Пчеличката Мая
Пчеличката Мая
Тъй като често в темите за различни цветя се засяга въпроса за опрашването, предлагам тук да споделите разни техники , резултати , с какви цветя , линкове с информация и т.н.
Знам че има отделна тема специално за орхидеите, но много форумци имат опит с хибискуси, фуксии и др.
Аз лично досега не съм пробвала, така че давам думата на пчеличките.
Имам опит с фаленопсиса (то и други орхидеи опраших, но в последствие отхвърлиха семенните кутийки ), циклама, амарилис.
Опрашвам с четчица за рисуване или апликатор за сенки (освен орхидеите). Сега се сетих, че така опрашвах и едни опунции, домати и ягоди (на остъклен балкон нямаше кой друг...).
от малка опрашвам всичко, що е цъфнало, даже букетите във вазите вече въобще не се и усещам като го правя - просто като имам цвят, ей така, профилактично го опрашвам ако знаете що зор видях с орхидеите, добре, че пуснахте оня линк, та да разбера кое какво им е и кое къде трябва да влезе иначе не ползвам такива екстри като четчици и др, карам направо с пръстче , ако не полепва поленът - откъсвам малко от тичинките и направо ги набутвам на близалцето...(леле, колко мръснишко прозвуча ) а ако има възможност, направо прегръщам два цвята
Леле, Кика, не те ли е срам бе!!!! (Уф, радвам се, че не съм сама... )
цикламите - еднакви бели, но две съседни грудки... Пак в бяло цъфтят.
И аз опрашвам по вазите Фаничка да каже каква красота съм докарала до семена ....
Последна промяна от Мъни на 31 авг 2006, 09:16, променено общо 1 път.