tanini77 написа::crybaby: не мога да се справя с изсъхващите пъпки.Преместих ги по далече от печката,пулверизирах ги не и не.Пак падат пъпките.Даже ги наторих веднъж,защото не ги бях торила до този момент,но пак не помогна.Какв ода правя?Дайте съвет.
Защо пулверизираш пъпките
И още нещо с моя опит,който не смея да претендирам,че е велик,но е все пак опит от около 3-4 години...
Има цветя,които са си обречени,по една или друга причина.Каквото и да правим,все ще си умрат.
Има и друг вид,които са супер,но ние от престараване,ги умаряме.
Фаленопсисите са едни от най-лесните цветя изобщо,така мисля аз.Поливат се на седмица,10,че и 15 дни(според самото растение),дори може да не се опръскват,защото са предимно хибриди,адаптирани към домашната среда.Веднъж в месеца -торене,и единственото повишено внимание е,да се попиват попадналите капки вода в сърцевината на розетката-от там може да започне гниене.Гледайки снимките на различни цветари-виреят както и на директна светлина-но не и директно южно огряване ,така и на по индиректна-светлина,отдалеченост от прозореца до 1-2...
Миналата седмица се наложи да изхвърля една орхидея,мъчно ми бе,но се опитвах да я спася над половин година,а тя все си креташе...Бутнах сърцевината и наболия лист се отрони а след него падна и другия...Еми...съдба.
Пожелавам на всички ни да се радваме на цветята си,да ги обичаме и отглеждаме с любов,но не и да се превръщаме в техни роби,освен цветя в къщи ни очакват и любимите ни хора,а ние понякога заради китките и проблемите с тях,приемаме за даденост семействата си и ги пренебрегваме.Не бива- те също имат нужда от любовта ни!
Извинявам се за лиричното отклонение,не спирайте да питате за проблемите с цветята ви,но не се паникьосвайте!