Изложба на геснериеви в Букурещ - юни 2011г.

Подфорум за любителите на глоксинии и сентполии
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Изложба на геснериеви в Букурещ - юни 2011г. От 3 до 5 юни 2011 г. в Националния геоложкия музей в Букурущ се проведе „Втората национална изложба на сентполии и други геснериеви в Румъния”. Изложбата се организира от „Клуб на сентполиите в Румъния”. Зад това име стоят няколко изключителни момичета, обединени от общата си страст към геснериевите. Румънският клуб на сентполиите е създаден през 2007 г., когато е и официалната му регистрация в AVSA (Американско общество на любителите на сентполии). Клубът има собствен сайт и форум, с администратори Михаела и Диана – главните „виновници” за разпространението и популяризирането на тези растения в Румъния. От създаването на клуба до първата изложба, през есента на 2010 г., изминават почти три години. Време, през което обществото на любители на геснериеви в Румъния прави и невъзможното, за да се сдобие със стотици красиви хибриди, така мечтани от снимките в чуждите форуми и сайтове. Пазарува се предимно от eBay, Ралф Робинсън, Пол Сорано, САЩ и от Русия, откъдето новите сортове навлизат в Румъния през Молдова. За начина, по който трябва да се отглеждат растенията на помощ идва информацията от руски, естонски, украински и американски форуми и сайтове за геснериеви. Именно потребителите на тези форуми, със съвети в реално време, успяват стъпка по стъпка да помогнат на румънските колекционери да подготвят растенията за първата си изложба така, че розетките им да са красиво подредени и с много цвят. Помощ за провеждането на изложбата Михаела и Диана получават и в лицето на директора на Геоложкия музей, който им предоставя безплатно зала с едно единствено условие - да успеят да намерят и покажат връзката между сентполиите и геологията. Условието въобще не затруднява румънките. Първата им изложба се казва „Мястото, където сентполиите се срещат с къмъните”, а на нея посетителите, между прелестно нацъфтелите розетки, могат да разгледат и красиво подредени купички, пълни с вермикулит, перлит, пясък, дребни камъчета и керамзит. Първата изложба на сентполии в Румъния е отразена в електронните медии в страната им и разбира се на страниците на печатното издание на AVSA. Въпреки добрите отзиви за първата си изложба, румънските колекционери много скоро разбират, че представянето само на един род растения на изложбата – сентполиите – не е достатъчно. За да се усети наживо магията на растенията от семейство геснериеви, трябва да се покажат повече негови представители. Така се стига до идеята за втората национална изложба, на която колекционерите от Румънския клуб на сентполиите успяха да убедят посетителите, че в богатия свят на геснериевите съществуват и други, не по-малко красиви от „царицата сентполия” растения. Част от атмосферата на „Втората национална изложба на сентполии и други геснериеви в Румъния” можете да усетите тук: http://tzanka.snimka.bg/flowers/izlojba ... 011.598244 Подробно за участниците, растенията, номинациите и наградите във втората изложба ще разкажа по-късно.
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Re: Изложба на геснериеви в Букурещ - юни 2011г. tzani, напълни ми душата с толкова красота.
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Re: Изложба на геснериеви в Букурещ - юни 2011г. Еее, не! Толкова време устоявах на тези сентполии, но взимам да поддавам - знаех си, че не трябва да ги разглеждам
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Re: Изложба на геснериеви в Букурещ - юни 2011г. Цани благородно ти завиждам, че си видяла всичко това на живо.
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Re: Изложба на геснериеви в Букурещ - юни 2011г. дарето74 написа: tzani, напълни ми душата с толкова красота.
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Re: Изложба на геснериеви в Букурещ - юни 2011г. Красотища!Наистина съм без думи!Видях неща,които определено ще сънувам
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Re: Изложба на геснериеви в Букурещ - юни 2011г. На изложбата бяха показани общо 500 растения от 5 колекции. Освен сентполии (стандартни, полуминиатюрни, миниатюрни и трейлъри), румънският клуб представи еписции, стрептокарпуси, синингии, миниатюрни и микроминиатюрни синингии, глоксинии и колерии. Особено впечатляващи бяха миниатюрните и полуминиатюрни сентполии, в по-голямата си част селекция на R.Robinson, а химерата Yukako предизвика истински фурор. За първи път румънските колекционери организираха конкурс за най-красиво растение стрептокарпус, минисинингия и еписция, както и за сентполия в категориите: стандартни, стандартни пъстролистни, мини, полумини и трейлъри. В състава на журито имаше представители на Геоложкия музей, както и колекционери от България и от Молдова. Ето снимки на някои от растенията победители:
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Re: Изложба на геснериеви в Букурещ - юни 2011г. Стрептокарпуса ме грабна.
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Re: Изложба на геснериеви в Букурещ - юни 2011г. Да, действително стрептокарпусът е много красив. Казва се Eve и специално за него нямах никакви колебания.
admin
Site Admin
Posts: 42
Joined: Thu Oct 21, 2021 7:52 pm

Re: Изложба на геснериеви в Букурещ - юни 2011г. Майчице!!! Без дъх останах!!! Благодаря ти че ни ги показа Цани!!!
Post Reply

Return to “Геснериеви”