-киселинен баланс на хранене и др.

Модератор: Калина

Правила на форума
ПРОЧЕТИ: Правила на форумите

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player
Потребителски аватар
Калина
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6481
Регистриран: 07 ное 2008, 13:51
Пол: Жена
Местоположение: София

Система на хранене според кръвната група

Мнение от Калина » 28 май 2014, 19:36

Извадки от книгата на д-р Питър Д’Адамо и Катрин Уитни Правилният начин на хранене за вашата кръвна група.
Това е труд на два живота - д-р Питър Д’Адамо и неговият баща д-р Джеймс Д’Адамо, натуропати.
.................................
Как да направим избор кои препоръки да следваме и как да разберем кой начин на хранене е правилният? Истината е, че не можем да избираме правилен начин на хранене, както не можем да избираме естествения цвят на косата си или произхода си. Изборът вече е направен, преди много хилядолетия.
..................................
Вашата кръвна група е ключът, който отваря вратите към тайните на здравето, болестите, физическата жизненост и емоционалната сила. Чрез нея се определя склонността ви към заболявания, храните, които трябва да консумирате, какъв спорт да тренирате. Тя е фактор в енергийните ви нива, в ефикасността, с която изгаряте калориите, в емоционалната ви реакция към стреса и може би определя дори вашата индивидуалност.

Връзката между кръвна група и начин на хранене може би изглежда несъществена, но не е така. Отдавна знаем, че има липсващо звено в изучаването на процеса, който води или към здраве, или към страдание. Би трябвало да има причина за многото парадокси в диетологията и в преодоляването на болестите. Би трябвало да има обяснение как някои могат да отслабнат при определен режим на хранене, докато други не могат; как някои запазват жизнеността си на преклонна възраст, докато други отпадат умствено и физически. Анализът на кръвните групи ни дава възможност тези парадокси да бъдат обяснени.

Кръвните групи са основополагащи като сътворението. В съвършената логика на природата те съществуват от появата на човека до днес. Кръвните групи са физическия отпечатък на далечните ни предци върху неунищожимата историческа памет.

Сега започваме да откриваме как да използваме кръвната група като израз на неповторима човешка индивидуалност на клетъчно равнище, което разкрива много от най- важните тайни в стремежа ни към добро здраве. Нашето разбиране за кръвните групи извежда генетиката с една стъпка напред, като недвусмислено показва, че всяко човешко същество е съвършено неповторимо.

Няма правилен или погрешен начин на живот или начин на хранене; има само правилен или погрешен избор въз основа на нашия генетичен код.
Мислете така, сякаш всяка ваша мисъл с огромни огнени букви е написана на небето и се вижда от всекиго – то си е така! Джон Кехоу

Потребителски аватар
Калина
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6481
Регистриран: 07 ное 2008, 13:51
Пол: Жена
Местоположение: София

Историята на човечеството

Мнение от Калина » 28 май 2014, 19:39

Историята на човечеството е история на оцеляването. По- точно история за това, къде са живели хората и какво са намирали за храна в областта, която обитавали. Това е история за храната – намирането на храна и преселението, за да се намери храна.

Поради миграцията човешкият род бил принуден да приспособява начина си на хранене към променящите се условия. Всяка нова среда изисквала приспособяване на храносмилателната и имунната системи. Приспособяването било необходимо първо за тяхното оцеляване и по- нататък за укрепването на организма при всяко ново преместване. Тези промени са отразени в развитието на кръвните групи, които изглежда са се формирали в критични моменти от човешкото развитие:

1. Изкачването на човешките същества до върха на хранителната верига (еволюция на кръвна група 0 до най- високата ú точка на изява) Промяната от скитническия живот на ловци към по- уседнал, земеделски начин на живот (появата на кръвна група А
2. Сливането и миграцията на племената от родината Африка към Европа, Азия и Америка (развитието на кръвна група Б)
3. Новото смесване на различните кръвни групи (създаването на кръвна група АБ)

Интересното е, че еволюционните промени на кръвните групи се проявяват според библейската хронология.

0 като Отдавна минали времена

Появата на кроманьонските ни прадеди около 40 000 г. пр.Хр. придвижило човешкия род до върха на хранителната верига, превръщайки го в най- опасния нападател – хищник на земята. Хората започнали да ловуват, научили се да изработват оръжия и да си служат със сечива. Този значителен напредък им дал превъзходство и сила, надхвърлящи далеч техните природни физически способности. Необезпокоявано от равностойни съперници, населението се разраснало стремително. Храната му се състояла изключително от животински протеини и храносмилателната система на кръвна група 0 достигнала най- високата точка на своето развитие.

Хората укрепвали от месото и за забележително кратко време избили едрия дивеч в местата, където ловували. Благоприятните ловни области били изчерпани. Миграцията на човечеството започнала. Това преселение разпръснало из цялата планета основното население – с кръвна група 0, която е преобладаваща дори в наши дни. Претърсвайки всяка нова област за всичко, което става за ядене, месоядните хора бързо се превърнали във всеядни, със смесен начин на хранене, включващ ягодоплодни, личинки, ядки, корени и малки животни, а в областите покрай морета реки и езера- риба и др. храни, които се намирали в изобилие.

А като Аграрен

Кръвна група А първоначално се появила някъде в Азия или Средния изток между 25 и 15 хил.г.пр.Хр. Отличителните белези на тази култура били земеделието и отглеждането на домашни животни. Това променило всичко. Хората били вече способни да отхвърлят напрегнатото съществуване ден за ден и да се установят за първи път на едно място. Основали здрави общности и структури, характерни за заседнал начин на живот. Това коренно различно съществуване, значителните промени в начина на хранене и в околната среда довели до пълно изменение на храносмилателната и имунната системи на хората от неолита – изменение, което им позволило да се хранят с култивирани житни растения и други земеделски култури по по- добър, пълноценен начин.
Родила се кръвна група А.

Този вид общност живеели в дух на сътрудничество. За пръв път хората зависели един от друг в работата си. Мелничарят зависел от земеделеца, който му носел реколтата си и обратното. Полетата трябвало да бъдат обработени и засети, преди да се получи бъдещото възнаграждение. Планирането и работата в колектив се превърнали в закон. Психологически, това са характерните черти за кръвна група А, чрез които навярно хората са се приспособили към средата.

Генът на кръвна група А започнал да закрепва в ранните аграрни общества. Генетичните изменения, породени в кр. група А от кр. група 0, настъпили с необикновена скорост – 4 пъти по голяма от тази на дрозофилата, известен рекордьор при мутациите.

Каква може да е била причината за необикновения размер на измененията от кр. група А?
Оцеляването. Оцеляването на най- способните в едно пренаселено общество. Тъй като кръвна група А проявила устойчивост към инфекции, често възникващи в гъсто населени общности, градските производствени общества бързо се превърнали в общества тип А. Дори в днешно време сред оцелелите след епидемии от чума, холера и едра шарка, кр. група А е преобладаваща.

Генът на кръвна група А, винаги оцеляващ, се разпръснал отвъд Азия и Средния изток в Западна Европа, носен от индоевропейците, което поставило начало на истинската промяна в начина на хранене. Те въвели нови храни и нов начин на живот при все още ловуващите племена с опростена имунна и храносмилателна система и тези промени били толкова дълбоки, че храносмилателната система на ловците загубила способността си да преработва състоящата се предимно от месо храна.

Население с кръвна група А е съсредоточено около Средиземно море, Адриатика, Егейско море, по- специално в Хърватско, Сардиния, Испания, Турция и Балканите. Висока концентрация също има в Япония.

Кръвна група А е възникнала в резултат на промени в кръвна група 0, като реакция към безчислените инфекции, предизвикани от разрастването на населението и значителните промени в начина на хранене.

Б като Баланс

Кръвна група Б се е развила между 15 и 10 хил.г.пр.Хр. във високопланинските области на Хималаите, част от днешен Пакистан и Индия.

Кръвна група Б вероятно е изменение в отговор на промяната в климата, когато хората напуснали горещите, плодородни савани на Източна Африка и поели към студените, сурови високопланински области на Хималаите. Първо се е появила в Индия и азиатската част на Урал при кръстосването на монголските и кавказките племена. Когато монголите стремително навлезли в Азия, генът на кръвна група Б бил силно укрепнал. Те се разпространили на север, в търсене на територия, подходяща за развитие на животновъдството, както изисквал техния начин на хранене, включващ месо и обработени млечни продукти.

Когато пастирите номади навлезли в Азия, възникнали два отделни клона на кръвна група Б: селскостопански, със сравнително уседнал начин на живот, на юг и изток; и номади – войнствено общество, завладяващо Севера и Запада. Номадите били опитни ездачи и проникнали дълбоко във вътрешността на Източна Европа. През това време цяла култура, основана на земеделието, се разпространила в Китай и Югоизточна Азия. Поради естеството на почвата, която те избрали да орат и неповторимия климат в техните земи, тези хора създали сложна напоителна система и техники за обработване на земята, които са проява на съвършено съчетание от съзидателност, интелигентност и мъдра организация.

Отделянето на войнствените племена на север от миролюбивите на юг, оказало силно влияние, и до днес, в южно азиатската кухня, млечните продукти не се използват или употребата им е съвсем ограничена. Според азиатското мислене млечните продукти са “храната на варварите”, за съжаление поради това те са се приспособили към неподходящ за кръвна група Б начин на хранене.

Рядко срещаната кръвна група Б сред древните европейци е в резултат на миграцията на азиатските номади на Запад. Тя се среща при германци и австрийци, като най- многобройни представители се забелязват в областта по горното и средно течение на р. Елба, приемана в античността за разграничителна линия между цивилизования свят и варварите. Високи нива на кръвна група Б има и сред двата основни еврейски клона – ашкенази и сефарди.

АБ като нещо ново

Кръвна група АБ се среща рядко. Възникнала е от смесването на кавказците (кр.гр.А) и монголите (кр.гр.Б). Среща се сред по- малко от 5% от населението и е най- скоро възникналата кръвна група. Преди 10 века не е имало кръвна група АБ. Варварските орди задушили и превзели много залязващи цивилизации и разширили територията си до размери, надхвърлящи тези на Римската империя. В резултата от смесването на тези източни нашественици с последните загиващи останки от Европейската цивилизация се появила кръвна група АБ.

Тъй като кръвна група АБ е наследила толерантността на кръвни групи А и Б, нейната имунна система притежава силно способност за производство на по- специфични антитела срещу микробните инфекции. Това единствено по рода си качество – да не притежава антитела нито от типа анти-А, нито от типа анти-Б, намалява склонността и предразположението им към алергии и други автоимунни заболявания, като артрит, възпаления и кожна туберкулоза. Съществува обаче голяма склонност към ракови заболявания, тъй като кръвна група АБ реагира на всяко А и Б като “свое” и не произвежда антитела, които да се противопоставят на болестите.

Кръвна група АБ изявява многостранен и понякога объркващ характер. Тя е първата, която се е приспособила към съединяването на имунни характеристики, някои от които я правят по- силна и някои от които са в конфликт. Вероятно кръвна група АБ представлява съвършена и най- точна метафора на съвременния живот: сложен и неустановен.
Мислете така, сякаш всяка ваша мисъл с огромни огнени букви е написана на небето и се вижда от всекиго – то си е така! Джон Кехоу

Потребителски аватар
Калина
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6481
Регистриран: 07 ное 2008, 13:51
Пол: Жена
Местоположение: София

Основните елементи на сливането

Мнение от Калина » 28 май 2014, 19:40

Кръвна група, географски фактори и раса са се вплели, за да формират нашата човешка същност. Ние имаме различия в културата, но ако насочим вниманието си към кръвните групи, ще видим колко незначителни са те. Нашата кръв е по-стара от нашата раса и е по- съществена от нашата етническа принадлежност. Всяка кръвна група е била еволюционен отговор в резултат на следващи един след друг катаклизми, обхващащи епохи на преломни събития и промени. Антрополозите твърдят, че класифицирането на народите според тяхната раса е твърде повърхностно. Кръвната група е много по- важен критерий за определянето на индивидуалност и сходство, отколкото расата. Например, африканец и кавказец с кръвна група А могат да бъдат донори един на друг за кръв и органи и имат голямо сходство във функциите на храносмилането и имунологичните структури – характеристики, в които няма да се открият сходства при представители на своята раса с кръвна група Б.

Расови различия, основани върху цвят на кожата, етнически обичаи, културни корени или родина, не са достатъчно основателни критерии, по които да отличаваме хората един от друг. Ние имаме много повече общо, отколкото изобщо подозираме. Потенциално всички сме кръвни братя и сестри.

Генетичните характеристики на нашите предци съществуват в кръвта ни и днес:

• Кръвна група 0: най- старата и основна кръвна група, оцеляла на върха на хранителната верига, със силна, но не толкова съвършена имунна система, с желание и способност да унищожи всеки, приятел или враг.

• Кръвна група А: на първите преселници, мигрирали за да се приспособят към земеделски начин на живот и хранене... с по- развито чувство към сътрудничество, за да могат да се справят в пренаселените общности.

• Кръвна група Б: на асимилатора, приспособяващ се към нови климатични условия и смесване на населението, представящ стремежа на природата да запази равновесие между умственото натоварване и потребностите на имунната система.

• Кръвна група АБ: деликатен потомък на рядко смесване между толерантната кръвна група А и някога окачествяваната като варварска, но балансирана кръвна група Б.

Нашите предци са оставили за всеки един от нас уникално завещание. Това завещание съществува неизменно в ядрото на всяка клетка. Там се срещат антропологията и науката за кръвта ни.
Мислете така, сякаш всяка ваша мисъл с огромни огнени букви е написана на небето и се вижда от всекиго – то си е така! Джон Кехоу

Потребителски аватар
Калина
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6481
Регистриран: 07 ное 2008, 13:51
Пол: Жена
Местоположение: София

Кодът на кръвта

Мнение от Калина » 28 май 2014, 19:41

Природата е дарила имунната система с много мъдър метод, който ú позволява да различи дали едно вещество в тялото е чуждо или не. Един такъв метод е свързан с химическите маркери, наречени антигени, които се намират в клетките.
Един от най- силните антигени в човешкото тяло е този, който определя кръвната група. Всяка кръвна група притежава различен антиген със собствена специфична химична структура. Кръвната ви група носи името на този антиген, който е в червените ви кръвни телца. Кръвна група 0 е най- просто устроената , тя няма антигени (затова е нула), функцията им се извършва от захар, наречена фукоза. Когато фукозата се комбинира с друга захар N-ацетил- галактозамин (да я наречем захар А), се получава антиген А и се формира кръвна група А. Когато се комбинира с D- галактозамин (захар Б), се получава антиген Б и се формира кръвна група Б. Кръвна група АБ се базира на антиген 0 (фукоза), комбиниран с двете захари N-ацетил- галактозамин и D- галактозамин и притежава антигени А и Б.

Когато антигените на кръвната група усетят, че чужд антиген и навлязъл в системата, първото им действие е да произведат антитяло срещу него. Предназначението на тези антитела е да се прикрепят към чуждия антиген, да го хванат и унищожат. Това става при реакция наречена аглутинация (прилепване). Антитялото се прикрепва към чуждия антиген и го прави “лепкав”. Когато клетки, вируси, паразити и бактерии аглутинират, те се прилепват едни към други, разполагат се нагъсто, което улеснява тяхното отстраняване.
Системата от антигени и антитела на кръвните групи произвежда антитела и срещу други кръвни групи.

Има много още какво да се каже за аглутинацията.
Открито е също така, че много храни аглутинират клетки от определени кръвни групи (по начин подобен на отхвърляне), но на други – не. Това означава, че храна, която може да причини вреда на клетките на една кръвна група, може да допринесе полза за клетките на друга кръвна група. Много от тези антигени имат характеристики А или Б.

Това откритие лежи в основата на научната връзка между кръвна група и начин на хранене. Тези революционни заключения щяха да останат неизползвани и да тънат в забрава, ако шепа учени, лекари и диетолози не бяха започнали да разработват връзката.
Мислете така, сякаш всяка ваша мисъл с огромни огнени букви е написана на небето и се вижда от всекиго – то си е така! Джон Кехоу

Потребителски аватар
Калина
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6481
Регистриран: 07 ное 2008, 13:51
Пол: Жена
Местоположение: София

Лектините – връзката с начина на хранене

Мнение от Калина » 28 май 2014, 19:42

Между кръвта и храната, която поемаме протича химична реакция. Неочакваната истина е, че в наши дни, в началото на 21- ви век, имунната и храносмилателна системи проявяват предпочитание към храната, която са консумирали прадедите ни със същата кръвна група.

Знаем, че това е така, поради фактора наречен лектин. Лектините са вид протеин. Съдържат се в големи количества в храната и притежават аглутиниращи способности към кръвта. Лектините са силно средство, използвано от организмите в природата да се прикрепят към други организми. Много от бацилите и дори нашата имунна система използва това висококачествено лепило в своя полза. Често лектинът, ползван от вируси и бактерии може да бъде свойствен за дадена кръвна група и по този начин ги превръща в “по-прилепчива” напаст за хората с тази кръвна група.

Това се отнася и за лектините в храната. Когато консумираме храни, съдържащи протеин- лектин, който е несъвместим с антигена на нашата кръвна група, той избира за цел орган или система (бъбреци, черен дроб, мозък, стомах и т.н.) и започва да аглутинира кръвните клетки в тази област.

Много от лектините, съдържащи се в храната, притежават отличителни черти, достатъчно близки до антигена на дадена кръвна група, но го правят “враг” на друга. Например прясното мляко има Б-подобни качества. Ако човек с кръвна група А го приеме, тялото му веднага ще започне процес на аглутинация, за да го отхвърли. Имунната система в голяма степен ни предпазва от лектините. Тялото ни унищожава 95% от тях, когато ги приемаме с храната. Но 5% лектини проникват в кръвообръщението, където влизат в реакция с червените и бели кръвни телца и ги унищожават.

Това не означава, че трябва да се страхуваме от всяка храна, която поемаме. Изобилно количество лектини се съдържат в бобовите храни и варивата, морската храна, зърнените храни и зеленчуците. Трудно е да бъдат избегнати всичките. Разрешението е да се избягват онези от тях, които аглутинират нашите специфични клетки, определени от нашата кръвна група.

Например глутенът, най- разпространеният лектин, който се съдържа в пшеницата и други зърнени култури, се прикрепя към лигавицата на тънките черва, причинява възпаление и болезнено дразнене при определени кръвни групи- особено при кръвна група 0.
Мислете така, сякаш всяка ваша мисъл с огромни огнени букви е написана на небето и се вижда от всекиго – то си е така! Джон Кехоу

Потребителски аватар
Калина
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6481
Регистриран: 07 ное 2008, 13:51
Пол: Жена
Местоположение: София

Как да открием лектините, нанасящи вреда?

Мнение от Калина » 28 май 2014, 19:43

Съществува научен метод, който може да се използва за измерване на количеството лектини в организма. Този метод е най- обикновено изследване на урината, наречено индиканов тест. При него се измерва фактора, наречен процес на гниене в червата. Когато черния дроб и тънките черва извършват непълноценен метаболизъм на протеина, те произвеждат токсини, вторични продукти, наречени индоли. Индикановият тест отчита нивото на тези вторични токсични продукти.

Ако избягваме храни, съдържащи токсични протеин- лектини или храни, трудносмилаеми за нашата кръвна група, нивото на индикановия тест ще бъде ниско (под 1).

Ако от друга страна, редовно консумираме храни с високо съдържание на лектини или затрудняващи храносмилането според кръвната група, нивото на индикановия тест ще бъде високо (над 2) – показател, че в кръвта има висока концентрация на канцерогенни вещества. Само след 2 седмици стриктно следване на диета според кръвната група, стойностите на индикановия тест спадат до 1 или дори до 0.
Мислете така, сякаш всяка ваша мисъл с огромни огнени букви е написана на небето и се вижда от всекиго – то си е така! Джон Кехоу

Потребителски аватар
Калина
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6481
Регистриран: 07 ное 2008, 13:51
Пол: Жена
Местоположение: София

Планиране, съобразено с кръвната група

Мнение от Калина » 28 май 2014, 19:50

Планирането позволява да се насочат всички усилия, за да се разбере същественото, което обуславя здравето, според начина на хранене и което съответства на точния ни биологичен профил.

Ако внимателно следваме плана на нашата кръвна група, ние ще можем:
- да избегнем много от разпространените вируси и инфекции
- да намалим теглото, тъй като тялото само се освобождава от токсини и мазнини
- да се борим срещу неизлечими заболявания като рак, сърдечно- съдови болести, диабет и чернодробна недостатъчност
- да избегнем много от факторите, които причиняват бърз разпад на клетките и по този начин да забавим процеса на стареене.

Планът на кръвните групи не е панацея. Но е начин да се подновят естествените защитни функции на имунната система, да се свери часовника на метаболизма и да се прочисти кръвта от опасните аглутиниращи лектини. Това е буквално най- доброто, което може да се направи, за да се спре бързия разпад на клетките при процеса на стареене.

Начин на хранене, съобразен с кръвната група

Това е начин на възстановяване на естествения генетичен ритъм, чиито основни принципи са заложени у нас преди хилядолетия. В състава на всеки план съобразен с кръвната група, храните са разделени в 16 групи – месо и птици, зеленчуци, плодове, напитки и т.н. Във всяка от тези групи храната е разделена в три категории: полезни, неутрални и вредни.

Значението на категориите е:
- ПОЛЕЗНИТЕ храни действат като лекарство
- НЕУТРАЛНАТА храна е просто храна
- ВРЕДНИТЕ храни действат като отрова.

Когато имате възможност, отдайте предпочитание на полезните храни за сметка на неутралните, но се чувствайте свободни да се наслаждавате на неутралните храни, които харесвате; лектините, които те съдържат няма да ви навредят, а съдържат хранителни вещества, необходими за балансиран начин на хранене.

В началото на всяка категория е дадено предложение за грамажа на порциите, в зависимост от произхода, но те не са формулирани като твърдо правило. Предназначението им е да се даде средство за по- пълно усъвършенстване на начина на хранене, като в основата е заложено това, което се знае за особеностите, свързани с произхода.

! Произход
Въпреки, че хора от различни раси и култури носят в себе си общите черти на една и съща кръвна група, гените им не винаги са настроени на еднаква честота. Например човек с кръвна група А може да бъде АА, което означава, че и двамата родители са с кръвна група А, или А0, което означава, че единият родител е с кръвна група 0.
Като цяло, хората от африкански произход клонят към по- силно изявени 00 гени, хора от кавказки произход клонят към АА гени и хора от азиатски произход – към ББ или АА гени. Това обяснява защо много хора от африкански произход проявяват непоносимост към лактозата, дори ако са с кръвна група Б (за която млечните продукти са полезни).

Фактори, влияещи върху теглото

Наднорменото тегло е проклятие за нашите тела. Съветите и предписанията тук не са предназначени за отслабване, а за оптимална полза. Отслабването е една от естествените последици при възстановяване на общото добро състояние на организма. Тъй като планът според кръвната група е съобразен с клетъчната структура (точно обратното на препоръките с общо приложение – “една мярка за всички”), определени храни ще доведат до увеличаване или загуба на тегло, въпреки че могат да имат различен ефект върху човек с друга кръвна група. Например пациенти, които твърдят, че са намалили теглото си с помощта на високо протеинова диета, обикновено са кръвна група 0 или Б. Обаче, няма да се срещнат много хора с кръвна група А, които се чувстват добре от такава храна.

Много хора в началото подхождат крайно добросъвестно към плана, разработен за тяхната кръвна група. Хранят се с полезни храни и дори не консумират неутрални. Неизбежният резултат е по- скоро нездравословно отслабване.
Добър подход при следване на плана на хранене според кръвната група е: да се елиминират онези храни, които трябва да се отбягват (вредните) и да се намалят или отстранят онези неутрални храни, които предразполагат към увеличаване на теглото. Така начинът на хранене ще бъде балансиран, а методът на отслабване – по- здравословен.

Ролята на хранителните добавки

Планът, разработен за всяка кръвна група, включва препоръки за хранителни добавки като витамини, микроелементи и билки, които ще засилят ефекта от начина на хранене.
Това е област, в която цари голямо объркване и се дават погрешни сведения. Засилената употреба на добавки е твърде разпространена в наши дни. Но както храната, така и добавките не винаги се отразяват на всички по един и същи начин. Чудодейното лекарство, за което хора с кръвна група Б говорят с ентусиазъм, може да няма никакъв ефект или дори да навреди на човек с кръвна група А. Много от витамините и микроелементите действат като силни лекарствени средства върху организма. Например витамините А, D, K и В3 (ниацин) трябва да се прилагат само под лекарско наблюдение, въпреки, че са леснодостъпни.

В растенията се съдържат много естествени вещества, наречени фитохимикали, които са по- ефективни и по- малко вредни от витамините и микроелементите. Фитохимикалите в билките са високо концентрирани биологично активни съставки, които проявяват антиоксидантното си действие в забележително висока степен на предпочитание към определени тъкани, което не е присъщо на витамините. Например растението бял трън (Silybum marianum) и подправката куркума (Curcuma longa) притежават антиоксидантна способност, стотици пъти по- висока от тази на витамин Е и изявяват силно предпочитание към чернодробната тъкан.

Връзката между стрес и физически упражнения

Стресът има огромно значение в съвременното общество. Истина е, че неконтролируемите реакции към стреса са свързани с много болести. Въпреки това, малко хора осъзнават, че не стресът сам по себе си, а нашата реакция към него изтощава имунната система и води към заболявания. Тази реакция е стара колкото света. Причинява се от естествен химичен отговор към усещането за заплаха от опасност.
Революционният аспект в трудовете на Джеймс Д’Адамо е откритието, че различните кръвни групи се нуждаят от различни форми на физическа активност и различни упражнения, за да се справят с реакцията си към стреса.
Планът на всяка кръвна група включва описание на моделите на стрес, характерни за нея, заедно с препоръчителен курс от упражнения, които превръщат стреса в положително проявена сила. Този елемент допълва благоприятния ефект от начина на хранене.

Самоличността

Еволюционните промени са изменили имунната и храносмилателната системи на човешките същества, което предизвикало развитието на кръвните групи. Но системите на умствена и емоционална реакция също са били изменени от еволюционните промени и с това изменение са възникнали много различни психологически модели и образци на поведение. Ще се изненадаме ли ако открием много от примитивните характеристики на прародителите си, скрити в дълбоките пластове на психиката ни?

В Япония ревностно се поддържа идеята, че самоличността се определя от кръвната група. Там се назначават хора на работа, избират се приятели и романтични партньори, проучват се пазари по кръвната група.
Каква е ползата от размисъл върху връзката между кръвната група и самоличността? Въпреки, че японският анализ кетсу-еки-гата е твърде краен, не може да се отрече, че в теориите за връзката между клетките и самоличността се съдържа съществена истина.

Отличителните черти и съветите, които са изготвени от Питър Д’Адамо за всяка “самоличност, изразена чрез кръвната група”, са основани на дългогодишна практика с хиляди пациенти. Може би тези данни ще допълнят знанията за жизнената сила на кръвните групи. При всички случаи тези знания не трябва да се превръщат в източник на ограничения – по- скоро дават широта в отношението към съществуването.

Все още не е разбран напълно неповторимия клетъчен отпечатък на телата ни. И най- задълбочените изследвания не са разкрили истинската му същност.
Мислете така, сякаш всяка ваша мисъл с огромни огнени букви е написана на небето и се вижда от всекиго – то си е така! Джон Кехоу

Потребителски аватар
Калина
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 6481
Регистриран: 07 ное 2008, 13:51
Пол: Жена
Местоположение: София

Re: Система на хранене според кръвната група

Мнение от Калина » 21 юни 2014, 13:25

В първото мнение е добавен файл Списък на полезните и неутрални храни за различните кръвни групи от А до Я
Надявам се да ви е полезен.
Събрах на едно място всички полезни (с две звезди, в зелено) и неутрални (с една звезда, в жълто) храни за всички кръвни групи и ги подредих по азбучен ред.
Мислете така, сякаш всяка ваша мисъл с огромни огнени букви е написана на небето и се вижда от всекиго – то си е така! Джон Кехоу

Отговори

Върни се в “Системи на хранене”