Хранителни режими

Форум за хранителни режими, лечение с природни продукти, умението да дишаме, природосъобразната почивка, масажи и самомасажи, за движението и спорта, билки и полезни растения, плодове, зеленчуци и ядки.

Модератор: Калина

Правила на форума
ПРОЧЕТИ: Правила на форумите

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player
Потребителски аватар
LUXO
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 10613
Регистриран: 08 юни 2006, 16:16
Пол: Мъж
Местоположение: София

Re: Хранителни режими

Мнение от LUXO » 11 дек 2010, 10:39

Салатата наистина се къса, а не се реже. Така остава свежа и хрупкава, а не подобна на супа. Въпрос на вкус. Аз я харесвам и по двата начина, но късането ми е по-лесно.
А консервата от риба тон е едно от нещата, които не ям, заради етични причини. Вече не ми се хапва, като я видя, но пък и тя не може да се похвали с кой знае какъв вкус. Нямах никакви терзания, когато я спрях. :)
Виж, със скаридите имам проблем. Бях си обещал да не ям скариди от Югоизточна Азия, заради фермите, в които ги отглеждат и така се разрушават мангровите гори, но не мога да се спра, като видя скарида на масата. Така че, май не съм добър пазител на крайбрежни обраствания. :wink: :mrgreen:

Потребителски аватар
NO CARRIER
Администратор
Администратор
Мнения: 12254
Регистриран: 15 яну 2009, 11:42
Пол: Мъж
Местоположение: на 100м от лудницата в Пазарджик
Контакти:

Re: Хранителни режими

Мнение от NO CARRIER » 11 дек 2010, 11:26

Може ли да споделиш етичните причини? Надявам се не е канибализъм, както някои хора не ядат овче. :D Шегувам се, дано никой не се засегне. :D Разбира се, не всички консерви с риба тон са хубави. Всъщност, май скоро не съм попадал на хубава. А скаридите са безумно вкусни, но ми се виждат неоправдано скъпи. :(

Потребителски аватар
zlati
Дръвче
Дръвче
Мнения: 334
Регистриран: 20 апр 2010, 12:45
Пол: Жена
Местоположение: Бургас

Re: Хранителни режими

Мнение от zlati » 11 дек 2010, 12:09

NO CARRIER, а как ти се вижда 6 лв за кило черноморски скариди, при това пресни.
Според мен нито цената, нито вкуса, нито отглеждането има нещо общо с Кралскити замразени скариди.

Потребителски аватар
dani1964
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 3737
Регистриран: 07 апр 2009, 09:24
Пол: Жена
Местоположение: София

Re: Хранителни режими

Мнение от dani1964 » 11 дек 2010, 12:29

Салатата, зелените подправки и т.н не се режат, за да не се разрушат витамините при досега с метал. По същата причина може да се използва пластмасово ренде (ако имате нерви :wink: ) вместо метално.
Иначе и нарязаната, и накъсаната салата, ако не са подправени (най-вече със сол заради процеса осмоза) се запазват доста добре в хладилник в затворен съд - т.е остават си хрупкави и с добър външен вид, но едва ли същото се отнася за съдържанието на витамини, които имат неприятния навик бързо да се окисляват.

И все пак мисля, че освен качеството на храната, е важно и настроението, с което я приготвяме... и след това изяждаме :) . Едва ли някой вкиснат и намусен готвач, сърдит на целия свят, би могъл да приготви вкусно (и полезно!) ястие , дори от добри продукти. И обратно - ястие, приготвено с любов за любими хора не може да не е заредено с положитела енергия :nod:.
Последна промяна от dani1964 на 11 дек 2010, 13:04, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
NO CARRIER
Администратор
Администратор
Мнения: 12254
Регистриран: 15 яну 2009, 11:42
Пол: Мъж
Местоположение: на 100м от лудницата в Пазарджик
Контакти:

Re: Хранителни режими

Мнение от NO CARRIER » 11 дек 2010, 12:42

Злати, вие имате късмета да сте на морето, а ние, в дълбоката провинция, нямаме такива дребни удоволствия. :(

Потребителски аватар
LUXO
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 10613
Регистриран: 08 юни 2006, 16:16
Пол: Мъж
Местоположение: София

Re: Хранителни режими

Мнение от LUXO » 11 дек 2010, 13:19

Освен готвача, има значение и този ще консумира храната. Каквото важи за приготвящия, това важи и за ядящия.

А това за метала, оксидирането и витамините не го разбрах. Признавам, не внимавах много, докато учех химия и биохимия.

ЕДИТ: Рибата тон ловува заедно с делфините, затова в мрежите се хващат и двете твари. Рибите ги събират и продават, удавените делфини (нямат достъп до въздух, защото мрежите са подводни) ги изхвърлят.

Потребителски аватар
NO CARRIER
Администратор
Администратор
Мнения: 12254
Регистриран: 15 яну 2009, 11:42
Пол: Мъж
Местоположение: на 100м от лудницата в Пазарджик
Контакти:

Re: Хранителни режими

Мнение от NO CARRIER » 11 дек 2010, 14:01

Ух, гадно е това, наистина. :(

Потребителски аватар
Borjana
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 9417
Регистриран: 17 дек 2006, 01:52
Местоположение: София

Re: Хранителни режими

Мнение от Borjana » 12 дек 2010, 03:12

LUXO написа: ЕДИТ: Рибата тон ловува заедно с делфините, затова в мрежите се хващат и двете твари. Рибите ги събират и продават, удавените делфини (нямат достъп до въздух, защото мрежите са подводни) ги изхвърлят.
Много гадно! Със същия довод Мъни почти успя да ме накара да не ям риба тон. Но почти - не я ям в нейно присъствие. Иначе си позволявам. :oops: Ами обичам я. :oops: Пък се оправдавам, че го правя рядко. :)

Потребителски аватар
simplyred
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 2379
Регистриран: 17 сеп 2010, 20:44
Пол: Жена
Местоположение: София, сред гора от амарилиси :)))
Контакти:

Re: Хранителни режими

Мнение от simplyred » 12 дек 2010, 23:09

За каква българска риба въобще говорите, тя почти не остана, а и с тая мръсотия в Дунава и Черно море изобщо не става за ядене... А в моето детство каква вкусна и прясна риба имаше по Дунава, пръстите да си оближеш. :D За жалост не сме средиземноморска страна, та да ядем хем прясно, хем вкусно, хем по много. :heart
Салатата /марулята/ и аз не я режа по същите причини, само я късам. Така дори ми се струва по-вкусна, иначе прилича на смит боклук. А с подправките някой път го правя, някой път не. :lol: Ако готвиш с желание и любов винаги личи, и манджата се получава, и на другите им е по-вкусно. Положителната енергия и нагласа е важна за всичко, от деца, семейство, манджа, та дори до излекуване. И тогава няма нужда от куршуми. :wink:
Но нищо не казахме за заместването колкото е възможно на бялото брашно с пълнозърнесто, царевично, ръжено, типово, а на бялата захар с кафява. Както и за използването на трици и всякакви семена в хляба и тестените изделия. Аз често си правя, защото по магазините повечето хляб е оцветен и няма никакъв вкус на ръж, а белият е избелен. :mad:

п.п. Новият аватар на LUXO първо ме заблуди, викам си, я, нова мацка се е появила. :lol: :twisted:
Изображение Изображение Изображение Изображение

Потребителски аватар
LUXO
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 10613
Регистриран: 08 юни 2006, 16:16
Пол: Мъж
Местоположение: София

Re: Хранителни режими

Мнение от LUXO » 13 дек 2010, 00:58

Бялото брашно е избелено, а не хлябът. Това може да се стане и само под въздействието на въздуха или поне така твърдят, че правят Софиямел.
А някои кафяви захари са бели, залети със сироп. Повечето кафява захар за кафе е такава. И това не е с цел измама, а технология.

А аватарът ме подготвя за коледно-новогодишната ваканция - мароканска плочка.

Потребителски аватар
simplyred
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 2379
Регистриран: 17 сеп 2010, 20:44
Пол: Жена
Местоположение: София, сред гора от амарилиси :)))
Контакти:

Re: Хранителни режими

Мнение от simplyred » 13 дек 2010, 01:28

Тука донякъде си прав. С брашното и кафявата захар трябва да се внимава какво купуваш. Софиямел по-рядко купувам, предпочитам други мелници. Но, каквото и брашно да купиш уж без подобрители, ако си приготвиш сам нещо вкъщи никога не става толкова бяло. Затова според мен и в самия хляб добавят нещо. А дали е възможно да ни излъжат какво има в брашното, няма да се изненадам.
Колкото до кафявата захар, аз я познавам по вкуса и как се разбива при приготвянето примерно на сладкиш. Тази по-истинската много по-трудно се разтопява.
А кафе или чай, ако въобще ги пиеш подсладени, по-добре с мед. Променя се вкусът, но поне знаеш какво пиеш. Аз ги пия неподсладени, освен капучиното.
Леле, Мароко, после един месец няма да можеш да се измиришеш от местните смръдни. :lol: Но с риск за носа ти, приятно прекарване. :) :thumbup:
Изображение Изображение Изображение Изображение

Потребителски аватар
LUXO
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 10613
Регистриран: 08 юни 2006, 16:16
Пол: Мъж
Местоположение: София

Re: Хранителни режими

Мнение от LUXO » 13 дек 2010, 07:00

Вече е късно за разпознаване, ако я разбиваш захарта. :)

Благодаря за пожеланието - аз заради промяната отивам в Мароко. Да сменя всичко - картина, звук и миризма. Бил съм в Индия, нищо не може да ме уплаши. :)

Потребителски аватар
zlati
Дръвче
Дръвче
Мнения: 334
Регистриран: 20 апр 2010, 12:45
Пол: Жена
Местоположение: Бургас

Re: Хранителни режими

Мнение от zlati » 13 дек 2010, 09:47

А къкъв мед си купувате и как го различавате?

Потребителски аватар
raliar
Бая дръвче
Бая дръвче
Мнения: 560
Регистриран: 07 мар 2010, 13:52
Пол: Жена
Местоположение: Милано

Re: Хранителни режими

Мнение от raliar » 13 дек 2010, 09:47

Истинската кафява стои малко като жива (сипе се по по странен начин), освен това кристалите са по едри и са бистри на цвят. Това което продават по магазините обикновено не е истинска кафява захар. А друг е въпроса какви са точно предимствата на кафявата захар пред бялата.........................(освен карамеления вкус разбира се).

Потребителски аватар
kikabelata
Тормозератор
Тормозератор
Мнения: 21273
Регистриран: 31 май 2006, 16:51
Пол: Жена
Местоположение: летя със метлата, с метлата летя...
Контакти:

Re: Хранителни режими

Мнение от kikabelata » 13 дек 2010, 09:54

аз си купувам от онази кафява дето е доста тъмна и много ситна, стои влажна и сбита. обаче хич не ми е сладка и слагам по много :lol:
Който търси Кика, намира белята :twisted:
подарете бижу от онлайн магазин Нота Бене - http://notabenebijou.com
Щастието е да намериш 2 маслини в мартинито си, когато си гладен.

Отговори

Върни се в “Здравословен живот”