SOS за юка !!!!

При проблеми и въпроси, свързани с цветята

Модератор: Експерти

www.sterado.biz/
Правила на форума
ПРОЧЕТИ: Правила на форумите
По възможност в този форум пускайте снимки и правете максимално подробно описание на проблемите за да могат останалите потребители да ви помогнат адекватно!

SOS за юка !!!!

Мнениеот spring5 » 06 Фев 2010, 10:12

Здравейте, имам прекрасна юка от доста години- висока е около 170 и е много кичеста.Всъщност беше ,защото онзи ден я намерих в окаяно състояние-тя вече втора год.зимува в неотопляема къща около 3-4 град.в големия студ.Сега зелените й стебла,пълни с листа, бяха паднали надолу и омекнали.Тя има две разклонения върху кафявия си ствол. Преместих я в моята стая и я полях малко.Не знам на какво се дължи това- на измръзване, на малка саксия,защото за големината си юката май не е в достатъчно дълбока саксия.Чудя се дали не съм я поляла и после веднага да е станало студено-това не помня...Абе направо съм болна заради това прекрасно цвете.Кажете ми, моля ви, как да го спася-да го режа ли, как, докъде и дали това ще му помогне ? Иначе гледам ,че листата й са свежи и тези на върховете на стъблата продължават да са щръкнали и остри,но кой знае ... Въобще ще съм благодарна на всеки полезен съвет.Благодаря ви.
Аватар
spring5
Семенце
Семенце

www.menumag.bg

Re: SOS за юка !!!!

Мнениеот evkall » 06 Фев 2010, 10:24

Аз не съм от най-големите специалисти в този форум, но ако искаш съвет ще трябва да качиш снимка. :nod:
Аватар
evkall
Бонсай
Бонсай

Години: 39

Мнениеот spring5 » 06 Фев 2010, 10:48

Благодаря ти, ще кача малко по-късно, макар че според мен няма да те ориентира това много. Юката си изглежда прекрасно в момента , защото съм й завързала и вдигнала стеблата с канап за една тръба. Щом я отвържа и стеблата падат надолу като умрели и са меки , и накъдето ги завъртиш, натам падат. Абе Ужас!!!
Имаш прекрасна градинка! Завиждам ти:))))) А аз с една юка не мога да се оправя...
Аватар
spring5
Семенце
Семенце

Мнениеот betigm » 06 Фев 2010, 10:58

Тъкмо щях да пиша и видях бързия отговор.
.Сега зелените й стебла,пълни с листа, бяха паднали надолу и омекнали.
Много противоречия.
Иначе гледам ,че листата й са свежи и тези на върховете на стъблата продължават да са щръкнали и остри,но кой знае

Просто е премръзнала при тези условия ( неотопляема къща около 3-4 град.в големия студ.)
защото съм й завързала и вдигнала стеблата с канап за една тръба. Щом я отвържа и стеблата падат надолу като умрели и са меки , и накъдето ги завъртиш, натам падат

На пипане (почти силно) от върха на стъблото на долу до почвата - до къде е меко ?
Защо плачат жените

BGtop--http://bgtop.net/in.php/1159013983...ГЛАСУВАХТЕ ЛИ??------И нека бъдем по добри!!
Аватар
betigm
Дръвче
Дръвче

Години: 45

Мнениеот spring5 » 06 Фев 2010, 11:36

Вярно е,че инфото ми е пълно с противоречия,но и аз като лаик съм пълна с такива.Значи първо да ти кажа,че от кафявия ствол,който знам,че не нараства, излизат две вече доста дълги и високи разклонения,по които е имало листа,те са окапали и тези раклонения самите са започнали да приличат малко на ствол и да добиват по-дървовиден вид,като изключим следите от някогашните листа.От върха на всяко такова разклонение започва зелено стебло с много листа,които наистина все още изглеждат чудесно! Сега като пипам според твоите указания, виждам,че почти цялото зелено стебло ,по което растат листата е омекнало,а най-много естествено към върха. Мъжът ми крещи да не пипам и режа,но моята женска интуиция ми подсказва,че бедното растение няма май да се оправи и само да си вържи листата.Та това е.Какво мислиш? Благодаря за бързия отговор.В тоя сайт наистина хората обичат цветята и са много добронамерени!
Аватар
spring5
Семенце
Семенце

Мнениеот dimitar » 06 Фев 2010, 11:41

Кажи на каква температура я отглеждаш? Зимата трябва да е на 15 градуса минимум :nod:
Форум за Насекомоядни растения .

http://www.DIONAEA-BG.com
Аватар
dimitar
Бонсай
Бонсай

Години: 33

Мнениеот spring5 » 06 Фев 2010, 11:59

Боже мой !!! Че тя до преди два дни беше на 3-4 градуса в една студена и празна къща.И миналата година така,но тази година нещо го уморих горкото цвете! Ще умра от мъка. Сега съм я сложила в стаята си на 18 градуса,но това май е след дъжд качулка.
Аватар
spring5
Семенце
Семенце

Мнениеот dimitar » 06 Фев 2010, 12:04

spring5 написа:Боже мой !!! Че тя до преди два дни беше на 3-4 градуса в една студена и празна къща.И миналата година така,но тази година нещо го уморих горкото цвете! Ще умра от мъка. Сега съм я сложила в стаята си на 18 градуса,но това май е след дъжд качулка.

Мда..ами какво се чудиш тогава? Комбинацията от ниски температури и поливане е направо убийствена :twisted: Съмнявам се да се възтанови. Не, че те плаша, но спокойно можеш да поогледаш в магазините за ново растение :wink:

Аватар
dimitar
Бонсай
Бонсай

Мнениеот spring5 » 06 Фев 2010, 12:11

Оф, направо ме застреля в сърцето. Все пак дали да не се опитам да режадо здраво и твърдо,пък да става каквото ще?
Аватар
spring5
Семенце
Семенце

Мнениеот dimitar » 06 Фев 2010, 12:15

Не бързай! И аз ще поторя, качи снимка :nod: Сниките понякога говорят много повече :wink:

Аватар
dimitar
Бонсай
Бонсай

Мнениеот betigm » 06 Фев 2010, 14:53

spring5 написа:.....От върха на всяко такова разклонение започва зелено стебло с много листа,които наистина все още изглеждат чудесно! Сега като пипам според твоите указания, виждам,че почти цялото зелено стебло ,по което растат листата е омекнало,а най-много естествено към върха...........Та това е.Какво мислиш? Благодаря за бързия отговор.В тоя сайт наистина хората обичат цветята и са много добронамерени!

:think
Самите листа до стъблото какви са (клюмнали или от тях има наперени на горе), като чета те изглеждат чудесно.Но стъблото е меко и огъващо, и остава на където го преместиш.Така ли..? И има ли промяна в цвета на растението някъде :eek: виж огледай спокойно! Например като попарено сякъш с гореща вода.
Въпреки , че ме съмнява да се е запазило. :cross Изчакай 6-7 дни и пак наблюдавай. Може да се наложи да го резнете, тъкмо идва пролет а за това няма да се притеснявате , не е болка за умиралка- здрави да сме !
Ще режеш ако се налага двете разклонения които (приличат малко на ствол и добиват по-дървовиден вид) но остави от тях ако можеш 20 сантиметра.От тях може да излезе от всяко по 4 дори :think Поне аз така мисля...

П.П.
Боже мой !!! Че тя до преди два дни беше на 3-4 градуса в една студена и празна къща.
А ти отиде и беше на топло нали?
Защо плачат жените

BGtop--http://bgtop.net/in.php/1159013983...ГЛАСУВАХТЕ ЛИ??------И нека бъдем по добри!!
Аватар
betigm
Дръвче
Дръвче

Мнениеот spring5 » 06 Фев 2010, 18:32

Да,като те четох,вече разбрах,че няма да се размине без хирургическа интервенция. Ще режа цялата зелена част,както ми подсказваш,та чак до дървовидните израстъци. Но това ще направя след седмица изчакване,за да съм сигурна,че операцията се налага.Наистина има някаква едва забележима промяна в листата-зеленото им стои някак странно,май като болно. Мога да кача снимка чак утре,ама то май няма вече смисъл.Всичко е ясно.Язък за красивото и огромно цвете,но аз съм си виновна.Вярно,излъгах се,че ще издържи както миналата година, а и е толкова голяма и така ужасно боде,че страх да те хване къде да я сложиш.Дано, както казваш, да покарат по 4 и повече израстъци.Благодаря ти.
Аватар
spring5
Семенце
Семенце

Мнениеот dimitar » 06 Фев 2010, 18:39

spring5 написа: Мога да кача снимка чак утре,ама то май няма вече смисъл..

Има смисъл и това се опитваме да ти кажем. :wink:

Аватар
dimitar
Бонсай
Бонсай

Мнениеот betigm » 06 Фев 2010, 23:01

Естествено да има смисъл от снимки да качиш......Но имам чувството, че ти постъпиш много прибързано върху решението на проблема.Чети на зад има толкова проблеми на съфорумки , които малко или много някои са имали подобен проблем.От това само полза ще имаш за каквото и да прочетеш. Но може би нямаш свободно време! Може някой друг да даде друга идея.....Сега трябва да не го преполееш, а ако се наложи рязане се маже отрязаното с разтопен топъл не горещ восък от горе(запечатва се). Може би си чела но аз да си кажа :)
Защо плачат жените

Аватар
betigm
Дръвче
Дръвче

Мнениеот spring5 » 07 Фев 2010, 23:20

Много благодаря за съветите. Тези дни съм на работа без почивка,та го забравих горкото цвете. Май betigm ще излезе прав-листата започнаха да падат надолу. Ще гледам да снимам и да преровя темите преди,защото съм нова и малко така тръгвам отзад напред.
Аватар
spring5
Семенце
Семенце

Следваща

Назад към СПЕШНИ ПРОБЛЕМИ С ЦВЕТЯ!