Phalaenopsis - Фаленопсис

За любителите на орхидеи и бромелии специална тема
www.sterado.biz/
Правила на форума
ПРОЧЕТИ: Правила на форумите

Re: Phalaenopsis - Фаленопсис

Ново мнениеот ida_ili64 » 08 Фев 2010, 16:58

tanini77 написа::crybaby: не мога да се справя с изсъхващите пъпки.Преместих ги по далече от печката,пулверизирах ги не и не.Пак падат пъпките.Даже ги наторих веднъж,защото не ги бях торила до този момент,но пак не помогна.Какв ода правя?Дайте съвет. :?

Защо пулверизираш пъпките :think ?Това при Фалчетата не е добра алтернатива,пръскай листата,но не и пъпките-може и в това да е проблема.При това аз не бих местила само саксийките,на всеки му е нужно времеда се адаптира в нова среда-както при хората,така и при цветята това може да е период с различна дължина.Ако ние не го изчакаме,и само местим цветето,сами го стресираме още по вече.Аз бих прежалила един цветонос или няколко пъпки в името на това да запазя цялото растение за в бъдеще-то ще се отблагодари за което! :)
И още нещо с моя опит,който не смея да претендирам,че е велик,но е все пак опит от около 3-4 години...
Има цветя,които са си обречени,по една или друга причина.Каквото и да правим,все ще си умрат.
Има и друг вид,които са супер,но ние от престараване,ги умаряме.
Фаленопсисите са едни от най-лесните цветя изобщо,така мисля аз.Поливат се на седмица,10,че и 15 дни(според самото растение),дори може да не се опръскват,защото са предимно хибриди,адаптирани към домашната среда.Веднъж в месеца -торене,и единственото повишено внимание е,да се попиват попадналите капки вода в сърцевината на розетката-от там може да започне гниене.Гледайки снимките на различни цветари-виреят както и на директна светлина-но не и директно южно огряване ,така и на по индиректна-светлина,отдалеченост от прозореца до 1-2...
Миналата седмица се наложи да изхвърля една орхидея,мъчно ми бе,но се опитвах да я спася над половин година,а тя все си креташе...Бутнах сърцевината и наболия лист се отрони а след него падна и другия...Еми...съдба.
Пожелавам на всички ни да се радваме на цветята си,да ги обичаме и отглеждаме с любов,но не и да се превръщаме в техни роби,освен цветя в къщи ни очакват и любимите ни хора,а ние понякога заради китките и проблемите с тях,приемаме за даденост семействата си и ги пренебрегваме.Не бива- те също имат нужда от любовта ни! :heart
Извинявам се за лиричното отклонение,не спирайте да питате за проблемите с цветята ви,но не се паникьосвайте!
Една добра дума,прави света по-добър!Изображение
Аватар
ida_ili64
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко

Години: 46

www.menumag.bg

Ново мнениеот elitsa » 08 Фев 2010, 21:21

Извинявам се за тъпия въпрос :oops: , но защо фаленопсиса трябва да е в прозрачна саксия? Може ли тя да се постави в керамична кашпа( прозрачната саксия) или се слага само за" снимка или за гости"? Сега много съм се " запалила" по това цвете, но тези грозни саксии не ми се нравят, та затова питам.
Аватар
elitsa
Бая дръвче
Бая дръвче

Години: 31

Ново мнениеот Antoinette » 08 Фев 2010, 23:05

прозрачните саксии са за удобство - да следиш дали има нужда от вода, какво е състоянието на корените.... :)
Аватар
Antoinette
Фиданка
Фиданка

Ново мнениеот Kastoris » 08 Фев 2010, 23:12

Elitsa , саксиите са прозрачни , за да може да прониква светлина през тях, в корените на фаленопсиса се извършва фотосинтеза. Прозрачната саксия не е задължителна , препоръчителна е , обаче много добрата вентилация /широките и многото отвори в саксията / е другото качество на прозрачните саксии , а то определено е задължително за доброто развитие на фаленопсисите . При керамичните саксии има опасност от задържане на вода и загниване на корените , а това много често води до загуба ва растението. На нашия пазар не съм виждал керамични сакии за орхидеи, с много и широки отвори по тях.
Аватар
Kastoris
Бонсай
Бонсай

Ново мнениеот elitsa » 09 Фев 2010, 09:34

Благодаря за отговорите, гледах в нета, че наистина има керамични саксии за орхидеи-как някой наш производител не се е сетил :think , а са доста стилни и мисля че ще се продават добре.
Изображение
Изображение
Аватар
elitsa
Бая дръвче
Бая дръвче

Ново мнениеот irenna » 09 Фев 2010, 11:14

elitsa, всичко е въпрос на вкус, на мен лично първата саксия не ме впечатли изобщо, втората- става, зависи какво търсиш от едно цвете, ако искаш само да ти краси дома 2-3 месеца докато цъфти, тогава си го премести в керамика, в австрия съм виждала по прозорците на къщите всички орхидеи са в кашпи, ама те после ги хвърлят и слагат ново цвете, но ако искаш да се заинатиш и да ги отглеждаш с всичките му съпътстващи проблеми, за които тук си пишем ( абе все едно малко дете да гледаш) - е тогава е най добре прозрачната саксия; ако мога да ти бъда малко полезна -виждала ли си пластмасовите саксии за орхидеи в метро ? аз лично съм си купила такива, доста по-красиви са от тези, в които си купуваш орхидеята, само трябва да пробиеш още дупки, че не са достатъчни .е успех :flower
Аватар
irenna
Покълнало семенце
Покълнало семенце

Ново мнениеот whiteapple » 09 Фев 2010, 11:39

На мен ми се струва,а може и да греша де :oops: , че Касторис по-скоро имаше предвид такъв тип саксия:
Изображение
Тези саксии за орхидеи, дето ги продаваха в Метро (преди една-две години ги гледах, турско производство някакво бяха) имаха един основен недостатък - пода на саксията беше на едно ниво с периферията, не беше вдигнат, а това не позволява да се изтича допълнително водата, и освен това бяха наистина прозрачни, но в някакви розови нюанси оцветени.
Аватар
whiteapple
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко

Години: 40

Ново мнениеот ivina » 09 Фев 2010, 11:56

whiteapple написа:На мен ми се струва,а може и да греша де :oops: , че Касторис по-скоро имаше предвид такъв тип саксия:
Изображение
Тези саксии за орхидеи, дето ги продаваха в Метро (преди една-две години ги гледах, турско производство някакво бяха) имаха един основен недостатък - пода на саксията беше на едно ниво с периферията, не беше вдигнат, а това не позволява да се изтича допълнително водата, и освен това бяха наистина прозрачни, но в някакви розови нюанси оцветени.

Ами да ви кажа ,аз си взех точно такава преди месец от метро и пресадих един бял фал в нея и мога да кажа че за сега съм доволна,той се развива добре и даже поливам по рядко защото е влажен по дълго време. :nod:
Животът е вечен но ние хората не.
Не е толкова страшно че сме смъртни,а е страшно че сме внезапно смъртни!
Аватар
ivina
Дръвче
Дръвче

Ново мнениеот elitsa » 09 Фев 2010, 15:33

Ами ще се ходи до Метро-тези ме устройват, благодаря :heart ( всеки си има странности, а моята е, че в затворено помещение не харесвам пластмасови саксии, това важи и за дворните, но поради цената не мога да си го позволя, затова само в стаите съм с керамика.
Аватар
elitsa
Бая дръвче
Бая дръвче

Ново мнениеот Daniela » 09 Фев 2010, 17:13

whiteapple написа:На мен ми се струва,а може и да греша де :oops: , че Касторис по-скоро имаше предвид такъв тип саксия:
Изображение

Понеже имам доста опит в гледането на фалче в такава керамична саксия като показаната по-горе, само че доста по-голяма - на размер е като 1 и половина от стандартните 12-15 см прозрачни, та рекох да споделя мнението си.

Първо гледам фалчето в тази саксия откакто съм го купила, взех си го от холандците преди повече от 2 г. На вид и цвят е абсолютно същата като горната, но просто по-голяма. Проблеми с корените не съм имала, растат много и вече обикалят вътрешността на саксията 3 пъти. Отделно има корени, които излязоха от дъното и обикалят саксията отвън. Корените са дебели и здрави, но тук възниква проблема с пресаждането.

Ако някога реша да го направя, просто ще съсипя растението, защото корените са залепнали здраво за саксията, все едно са си на клон закачени. Ако реша да местя фалчето в нова саксия, просто ще съсипя доста корени. Това е основен недостатък, но за мен това е единствения недостатък.

Сега за плюсовете - освен масовия растеж на корени, който не се забелязва при отглежданите в пластмасовите саксии, външният вид на растението също е много по-представителен. Отдавам лудия растеж на корени на постоянната и равномерна влага. Саксията е керамична и се напоява с влага, която отделя постепенно, а ако случайно съм преполяла, самата саксия попива излишното и растението никога не кисне във вода или преполято, което е страхотно решение. Освен това постепенното отдаване на влагата ми позволява лятото никога да не се дехидратират, а зимата да не загниват. Някакси саксията му регулира подаването на влага и не се наблюдяват някакви особени разлики в режима на растението, освен умишлените при иницииране на цъфтеж.

С две думи, доволна съм и си търся още такива саксии! Непременно ще видя в метро, само ако кажете и на кой щанд са, ще съм много благодарна!
А ето и снимка на фалчето, снимката е стара от 2008 г., но дава представа. В момента фалчето цъфти, скоро го показах в темата "Цъфнали". Тия дни ще кача актуални снимки, засега е тази:
Изображение
Аватар
Daniela
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко

Години: 28

Ново мнениеот whiteapple » 09 Фев 2010, 17:24

Daniela написа:.. Ако някога реша да го направя, просто ще съсипя растението, защото корените са залепнали здраво за саксията, все едно са си на клон закачени. Ако реша да местя фалчето в нова саксия, просто ще съсипя доста корени. Това е основен недостатък, но за мен това е единствения недостатък.
...

съвсем съм съгласна :nod:
четох в един от руските форуми те как се справят с проблема - като прехвърлят растението в такава саксия ,от вътрешната и страна опъват чорапогащник и после слагат корите и растението. Казват, че фината тъкан пречи на корените да се залепят по керамиката, не пречела и на оттичането, не спирала циркулацията... не съм го пробвала, не говоря от собствен опит, само казвам какво съм прочела :oops:
тук никъде не съм виждала такива саксии, за съжаление.
Аватар
whiteapple
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко

Години: 40

Ново мнениеот elitsa » 09 Фев 2010, 18:40

Daniela , мерси-точно такова мнение ми беше необходимо и тези насоки също :heart . Моят фаленопсис си е в пластмасовата саксия, с която го купих, но корените бяха излезли през долните отвори и като реших да го пресадя ги счупих- така че това като проблем отпада-има го и в двата случая. Друго предимство на керамиката е , че е тежка и така растението си седи в правилното положени, при мен сега е сложено в кашпа, защото по никакъв начин не стои изправено и се обръща- цветоноса му тежи. И аз не съм виждала такива саксии тук , но може би не съм търсила много настойчиво- е вече ще се оглеждам.
Аватар
elitsa
Бая дръвче
Бая дръвче

Ново мнениеот Daniela » 09 Фев 2010, 20:32

За слагането на чорапогащник вече съм закъсняла, но ще го знам за следващия път, ако си намеря такава саксия. В интерес на истината фалчето си го купих в тази саксия и не съм го местила, нито пресаждала от тогава. Има си необходимите дупки за проветрение и дренаж и дори в началото, когато се страхувах от преполиване не поливах често и съответно фалчо не цъфтеше. Нарастваше само на корени и листа, ама цвят нъцки! Щом засилих водицата, нещата тръгнаха и дори сега през зимата, поливам 1 път седмично чрез накисване за около 1-2 часа. Но в нас е топло и има влажност достатъчно. Не знам защо, но с това фалче никога не съм имала проблеми, освен инат за цъфтеж, но пък сега като цъфна ми скри топката - цветовете са по 9-10 см.

Сега се сетих още нещо - от време на време по стените на саксията се отлагат соли от торовете и стават като бели ивици. Решението е много просто - накисвам ги за около 30 минути във вода с английска сол малко разтворена вътре. Всичко пада.
Аватар
Daniela
Бонсай-отворко
Бонсай-отворко

Години: 28

Ново мнениеот Antoinette » 09 Фев 2010, 21:01

Не искам да спамя темата или да ви плаша с нещо. Не искам да звучи и като виц, но някой от вас пробвал ли е с чорапогащник? Руснаците би трябвало да знаят какво правят, но аз съм вижала разлагащ се чорапогащник и чупещ се... за втория гарантирам, че е от слънцето, за първия нищо не мога да кажа. Тези два случая не са свързани с растения, но какво правим, ако се случи в саксията на орхидеята?
Аватар
Antoinette
Фиданка
Фиданка

Ново мнениеот Borjana » 10 Фев 2010, 03:32

Дани, за втори път засичам, че използваш английската сол за обезсоляване на субстрата. Аз си мислех, че аминоквелант калций се ползва затова. Първия път помислих, че нещо не съм разбрала, ама сега пак. Явно така процедираш. Може и аз да греша нещо, но моля, обясни защо.
Аватар
Borjana
Бонсай
Бонсай

ПредишнаСледваща

Назад към Отглеждане на орхидеи