Люти чушлета - как и откъде

Всичко за отглеждането и проблемите на подправките и билките
Правила на форума
ПРОЧЕТИ: Правила на форумите

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player
vesko1234
Покълнало семенце
Покълнало семенце
Мнения: 31
Регистриран на: 31 яну 2014, 18:12

Re: Люти чушлета - как и откъде

Мнениеот vesko1234 » 14 мар 2017, 11:37

hinotori2772 написа:
Tarfa написа:Поръчах от Premier Seeds Direct, мерси за полезния съвет hinotri2772. Не съм сял досега семена/явно си личи по нещо/ ще потърся да прочета нещо за начинаещи.

Ами не е кой знае колко сложно, и има различни варианти за които предполагам ще прочетеш... вече ти трябва да прецениш кой ти пасва най-много... но най-важните моменти са че:

1) преди засяване семената се накисват за няколко часа (5-6 поне) в топла вода (35-40 градуса, примерно)... аз лично ги кисна 24 часа в не топлова топъл слаб чай от лайка (втора цедка) :D Може да се обработят и с фунгицид, за по-сигурно, но като цяло не е чак толкова важно.

2) Трябва да се ползва качествен стерилен субстрат за покълването... някои ползват дори изцяло неорганичен субстрат за целта (перлит, минерална вата и др.) но за хора без опит качествен торфен субстрат е най-подходящ мисля. Семената се сеят се плитко - 0.5 до 1.0 см - аз ги сея дори още по-плитко, че нямам търпение да видя резултат, но не е препоръчително да се следва моя пример май :) След засяването е добре да се пръсне малко фунгицид, особено ако качството на сусбтрата не е 100% проверено.

3) Температурата трявба да е над 20 градуса, а най-добре над 25 градуса (за някои по-специфични видове/сортове и над 30 градуса) т.е. слагаш засятите семена някъде на по-топло място (аз някои семена специално ги топля допълнително, но повечето нямат нужда)

4) Субстратът трябва да се подържа постоянно и равномерно влажен, което се постига лесно като се покрие с нещо - има специални мини оранжерии за целта (в LIDL примерно имаше комплект за производство на разсад за 6-7 лева май - не помня точно, в Баумакс/Хоуммакс също има един друг не лош комплект пак около тази цена), но напрактика може да се ползва всякакъв прозрачен капак или дори просто прозрачно фолио.

Тези неща ти гарантират максимална кълняемост. Обикновено ако е достатъчно топло семената никнат за 1-2 седмици, но може да отнеме и повече, ако са по-стари/некачетвени... от Premier Seeds Direct повечето семена които съм ползвал са с почти 100% кълняемост (е, да кажем над 90%) с изключение на едни семена от Bhut Jolokia Red - но на тах им личеше че нещо не са наред по начало, пък и се води по-труден за покълване сорт... все пак и от тях поникнаха повече от достатъчно за моите нужди. Така че, освен ако не искаш да раздаваш/продаваш разсад, не засявай всички семена а прецени колко растения ще ти трябват и засей малко повече (примерно с 20-30%) от това


Само да допълня оптималната температура за покълване е 25-30 градуса, като над 30 почва забавяне на покълването за някой сортове. Моите ги засадих във формичка за разсад, увита с фолио и върху едно като електрическо килимче да ги топли. Може и над хладилника или върху бойлера.
И торфения субстрат ако вече е бил ползван (развили са се гъбички), може да се мине през микровълновата за да се убият при 70-80 градуса.

Tarfa
Семенце
Семенце
Мнения: 4
Регистриран на: 11 мар 2017, 12:24

Re: Люти чушлета - как и откъде

Мнениеот Tarfa » 14 мар 2017, 11:58

Благодаря ти за отделеното време и съветите hinotori. Ще спазя предписаната методика. Ако възникнат въпроси ще си позволя да питам.

Потребителски аватар
troll
Бая дръвче
Бая дръвче
Мнения: 699
Регистриран на: 03 юли 2016, 01:31
Пол: Мъж
Местоположение: Montreal 5b

Re: Люти чушлета - как и откъде

Мнениеот troll » 14 мар 2017, 22:13

hinotori2772 написа:Е, пробвай да хапнеш узряла :) На мен ми пратиха покрай едни други неща които поръчах и семена Habanero Caribbean Red като подарък... мислех да не ги сея, че нямам възможност да се занимавам с толкова растения... ама сега като гледам кави са симпатични тези червеничките може би все пак ще засея 2-3 семенца така за проба... уж били компактни растения.

Това е точната дума: симпатични!
А първо ще пробвам оранжева, а после ще видим.
:mrgreen:
:mrgreen:

TiratroN1
Семенце
Семенце
Мнения: 16
Регистриран на: 30 юли 2011, 01:46

Re: Люти чушлета - как и откъде

Мнениеот TiratroN1 » 19 мар 2017, 15:47

Малко позакъснял коментар от мен.
Преди известно време имах честта да опитам от тия яко лютите чушлета.Няколко вида. И тоя мерак си задоволих :)
Ето какви са моите впечатления.
Не останах очарован от аромата на чушките. Миришат на плодове. Тук вече навика си казва думата. Свикнал съм на какво миришат лютите чушки в България и това ми идва малко странно.По същата причина не обичам и джинджифил - люти ,пък мирише на лимон ... странна работа.

Относно лютивината:
Започнах с жълтите. На една вечеря изядох една чушка. Нищо особено. Верно люти повече ама някак си ...хилаво. Удря бързо и бързо отминава. Българските чушки удрят ,но и държат дълго. Може десет минути да ми парят устните. Докато това нещо наистина люти но само за секунди. Сила има, но няма мощност.
Само че след два часа стомаха ми натежа и ме обхвана сънливост. Поспах си добре.
На другия ден също една жълта за вечеря. Сутринта бях в странно весело настроение. Това нещо действа ли като опиат?

После преминах на по-лютите.
Те наистина ме шашнаха . Как може едно малко парченце да сложа в салатата и само след едно разбъркване тя да люти цялата ?!?!?! Това с обикновени чушки не може да се получи.

Обаче тази силна лютивина има един недостатък . Сложих в супа. Тогава лютивината започнах да я усещам като горещина. Сърбам супата - а тя все едно е вряла. Не люти ,ами гори. Ама аз ако искам вряла супа щях да я сърбам вряла :) Тъй че... малко няма смисъл.
И май че не можах да стигна до състоянието да тече носа и очите :) Защото тия чушки не удрят в устата, ами в стомаха.
Абе различно нещо е.

Така или иначе тия неща се ядат със здраво ядене, а моите вечни диети и без хляб не го позволяват.

Потребителски аватар
hinotori2772
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 3385
Регистриран на: 09 май 2012, 18:29
Пол: Мъж
Местоположение: Варна

Re: Люти чушлета - как и откъде

Мнениеот hinotori2772 » 20 мар 2017, 19:13

TiratroN1 написа:Обаче тази силна лютивина има един недостатък . Сложих в супа. Тогава лютивината започнах да я усещам като горещина. Сърбам супата - а тя все едно е вряла. Не люти ,ами гори. Ама аз ако искам вряла супа щях да я сърбам вряла :) Тъй че... малко няма смисъл.


Просто си сложил/а прекалено много... та затова този ефект :D :D :D
Лютивината и горещината се усещат с едни и същи рецептори.... затова лютото все едно пари... ама наужким, защото всъщност нищо не гори и няма физически увредени тъкани - просто се лъжат рецепторите (които нормално се активират от температура някъде над 42 градуса, мисля)... мозъка обаче също се лъже и отделя ендорфини (естествени опиати) които да намалят болката... и цялото преживяване е със щастлив край... та така :)
Свръх лютите чушки по принцип не стават за директна консумация в големи количества - сурови/на салата/пълнени/ и т.н.... но се ползват за сосове, прахове и др. и в това отношение имат голям КПД :)

P.S. я светни какви са тези вълшебни жълти чушки за които говориш? :) Може да са расли на едно и също поле с медицински мак, кафе и индийски коноп :D :D :D Сериозно питам, всъщност... :)

Междудругото, един от шефовете ни, който работи в американския офис на нашата фирма в Бойзи, Айдахо, прати от там едно пакетче фъстъци "овкусени" с Carolina Reaper (в САЩ явно са популярни подобни неща) :) щото ни знае че отглеждаме от най-лютите чушки в офиса във Варна... и фъстъците като чушката първоначално са много вкусни, но след 20 до 30 секунди най-много идва големия удар :) Е един-два фъстъка се понасят... но повече изискват охлаждане след това :)
Моите орхидеи... или по-тoчно малка част от тях ... но това е наистина много стара галерия :D

Потребителски аватар
Alien
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 1716
Регистриран на: 16 юли 2011, 21:16
Пол: Мъж
Местоположение: София

Re: Люти чушлета - как и откъде

Мнениеот Alien » 21 мар 2017, 11:58

hinotori2772 написа:фъстъци "овкусени" с Carolina Reaper

Това е страхотна идея! Изображение Благодаря!


Върни се на “Подправки и билки”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост