Бели петна по листата на хибискуса

Всичко за амарилисите, хипеаструмите, кливиите и останалите видове от сем. Амарилисови (Amaryllidaceae)
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Бели петна по листата на хибискуса Моля за помощ! От около седмица листата на хибискуса започнаха да побеляват на точици: На какво се дължи това? Болест или неправилно отглеждане? Трябва да кажа, че растението го подрязах доста преди месец, понеже през зимата листата окапаха и повечето клонки се оголиха... а и така бях решил, понеже растението стана доста голямо (хората със слаби сърца да не гледат последната снимка ): ПРЕДИ (снимката е от лятото на 2007): И СЕГА: И друго, нормално ли е новите листенца от филизите за са така бледозелени? Или да подхраня с желязо (от около близо месец започнах да подхранвам растенията си с течен тор)? Ще се радвам да прочета вашите коментари и съвети!
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Re: Бели петна по листата на хибискуса Тези петна ми приличат на показаните от Флорист в темите му за болести по растенията (воден стрес?! ). Нямам време да ги преровя сега, разгледай ги. Появяват ли се и по други листа? Желязо ми се струва добра идея.
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Re: Бели петна по листата на хибискуса За петната по листата не мога да кажа нищо, но за цвета на новите листенца съм категорична, че е абсолютно нормално да изникват бледозелени. Колкото по-стари стават, толкова повече се насища зеления цвят. Няма лошо да му слагаш от време на време желязо, но със сигурност не страда от хлороза.
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Re: Бели петна по листата на хибискуса И при мен листата на хибискуса изглеждат по същия начин и нямам никаква идея от какво е. Слагал съм хелатно желязо и зелен кристалон, но листата стават все по-зле и зле. Направо не зная какво да го правя това цвете. От както съм го купил преди две години все някакви проблеми има.
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Re: Бели петна по листата на хибискуса @Чернокоса, наистина приличат на показаните снимки на растенията с воден стрес, иначе само старите листа са с този проблем, при младите категорично го няма. Засега ще огранича поливането, ще видя дали ще помогне. А за подхранването с желязо, ще послушам Titi, младите листенца нямат тъмнозелено оцветени жилки, явно не е хлороза... Но по спомен миналото лято излизаха като че ли по-тъмни... но може и да бъркам!... Абе дано да бъркам!
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Re: Бели петна по листата на хибискуса dichobg написа: @Чернокоса, наистина приличат на показаните снимки на растенията с воден стрес, иначе само старите листа са с този проблем, при младите категорично го няма. Засега ще огранича поливането, ще видя дали ще помогне. А за подхранването с желязо, ще послушам Titi, младите листенца нямат тъмнозелено оцветени жилки, явно не е хлороза... Но по спомен миналото лято излизаха като че ли по-тъмни... но може и да бъркам!... Абе дано да бъркам! Петната по старите листа няма да изчезнат, разбира се, но важното е да не се разпространяват, което при теб е наред. Пак по спомени - при такъв стрес освен да намалиш поливките, май е добре да ползваш престояла (не студена) вода и да не поливаш когато на корените им е студено (сутрин, късно вечер). За цвета - листенцата на моите хибискуси (3) са тъмнозелени още отначало, но може да има разлики при различните сортове . А може просто да им е по-тъмно, то с тия дъждове и облаци напоследък и аз ще избелея...
Post Reply

Return to “Амарилисови”