Люти чушлета - как и откъде

Всичко за отглеждането и проблемите на подправките и билките
Правила на форума
ПРОЧЕТИ: Правила на форумите

Get Adobe Flash player

Get Adobe Flash player
vesko1234
Покълнало семенце
Покълнало семенце
Мнения: 33
Регистриран на: 31 яну 2014, 18:12

Re: Люти чушлета - как и откъде

Мнениеот vesko1234 » 14 мар 2017, 11:37

hinotori2772 написа:
Tarfa написа:Поръчах от Premier Seeds Direct, мерси за полезния съвет hinotri2772. Не съм сял досега семена/явно си личи по нещо/ ще потърся да прочета нещо за начинаещи.

Ами не е кой знае колко сложно, и има различни варианти за които предполагам ще прочетеш... вече ти трябва да прецениш кой ти пасва най-много... но най-важните моменти са че:

1) преди засяване семената се накисват за няколко часа (5-6 поне) в топла вода (35-40 градуса, примерно)... аз лично ги кисна 24 часа в не топлова топъл слаб чай от лайка (втора цедка) :D Може да се обработят и с фунгицид, за по-сигурно, но като цяло не е чак толкова важно.

2) Трябва да се ползва качествен стерилен субстрат за покълването... някои ползват дори изцяло неорганичен субстрат за целта (перлит, минерална вата и др.) но за хора без опит качествен торфен субстрат е най-подходящ мисля. Семената се сеят се плитко - 0.5 до 1.0 см - аз ги сея дори още по-плитко, че нямам търпение да видя резултат, но не е препоръчително да се следва моя пример май :) След засяването е добре да се пръсне малко фунгицид, особено ако качството на сусбтрата не е 100% проверено.

3) Температурата трявба да е над 20 градуса, а най-добре над 25 градуса (за някои по-специфични видове/сортове и над 30 градуса) т.е. слагаш засятите семена някъде на по-топло място (аз някои семена специално ги топля допълнително, но повечето нямат нужда)

4) Субстратът трябва да се подържа постоянно и равномерно влажен, което се постига лесно като се покрие с нещо - има специални мини оранжерии за целта (в LIDL примерно имаше комплект за производство на разсад за 6-7 лева май - не помня точно, в Баумакс/Хоуммакс също има един друг не лош комплект пак около тази цена), но напрактика може да се ползва всякакъв прозрачен капак или дори просто прозрачно фолио.

Тези неща ти гарантират максимална кълняемост. Обикновено ако е достатъчно топло семената никнат за 1-2 седмици, но може да отнеме и повече, ако са по-стари/некачетвени... от Premier Seeds Direct повечето семена които съм ползвал са с почти 100% кълняемост (е, да кажем над 90%) с изключение на едни семена от Bhut Jolokia Red - но на тах им личеше че нещо не са наред по начало, пък и се води по-труден за покълване сорт... все пак и от тях поникнаха повече от достатъчно за моите нужди. Така че, освен ако не искаш да раздаваш/продаваш разсад, не засявай всички семена а прецени колко растения ще ти трябват и засей малко повече (примерно с 20-30%) от това


Само да допълня оптималната температура за покълване е 25-30 градуса, като над 30 почва забавяне на покълването за някой сортове. Моите ги засадих във формичка за разсад, увита с фолио и върху едно като електрическо килимче да ги топли. Може и над хладилника или върху бойлера.
И торфения субстрат ако вече е бил ползван (развили са се гъбички), може да се мине през микровълновата за да се убият при 70-80 градуса.

Tarfa
Семенце
Семенце
Мнения: 9
Регистриран на: 11 мар 2017, 12:24

Re: Люти чушлета - как и откъде

Мнениеот Tarfa » 14 мар 2017, 11:58

Благодаря ти за отделеното време и съветите hinotori. Ще спазя предписаната методика. Ако възникнат въпроси ще си позволя да питам.

Потребителски аватар
troll
Бая дръвче
Бая дръвче
Мнения: 791
Регистриран на: 03 юли 2016, 01:31
Пол: Мъж
Местоположение: Montreal 5b

Re: Люти чушлета - как и откъде

Мнениеот troll » 14 мар 2017, 22:13

hinotori2772 написа:Е, пробвай да хапнеш узряла :) На мен ми пратиха покрай едни други неща които поръчах и семена Habanero Caribbean Red като подарък... мислех да не ги сея, че нямам възможност да се занимавам с толкова растения... ама сега като гледам кави са симпатични тези червеничките може би все пак ще засея 2-3 семенца така за проба... уж били компактни растения.

Това е точната дума: симпатични!
А първо ще пробвам оранжева, а после ще видим.
:mrgreen:
:mrgreen:

TiratroN1
Семенце
Семенце
Мнения: 16
Регистриран на: 30 юли 2011, 01:46

Re: Люти чушлета - как и откъде

Мнениеот TiratroN1 » 19 мар 2017, 15:47

Малко позакъснял коментар от мен.
Преди известно време имах честта да опитам от тия яко лютите чушлета.Няколко вида. И тоя мерак си задоволих :)
Ето какви са моите впечатления.
Не останах очарован от аромата на чушките. Миришат на плодове. Тук вече навика си казва думата. Свикнал съм на какво миришат лютите чушки в България и това ми идва малко странно.По същата причина не обичам и джинджифил - люти ,пък мирише на лимон ... странна работа.

Относно лютивината:
Започнах с жълтите. На една вечеря изядох една чушка. Нищо особено. Верно люти повече ама някак си ...хилаво. Удря бързо и бързо отминава. Българските чушки удрят ,но и държат дълго. Може десет минути да ми парят устните. Докато това нещо наистина люти но само за секунди. Сила има, но няма мощност.
Само че след два часа стомаха ми натежа и ме обхвана сънливост. Поспах си добре.
На другия ден също една жълта за вечеря. Сутринта бях в странно весело настроение. Това нещо действа ли като опиат?

После преминах на по-лютите.
Те наистина ме шашнаха . Как може едно малко парченце да сложа в салатата и само след едно разбъркване тя да люти цялата ?!?!?! Това с обикновени чушки не може да се получи.

Обаче тази силна лютивина има един недостатък . Сложих в супа. Тогава лютивината започнах да я усещам като горещина. Сърбам супата - а тя все едно е вряла. Не люти ,ами гори. Ама аз ако искам вряла супа щях да я сърбам вряла :) Тъй че... малко няма смисъл.
И май че не можах да стигна до състоянието да тече носа и очите :) Защото тия чушки не удрят в устата, ами в стомаха.
Абе различно нещо е.

Така или иначе тия неща се ядат със здраво ядене, а моите вечни диети и без хляб не го позволяват.

Потребителски аватар
hinotori2772
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 3448
Регистриран на: 09 май 2012, 18:29
Пол: Мъж
Местоположение: Варна

Re: Люти чушлета - как и откъде

Мнениеот hinotori2772 » 20 мар 2017, 19:13

TiratroN1 написа:Обаче тази силна лютивина има един недостатък . Сложих в супа. Тогава лютивината започнах да я усещам като горещина. Сърбам супата - а тя все едно е вряла. Не люти ,ами гори. Ама аз ако искам вряла супа щях да я сърбам вряла :) Тъй че... малко няма смисъл.


Просто си сложил/а прекалено много... та затова този ефект :D :D :D
Лютивината и горещината се усещат с едни и същи рецептори.... затова лютото все едно пари... ама наужким, защото всъщност нищо не гори и няма физически увредени тъкани - просто се лъжат рецепторите (които нормално се активират от температура някъде над 42 градуса, мисля)... мозъка обаче също се лъже и отделя ендорфини (естествени опиати) които да намалят болката... и цялото преживяване е със щастлив край... та така :)
Свръх лютите чушки по принцип не стават за директна консумация в големи количества - сурови/на салата/пълнени/ и т.н.... но се ползват за сосове, прахове и др. и в това отношение имат голям КПД :)

P.S. я светни какви са тези вълшебни жълти чушки за които говориш? :) Може да са расли на едно и също поле с медицински мак, кафе и индийски коноп :D :D :D Сериозно питам, всъщност... :)

Междудругото, един от шефовете ни, който работи в американския офис на нашата фирма в Бойзи, Айдахо, прати от там едно пакетче фъстъци "овкусени" с Carolina Reaper (в САЩ явно са популярни подобни неща) :) щото ни знае че отглеждаме от най-лютите чушки в офиса във Варна... и фъстъците като чушката първоначално са много вкусни, но след 20 до 30 секунди най-много идва големия удар :) Е един-два фъстъка се понасят... но повече изискват охлаждане след това :)
Моите орхидеи... или по-тoчно малка част от тях ... но това е наистина много стара галерия :D

Потребителски аватар
Alien
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 1773
Регистриран на: 16 юли 2011, 21:16
Пол: Мъж
Местоположение: София

Re: Люти чушлета - как и откъде

Мнениеот Alien » 21 мар 2017, 11:58

hinotori2772 написа:фъстъци "овкусени" с Carolina Reaper

Това е страхотна идея! Изображение Благодаря!

Tarfa
Семенце
Семенце
Мнения: 9
Регистриран на: 11 мар 2017, 12:24

Re: Люти чушлета - как и откъде

Мнениеот Tarfa » 07 апр 2017, 12:33

Здравейте пак,
семената от Premier Seeds за моя Падрон, посях по протокола на hinotori и поникнаха. Благодаря му отново за добрия резултат този път. Сега искам да попитам кога се садят в земята, колко големи трябва да станат? Какъв е следващия етап?

Потребителски аватар
hinotori2772
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 3448
Регистриран на: 09 май 2012, 18:29
Пол: Мъж
Местоположение: Варна

Re: Люти чушлета - как и откъде

Мнениеот hinotori2772 » 07 апр 2017, 13:00

Ами първо се пресаждат в малки саксийки - примерно 8-9 см - т.нар. "саксийки за разсад", май :) може да ползваш и някакви самоделни саксии - кофички от кисело мляко се ползват традиционно за целта :)... това се прави примерно като пуснат втора двойка листа (които са им първите истински листа, защото първите които излизат са си от зародиша) После вече като се позатопли времето и няма опасност от слани/снегове/градушки и т.н. и самите растения са вече значително по-големи и здрави се засаждат в земята на 40-50-60 см отстояние, примерно, мисля... вече зависи и от сорта колко да е отстоянието - някои стават големи, някои остават малки... може би пише на страницата откъдето си закупил семената.

Другото важно е че като ги сложиш в отделни саксийки вече трябва да почнеш и да ториш... това е отделна и много голяма тема също... аз лично предпочитам да ползвам минерални торове - ако нямаш специален тор за чушки то може се ползва тор за домати (те са от едно семейство с чушките)... в краен случай позлваш каквото имаш. Аз лично слагам тор с уфължено освобождаване ("osmocote pro" май) а също и тераует към субстрата в който пресаждам малките чушки и ефекта е добър, но и други схеми за торене също работят :)

Също мястото където ще ги засаждаш трябва да се наторява по един или друг начин - чушките растат бързо и искат много вода и минерали...
Моите орхидеи... или по-тoчно малка част от тях ... но това е наистина много стара галерия :D

Потребителски аватар
hartt
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 1927
Регистриран на: 29 авг 2007, 15:48
Пол: Мъж
Местоположение: София

Re: Люти чушлета - как и откъде

Мнениеот hartt » 07 апр 2017, 21:34

За торене в саксийките - примерно 3-та истинска двойка листенца - Chili Focus - предлага се от 2-3 наши фирми. Резултатът надминава очакванията.

vesko1234
Покълнало семенце
Покълнало семенце
Мнения: 33
Регистриран на: 31 яну 2014, 18:12

Re: Люти чушлета - как и откъде

Мнениеот vesko1234 » 08 апр 2017, 07:51

И се изкарват навън, когато нощните температури минат 13 гр. Иначе не растат. Имам на балкона една за проба. За 1 месец е пораснала с 1мм.

valioz
Семенце
Семенце
Мнения: 9
Регистриран на: 19 апр 2017, 15:26

Re: Люти чушлета - как и откъде

Мнениеот valioz » 19 апр 2017, 16:07

Здравейте, първият ми пост ще е свързан с запитване относно любимите ни люти чушки. Тази година, както и няколко предходни насам, си засаждам различни видове люти чушлета, но с почти нулев успех от към реколта. Реално растенията стават големи и с много цветове, но не успяват да се опрашат и окапват. Живея в апартамент на 6-ти етаж, и единственото слънчево място с което разполагам е един прозорец с източно изложение на перваза на който стоят и моите чушлета и през лятото е отворен през повечето време. Поради не голямото пространство на този прозорец съм сложил само 3 растения, и всяко едно е от различен вид(табаско, каролина рийпър и кафяво хабанеро). Притесненията ми са следните, първо, каролината и хабанерото дръпнаха доста здраво :D и хабанерото вече има 10-ина пъпки и ме притеснява, че се развиха прекалено рано (засадих ги средата на февруари). Другото което ме притеснява е свързано с опрашването, проблем ли е, че са само по едно разстение от вид и как да спомогна опрашването им(ще ги разделя в различни стаи когато цъфнат), миналата година пробвах лекичко с клечка за уши да мина през всяко цветче, но пак си окапаха. Ако можете споделете някой съвет, че да успея най-накрая да отгледам малко свирепи чушки.


Изображение

Потребителски аватар
hinotori2772
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 3448
Регистриран на: 09 май 2012, 18:29
Пол: Мъж
Местоположение: Варна

Re: Люти чушлета - как и откъде

Мнениеот hinotori2772 » 19 апр 2017, 19:45

Няма проблем че са само по 1 растение - почти всички видове чушки са самоопрашващи се (тези конкретно твоите са). А освен това тези видове които имаш могат да се кръстосват помежду си.

Няма проблем че са се развили по-рано - дори напротив. Нормално е не всички цветове да връзват. Особено при вида Capsicum chinense от който са каролина и хабанеро връзването е по-проблематично. Същото се отнася и за вида Capsicum frutescens към който спада табаското. По-придирчиви са към условията на отглеждане (поливане, торене, температура, светлина, вентилация и т.н.) Има лесно цъфтящи и връзващи растения - ако не постигаш успех с тези, може да се ориентираш към такива (те пък имат други проблеми). Цветовете могат да падат по много причини - преполиване, засушаване, пренаторяване, ниски температури, високи температури, и т.н. - много е сложно да се отдели една конкретна причина... обикновено хората в домашни условия имат склонност към преполиване и пренаторяване, обаче... също светлината обикновено не достига. Така че като се позатопли времето ги вади навън...

За да се самоопрашат в домашни условия може просто да разтърсиш растенията по-силно за да падне прашец, или пък може да симулираш вятър и т.н.... но най-добре да ги извадиш навън за известно време където вятърът ще свърши работата... а може и някое насекомо да се завърти около тях. Чувал съм че някои хора се правят на пчелички с клечка за уши, но това е прекалено голяма играчка, като че ли.
Моите орхидеи... или по-тoчно малка част от тях ... но това е наистина много стара галерия :D

valioz
Семенце
Семенце
Мнения: 9
Регистриран на: 19 апр 2017, 15:26

Re: Люти чушлета - как и откъде

Мнениеот valioz » 19 апр 2017, 20:58

hinotori2772 написа:Няма проблем че са само по 1 растение - почти всички видове чушки са самоопрашващи се (тези конкретно твоите са). А освен това тези видове които имаш могат да се кръстосват помежду си.

Няма проблем че са се развили по-рано - дори напротив. Нормално е не всички цветове да връзват. Особено при вида Capsicum chinense от който са каролина и хабанеро връзването е по-проблематично. Същото се отнася и за вида Capsicum frutescens към който спада табаското. По-придирчиви са към условията на отглеждане (поливане, торене, температура, светлина, вентилация и т.н.) Има лесно цъфтящи и връзващи растения - ако не постигаш успех с тези, може да се ориентираш към такива (те пък имат други проблеми). Цветовете могат да падат по много причини - преполиване, засушаване, пренаторяване, ниски температури, високи температури, и т.н. - много е сложно да се отдели една конкретна причина... обикновено хората в домашни условия имат склонност към преполиване и пренаторяване, обаче... също светлината обикновено не достига. Така че като се позатопли времето ги вади навън...

За да се самоопрашат в домашни условия може просто да разтърсиш растенията по-силно за да падне прашец, или пък може да симулираш вятър и т.н.... но най-добре да ги извадиш навън за известно време където вятърът ще свърши работата... а може и някое насекомо да се завърти около тях. Чувал съм че някои хора се правят на пчелички с клечка за уши, но това е прекалено голяма играчка, като че ли.


hinotori2772 много благодаря за наистина изчерпателния и полезен отговор :) Всъщност една от възможните причини която споменахте (преполиване), доста вероятно е налице при мен, тъй като поливам растенията почти всеки ден, не прекалявам с количеството вода(сипвам по малко), но може пак да им идва в повече. Подвежда ме факта, че израстват добре, но е напълно възможно да прекалявам. Ще разредя поливанията през поне три четири дни, а като настанат жегите ще ги посгъстя. Дано в това да се крие ключа към успеха :)

Потребителски аватар
Alien
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко
Мнения: 1773
Регистриран на: 16 юли 2011, 21:16
Пол: Мъж
Местоположение: София

Re: Люти чушлета - как и откъде

Мнениеот Alien » 19 апр 2017, 22:19

Трудно е да навредиш на чушка с преполиване. Освен ако не развие някаква гъбична инфекция или почвата е клисава и корените не загният, де. Напротив - лятото (стига да имам възможност) поливам всеки ден. При тебе по-скоро има други проблеми - напр.ако е много топло цветовете падат (дори и млади завръзи), а растението престава да прави нови пъпки. Същото, ако въздуха е прекалено сух. Може да е неподходяща почва. Може да са някакви паразити. Чушките обичат слънце през лятото и ако ги държиш вкъщи, може да те бойкотират. Може в саксията да им е било тясно. Може... да пуснеш снимки средата на юли, да видим какво става.
Разсада ти изглежда великолепно. :thumbup: Ако е разсад де - че "саксиите" ми приличат на кошчета за смет. Дано имат хубави дупки отдолу и добър дренаж. Като минат студовете и температурите станат поне 8С през нощта, изкарвай навън.

valioz
Семенце
Семенце
Мнения: 9
Регистриран на: 19 апр 2017, 15:26

Re: Люти чушлета - как и откъде

Мнениеот valioz » 20 апр 2017, 00:09

Alien написа:Трудно е да навредиш на чушка с преполиване. Освен ако не развие някаква гъбична инфекция или почвата е клисава и корените не загният, де. Напротив - лятото (стига да имам възможност) поливам всеки ден. При тебе по-скоро има други проблеми - напр.ако е много топло цветовете падат (дори и млади завръзи), а растението престава да прави нови пъпки. Същото, ако въздуха е прекалено сух. Може да е неподходяща почва. Може да са някакви паразити. Чушките обичат слънце през лятото и ако ги държиш вкъщи, може да те бойкотират. Може в саксията да им е било тясно. Може... да пуснеш снимки средата на юли, да видим какво става.
Разсада ти изглежда великолепно. :thumbup: Ако е разсад де - че "саксиите" ми приличат на кошчета за смет. Дано имат хубави дупки отдолу и добър дренаж. Като минат студовете и температурите станат поне 8С през нощта, изкарвай навън.


Alien благодаря за съветите :thumbup: явно има доста варианти поради които може да окапят цветовете. Аз не споменах, но предишните ми опити бяха с тринидатски скорпион и 7 тенджери. Дадох семена и на приятел който има чудесна открита тераса със западно изложение и резултата при него е отличен, а човека не си дава особен зор в отглеждането им :) Което също доказва, че на слънце и въздух нещата се случват. Относно "саксиите" предположението ви е напълно точно :) в кошчета за смет са, пробил съм прилични по размер и количество дупки за дренаж, но за снимката ги свалих на пода и едната е без паничката. Проблема с изкарването ми е, че терасата ми е със северно изложение и е на сянка през целия ден, слънце имам само от изток(където са разстенията) и от един югоизточен прозорец който обаче е забит в кюше и гледа почти в съседите, та слънцето бързо се скрива при него. Иначе снимки ще направя, дано да има с какво да се похваля :)


Върни се на “Подправки и билки”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост