окастряне
окастряне
здравейте:)
мъчи ме един въпрос от отдавна-мога ли есенно време преди да си внеса цветята да ги поокастря малко
днес се загледах в циганчето,което толкова много се е разрастнало,а всяка година като го внеса вътре го нападат акари въпреки профилактиките,препаратите и тнт.Та се замислих дали не мога да го "поскъся"малко
помня,че преди бяхме разисквали това за мушкатите,но май не стигнахме до консенсус
специално за циганьока, не виждам проблем .. Аз дори след всяко прецъфтяване махам връхчетата, за да не става много голям ....
А за мушкатата съм пропуснала спора, но баба ми всяка есен ги изрязва почти до основа преди да ги сложи да зимуват ... но все пак тя ги държи на тъмно в зимника на село .... Ако зимуват на стълбища или в светло помещение, не виждам смисъл да се режат, освен за стимулиране на разклоняването ....
Аз ги оставям на стълбището, неокастрени, в зависимост от температурата продължават да цъфтят, и ги размножавам напролет.
При есенното размножаване трябва да им се намери топло местенце за през зимата, а такъв компромис мога да направя само с новоизпросено цвете .
Искаш да кажеш, че си си взела резници наесен и си ги засадила в почва? А после на този остъклен балкон на топло или студено. Не умряха ли?
Мене ми се щеше това да го направя, защото като ги засадя напролет и то доде порастат и лятото минало.