Хибискус - това хлороза ли е?

Всичко за амарилисите, хипеаструмите, кливиите и останалите видове от сем. Амарилисови (Amaryllidaceae)
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Хибискус - това хлороза ли е? Това е единият ми червен хибискус. Пресадих го и го подрязах в началото на месеца. Това са все нови листа и не забелязвам да потъмняват, като порастват и не са така млади. Та въпроса ми е нормално ли е? Хлороза ли е? Или нещо съвсем друго? А това? И тук жълтеенето се появи след пресаждане, но тук жълтеят старите листа.
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Да, хлороза е. И моят страдаше от това. Два пъти добавяне на хелатно желязо и си реших проблема. Сега се развива идеално. Ето тукпрочети - надълго разчепкахме темата, има и снимков материал.
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

bimbargo написа: Да, хлороза е. И моят страдаше от това. Два пъти добавяне на хелатно желязо и си реших проблема. Сега се развива идеално. Ето тукпрочети - надълго разчепкахме темата, има и снимков материал. Чела съм я. Цялата. Във Варна обаче, където и да попитах нямат хелатно желязо. Аз слагам зелен камък и един листен подобрител на Лактофол - специално уж за хлороза. Сега друг е въпроса, че до сега един път съм третирала със зеления камък и един път с подобрителя. Да се надяваме, че повторенията ще помогнат.
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Е, и време си му трябва да се съвземе.
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

А дали става да се сложи от обикновеното желязо за пиене на ампули от аптеката?
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

vanila_varna написа: А дали става да се сложи от обикновеното желязо за пиене на ампули от аптеката? Четох форума на Дир.бг, там Стефан беше посъветвал някой с хлороза на хибискуса да забие в почвата няколко ръждиви пирона. Не знам до колко е ефикасно, но не ти пречи да пробваш. Ако не помогне, поне няма да навреди.
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Ако ще е за ръжда, не е ли по-добре да е мокра домакинска тел от ситната - тя ръждясва за няколко часа
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Re: Хибискус - това хлороза ли е? kathryn написа: Това е единият ми червен хибискус. Пресадих го и го подрязах в началото на месеца. Това са все нови листа и не забелязвам да потъмняват, като порастват и не са така млади. Та въпроса ми е нормално ли е? Хлороза ли е? Или нещо съвсем друго? Нека да започнем с това,на какво се дължи зеленият цвят на листата?Отговор:дължи се на продукт,наречен хлорофил,а той се натрупва в листата при процеса фотосинтеза.За нея пък е необходима слънчевата светлина,и погълнат от растенията въглероден диоксид,за да се синтезира хлорофил.Та да си дойдем на думата - зелени са листата на растенията,нормално огрявани от слънцето -т.е.имат достатъчно светлина за фотосинтезата си,другият фактор са нормалните температурни условия за протичане на този процес,и въглеродният диоксид от въздуха.Така че ако не са на достатъчно светло място и с хубави корени, и сто пирона да сложите в саксията, и да ги къпете с железен сулфат или с хелатно желязо,няма да има синтез на хлорофил....и няма да има сочнозелени листа....Затова,ако сте сигурни,че всичко с вашата почва,осветеност и поливане е наред,почакайте известно време дали ще се оправи растението.....и не бързайте с желязосъдържащите препарати.Ами в природата кой дава на цветята желязо....а са си зелениии - няма съмнение,нали.Ползването на тези препарати е нож с две остриета -имам предвид железен сулфат,хлорид.Защото растението усвоява железните йони,но в почвения субстрат остават неусвоените сулфатни или хлоридни аниони,а те предизвикват киселата реакция на вашата почва в саксията.А тази кисела реакция пък вгорчава живота на вашето цвете в много случаи...и то не се развива добре.Ето какво имах предвид за употребата на такива продукти.Хелатното желязо е добро,защото не води до кисела реакция на почвата след употребата му.А най добър е железният нитрат -защото се усвоява направо всичко от растението -и железните йони,и азотът от нитратната група.Но не съм чувал да се продава.Ако имате химици познати,питайте ги,как да си го набавите.Не всеки може да борави с азотна киселина, а е и опасно в къщи...
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Някои от изводите на клапан са достоверни, но не и в частта си за хлорофила и даването на желязо. С помощта на хлорофила се извършва фотосинтезата. Продукт на фотосинтезата за захари, които при дишането се разграждат. Хлорофил не се синтезира на тъмно (говорим за много тъмно, например стъблото е под камък), защото няма смисъл от него - фотосинтеза не може да се извършва без светлина. В природата желязото идва с водата или с нарастването на корените на нови места. В саксията корените няма къде да нарастват и затова ние трябва да дадем всички необходими елементи.
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Вижте и това : http://forum.bimbargo.com/viewtopic.php ... c44b79c50b
Post Reply

Return to “Амарилисови”