Хибискус - проблем?

Всичко за амарилисите, хипеаструмите, кливиите и останалите видове от сем. Амарилисови (Amaryllidaceae)
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Хибискус - проблем? Както е видно, листата жълтеят. Ето и малко сведения и предположения: Не торя. Имам го от повече от година, не спира да цъфти, а е торен един път, с много разредена универсална тор за цъфтящи на Покон (щот само това имам), май миналата зима. Имаше белокрилки - 1-2, но мисля че ги ликвидирах. Поне не виждам нито имаго, нито яйца. Имаше и по червения, но и там ги утепах, като избърсах листата със спирт. Подозирам засушаване - минах на зимен лежим на поливане, но пък и пускаме парно през деня, не е силно, но все пак. Възможно ли е саксията да е вече малка? Корени не се подават отдолу. Вашите мнения за пожълтяването? http://www.snimka.bg/profile.php?edit_p ... id=1513450 http://www.snimka.bg/profile.php?edit_p ... id=1513519
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Аз мисля,че пожълтяването на листата си е съвсем нормално за сезона,на много от хибискусите доста от листата пожълтяват и опадват през зимата.Ако не е пресаждан тази година,е възможно и саксията да му е малка,разрови почвата с нож ,ако корените са изпълнили саксията ще усетиш.Може и а не го пресаждаш в по-голяма саксия,а да извадиш от старата,да изрежеш 1/3 от корените и пак да го върнеш обратно.В този случай ще трябва да окастриш на 1/3 и клоните.Тези операции,естествено,като прецъфти или рано на пролет.
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Според мен листата показват остра нужда от торене. Както разбирам, не е пресаждан скоро, тоест всички полезни вещества от почвата са извлечени и цветето изпитва глад. Не забравяй, че почвата не служи само за да държи едно цвете изправено, тя е основен източник на хранителни вещества и влага, които са му жизнено необходими. Мисля, че правиш няколко грешки наведнъж: 1, Не си проверила имал ли е нужда от пресаждане, възможно е корените да са изпълнили цялата саксия. Можеш да го направиш и поправиш веднага, щом е вътре на топло, няма значение сезона за пресаждане или поне няма чак толкова голямо значение. 2. Не ториш - основна грешка. Купи си тор за цъфтящи, лично аз използвам кристалон с бяла капачка. Докато цъфти го тори всяка седмица по веднъж, след като прецъфти може и на две седмици веднъж. Ако го пресадиш в нова почва, не трябва да го ториш първите две-три седмици, защото почвата си е достатъчно хранителна. До колкото виждам по листата ти, струва ми се че страда от хлороза /недостиг на желязо/. Тук вече нека се включат специалистите, да кажат дали заедно с тора трябва да вкарваш и допълнително желязо. 3, Не му сменяй режима на поливане, даже напротив - сухия въздух от парното изсушава по-бързо почвата на растенията. Поливай си го както до сега - аз моите ги поливам всеки път като видя, че почвата е суха, без значение това през колко дена е. Добре се чувства и когато пръскаш листата с вода - колкото по-често, толкова по-добре. 4, За сега това са най-важните и спешни мерки, които трябва да взмеш. Друго много важно за хибискуса е, че задължително трябва да се реже пролет или есен, аз моя големия го изрязвам всяка пролет много яко и така той почва да цъфти в края на есента и не спира до следващата пролет.
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Благодаря. Най-голямото ми подозрение е именно недостиг на нещо. От пролетта, когато смених част от пръстта с нова, размесена с тор от ЧКЧ, не съм подхранвала. То това ми е на мен подхранването на всички растения у дома. За рязане да не говорим. Не е спирал да цъфти, затова ми беше жал да режа - тамън прецъфти, и се появяват нови пъпчици. Сега го наторих малко, ще помисля и за пресаждане. Надявам се да не му стане нещо от това, че торът беше с изтекъл срок на годност 1 месец
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

А как е със светлината- огрява ли го поне малко слънцето през деня? Ако и сега ти формира цветове и не спира,този процес иска много хра- нителни вещества и като не му ги дадеш/т.е. ако не ториш/,той израз- ходва резерви-а част от тях са и в листата му.Моето хиби си го под- хранвам и през зимата-1-2 пъти месечно -повече тор,ако има повече пъпки... с червения кристалон във водата за поливане.Ако пък много ти е бедна почвата/такава май ми се видя/ изгреби внимателно отгоре един 3-4 см слой и сложи нова пръст- аз винаги добавям напролет добре угнил оборски /от овце/ тор.
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

klapan написа: А как е със светлината- огрява ли го поне малко слънцето през деня? Откъм светлина е ОК. Просто ще си пренебрегна принципа да не подхранвам и ще го наторя малко или ще го пресадя направо. Милия цъфти та се къса. Все пак заслужава малко усилие от моя страна...
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

И моят, дето цъфтя като скъсан три сезона, сега е останал почти без листа. Не съм спирала да торя, не му е тясно, мисля, че просто има нужда от почивка. Продължава да си прави пъпки, от което съдя, че ще възстанови листната маса. Дано не греша.
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Хъм, мислиш ли, че като прави пъпки ще възстанови и листната си маса? Миналата година пропищях фпланет с жълтеещите листа на хибискуса ми. Горката Блу скай, затрупах я с въпроси. Следвайки съветите й, пролетта хубаво го подрязах въпреки пъпките. Пресадих. Почина си до юни месец, удвои листната си маса и като почна да цъфти... и в момента не спира. Тъй че споделям съвета на Тити - режи го поне веднъж годишно. Като резултат ще расте и цъфти доста повече. В потвърждение на рязането - като разхождам кучето зяпам по балконите на хората, щото ми става скучно... Има една жена в съседния блок с много красив кичест бананов цвят хибискус на прозореца. Все цъфти и тя не го реже вероятно по тази причина. Ама иначе цветето е с едни голи пръчки с листа чак към върха и с пъпки. Все се чудя дали да не й кажа да не го мъчи и да го окастри хубаво
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

galcho написа: Хъм, мислиш ли, че като прави пъпки ще възстанови и листната си маса? Миналата година пропищях фпланет с жълтеещите листа на хибискуса ми. Горката Блу скай, затрупах я с въпроси. Следвайки съветите й, пролетта хубаво го подрязах въпреки пъпките. Пресадих. Почина си до юни месец, удвои листната си маса и като почна да цъфти... и в момента не спира. Тъй че споделям съвета на Тити - режи го поне веднъж годишно. Като резултат ще расте и цъфти доста повече. В потвърждение на рязането - като разхождам кучето зяпам по балконите на хората, щото ми става скучно... Има една жена в съседния блок с много красив кичест бананов цвят хибискус на прозореца. Все цъфти и тя не го реже вероятно по тази причина. Ама иначе цветето е с едни голи пръчки с листа чак към върха и с пъпки. Все се чудя дали да не й кажа да не го мъчи и да го окастри хубаво Всички съвети са ми полезни, и благодарности за тях. На Тити пространният отговор е много ценен по принцип като указание за гледане на хибискуси.
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Хибискусът ми е от реколтата на Тити. Проблемът е, че макар да прави много пъпки, само най-първата се отвори. Оттам нататък, като направи пъпка, тя расте около 2-3 седмици, след което пада. Какво да го правя - съответно какво не правя както трябва, моля?
Post Reply

Return to “Амарилисови”