Цикас и замия (Cycas revoluta, Zamia )

За Вашите листнодекоративни и цъфтящи стайни цветя и растения
www.sterado.biz/
Правила на форума
ПРОЧЕТИ: Правила на форумите

Re: Цикас и замия (Cycas revoluta, Zamia )

Ново мнениеот iva_to » 06 Фев 2010, 15:13

Здравейте!Миналата седмица си нупих Цикас.Има 18 листа,3 от тях са пожълтели.Виждам,че най-често се споменава,че Цикасите са с по 5-6 листа,какво да го правя моя? :( Та въпросът ми е,тези пожълтелите листа да ги отрежа ли или да ги оставя?На моя листата са му право на горе,не са като на вашите в страни,това нормално ли е или те сами се оформят.
Аватар
iva_to
Семенце
Семенце

www.menumag.bg

Ново мнениеот kalina55 » 09 Фев 2010, 11:51

Като го купи бяха ли жълти? Това е сериозна грешка да вземаш с жълти листа, но щом си го взела изрежи ги за да може да изкара други нови и внимавай с това растение, че ако едно от условията не му хареса веднага ще изсъхне- аз така 4 ги натръшках докато успея да го накарам да си расте.
Аватар
kalina55
Семенце
Семенце

Ново мнениеот iva_to » 12 Фев 2010, 17:49

Благодаря за отговора.Да връхчетата бяха леко пожълтели.Сега ще ги отрежа,дано да тръгне добре.
Аватар
iva_to
Семенце
Семенце

Ново мнениеот MarAlex » 05 Мар 2010, 19:16

Мисля, че и моя цикас нещо не е добре. Преди месец си го купих. Там откъдето го купих ми се стори че беше на доста тъмно място, но беше съвсем тъмно зелен и свеж, а сега като го поставих на светлина (огрява го слънцепрез деня), ми се струва, че започва да жълтее. Възможно ли е да е от прекалена осветеност на мястото, където съм го сложила. Поливам го по два пъти на седмица, мисля че така е сравнително нормално. Силно се надявам това пожълтяване да е само заради промяната на местоположението му и да му няма нищо. Мислех да го пресаждам, ама сега незнам дали е удачно. Някой ако може да ме успокои или да ме посъветва нещо, ще съм много благодарна.
http://prikachi.com/files/1410169c.jpg
Аватар
MarAlex
Семенце
Семенце

Ново мнениеот dancheto » 07 Мар 2010, 13:35

Изображение
Изображение
Изображение
Моля за помощ, новите листа стоят като недоразвити, крайните листенца са съвсем миниатюрни. Листата са бледи почти жълти, а старите са с хубав зелен цвят. В момента е на западен прозорец, поливам 1 път седмично и поливам с кристалон специален. Новите листа стоят отпуснати. :think
Аватар
dancheto
Дръвче
Дръвче

Години: 41

Ново мнениеот кунди » 07 Мар 2010, 14:23

Точно това имах впредвид, когато ти обяснявах какви листа вади зимата цикаса. Нищо страшно не се е случило. Изрежи старите жълти листа и от април първоначално по няколко минути, а по-късно и часове на слънчеви бани. Според мене есента ще извади нови нормални листа и всичко ще си дойде на място. :thumbup:
Аватар
кунди
Фиданка
Фиданка

Ново мнениеот dancheto » 07 Мар 2010, 15:09

ОК значи да чакам до есента! А да започвам ли по-често поливане, отколкото сега това което правя - 1 път на седмицата? :think
Аватар
dancheto
Дръвче
Дръвче

Ново мнениеот Svetlana » 16 Мар 2010, 15:23

dancheto написа:ОК значи да чакам до есента! А да започвам ли по-често поливане, отколкото сега това което правя - 1 път на седмицата? :think

Зависи на колко топло го държиш и в каква почва, но веднъж седмично е добре според мен. Ако температурата е под 20 градуса, даже му е много.

Моето цикасче цяла зима стоя плешиво, заради трипсовете, които го опасоха миналото лято. Сега започна да изкарва листа и съм го сложила на прозореца. Струва ми се, че няма да имам проблеми - малко е още листчето, но си личи че не е хилаво (дебело и зелено е още сега).
Но, в момента друго ме дерзае ... новите листа не излизат ли всички наведнъж :think Моят май се държи странно в това отношение - пуска ги един по един и това е всяка година :? Малък е и досега е вадил най-много 4 листа за едно лято, но винаги един по един - изкарва лист и той пораства, след него пуска следващ .... и така до 3-4 :think
Аватар
Svetlana
Бая дръвче
Бая дръвче

Години: 34

Ново мнениеот dancheto » 16 Мар 2010, 17:28

Почвата ми е от купената, от цветарски магазин, температурата е поне 23 градуса. Вече го сложих директно на слънце - на западен прозорец , иначе казано да се "пържи", както съветваха други съфорумци. Иначе листата ги вади наведнъж, може би твоят е още малък, затова вади само по едно. Аз нямам спомен, но мисля, че и при моя беше така, все пак вече годинките му са доста - поне на 5 г.! Сега ще го пробвам с "пърженето", пък дано му се отрази добре! :D :thumbup:
Аватар
dancheto
Дръвче
Дръвче

Ново мнениеот stoev » 16 Мар 2010, 17:59

откакто съм го взел не съм го пресаждал(2 месеца), поливам го веднъж на 10тина дни, на светло е, но не го пече слънце директно... та нещо почнаха да му пожълтяват листата тия дни, четох, че май е добре да ги отрежа, ама за всеки случай да попитам, на какво може да се дължи? :mrgreen:

ИзображениеИзображение
Аватар
stoev
Семенце
Семенце

Ново мнениеот Svetlana » 17 Мар 2010, 00:04

dancheto написа:.... може би твоят е още малък, затова вади само по едно. Аз нямам спомен, но мисля, че и при моя беше така, все пак вече годинките му са доста - поне на 5 г.! Сега ще го пробвам с "пърженето", пък дано му се отрази добре! :D :thumbup:

Цикас на 5 си е младок :) То, моя е горе-долу на толкова - купих го бебе с три листенца и от тогава вече четвърта година ми вади листата един по един :think

Стоев, на твоето цикасче първо му е тъмно, като гледам младите листа. Забелязала съм, че дори съвсем леко отдалечен от прозореца ги пуска такива, воро явно не е само това ... ама тук някой по-вещ трябва да каже.
Аватар
Svetlana
Бая дръвче
Бая дръвче

Ново мнениеот Borjana » 17 Мар 2010, 03:15

Аз да питам за замиите. Моите семенаци на по 2 години нещо загубиха листа тая зима. Нормално ли е това за замии или моите искат да ме предадат?
Аватар
Borjana
Бонсай
Бонсай

Ново мнениеот stoev » 17 Мар 2010, 18:05

Svetlana написа:Стоев, на твоето цикасче първо му е тъмно, като гледам младите листа. Забелязала съм, че дори съвсем леко отдалечен от прозореца ги пуска такива, воро явно не е само това ... ама тук някой по-вещ трябва да каже.

aз пък си мислех, че може би му е много светлината, защото е на метър и половина от прозореца, който е с южно изложение и от 10 до 5 го грее слънце :think някой друг идейки?
Аватар
stoev
Семенце
Семенце

Ново мнениеот Svetlana » 17 Мар 2010, 23:29

stoev написа: aз пък си мислех, че може би му е много светлината, защото е на метър и половина от прозореца, който е с южно изложение и от 10 до 5 го грее слънце :think някой друг идейки?

Метър и половина от прозореца си е жива тъмница за цикаса, ако питаш мен. По-горе доста е изписано за "пърженето". На него светлината никога не му е много :) Моя веднъж е пускал такова листо и то, защото не го бях видяла, че е тръгнало и го бях оставила на около метър от прозореца (и то посред юли), а у нас е доста светло и завесите винаги стоят дръпнати встрани, за да влиза достатъчно светлина за китките :D

Но, нека и друг да каже все пак. Тук има доста по-добри спецове от мен.
Аватар
Svetlana
Бая дръвче
Бая дръвче

Ново мнениеот stoev » 18 Мар 2010, 14:11

Svetlana написа:Метър и половина от прозореца си е жива тъмница за цикаса, ако питаш мен. По-горе доста е изписано за "пърженето". На него светлината никога не му е много :) Моя веднъж е пускал такова листо и то, защото не го бях видяла, че е тръгнало и го бях оставила на около метър от прозореца (и то посред юли), а у нас е доста светло и завесите винаги стоят дръпнати встрани, за да влиза достатъчно светлина за китките :D

Но, нека и друг да каже все пак. Тук има доста по-добри спецове от мен.

:thumbup: поправих грешката, дано да се оправи сега... аз си мислех, че може да е я заради почва, я заради вода, ама моментът със светлината съм го пропуснал
Аватар
stoev
Семенце
Семенце

ПредишнаСледваща

Назад към Други стайни цветя и растения