Кулинария

На който му се говори каквото и да е различно от цветя - това е мястото
Правила на форума
ПРОЧЕТИ: Правила на форумите

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player
Satori
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 4741
Регистриран на: 01 юни 2006, 09:58
Местоположение: София

Re: кулинария

Мнениеот Satori » 11 фев 2008, 19:43

Paju4eto написа:А какви са тези жълтици? :think :wink:


А, Паюче, то оглупяването ходи по хората. :mrgreen:

Потребителски аватар
WinnieThePooh
Дръвче
Дръвче
Мнения: 452
Регистриран на: 28 апр 2007, 21:26
Пол: Жена
Местоположение: Благоевград; Видин
Контакти:

Re: кулинария

Мнениеот WinnieThePooh » 11 фев 2008, 19:46

Satori написа:Класическият безотказен пандишпан:

Х лъщици брашно
Х лъжици захар
Х броя яйца

Брашното се пресява. Жълтиците се отделят. Разбъркват се добре със захарта. Белтъците - на сняг. Брашното се прибавя през сито бавно към жълтиците със захарта. После се прибавят белтъците на сняг. Бавно и внимателно. В тази последователност. Всичко се бърка леко и с чувство.

Пече се на умерена фурна, внимава се да не изгори - става много бързо. Вади се и се внимава да не се сложи рязко на много по-студено.
:thumbup:
Ползвам я винаги и съм много доволна (когато бързам не деля яйцата).
Става страхотен с череши или вишни, понеже сиропа на компота е червен.
Тавичката намазвам с масло или маргарин и редя плодовете.
Понякога украсявам със сметана.
Милото обожава сиропирани сладкиши и този го правя много често :wink:

Потребителски аватар
спатифилия нецъф
Бая дръвче
Бая дръвче
Мнения: 502
Регистриран на: 08 окт 2007, 22:57
Пол: Жена
Местоположение: Видин

Re: кулинария

Мнениеот спатифилия нецъф » 11 фев 2008, 21:09

Току-що направих един "сиромашки" сладкиш ,който вече почти не остана.
1 кофичка кис.мляко
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
1 пак.бакпулвер
брашно за по-гъсто кексово тесто
2 кутии локум
Разбърквате млякото, захарта, олиото и брашното с бакпулвера.Тестото трябва да е по-гъсто.Изсипвате в тавичка и отгоре нареждате нарязания локум/аз режа парченцата на две/.Пече се на 200-250 градуса.
Стана много бързо, много вкусно , а и много икономично. :mrgreen:
Пробвайте и да ви е сладко!

Потребителски аватар
kathryn
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 3991
Регистриран на: 09 мар 2007, 21:46
Пол: Жена
Местоположение: Страната на чудесата

Re: кулинария

Мнениеот kathryn » 12 фев 2008, 15:14

Благодаря за помощта! Довечера ще правя сладкиш!
Спатифилия, а ти си направо енциклопедия за такива неща.

Satori
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 4741
Регистриран на: 01 юни 2006, 09:58
Местоположение: София

Re: кулинария

Мнениеот Satori » 12 фев 2008, 15:24

Катрин - само за протокола - за пандишпаните с плодове: плодовете се запичат предварително в тавичка с малко мазнина и захар по желание. Като станат, се излива пандишпана и като се изпече и изстине съсвсем, се обръща. Правила съм със замразени или с пресни плодове, да не са много водни само. Къпини, ябълки, кайсии, сливи - става приказка. С плодове от компот нямам опит и не зная как се прави.

Потребителски аватар
Калина-малина
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 2235
Регистриран на: 21 мар 2007, 18:06
Пол: Жена
Местоположение: гр. Пловдив

Re: кулинария

Мнениеот Калина-малина » 12 фев 2008, 15:28

Като сте заговорили за локум, хайде и аз да ви кажа една баничка локум, става бързо и е адски вкусна.
Един пакет от бойкотираните кори Белла / заместват се с други подобни, има ги на пазара / , локум от този с розичката - 3-4 кутии, орехи, колкото повече, толкова по-добре и масло. За сиропа ви е необходими 1 чаена чаша и 1 чаена чаша вода.
Всяко парче локум се разрезва на 4 парченца. Взимат се по 2 кори, от късата им страна се нареждат локумчетата, загъва се кората един път, поръсва се с начукани орехи до края и се завива. Нарежда се в тавичка. Така се процедира с останалите кори. Нарезва се на парчета, по нарезите се залива с разтопеното масло и се пече, колкото да по изсъхне и порозовее. Още топла я заливам с вече студения сироп, задушава се и после се яде.
Да ви е сладко! :nod:
"Във луничките на Пипи се оглеждам,
с Макс и Мориц палаво лудувам.
На самотната планета с принца малък
розата отглеждам......"

Потребителски аватар
Sashkin
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 1912
Регистриран на: 07 юли 2007, 19:34

Re: кулинария

Мнениеот Sashkin » 12 фев 2008, 15:30

Катрин,това за което споменаваш че сладкиша станал зелен.Всъщност,за да сме по-точни рецептата е за Плодова пита залята с компот от сини сливи и се намира на 11 стр.
Аз случайно си търсех някаква рецепта и попаднах на нея,та затова се намесвам.
Цветята-моята страст!!!

Потребителски аватар
kathryn
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 3991
Регистриран на: 09 мар 2007, 21:46
Пол: Жена
Местоположение: Страната на чудесата

Re: кулинария

Мнениеот kathryn » 12 фев 2008, 15:57

Sashkin написа:Катрин,това за което споменаваш че сладкиша станал зелен.Всъщност,за да сме по-точни рецептата е за Плодова пита залята с компот от сини сливи и се намира на 11 стр.
Аз случайно си търсех някаква рецепта и попаднах на нея,та затова се намесвам.

Да, намерих го. :nod: Тя пак Сатори е дала рецептата.
Да ви кажа, замислям се дали да не си спретна една готварска книга с рецепти на цветарките. Можем после дори да я издадем, ако искате. Кой ли не написа готварска книга, защо не и ние. :D

Калина-малина, като сложиш локума, кората се сгъва на две и после орехите се оказват около локума ли? И сиропа е 1:1 вода и захар или? Че нещо не чатнах, а ми се иска да пробвам тая баница.

Satori
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 4741
Регистриран на: 01 юни 2006, 09:58
Местоположение: София

Re: кулинария

Мнениеот Satori » 12 фев 2008, 16:03

kathryn написа:
Sashkin написа:Катрин,това за което споменаваш че сладкиша станал зелен.Всъщност,за да сме по-точни рецептата е за Плодова пита залята с компот от сини сливи и се намира на 11 стр.
Аз случайно си търсех някаква рецепта и попаднах на нея,та затова се намесвам.

Да, намерих го. :nod: Тя пак Сатори е дала рецептата.
Да ви кажа, замислям се дали да не си спретна една готварска книга с рецепти на цветарките. Можем после дори да я издадем, ако искате. Кой ли не написа готварска книга, защо не и ние. :D

Калина-малина, като сложиш локума, кората се сгъва на две и после орехите се оказват около локума ли? И сиропа е 1:1 вода и захар или? Че нещо не чатнах, а ми се иска да пробвам тая баница.


А тя Сатори ще да е, щото само това може да прави от сладкишите, като най-лесно :mrgreen: И кекса на баба си. За други засукани сладки работи хич не я търси. Накарай мързеливия на работа, да те научи на акъл.

Потребителски аватар
Калина-малина
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 2235
Регистриран на: 21 мар 2007, 18:06
Пол: Жена
Местоположение: гр. Пловдив

Re: кулинария

Мнениеот Калина-малина » 12 фев 2008, 16:19

kathryn написа:
Калина-малина, като сложиш локума, кората се сгъва на две и после орехите се оказват около локума ли? И сиропа е 1:1 вода и захар или? Че нещо не чатнах, а ми се иска да пробвам тая баница.

Катрин, взимат се по 2 кори, от късата им страна се нареждат локумчетата и после лекичко завиваш, локумчетата да са завитички добре и до края ръсиш с орехи и завиваш на руло. И сиропа е точно 1:1. Сега чат ли си? :wink:
"Във луничките на Пипи се оглеждам,
с Макс и Мориц палаво лудувам.
На самотната планета с принца малък
розата отглеждам......"

Ангела
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 1643
Регистриран на: 24 апр 2007, 20:10
Пол: Жена
Местоположение: София, Лозен
Контакти:

Re: кулинария

Мнениеот Ангела » 12 фев 2008, 21:31

Искам хубаво тесто за пица.Като се разточи да не бухва при печене,да остане доста тънко,за да наблегна на много плънка.Та ако може и въпросното тесто да става в печка за готвене,защото барбекюто с пещ още даже не е замислено :D
Strawberries cherries and an angel's kiss in spring
My summer wine is really made from all these things

Satori
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 4741
Регистриран на: 01 юни 2006, 09:58
Местоположение: София

Re: кулинария

Мнениеот Satori » 12 фев 2008, 22:03

Angela написа:Искам хубаво тесто за пица.Като се разточи да не бухва при печене,да остане доста тънко,за да наблегна на много плънка.Та ако може и въпросното тесто да става в печка за готвене,защото барбекюто с пещ още даже не е замислено :D



Я врътни страничка-две назад - Gonel беше дала съвсем скоро. А по-преди май Таня беше пускала нещо.

Потребителски аватар
rosti
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 1712
Регистриран на: 31 яну 2007, 20:06
Пол: Жена
Местоположение: Добрич

Re: кулинария

Мнениеот rosti » 13 фев 2008, 15:40

Аз днес реших пак да пробвам да спретна козунак,нали празници идват,та като за втори път/след първи неуспешен/ мисля,че се получи:
http://images23.snimka.bg/005154242.jpg
Е ,има още неща за доизкусуряване,но за мен е напредък. :D
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=102315&view=1&photo=1
Изображение
"Не ме успокоявай... Аз си знам.
Животът е и срещи, и раздели.
Почти така е и със любовта.
Нагазиш ли във нея - трябва смелост."Caribiana

Потребителски аватар
WinnieThePooh
Дръвче
Дръвче
Мнения: 452
Регистриран на: 28 апр 2007, 21:26
Пол: Жена
Местоположение: Благоевград; Видин
Контакти:

Re: кулинария

Мнениеот WinnieThePooh » 13 фев 2008, 17:06

Изображение
Браво! Изглежда много добре.
Скоро ще трябва и аз да се пробвам :(

Потребителски аватар
Тисту
Фиданка
Фиданка
Мнения: 128
Регистриран на: 25 ное 2007, 13:14
Пол: Жена
Местоположение: Самоков

Re: кулинария

Мнениеот Тисту » 13 фев 2008, 17:49

rosti, страхотно изглежда! :flower А по коя рецепта го направи? И това с усукването... я кажи нещо повече за изкушените без опит като мен :) .
"-Според вас кое е най-важното нещо в един град?-попита господин Трунадис.
-Ботаническата градина! - отвърна Тисту." ("Тисту-момчето със зелените пръстчета" Морис Дрюон)


Върни се на “Бърборилник”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Pyracantha и 0 госта