Кулинария

На който му се говори каквото и да е различно от цветя - това е мястото
Правила на форума
ПРОЧЕТИ: Правила на форумите

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player
Потребителски аватар
troll
Бая дръвче
Бая дръвче
Мнения: 933
Регистриран на: 03 юли 2016, 01:31
Пол: Мъж
Местоположение: Montreal 5b

Re: Кулинария

Мнениеот troll » 12 авг 2017, 23:52

Направих нещо, дето много прилича на Кордон бльо.
Изображение
:mrgreen:

Потребителски аватар
troll
Бая дръвче
Бая дръвче
Мнения: 933
Регистриран на: 03 юли 2016, 01:31
Пол: Мъж
Местоположение: Montreal 5b

Re: Кулинария

Мнениеот troll » 30 авг 2017, 02:30

Начи ся съм се отворил на пици.
Тази е хавайска. С шунка и ананас.
Изображение
:mrgreen:

Потребителски аватар
troll
Бая дръвче
Бая дръвче
Мнения: 933
Регистриран на: 03 юли 2016, 01:31
Пол: Мъж
Местоположение: Montreal 5b

Re: Кулинария

Мнениеот troll » 31 авг 2017, 02:04

Пица с пиле, бекон и ананас!
Загорена по поръчка!
Изображение
Е ся.... малко съм прекалил с плънката и пилето е нарезано на едро ...
Щото е топло, та ги правих в малката фурничка .... а тя слабосилна. Като туриш на 230°С и тя едвам го докарва на 190-200°С.
Обмислям да си направя фурна на дърва отвън !
Пица се пече на 350-400° С за 2-4 мин.
То аз туй го докарвам на ББК-то.
Тестото е от брашно, вода и сол.
А ми се струва тъпо да пусна голямата фурна, а климатика да студи. То пусках котлон да задуша пилето с бекона и лука. А после и да ги оставя на мазно.
Ами истината е, че имах две консерви с ананас и вчера употребих една.
:mrgreen:

Потребителски аватар
kikabelata
Тормозератор
Тормозератор
Мнения: 20991
Регистриран на: 31 май 2006, 16:51
Пол: Жена
Местоположение: летя със метлата, с метлата летя...
Контакти:

Re: Кулинария

Мнениеот kikabelata » 31 авг 2017, 07:57

Я разкажи ти за тестото, мани плънката.
Който търси Кика, намира белята :twisted:
подарете бижу от онлайн магазин Нота Бене - http://notabenebijou.com
Щастието е да намериш 2 маслини в мартинито си, когато си гладен.

Потребителски аватар
troll
Бая дръвче
Бая дръвче
Мнения: 933
Регистриран на: 03 юли 2016, 01:31
Пол: Мъж
Местоположение: Montreal 5b

Re: Кулинария

Мнениеот troll » 01 сеп 2017, 00:18

Вино и хляб!
Кръвта и плътта!
Аз почнах от виното и стигнах до хляба.
Определено може да се заключи, че тез две дейности са предхождали писаната реч.
Има картинки и на двете неща.
Така че ако дарвин и милър са прави, че "онтогенезата е кратко и бързо повторение на филогенезата" тряба в първи клас да учим децата как се прави хляб и вино, а после азбуката.
Та първо някой разсеян е оставил брашно омесено с вода за седмица, две и е констатирал, че полученото е повече и по-вкусно. ( диви дрожди няма само във гроздето/виното)
А кога селския хлебар си е направил стартер и го е държал на хладно в зимника историята мълчи. Но тъй е станало.
А после е почнала луда гонка, кой ще направи издръжлива за дълго мая и ще снабдява армията, която няма хладилници ( едно време де).
В таз гигантска битка се откроява един англичанин, който преди ~150години патентова "Самовтастващо брашно"(self rising flour) на 1 кг брашно слага 1.5 чл сода и .5 чл сол.
Битката се печели от Fleishmann's, която прави множество сухи маи, които се съхраняват година, поне на стайна температура и става несменяем доставчик на УС арми.
Всичко туй за да кажа, че маята не расте по храстите в гората та да си набереш за без пари.
Например Лигата за защита на чистотата на Неаполотанската пица е от 150 световно известни ресторанта, който са на по 100-150 години.
Та исторически погледнато пица с мая са яли само много богатите.
Имаше и някакъв праисторически стих за жена дето меша стрити трици с вода. Бърка и прави топчета с пръсти и ги лепи по стената на глинен съд, а после слага зеленчук и готви.Гилгамеш май беше.
Хората, които са опитвали да втасат тесто без мая не са много, но който е успял казва, че вкусът е съвсем друг и приказен. Аз след седмица съм в отпуска и ще опитам.
Кво направих за сега?
Умешах брашно с вода и сол и тъй си направих тънък блат за пица. Хрупка и е много вкусен.
Ясно трябва да заявя, че се лигавя на тема пица.
Пицата по средата трябва да е 12-13 мм , а аз слагам манджата върху блата.
Изобщо кво е пица е отдавна известно, а аз си готвя, така.
:mrgreen:

Потребителски аватар
kikabelata
Тормозератор
Тормозератор
Мнения: 20991
Регистриран на: 31 май 2006, 16:51
Пол: Жена
Местоположение: летя със метлата, с метлата летя...
Контакти:

Re: Кулинария

Мнениеот kikabelata » 01 сеп 2017, 06:31

И след цялата тирада аз пак не видях рецепта за тестото (като за презокеанци - стъпка едно - сипваш еди-колко си брашно, стъпка две...).
Който търси Кика, намира белята :twisted:
подарете бижу от онлайн магазин Нота Бене - http://notabenebijou.com
Щастието е да намериш 2 маслини в мартинито си, когато си гладен.

Потребителски аватар
troll
Бая дръвче
Бая дръвче
Мнения: 933
Регистриран на: 03 юли 2016, 01:31
Пол: Мъж
Местоположение: Montreal 5b

Re: Кулинария

Мнениеот troll » 01 сеп 2017, 11:47

3 чаши брашно (500 грама)
1 чл сол ( почнах да слагам хималайска)
Това се разбърква и му се добавят 300 мл вода.( някой път слагам газирана)
И се меси десетина минути.
После го оставям покрито за 15-30 мин.
Деля на две или три според големината на пиците.
Пак го премесвам и го лепя върху хартия за печене и го натискам с влажна от вода ръка докато стане около 5-7 мм. дебело. Крайщата не ги завивам, щото не готвя в спецялна тава.
Мажа с домати и хайде във 230° за 10-15 мин. Вадя преди да стане готово.
После намалявам до 180-190° и слагам или кашкавала или плънката. А след 5-10 минути добавям другото и украсявам с резани лук, шарени чушки, черита и маслинки и краставички.
Плънката трябва да е готова за консумация.
Да ти е сладко!
:mrgreen:

Потребителски аватар
troll
Бая дръвче
Бая дръвче
Мнения: 933
Регистриран на: 03 юли 2016, 01:31
Пол: Мъж
Местоположение: Montreal 5b

Re: Кулинария

Мнениеот troll » 01 сеп 2017, 23:04

Даммммн...
Голяма част от човечеството и в момента си готви без мая и сол.
Цяла азия и африка правят плоски, пити хлябове.
То те си нямат и фурни де.
Брашна и вода.
https://youtu.be/6_cnGT0T7uU
Ма понеже нямат голямо присъствие ув фейсо и всички си мислят, че хляб е туй:
Изображение
А това е фамилен хляб за 3-4 души.
Впрочем за заместител на маята се ползва и бирената пяна. А и доскоро най- големите производители на мая бяха бирените пивоварни.
:mrgreen:

Потребителски аватар
kikabelata
Тормозератор
Тормозератор
Мнения: 20991
Регистриран на: 31 май 2006, 16:51
Пол: Жена
Местоположение: летя със метлата, с метлата летя...
Контакти:

Re: Кулинария

Мнениеот kikabelata » 02 сеп 2017, 12:00

Ей такава рецепта ми трябваше, мерси! Преди години един пицар ми даде подабна, без мая. Аз обичам тънки пици, ама ме мързи де замесвам. Пусках я тук във форума, ама нямаше успех, някой се престраши да пробва и не остана доволен. Исках да се уверя, че грешката не е била в мен и наистина има такова тесто без мая. Дояде ми се пица пък сега!
Който търси Кика, намира белята :twisted:
подарете бижу от онлайн магазин Нота Бене - http://notabenebijou.com
Щастието е да намериш 2 маслини в мартинито си, когато си гладен.

Потребителски аватар
troll
Бая дръвче
Бая дръвче
Мнения: 933
Регистриран на: 03 юли 2016, 01:31
Пол: Мъж
Местоположение: Montreal 5b

Re: Кулинария

Мнениеот troll » 02 сеп 2017, 18:38

А аз пробвах
2 чаши брашно
2/3 чаша вода
Месене 10 минути.
Тестото стана тежко и твърдо та му капнах още малко вода.
Деля на 16 и размесвам малки питки ( с 15 см диаметър и 2-3 мм дебели)
А после с една капка мазнина в чугунено тиганче на индукцията, че е бърза.
Изображение
Получи се нещо мекицоподобно и вкусно.
Изображение
Обаче почна много да пуши та останалите чест ще изпека на камък за пица на ббк, част оставям за седмица на стайна та да видя мога ли да ги втасам.
:think
Изображение

Камъка на ББК на 300°С
Изображение
След 3-4 минути проба
Изображение
Вкусът е съвсем друг. Наду се пълен с въздух. Отгоре е хрупкава тънка коричка, а отдолу по-има хляб.(предния е на обратно) :mrgreen:

А ето тестото на Кика
kikabelata написа:ето я рецептата, която имам от пицаря - 1 кг брашно, 20 гр сол, 15 мл захар, 50 гр олио, 100мл мляко (това, ако искате да е малко по-леко), вода. всичкото се меси както си му е редът, стига за 2-3 пици, спокойно може остатъкът да се сложи в камерата до другия път. както казах, само веднъж го правих, но защото ме мързи, иначе все се каня пак да направя. а рецептата я взех, след като опитах неговата пица. :D :thumbup:


Направих половината. Стана едно тесто за чудо и приказ и ся си го печа на хляб. :D
Изображение
Предизвикателство беше печенето.
Пекох го час и 20 мин на 230°С.
Но го изпекох. Не се подвеждайте по външния вид. Хляба е добре изпечен с приказна кора о вкусен, но трудно се реже.
Изображение

Изображение
Малко вероятно е да го направя такъв отново, но плосък или блат за пици определено ще го правя.

Началото на тролския квас е турено
Изображение
:mrgreen:

Потребителски аватар
kikabelata
Тормозератор
Тормозератор
Мнения: 20991
Регистриран на: 31 май 2006, 16:51
Пол: Жена
Местоположение: летя със метлата, с метлата летя...
Контакти:

Re: Кулинария

Мнениеот kikabelata » 03 сеп 2017, 16:29

хех, изненада ме с това тесто да правиш хляб. наистина видът му е на недопечен, ама щом казваш, че е вкусен, тва е най-важното.
Който търси Кика, намира белята :twisted:
подарете бижу от онлайн магазин Нота Бене - http://notabenebijou.com
Щастието е да намериш 2 маслини в мартинито си, когато си гладен.

Потребителски аватар
troll
Бая дръвче
Бая дръвче
Мнения: 933
Регистриран на: 03 юли 2016, 01:31
Пол: Мъж
Местоположение: Montreal 5b

Re: Кулинария

Мнениеот troll » 03 сеп 2017, 18:00

Важно е да се отбележи, че туй, определено не е хляба, с който сме свикнали. Ма за гладни става.
Исках да видя колко трябва да е дебел блата за пица.
Тествам едни блатове.

Изображение


Изображение


Изображение

Това са квадратни готови блатове 18см. Х 18 см. И 100гр всеки. Досега замразявах тесто във фризера, но като го изкарам грябва да размръзне, а после да втаса.
Тези блатове са 75% опечени. Фърляш всичко отгоре и за 10-12 мин на 200° С. Общо за 15 имаш пица. Щом замразените пици могат да се фърлят от фризера директно във фурната що да не си изпеча на 75% блатове и да ги ползвам от фризера. А тез дето ги виждаш даже не са замразени, а траят месец на стайна.

А си опекох селски хляб
Изображение


Тестото без мая от по-горе вече е на 48 часа.
Изображение
:mrgreen:

Потребителски аватар
Пери
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5621
Регистриран на: 23 юни 2009, 18:31
Пол: Жена

Re: Кулинария

Мнениеот Пери » 05 сеп 2017, 11:08

В кулинарията семена от каква Нигела се използват?
Имам в градината цветето, но не знам дали няма друг вид Нигела - култивирана, например само за семена :think

Потребителски аватар
Tweety
Дръвче
Дръвче
Мнения: 415
Регистриран на: 04 мар 2013, 21:13

Re: Кулинария

Мнениеот Tweety » 05 сеп 2017, 11:36

От Nigella Sativa.
Ако имаш само два лева, с единия купи хляб за тялото си, а с другия - цвете за душата си...

Потребителски аватар
Alpina
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 5454
Регистриран на: 17 фев 2007, 10:33

Re: Кулинария

Мнениеот Alpina » 05 сеп 2017, 11:39

Пери, за храна се отглежда Nigella sativa, а като декоративна - Nigella damascena.

Само да допълня, че и двете са ядливи, но от медицинска гледна точка Нигела сатива е по-ценна. Според този сайт:
http://pfaf.org/User/Plant.aspx?LatinNa ... +damascena
http://pfaf.org/User/Plant.aspx?LatinNa ... lla+sativa


Върни се на “Бърборилник”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 8 госта